Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pytanie do bywalców Francja, Włochy o ...

IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.13, 16:10
    stopień trudności tras
    mam wrażenie, że trasy czerwone we Francji, to nie to samo co trasy czerwone we Włoszech.

Czy bywalcy mogą się wypowiedzieć? bo ja mam wrażenie, ze te we Francji trudniejsze:(
    Obserwuj wątek
      • staruch5 Re: pytanie do bywalców Francja, Włochy o ... 03.02.13, 16:20
        Trasy francuskie o danym kolorze są trudniejsze niż trasy w innych krajach[14] np. w Austrii[15].

pl.wikipedia.org/wiki/Skala_trudno%C5%9Bci_tras_narciarskich
        • ortodox Re: pytanie do bywalców Francja, Włochy o ... 03.02.13, 17:53
          Czy to wiąże się z tym, że z jakiegoś powodu we Francji 25 i 40 to więcej niż w innych krajach?
          pozdro.
          • staruch5 Re: pytanie do bywalców Francja, Włochy o ... 03.02.13, 18:14
            Cos w tym jest.
            W koncu francuski grog bardziej poniewiera, niz austriacki schnapps!
      • jabolkn fajna podpucha:-) 04.02.13, 11:40
        Gość portalu: Kasia napisał(a):

> mam wrażenie, że trasy czerwone we Francji, to nie to samo co trasy czerwone we
        > Włoszech.

ciekawe wrazenie, pozwolisz ze zapytam- to na pdstawie
        czytania tego forum masz je
        czy moze jusz objechalas wszystkie osrodki we Wloszech i Francji ?
        • Gość: Kasia Re: pytam o wasze wrażenia IP: 195.164.0.* 04.02.13, 12:26
          moje są właśnie takie, a jakie są twoje?
          • Gość: magnuna Re: pytam o wasze wrażenia IP: *.wroclaw.vectranet.pl 06.02.13, 10:53
            Nie wiem czy czerwone wloskie sa mniej strome niz czerwone francuskie ale mialam wrazenie, ze niebieskich we Wloszech jest wiecej ;)
            • jabolkn Re: pytam o wasze wrażenia 06.02.13, 10:58
              Gość portalu: magnuna napisał(a):

> Nie wiem czy czerwone wloskie sa mniej strome niz czerwone francuskie ale miala
              > m wrazenie, ze niebieskich we Wloszech jest wiecej ;)

no i przedewszystkim niebo jest bardziej niebieskie wrecz lazzurrowe
      • ewangelizator_carvingu Re: pytanie do bywalców Francja, Włochy o ... 06.02.13, 11:28
        nie jeżdze we Francji ale moja spiskowa teoria jest taka:

- reguły oznaczania tras sa dosć klarowane niemniej jednak istnieje pewien margines uznaniowosci, który wykorzystują działy marketingu osrodków narciarskich

NP w takich Dolomitach ukształtowanie terenu tworzy duzo łagodnych niebieskich tras, brakuje natomiast tras trudniejszych, stad niektóre trasy bedace na granicy klasyfikowane sa wyzej, dzięki temu osrodek może pokazac róznorodne portofolio tras, czyli i tatus pojeździ i mamusia i dzieci, a nawet babcia i dziadek

w ośrodkach gdzie teren jest bardziej stromy i brakuje tras łagodnych, jest tendencja odwrotna i trasy "pośrednie" z automatu ładowane sa do worka niebieskiego, dzięki temu nastepuje dywersyfikacja portofolio dostepnych tras, nie ma efektu odstraszania na podstawie analizy mapki, poza tym kazdy zna efekt "slepego testu" - przypadek gdy bardziej bojażliwi narciarze(ki) przejeżdzaja bez problemu czarną nie zauwazajac oznaczeń ;)

później powstaje obiegowa opinia ze tam jest łatwiej a tu trudniej i moim zdaniem duzo jest w tym prawdy ;-)
        • staruch5 Re: pytanie do bywalców Francja, Włochy o ... 06.02.13, 11:38
          czasem na oznaczenie skali trudnosci trasy moze miec jej krotki, ale trudny odcinek, stromy, albo waski. I on moze przesadzc w strone podwyzszania skali trudnosci.
          Rzadko, ale zdarzaja sie trasy, ze zmiennym oznaczeniem (bez skrzyzowania).
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka