Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

stubai-gletscher do skyddad

24.02.04, 21:31
    witam sdyddad i wszystkich innych. od 6-13 marca wybieram sie w rejon stubai
    glescher na narty. dodam, ze pierwszy raz w zyciu a jestem juz przed 30-
    tka...:-) czy moge prosic o info o poziomie tras w tym rejonie. nie ukrywam,
    ze jestem pelna obaw i nie wiem czy sobie poradze. obecnie chodze na lekcje
    narciarstwa ale to na pewno nie ma porownania do lodowca... czy moze
    dodatkowe jakies hinty na temat jak najszybciej opanowac trudna sztuke jazdy;-
    ) bede wdzieczna za wszystkie odpowiedzi! pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • skyddad Re: stubai-gletscher do skyddad 25.02.04, 11:15
        Witaj Wloszko!
        Zaczynam od www.stubai.at
        Jak klikniesz po lewej u dolu na stronie stubai zobaczysz plan i polozenie
        lodowca i miejscowosci w dolinie.Zobaczysz ze dwa pisty na gorze sa lekkie i
        napewno sobie poradzisz.Zreszta jak zakupisz skipass to odrazu wez mapke z
        lokalizacja wyciagow (Lift) i tam beda kolorami pokazane stopnie trudnosci.
        Juz tutaj podawalem na forum prosta rade dla poczatkujacych.
        1.Nogi ugiete w kolanach.
        2.tendencja dociskania czuba narty do sniegu
        3.szerokosc nog dowolna tak jak Ci pasuje i czujesz ze masz dobry balans.
        4.rece z kijkami lekko wysuniete do przodu bedziesz wyczuwala jeszcze lepszy
        balans.
        Jak to opanujesz to wtedy szlifuj styl tego co Ciebie nauczyli na kursie.
        Zreszta na gorce sa szkolki narciarskie mozesz sie zapisac zajecia w jezyku
        angieksim i niemieckim ,zreszta instruktor pokaze Tobie jak jechac i jak sie
        trzymac.
        Lodowca sie nie boj.Tam sa trasy i dla zaawansowanych i poczatkujacych.Nazwa
        lodowiec brzmi przerazajaco,ale to tylko dobre warunki narciarskie o tej porze
        roku.Stubai jest czynny do czerwca i czasami nawet w lipcu,w zeszlym roku byla
        niesamowita breja.Maj jest swietny.Praktycznie to tylko Hintertuxgletscher co
        jest sprawny dobrze w ciagu calego lata.
        Pzdr.Skyddad.
        • wloszka1 Re: stubai-gletscher do skyddad 25.02.04, 22:09
          dzieki za odpowiedz skyddad! dzis jestem po drugiej lekcji na malcie w
          poznaniu. warunki zgola inne od tych, ktore ty preferujesz ale ja dopiero
          zaczynam:-) dzieki za fachowa rade! jakze to cenne na poczatku! dzis zakrety
          cwiczylam i czesto lezalam ale mowi sie trudno, podnosi i cwiczy dalej, prawda?

mam jeszcze jedno pytanie: chce w poznaniu pozyczyc narty, buty mam nadzieje
          bede miala. potrzebuje carvingi mocno taliowane (okolo 150-160 bo mam 174
          wzrostu) jakie moglbys mi polecic? nawet nie wiem, czy jakies wypozyczalnie w
          poznaniu moga jakis fajny sprzet zaproponowac...

z gory dzieki za pomoc! jestes nieoceniony!
          • skyddad Re: stubai-gletscher do skyddad 26.02.04, 14:05
            Witaj Wloszko!
            Zdaj sie na wypozyczalnie.Powiedz im o swoich umiejetnosciach i napewno dadza
            Ci takie abys na pierwszy raz miala przyjemnosc a nie walke o zycie.
            Jeszcze raz przypominam
            nogi ugiete mocna w kolanach z tendencja pochylenia sie do przodu wtedy
            dociszkasz zawsze przod narty do sniegu i nigdy nie upadniesz.
            Pzdr.Skyddad.
      • namche Re: stubai-gletscher do skyddad 26.02.04, 17:49
        www.travels.website.pl/stubai.html
        pozdr.
        rdk
        • skyddad R skyddad do namche 26.02.04, 19:47
          Witaj Namche!
          Bardzo ciekawie zredagowana strona.Obejrzalem Twoje hp sa swietne.Jestes
          prawdziwym turysta i chetnym do poznawania ciagle nowego,czyli zywa dusza.
          Gratulacje i czesciej sie udzielaj tutaj.Ludzie potrzebuja wiarygodnej
          informacji od normalnego czlowieka a nie od sprzedawcy.
          Pzdr.Skyddad
          • namche Re: R skyddad do namche 28.02.04, 16:07
            skyddad napisał:

> Witaj Namche!
            > Bardzo ciekawie zredagowana strona.Obejrzalem Twoje hp sa swietne.Jestes
            > prawdziwym turysta i chetnym do poznawania ciagle nowego,czyli zywa dusza.
            > Gratulacje i czesciej sie udzielaj tutaj.Ludzie potrzebuja wiarygodnej
            > informacji od normalnego czlowieka a nie od sprzedawcy.
            > Pzdr.Skyddad

Witaj Skyddad!
            No coz, dziekuje za pozytywną opinie, ale naprawde jest mocno przesadzona...
            Caly czas pracuje nad nowymi tekstami, i moze za kilka lat ta strona stanie sie
            porzadnym zrodlem informacji. Poki co rozwija sie w takim tempie, na jaki
            pozwalaja egzaminy...

Ale bardzo ciesze sie, ze obaj lubimy ten sam rodzaj turystyki - zawsze i
            wszedzie poznawanie nowego, ale takze wokol siebie, a nie tylko zagranica.

Co do mojego udzielania sie na forum narty - niestety, moja wiedza jest
            ograniczona wlasnie do Stubai (3 bytnosci w tej dolinie) oraz Val di Fassa
            (zeszly rok). Detale dotyczace innych miejsc (Zell am See, Wildschonau) sa
            niestety dosc rozmazane (i nieaktualne) przez nieublagalnie biegnacy czas... :)

pozdr.
            Namche
            • skyddad Re: R skyddad do namche 28.02.04, 19:14
              Witaj Namche!
              pamietaj najwazniesze egzaminy i dyplom i praca,pozniej jak zostanie czas to
              hobby.Wracajac do Zell am See czyli Kaprun a dzisiaj Europa Centrum i
              Wildschonau to pomagaj sobie przewodnikiem po alpach,wszystko wroci i sie
              przypomni.Niestety trzeba tez pracowac a nie tylko zwiedzac i jezdzic dla
              przyjemnosci.Powinienes otworzyc biuro podrozy.W naszej rodzinie kiedys bylo
              biuro podrozy ale juz nikt z tej generacji nie zyje.Wlasciciel znal biegle 6
              jezýkow w tym japonski i nawet afrykanskie narzecza jak (szwachili) napisalem
              po polsku nie pamietam juz tamtejszej pisowni.Biuro to bylo No-1 w USA w latach
              60-tych za Johnsona.Byly bale na nowy rok w Bialym Domu byly bilety z nr0001
              itp na Olimpiade w Sapporo.To juz dzisiaj historia,nikt z tych ludzi niezyje.
              Branza ta jest bardzo intratna jezeli zrobi sie bardzo exkluzywna.Drogie
              wycieczki dookola swiata dla milionerow itp.Masowka to ciezka charowa.Duzo
              czeka pulapek i niebespieczenstw.Niema to jak w lecie, namiot, auto, dobre
              wyposazenie i w gory.Duzo z zona chodzimy i podziwiamy ale tylko Alpy.Duzo sie
              zna ludzi w tamtych rejonach jak CH,A ,D,I.Jestes turysta odbierasz ich uslugi
              jestes mile widziany.
              Rozgadalem sie .Pzdr.Skyddad.
          • wloszka1 Re: R skyddad do namche 29.02.04, 21:24
            witam i dziekuje bardzo za odpowiedz! jak to dobrze trafic na rzetelnych
            specjalistow skyddad i namche...czy i ja kiedys bede smigac bez bolu w nogach
            po tych pieknych stokach???
            jak na razie moja przygoda z nartami rozwija sie nader dobrze, tzn podoba mi
            sie ten sport, choc umiejetnosci jeszcze male (dopiero 3 lekcje) jutro czwarta.
            jeszcze czesc zjazdu przemierzam na posladkach ale coraz mniej:-) bola mnie
            nogi tylko od nieumietnosci jazdy rownoleglej ale walcze z tym...

pozdrawiam wszystkich! ja juz w nastepna sobote jade zdobywac (jak na razie
            zielone) trasy stubaia!
            • skyddad Re: R skyddad do namche 29.02.04, 21:35
              Wloszko!
              pamietaj ugnij nogi mocno w kolanach i do przodu sylwetka,nogi szeroko
              rownolegle ale szeroko,dzisiaj sie nie jezdzi na waskich nogach to stara szkola.
              Spokojnie nie przejmuj sie ze rozpedzasz i probuj skrecac jak Ciebie ucza i
              utrzymuj kontrole nad tym "pojazdem".
              W tygodniu pojdz przynajmniej raz do sauny.Sprobuj plywalni chociaz z godzine z
              dwa razy.pzdr.Skyddad.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka