Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Flachau-Wagrain 12.03

IP: 46.113.110.* 17.12.10, 10:53
    Witam.
    Jak myślicie czy wyjazd do Wagrain od 12.03 to już za późny termin?
    Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia z podobnego terminu w tej miejscówce albo okolicach , to proszę aby się podzielił informacjami ?
    Wstępnie zarezerwowałem apartament ale jeszcze kopie sie z myślami.
    Dzięki
    Jacek
    Obserwuj wątek
      • wote Re: Flachau-Wagrain 12.03 17.12.10, 11:22
        Ja zawszę jeżdżę na narty w pierwszym tygodniu marca i to z reguły jest dobry pomysł.
        ładna pogoda, lekki mrozik... czasem bywa dodatnio... wtedy po 12 stok poniżej pewnej wysokości płynie. To ryzyko jest wyższe im bliżej kwietnia. We Flachau stok ma wybitnie południową ekspozycję. Wystarczy jednak podjechać do Flachauwinkl i już lepiej... :)

Ja bym pojechał na Twoim miejscu tydzień wcześniej ale także 12.03 jest dobrym pomysłem. Choć może się zdarzyć że będzie ciapowato...
      • Gość: Misio_Zloty Re: Flachau-Wagrain 12.03 IP: *.limes.com.pl 17.12.10, 12:06
        Nie ma zasady, są tylko aktualnie panujące warunki.
        W ub. sezonie w połowie lutego było słonecznie i nawet ciepło.
        Tak w regionie Schladming Dachstein jak i Flachau, Flachauwinkl, Wagrain.
        Choć doliny były białe, na stokach królowała ciapa.
        Natomiast w marcu właśnie w terminie o jakim piszesz było zdecydowanie lepiej tak w śniegu jak i temperaturze choć słońce było także.
        Ba nawet w I dekadzie kwietnia choć śnieg z dolin znikł całkowicie warunki były wg mnie też lepsze niż w lutym.
        Warto też zauważyć że w marcu będzie tez zdecydowanie mniej ludzi niż w lutym.
        Moim zdaniem to całkiem solidny termin ten w okolicach 10 marca. Nie można też wykluczyć opadów śniegu
        Co do Flachau, to stoki są zdecydowanie z wystawą wschodnią a nie południową ale jeśli od rana jest ciepło i słonecznie to rzeczywiście warto uciec na Flachauwinkl.
        • Gość: adek Re: Flachau-Wagrain 12.03 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.10, 12:25
          My w 2009 byliśmy 21 03 w Wagrain.
          Na dole było plus 17C w słońcu , u góry rano sztruks , w ok 12 ok 4C ale trasy nie były b rozjeżdzone.
          OWszem max południowa ekspozycja ale słońce ma swoje plusy-)

21,03 w Dolomitach bedąc nie miałem takiej sytuacji ( mokry śnieg ) wysokość
        • Gość: Dorka Re: Flachau-Wagrain 12.03 IP: 78.133.218.* 29.12.10, 15:16
          A powiedzcie Kochani, czy macie jakiś pomysł albo wręcz namiary na polskich instruktorów narciarstwa dla dzieci w okolicy Flachau??
          • wote Re: Flachau-Wagrain 12.03 02.01.11, 18:01
            Pomysł mam na instruktora dla dzieci :) odezwij się na priv :)
      • b-a-n-i-t-a Re: Flachau-Wagrain 12.03 17.12.10, 12:23
        Chyba tylko wróżka wie co bedzie w marcu :)
        Trzeba brać pod uwagę, że to są bardzo niskie góry, większość poniżej 2000 m. n.p.m. i nisko polożone dolne stacje. Z drugiej strony region jest znany z dobrych warunków.
        Ja bym raczej nie ryzykował, w marcu będziemy z Panem Prezesem w St. Moritz a tam dolne stacje są mniej więcej na wysokości górnych stacji w Sportwelt.
      • Gość: Kross Re: Flachau-Wagrain 12.03 IP: 62.121.131.* 03.01.11, 11:54
        Wszystko zależy od pogody - śnieg na pewno będzie (chyba, że nastąpi jakaś mega katastrofa), nadzieja na słoneczko duża. Może być jednak ciapowato, zwłaszcza na dole, bo wysokości nie są tam olbrzymie. Ja dodam od siebie, że jakieś 4-lata temu pojechałem tam w prima-aprilis - a wieć jeszcze później niż ty - na spontaniczny wyjazd na 4 dni i bez żartu mogę stwierdzić, że było absolutnie odlotowo. Na stokach pusto, kwater do wyboru do koloru. Na dole od południa było średnio z uwagi na miekkie trasy, ale na górze było więcej niż znośnie. Wspominam ten wyjazd jako jeden z moich lepszych do Austrii, a jeżdzę tam dwa razy do roku od wielu latek.

Inna sprawa, że ja swoje wyjazdy zaczynam organizować najczęściej na tydzień przed planowaną datą wyjazdu - więc jak widzę, że gdzieś jest lepiej, a gdzieś gorzej, to wybieram to lepiej ;-) Ryzyko niby jest, że wolnych kwater nie będzie, ale to nie zdarzyło mi się jeszcze nigdy (zawsze coś jest), a plusem jest elastyczność jeżeli chodzi o warunki/pogodę itd. Sam wybieram się do Wagrain na drugi tydzień lutego, ale w ostatniej chwili może mi się to jeszcze zmienić i wyląduje gdzieś zupełnie indziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka