Gość: Sonia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.09.10, 15:41 Czy orientuje się ktoś, czy można gdzieś na narty w Europie polecieć tanimi liniami? Obojętnie jaki kraj. Nie chcę tracić dwóch dni urlopu na podróżowanie autokarem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jabolkn Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? 16.09.10, 18:32 Gość portalu: Sonia napisał(a): > Czy orientuje się ktoś, czy można gdzieś na narty w Europie polecieć tanimi lin > iami? Obojętnie jaki kraj. Nie chcę tracić dwóch dni urlopu na podróżowanie aut > okarem. wizzair do Bergamo (Milan-Bergamo) - val di Sole, Livigno, Bormio albo Barcelona - narty w Andorze Odpowiedz Link Zgłoś
ewangelizator_carvingu Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? 16.09.10, 19:28 na stronie lotniska Grenoble widnieje informacja o połączeniu z Warszawą LOTem od grudnia potem Dream destinations : Les 2 Alpes, l’Alpe d’Huez, Chamonix-Mont-Blanc, Courchevel and Les Trois 3 vallées, Megève, La Plagne, Val d’Isère, etc. All internationally reputed ski resorts where you can be sure of superb skiing and prestige service. The Rhône-Alpes region is home to 200 resorts located on some 15 massifs, a successful combination of great ski areas in a magnificent setting, top-grade amenities and much cherished tradition. poza tym wiele wyspecjalizowanych biur oferuje wyjazdy samolotem Odpowiedz Link Zgłoś
zolviu Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? 16.09.10, 21:48 do bergamo (mediolan) lata tez ryanair z poznania i (chyba?) z gdanska Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? 17.09.10, 09:39 była rok temu ciekawa dyskusja, pewnie ją można znaleźć... konieczność dotarcia z lotniska do ski - resortu - niweczy plusy z szybkiego lotu efekt - transfery wydłużają lot do wielu godzin, w efekcie ulega zminimalizowaniu największy atut samolotu.. druga wada - to limit bagażu a jak raz zimą narciarze nawet bez nart mają i tak mnóstwo szpeju.. wnioski? do włoch sens jest mały, więc nart samolotem to raczej Francja no i rzecz jasna Stany... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
zolviu Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? 17.09.10, 10:06 najtaniej to bedzie zapakowac sie w 5 osob w kombi, w bagazniku narty i skrzynki z zarciem i nic tego nie przebije cenowo ;) samolot tez nie musi wyjsc tak strasznie drogo jesli uda Ci sie tanio kupic bilety. wypozyczyc auto na tydzien da sie za jakies 200 euro. narty wypozyczyc zamiast placic za przewóz. no a z zarciem trzeba sobie przekalkulowac ile wychodzi bagaz a ile zakupy na miejscu. na conajmniej 4 osoby taki wyjazd moze wyjsc calkiem niedrogo Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? 17.09.10, 15:58 co do cen zolviu masz rację o wygodzie raczej piszę.. jazdy autem czyli zabrania klamotów niekoniecznie skrzynek z żarciem jasne - można połączyć i lecieć a potem wynająć.. ale stawiam gruszki przeciw jabłkom, że wyjeżdzając np z Poznania o godzinie x - będziesz np w cavalese - uwzględniając jazdę na lotnisko, odprawę, lot, czekanie na bagaż, formalności z autem, dojazd na miejsce - w tym samy czasie... Od razu zaznaczę, że ja tak nie jeżdzę - wolę spać za ringiem M :-) Taki mały rytuał.... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.10, 16:04 Zauważ, że Sonie nie porównuje z autem, tylko z autokarem. Widocznie z jakiś powodów nie może/nie chce jechać autem. A dojazd autokarem a Alpy już nie jest tak przyjemny jak samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
zolviu Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? 17.09.10, 18:48 Gość portalu: Maciej napisał(a): > nie może/nie chce jechać autem. A dojazd autokarem a Alpy już nie jest ta > k przyjemny jak samochode co kto lubi :) zawsze jezdzilem samochodem. pierwszy raz pojechalem autokarem w ubieglym sezonie i teraz znowu sie wybieram. nie zarywam nocki za kółkiem, nie szukam noclegow, nie interesuja mnie lancuchy na kola, thule na dach. WYPOCZYWAM od samego poczatku :) przyznam ze robienie samodzielnie takich tras kiedys tez bylo dla mnie frajda ale teraz w wiekszym gronie lepsza zabawa jest w autokarze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.09.10, 00:16 nie muszą to być tzw "tanie linie", można przy odrobinie szczęścia polecieć Lufthansą do Monachium za małe pieniądze:) trzeba się tylko przyglądać ofertom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nartski Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.10, 08:32 byłem, leciałem , polecam - do Monachium LOT za 450 zł a potem Solden :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonia Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.09.10, 15:34 Samochodem odpada, bo jedziemy tylko w dwie osoby (ja i koleżanka), więc nie bardzo się opłaca, a po drugie nie bawi mnie szukanie parkingów, płacenie za nie, albo martwienie się, że po drodze samochów utnie gdzieś w zaspie. Może faktycznie samolotem nie będzie o wiele szybciej licząc wszystkie dojazdy, odprawy, ale to zawsze jakieś urozmaicenie, a siedzenie kilkanaście czy kilkadziesiąt godzin bez ruchu w autokarze by mnie wykończyło. Z propozycji, które podaliście zdecydowałabym się chyba na lot do Bergamo (zwłaszcza, że można dolecieć z Poznania) i dalej do jakiegoś zimowego kurortu. Ale właśnie zastanawia mnie, jak tam dojechać z lotniska. Czy jeżdżą jakieś autobusy? Odpowiedz Link Zgłoś
jabolkn Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? 18.09.10, 17:07 Gość p do Bergamo (zwła > szcza, że można dolecieć z Poznania) i dalej do jakiegoś zimowego kurortu. Ale > właśnie zastanawia mnie, jak tam dojechać z lotniska. Czy jeżdżą jakieś autobus > y? www.mountain-toursltd.com/aaenglish/transfersbergamolivigno.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelek Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? IP: 87.204.150.* 20.09.10, 12:47 Gość portalu: Sonia napisał(a): > Samochodem odpada, bo jedziemy tylko w dwie osoby (ja i koleżanka), więc nie ba > rdzo się opłaca, Cenowo i tak chyba wyjdzie lepiej niż samolotem+dojazdy. a po drugie nie bawi mnie szukanie parkingów, płacenie za nie, O czym ty mówisz??? Chyba dotąd wiele nie podróżowałaś po Europie samochodem... > albo martwienie się, że po drodze samochów utnie gdzieś w zaspie. Taa, chyba jeszcze w ogóle nie podróżowałaś po Europie samochodem... > Może faktycznie samolotem nie będzie o wiele szybciej licząc wszystkie dojazdy, > odprawy, ale to zawsze jakieś urozmaicenie, Np. do Livigno zajęło nam to ok. 9 godzin, z powrotem jeszcze więcej, bo było kilkagodzinne opóźnienie samolotu. (...) > Z propozycji, które podaliście zdecydowałabym się chyba na lot do Bergamo (zwła > szcza, że można dolecieć z Poznania) i dalej do jakiegoś zimowego kurortu. Np. do Livigno przez Bergamo zajęło nam to ok. 9 godzin (na miejscu wynajętym autem), z powrotem jeszcze więcej, bo było kilkagodzinne opóźnienie samolotu. Ale > właśnie zastanawia mnie, jak tam dojechać z lotniska. Czy jeżdżą jakieś autobus > y? No właśnie sęk w tym, że nie ma ich tak wiele - raptem raz czy dwa razy dziennie. A przecież to trzeba zgrać z godzinami przylotu i odlotu, a jak się potem samolot spóźni, to robi się problemik... A bilety na taki autobus to też wydatek kilkudziesięciu euro. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? 20.09.10, 13:03 jeśli włochy i samolot to może werona i transfer do val di sole albo turyn.... pozdrawiam\jeep Odpowiedz Link Zgłoś
ewangelizator_carvingu Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? 20.09.10, 15:07 mój jedyny wyjazd samolotowy: W-wa - Rzym - Wenecja - transfer pod Marmolade wiec i tak mozna czasowo to wyszło niewiele krócej niż samochodem Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? 20.09.10, 23:59 Moim zdaniem, nie ma wygodniejszego transportu niż własne auto ( nawet dla 2 osób). Jakie problemy? Jakieś zarwane nocki? ... miałem taką ... ale w autokarze ... nie we własnym samochodzie ... od czego są hotele? Jazda autokarem, rzeczywiście porażka ;)( dla mnie). Samolotem nie leciałem, ale Jeep już wyjaśnił dlaczego to nie ma większego sensu :) Ale nich każdy spróbuje i jeździ jak mu wygodniej. Nawet na rowerze, albo balonem ;) Są ludzie ( narciarze), którym założenie łańcuchów lub oskrobanie szyby czy zaparkowanie auta sprawia trudność czy nawet jest to dla nich barierą. Niech więc zostawią auto w garażu i latają "tanimi" liniami, albo zarywają nocki w autokarach. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
robak_58 Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? 21.09.10, 10:41 Sądzę że każdy sposób dotarcie gdziekolwiek, czy na narty czy w zupełnie innym celu jest dobry jeśli jest on skuteczny. Natomiast dla każdego liczą się inne przesłanki, dla jednych będzie to ekonomia, dla innych wesołe towarzystwo (i na odwrót, spokój, cisza, odizolowanie się) dla kolejnych szybkość transportu a jeszcze innych zabranie dużej ilości bagażu (np. kilku par nart) itd. itp.. Zatem dla jednych auto ma takie zalety że przysłaniają one wady tego rozwiązania. To samo dotyczy podroży autokarem czy wreszcie samolotem. I tu w końcu dotarłem do tego środka transportowego. Niewątpliwym atutem tegoż jest prędkość podróżna ale ... zostaje to ale czyli tzw. pozostałe transfery komunikacyjne. 3 sezony temu pomyślałem sobie by wyruszyć z Gdańska (gdzie mieszkam) na Polskie Dni do Maso Corto. Obficie rosła korespondencja z panią Martą ??? (niestety zapomniałem już imienia) w tej sprawie czyli kwaterunku. Pomyślałem także o transporcie tamże. Znalazłem wówczas połączenie z Katowic do Bergamo i odlot był ok. godz. 7.30, przylot na miejsce po ok. 2 godzinach czyli ok. 9.30. Umówiłem się także z recepcją z Maso Corto że przyjedzie po Mnie na lotnisko bus ale ponieważ zabierali oni także innych narciarzy z innych lotów, zbiórka była gdzieś tam ustalona na lotnisku zaś sam wyjazd do ośrodka przewidywany był na ok. 13-14 -tą + 2-2,5 godziny dojazdu i na miejscu byłbym ok. 16-17-tej. Podsumujmy, wyjazd pociągiem z Gdańska ok. godz. 20 (5 rano w Katowicach + dojazd na lotnisko i odprawa) a na miejscu w Maso Corto ok. 16, to razem wyszło 20 godzin !!!, to dużo. To było tam, z powrotem było jeszcze gorzej, bo bus nie wyjeżdżał każdego dnia a ja musiałbym dostosować swój pobyt w Maso Corto do ichniego kalendarza i zegara (nie pamiętam ale musiałbym wydłużyć pobyt o jeden dzień). W każdym razie powrót wychodził Mi o blisko 4 godziny więcej, mimo że byłem w na tyle dobrej sytuacji że miałem mieć zapewnione transfery przy niedużej dodatkowej dopłacie na rzecz ośrodka w Maso Corto. W każdym bądź razie , Ja spasowałem. Podsumowując, jeśli ktoś ma w pobliżu lotnisko z którego są prowadzone loty w Alpy do miejscowości w których jest albo bardzo blisko do ośrodków narciarskich albo same nimi są, to wówczas transport lotniczy uważam za bardzo sensowny, jeśli jednak transfery dojazdu wraz z odprawami i innymi sprawami przekraczają po 3 godziny przed i po locie, to trzeba się byłoby mocno nad tym zastanowić. Oczywistym wyjątkiem wydają się loty na bardzo duże odległości. Na skiforum, ostatnio propagowane były wyjazdy do Sierra Navada, gdzie autem trzeba by jechać spokojnie ze dwie doby, więc alternatywa podróży samolotem jest chyba jedyną sensowną. Hmm, tylko pytanie takie, czy warto lecieć tak daleko na stoki z których co prawda widać Afrykę ale sam ośrodek jest niemal na skraju świata :))) i wielkością raczej nie powala. P.S. Szkoda że połączenia kolejowe bardzo szwankują. Do wielu dużych ośrodków jest bezpośredni dojazd koleją ale to nasze PKP wyraźnie kulejące jest. To może byłaby najwolniejsza alternatywa transportowa ale praktycznie nieograniczona bagażowo i w miarę wygodna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaris68 Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.10, 10:47 W tym roku po raz pierwszy chcemy jechac na narty za granicę, wybór padł na Włochy. Nie mam doświadczenia w transporcie sprzętu narciarskiego droga lotniczą. Cena biletu jest w miarę przystępna, jednak duchodzi jeszcze chorendalna kwota za transport nart. Lecę z mężem i dzieckiem. Czy opłaca się brać ze sobą cały sprzęt/ jeśli tak, to jak go zapakować? Czy może zapakowac wszystkie narty w jeden pokrowiec i nagać jako jeden bagaż?Myślę, że nie przekroczy to 20 kg, bo chyba taki jest limit bagażu ze sprzętem? Jak ogólnie spakowac sie by takli transport nart był jak najtańszy? Będę wdzięczna za pomoc. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? IP: 178.73.49.* 21.09.10, 22:45 tzn ile dokładnie wynosi ta cena za narty? jak lecieliśmy Lufthansa, to jedna para nart/osobę była gratis...na pewno nie można zapakować wszystkich nart do jednego pokrowca, ewentualnie jedna para dorosłych+jedne dziecięce...dodatkowo do pokrowców z nartami można dorzucić rzeczy lekkie, ale zajmujące trochę miejsca np rękawice, skarpety... nie analizowałam kosztów, ale jest taka np oferta www.infoski.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaris68 Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.10, 11:12 dzięki gościu za twoje info. Ty piszesz jednak o tradycyjnych liniach, ja natomiast o tanich loniach lotniczych. Tam za narty trzeba słono płacić. I stąd moje pytanie do osób doświadczonych, które przewoziły już sprzęt narciarski. Jak zrobić to najekonomiczniej (2 osoby dorosłe plus dziecko)? dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelek Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? IP: 87.204.150.* 22.09.10, 13:06 Jedno jest pewne: wypożyczenie na miejscu nart z kijkami nie jest zbyt drogie, więc linie lotnicze specjalneh łaski nie robią pozwalając nam zabrać sprzęt do samolotu. Odpowiedz Link Zgłoś
trabant123 Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? 20.07.11, 13:33 Polecam skorzystanie z zorganizowanych ofert. Samolotem na Narty z Gdańska, Poznania, Łodzi, Wrocławia, Katowic i z Warszawy. Również dużo ofert autokarowych wyjazdów na narty. Studio Podróży samolotem na narty Odpowiedz Link Zgłoś
ron5 Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? 21.07.11, 09:02 na narty samolotem ma sens gdy wypozyczysz auto na lotnisku aby dotrzeć na miejsce.Szczególnie się opłaca w 2-4 osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nisiunia Re: Na narty samolotem (tanie linie) ??? IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.11, 18:44 Może nie tanie linie, ale biura podrózy organizują przeciez wyloty na narty - do Włoch, czy Austrii na ten przykład - mozna spróbowac :) Odpowiedz Link Zgłoś