Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Les Menuires w Trzech Dolinach

IP: 195.187.14.* 13.12.11, 13:08
    wybraliśmy:) i mam do bywalców pytanie, jaki ski pass?
    w dolinie sporo tras, ale jakie? warte.żeby ograniczyć się tylko do 160km?
    a co jakbym chciała pojeźdźić w Val Thorens, to już ski pass nie obejmuje:(
    poradźcie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: pietryno Re: Les Menuires w Trzech Dolinach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.11, 14:57
        Jezeli juz jedziesz w 3 doliny to warto wybrac caly skipass. Jest drozszy pewnie jakies 50euro ale warto. Mozesz tez wykupic tylko na doline Bellvile i wtedy jezdzisz w ValThorens-LesMenuires i StMartin ale w karnecie tez nie bedzie duzej roznicy w cenie. Zalezy oczywiscie tez w jakim terminie sie wybierasz ale ja polecam cale 3 doliny bez dwóch zdan. Byc w 3 dolinach a jezdzic tylko w LesMenuires...hmmm bez sensu... Osobiscie jesli mialbym takie dylematy to wybralbym zupelnie mniejsza bardziej kameralna stacje z tanszym skipassem...
        • b-a-n-i-t-a Re: Les Menuires w Trzech Dolinach 14.12.11, 11:14
          Wylącznie 3 Doliny ;)
        • Gość: Kasia Re: Les Menuires w Trzech Dolinach IP: 195.187.14.* 14.12.11, 11:46
          nie wiem jakie są trasy w Les Menuires, ale jeśli są cuuudowne, to może warto skoncentrować się tylko na nich i pojeździć ile się da, a inne doliny zostawić na kolejne lata,
          bo branie karnetu na wszystko i w rezultacie przejechanie każdej trasy tylko raz, (bo 600km w 6 dni, to jednak dużo...), to też trochę dla mnie bez sensu:(

Byłoby super, gdyby ktoś kto był w dolinie Bellville napisał jakie są trasy, fajne czy bardzo fajne?;)
          dodam,ze nie jestem Lindsey Vonn ani Maria Riesch i jeżdżę rekreacyjne:)

"Osobiscie jesli mialbym takie dylematy to wybralbym z
          > upelnie mniejsza bardziej kameralna stacje z tanszym skipassem..."

o to właśnie pytam, czy kupić tańszy karnet i jeździć w mniejszej stacji;)
          • Gość: Biniu Re: Les Menuires w Trzech Dolinach IP: *.skanska.pl 14.12.11, 12:03
            Witam,
            Jedyny argument za ograniczeniem się do LesMenuires może być to jeśli jesteś początkującą narciarką, ale wtedy lepiej wybrać inny ośrodek. LesMenuires jest paskudne. Obrzydliwe blokowisko z lat 60-tych. Jedyny powód aby tam pojechać to możliwość uprawiania narciarstwa które nazwałbym turystycznym, czyli przemieszczanie się po olbrzymim terenie i podziwianie coraz to nowych widoków. Jeśli cię to nie bawi to po co pchać się w 3 doliny?
            W Trzech Dolinach w węzłowych punktach i na węzłowych trasach przewalają się potworne tłumy, w dużej części bardzo słabych narciarzy. Pod koniec dnia trasy blisko blokowisk są bardzo zmuldzone i zlodzone. Aby mieć przyjemność z jazdy trzeba się udać w dalsze regiony.
            Reasumując jeśli LesMenuires to tylko karnet na całość.

pozdrawiam
            • Gość: Kasia Re: Les Menuires w Trzech Dolinach IP: 195.187.14.* 14.12.11, 13:42
              to już jest jakaś odpowiedź:)

"... lepiej wybrać inny ośrodek.
              LesMenuires jest paskudne. Obrzydliwe blokowisko z lat 60-tych."

a który ośrodek we Francji nie jest blokowiskiem?
              • Gość: Biniu Re: Les Menuires w Trzech Dolinach IP: *.skanska.pl 14.12.11, 13:56
                Starałem się odpowiedzieć na pytanie postawione na początku.
                Les Menuires jest napewno najbrzydszym miasteczkiem w trzech dolinach,
                ale jak każda miejscówka w trzech dolinach oferuje mieszkanie na stoku i dostęp do olbrzymiego areału narciarskiego. Trzeba pojechać i zobaczyć. Chciałem zasygnalizować minusy aby nie było rozczarowań, ale plusów jak napisałem też są.
                pozdrawiam
              • b-a-n-i-t-a Re: Les Menuires w Trzech Dolinach 14.12.11, 19:41
                Gość portalu: Kasia napisał(a):
                > a który ośrodek we Francji nie jest blokowiskiem?

Chamonix, Briancon, Megeve... ;)
            • Gość: pietry Re: Les Menuires w Trzech Dolinach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.11, 13:57
              Biniu napisał dokładnie to co sam chciałem ująć w swoim poprzednim poście :))) Jesli LesMenuires to tylko z karnetem na 3 doliny. Jedyny powód aby tam pojechać to możliwość dostepu do 3 dolin. W samym LesMenuires nie ma fajnych tras i są zmasakrowane juz w poludnie. Jedynie w częsci La Masse jest kilka fajnych zjazdow ale to za mało. Reszta to stoki dojazdowe do rezydencji, innych wyciagow itp... Zazwyczaj BARDZO zatloczone przez poczatkujacych i szkołlki...
              P.S. Na karnecie doliny Les Bellvile mozesz jezdziec jeszcze w ValThorens i to juz duzo daje...

Jesli nie kreca Cie blokowiska mozez wybrac chociazby inne stacje np. Val d'Isere. I jeszcze pewnie pare innych np: Valloire, Sain Gervais, Serre chevaliere - wszedzie powyzej 150 km/tras...
              • ron5 Re: Les Menuires w Trzech Dolinach 14.12.11, 15:11
                dojazd z LM do innych dolin jest stosunkowo prosty i nie zjeździsz 600 km tras ale zobaczysz inne doliny i pewno będziesz chciała kiedyś wrócić.Pamietaj też,że de facto są 4 doliny bo obok Val Thorens jest też dolina Orelle.
                Wydaje mi się,że naprawdę warto kupić karnet na całość.Nie jestem pewny ale może są opcje na dolinę Belleville z np 1 dniem w 3 dolinach,pozdrawiam,
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka