asiek25 13.02.14, 15:05 Wybieram się tam po raz pierwszy na początku marca. Ktoś tam już był? Ciekawa jestem opinii :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jabolkn Re: Grossglockner - Austria 14.02.14, 08:29 asiek25 napisała: > Ktoś tam już był? byłem w lecie przez Stüdlgrat - fajna wspinaczka w dobrej skale w dolnej czesci drogi nieco krucho , 6 godzin od Stüdlhütte w marcu moga byc bardzo trudne warunki Odpowiedz Link Zgłoś
asiek25 Re: Grossglockner - Austria 14.02.14, 11:53 No tak, tylko że ja nie jadę się powspinać, ale pojeździć na nartach :) Więc raczej interesuje mnie ośrodek narciarski, jak przygotowane są trasy itp. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfg Re: Grossglockner - Austria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.14, 20:08 Nie ma takiego ośrodka narciarskiego jak Grossglockner. Jest kilka innych w pobliżu. Znajdziesz w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Re: Grossglockner - Austria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.14, 00:35 Najbliższe od Grossglocknera ośrodki narciarskie to Kals am Grossglockner, Matrei ew. Heiligenblut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Re: Grossglockner - Austria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.14, 00:31 Wspaniałe miejsce, piękna góra. Wchodziłem na nią parę lat temu w lipcu ale warunki niewiele się różnią wtedy od marcowych, zwłaszcza w górnych partiach. Zależy jaką drogą chcesz wchodzić i skąd. Granią wschodnią, przez lodowiec Koednitz, z reguły robi się wejście w dwa dni z noclegiem w schronisku na Adlerruhe. Granią płd-zach. (Normalanstieg) można to zrobić w jeden dzień. Oprócz kondycji niezbędny absolutny brak lęku wysokości. Pomiędzy Kleinglocknerem a Grossglocknerem jest kilunastometrowa przełączka o szrokości ok. 60 cm z b. ostro opadającymi na obie strony stokami lodowca. Są zabezpieczenia (tyczki i lina). Życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś