Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Narty grudzień

12.09.12, 16:58
    Witam wszystkich.
    Z reguły na narty jeżdżę w styczniu lub lutym i tak będzie w 2013.Ale coraz większą chęć mam na pierwsze narty w grudniu -Austria albo Włochy.Jak wygląda naśnieżenie tras.Czy trzeba wybierać lodowce ,czy da się w miarę pewnie jeździć na wysokości 2000-2500 m. Czy z Waszego doświadczenia poza szybciej zapadającym zmrokiem są jakieś istotne minusy takiego terminu ( ostatni tydzień przed Świętami Bożego Narodzenia).
    Pozdrawiam wszystkich Andrzej
    Obserwuj wątek
      • zolviu Re: Narty grudzień 12.09.12, 19:15
        jak to wyglada mozesz zobaczyc sobie na mooich zdjeciach ponizej, wyjazdy grudniowe byly do madonny, val di sole, puy st vincent, risoul, serre chevalier, tignes val d'isere

poza ostatnim wyjazdem gdzie w tignes i val d'isere trafilismy naprawde duze opady sniegu uniemozliwiajace jazde to zawsze bylem zadowolony. warunki nie odbiegaly od terminow feryjnych za to ludzi bylo zawsze zauwazalnie mniej.

jedynym minusem w tym roku moze byc to ze w poniedzialek jest wigilia wiec jesli bedziesz wracal w sobote przez niemcy to moze byc spory ruch w nasza strone - a wiec wieksze prawdopodobienstwo jakiegos korka, wypadku, itp

ja na Twoim miejscu wyczekalbym przez listopad jak bedzie z opadami sniegu, jak juz troche sypnie to mozesz wybrac sobie dowolny region. a jesli ze sniegiem bedzie lipa to bez sensu Ci jechac nawet na lodowiec bo bedzie tam wtedy full ludzi
      • jabolkn Re: Narty grudzień 17.09.12, 08:14
        mirdo1 napisał:

> wysokości 2000-2500 m. Czy z Waszego doświadczenia poza szybciej zapadającym z
        > mrokiem są jakieś istotne minusy takiego terminu ( ostatni tydzień przed Święta
        > mi Bożego Narodzenia).

hej Andrzeju
        Zolv dobrze radzi, pamietaj ze im dalej na zachod tym pozniej zapada zmrok
        w tygodniu przedswatecznym jezdzilem w Livigno, Zermatt, SHL, Espace Killy,
        Grachen, Aletsch, Crans Montana, 4 Doliny, Portes du Soleil
        i zawsze mialem dobre lub b.dobre warunki ale zawsze tez z wyborem
        miejsca czekalem do ostatniej chwili - z noclegami nie ma problemu
      • m_ac Re: Narty grudzień 17.09.12, 11:53
        Od kilku lat ze znajomymi jeżdzimy grupą na otwarcie sezonu, do tej pory obstawialiśmy Alta Valltelinę czyli na zmianę Bormio i Livigno.Osobiście jeśli chodzi o "pewność"śniegu to obstawiłbym Bormio.Zaznaczam, że wybieramy zawsze pierwszy tydzień grudnia, raz zachaczyliśmy nawet o końcówkę listopada.Reklamacji od uczestników nie było.Rad, że lepiej czekać do ostatniej chwili na śnieg nie możemy brać pod uwagę, bo jedziemy z róznych miejsc i żeby spiąć to logistycznie(urlopy itd.)musimy planować znacznie wcześniej.
        W tym roku padło na Obertauern, nie wiem jak to wypali,ale mamy już zaklepany tydzień od 1.12.
        Ostatni tydzień przed świętami mam jeden podstawowy mankament-ceny są już windowane na maxa, a termin wybierany przez nas jest low price.
        Francji jeszcze nie eksplorowaliśmy,ale korci nas mocno-może w przyszłym roku?Dodam,że wybieramy opcję hb i kombinujemy tak,żeby cena była atrakcyjna, ze skipasem włącznie.Niestety Francja w takiej opcji wychodzi trochę drogo, a nie mamy jakoś ochoty gnieść się w apartamentach, które podobno są mikroskopijne.
      • rpodolak Re: Narty grudzień 17.09.12, 14:05
        od kilku lat jeździmy z kolegami na tzw "męskie" wyjazdy w grudniu, potwierdzam to co napisali koledzy jest ok!
        należy spokojnie czekać i rezerwować w ostatniej chwili - w grudniu nie ma probklemu z noclegami.
        do tej pory zaliczyłem w grudniu: Alpbachtal, Nauders, Shoeneben, Bormio i okolice, Serfaus Fiss Ladis
        • mirdo1 Re: Narty grudzień 17.09.12, 19:13
          Dziękuję za tak liczne odpowiedzi. Faktycznie poczekam poczekam do listopada z rezerwacją ale wstępnie wybieram Soelden. Jest na zachodzie,miejsce dobrze mi znane,trasy takie jak lubię tj. szerokie no i wypad do Aqua Dome zawsze dostarcza miłych wrażeń.
          Andrzej
      • Gość: a Re: Narty grudzień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.12, 20:31
        2 lata temu byłem w grudniu w Livinio,Było strasznie zimno,mróz rano dochodził do 25 st.W południe na stokach było trochę lepiej,ale o 15 było już nieprzyjemnie.Słońce zachodziło za góry i robiło się szaro i buro.
        • Gość: a Re: Narty grudzień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.12, 20:33
          cd-z reguły jeżdżę w marcu lub końcówka stycznia.Różnica znaczna,tzn.przyjemniej
      • Gość: Jacek Re: Narty grudzień IP: *.icpnet.pl 14.11.14, 10:32
        Zazwyczaj jeżdżę na narty na początku stycznia. W tym roku wybieram się ze znajomymi 15.12 do włoskiego Livigno. Trafiła nam się dobra oferta na wyjazd z jafisport. Trochę się obawiam warunków narciarskich ale zobaczymy czy pogoda dopisze...
        • m_ac Re: Narty grudzień 14.11.14, 10:53
          Śnieg będzie na 100%.Co najwyżej może być b.zimno.Zdarza się i -30 st.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka