Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Reschenpass - krótka relacja

26.01.15, 10:24
    witam po powrocie z ferii zimowych - tym razem Reschenpass czyli Nauders(A), Schoeneben/Belpiano(I) i Haideralm/St. Valentin(I).
    Dojazd z PL 12h ok.870km - lekkie korki (ale jadące) od Monachium, opady - najpierw deszcz, od Kufstein snieg. Kwatera była ok 200m "pod górkę" więc po opadach niezbędne okazały się łańcuchy.
    cały pobyt - rewelacja: pogoda 5,5 dnia lampy i lekkiego mrozu 0,5 dnia lekkie chmury, trasy przygotowane perfekcyjnie. codziennie jazda w innym miejscu:
    Nauders - największy ok. 60km tras, duże urozmaicenie, fajny slalom z pomiarem czasu ;-)
    Schoeneben/Belpiano - ok. 35km - szerokie, łagodne trasy i najlepszy snowpark (dzieci nie chciały z niego wychodzić)
    Haideralm/St. Valentin - 20km - kameralny, spokojny i PUSTY!!! zdarzało sie jechać całą trasę samotnie.
    Komunikacja skibusowa ok, darmowy basen w Graun i oswietlony tor saneczkowy w Haideralm(tam mieszkałem)
    Powrót - korki od Innsbrucka, Kufstein, dopiero za Monachium płynna jazda.
    Generalnie - polecam.
    Obserwuj wątek
      • domifil Re: Reschenpass - krótka relacja 30.01.15, 15:23
        Dzięki za info. Dzięki Twoim wpisom odkryłam Kössen i tam 2 razy szusowaliśmy. A jak wspominasz ubiegłoroczny wyjazd do Sulden? Byliśmy też 2 razy i jesteśmy zauroczeni. Tylko ten długi dojazd (od nas 910 km) i te serpentyny. Niestety w tym roku pasujemy z nartami. Pozdrawiam
      • ewangelizator_carvingu Re: Reschenpass - krótka relacja 30.01.15, 15:59
        ja z nostalgia wspominam czerwona jedynke w Nauders, zrobiło sie na niej pare kilometrów
        w sumie to chyba wolałbym ten ośrodek niż SFL jakbym miał jeszcze raz jechac w te okolice

widze ze mają tam ciekawy Kinderland, widziałes moze jak to wygląda?
        • zolviu Re: Reschenpass - krótka relacja 30.01.15, 23:03
          ec - nie no, z ta lepszoscia nauders nad sfl to delikatnie przesadziles ;)
          • rpodolak Re: Reschenpass - krótka relacja 31.01.15, 09:55
            największa "lepszość" Reschenpass nad SFL to skipass dla 2+2:
            Reschenpass - 454
            SFL - 633 (z gestekarte, w tym samym terminie)
            pzdr :-)
            • zolviu Re: Reschenpass - krótka relacja 31.01.15, 12:34
              taka cena nic nie mówi jeśli nie piszesz w jakim wieku dzieciaki
              ogolnie do 6 lat darmo to standard raczej wszedzie - jedynie w czesci francuskich osrodków do 5ciu.
              do 8 darmo dolomity, do 10 czesc austriackich - ski arlberg, stubai czy chocby hochkar ktory ujezdzalem tydzien temu, tam 2+3 wyszlo niecale 280 euro za 4 dni jazdy, z tym ze dzieciak do 10 lat nie byl zupelnie darmo, placil 2 euro za dzien jazdy
              zrobienie wyjazdu styczniowego 2+2 ze skipassami w granicach 300 euro lub nawet mniej za tydzien jest w pelni realne - spojrz chocby na paganelle. w ski welt patrze ze po 15marca dzieciaki do 15 lat jezdza gratis jesli rodzice kupia karnety
              SFL to jest jeden z lepszych osrodkow austriackich a w kazdym razie jeden z najbardziej doinwestowanych. reschenpass tez fajny ale to zupelnie nie ta liga - dlatego inaczej kosztuje.
              w reschenpass w poprzednich latach byla fajna promocja w grudniu, do swiat byly tylko karnety 1dniowe za 20 euro czyli tydzien jazdy wychodzil 120 ale nie wiem jak jest wtedy rozwiazany temat dzieciaków
              • rpodolak Re: Reschenpass - krótka relacja 31.01.15, 16:37
                Nooo tak...nie sposób się z Tobą nie zgodzić, masz rację ale...to już było (i se ne vrati ;-(), dzieci w wieku szkolnym(obecnie 10 i 14) więc odpadają wszelkie przed- i posezony jak i darmowe karnety - sztuką jest zmieścić się do 500euro, a nawet 600 (odpadają wszelkie VdF, Val Gardeny, Skicircusy etc). Z rozrzewnienim wspominam 1 wyjazd w alpy gdy mój budżet na karnety wyniósł chyba 80 ojro (dzieci 3 i 7 więc jedno nie jeździło wogóle, drugie za friko, a ja z żoną mieliśmy jeden karnet i się zmienialiśmy w połowie dnia, a karnet był za pół ceny bo taka była styczniowa promocja w koessen).
                Dosyć skropulatnie (zresztą widzę, że nie tylko ja) analizuję cenniki i wyszukuję okazji ale jest ich coraz mniej :-(
                A w SFL też byłem, ale z kolegami - zresztą żona mi to ciągle wypomina, że z kolegami zaliczam "top resorty" jak SFL, MdC, Ischgl/Samnaun a z rodziną te mniejsze...
                pozdrawiam i gdybyś miał Piotrek namiary na resort do 500 dla moich dzieci to już bukuję na przyszły sezon ;-)
                • zolviu Re: Reschenpass - krótka relacja 02.02.15, 15:58
                  rozpusciles kobiete ;) ja ostatnie sezony jezdzilem tylko z kolegami wiec moja ucieszyla sie juz nawet z hochkar :p
                  nie szalej, 500 to kupa kasy :)
                  hmmm, a francja moze byc? niedaleki region, 120 km tras -liczę - 340 euro karnety za całą Twoją familie, 380 euro apartament 4ro osobowy - cena za apartament od 7 marca, od 7 lutego patrze ze 840 euro wiec nie warto. ceny na obecny sezon oczywiscie ale jesli jestes w stanie wybrac sie w przyszlym sezonie najpozniej do 1 tygodnia lutego to mysle ze ceny beda "marcowe"
                  jak Cie cos takiego interesuje to moge Ci temat sprzedać ale napewno nie na forum. jak nie moze byc francja to cos innego wymysle ;)
                  • rpodolak Re: Reschenpass - krótka relacja 02.02.15, 19:29
                    zarzekałem się że do "Francy" nie pojadę ale ostatnio rzeczywiście zacząłem przeglądać tamte rejony (na razie wytypowałem Thollon les Mémises i Châtel / Portes du Soleil) myślę że będzie to 1 tydzień lutego(ferie dolnośląskie za rok). Najbardziej boję się dojazdu, ale pocieszam się że może na tym kierunku nie będzie korków ;0 i trochę ratuje mnie zamieszkanie przy zachodniej granicy
                    Dawaj propozycje na priv (a dla Ciebie z bliźniakami proponuję Lofer)
                    siema.
                    • domifil Re: Reschenpass - krótka relacja 03.02.15, 09:00
                      Portes du Soleil polecam. Byłam tam już ładnych kilka lat temu, mieszkałam po szwajcarskiej stronie w Torgon. To mała stacja narciarska gdzie jest kilka apartamentowców, sklep, restauracja i wypożyczalnia sprzętu. Stamtąd codziennie ruszaliśmy do innej miejscowości, czasowo dojazd do każdej z miejscowości trwał ale cały czas było się na nartach. W 2005 roku, kiedy byliśmy, taniej wychodziło mieszkanie i kupowanie skipassów we frankach
                    • artie40 Re: Reschenpass - krótka relacja 25.02.15, 21:37
                      Lofer to chyba jednak za skromnie. Nauders fajne, mało znane w PL, o ile pamiętam sprzed 3 lat, zarąbista czerwono czarna 3. Miło wspomnieć, dzięki za relację.
          • ewangelizator_carvingu Re: Reschenpass - krótka relacja 02.02.15, 10:10
            bo ja jestem haterem SFL,

w sumie to dość niewytłumaczalne bo trafiłem tam na niezła pogodę, a nawet jednego dnia na 5cm puchu na przygotowanej trasie czyli bajecznie

przejeździłem tam 4 dni i juz przy trzecim bylem znudzony, cały wyjazd uratowały od przeciętności wypady na Kaunertal i do Nauders

ośrodek bardzo rozległy ale nie znalazłem tam jednej trasy który byłaby 100% dla mnie,

mnóstwo tam transferów i dziwnych skrzyżowań gdzie trzeba mieć oczy dookoła głowy

no i to oznakowanie tras...

generalnie jestem loverem sąsiedniej doliny i zawsze wole wybrać Paznaun jesli jestem w okolicy
            • zolviu Re: Reschenpass - krótka relacja 02.02.15, 16:04
              nooo, ischglowe lotniska wg mnie tez fajniejsze, chociaz sobie tam prawie noge popsulem :/ przez co w nastepne dni SFL i Nauders musialem jezdzic na 1 nodze :p
              ale infrastruktura w SFL lepsza, jak dla mnie porownywalna tylko do skiCircus SHL z tych co odwiedzilem
        • Gość: Janek Mróz Re: Reschenpass - krótka relacja IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.15, 11:34
          Czy to drobna prowokacja intelektualna >>w sumie to chyba wolałbym ten ośrodek niż SFL<< to porównanie super stacji narciarskiej Serfaus-Fiss-Ladis do kameralnego ośrodeczka Nauders jest zabawne. Taka błyskotliwa (pewnie szczera) refleksja to mogła się zrodzić chyba pod wpływem trunków z Samnaun - na szczęście podrożały ostatnio . . .
          To jest forum wymiany racjonalnych refleksji i użytecznych informacji , a nie wrażeń wywołanych trunkami luboż oślepieniem alpejskim słońcem z powodu źle dobranych gogli!
          • ewangelizator_carvingu Re: Reschenpass - krótka relacja 10.02.15, 17:09
            Janek to jest forum dyskusyjne i dzielimy sie tu opiniami, kazdy ma prawo do swojej

>to porównanie super stacji narciarskiej Serfaus-Fis
            > s-Ladis do kameralnego ośrodeczka Nauders jest zabawne

dla mnie akurat SFL nie jest super stacja

Nauders rozumiane jako Reschenpass ma 120 km tras od 1200 - 2850 npm - nie jest to kameralny ośrodeczek

> To jest forum wymiany racjonalnych refleksji i użytecznych informacji , a nie
            > wrażeń wywołanych trunkami luboż oślepieniem alpejskim słońcem z powodu źle dob
            > ranych gogli!

popisałeś się krasomówstwem, brawo, pod przykrywką błyskotliwej gadki ukryłeś atak ad personem, fajnie ze mnie pouczasz, pokaz jeszcze jakie pożyteczne i racjonalne informacje tu zamieściłeś oprócz sugerowania userom nadużywania alkoholu

to jest forum dyskusyjne i kazdy ma prawo do swojej opinii, moja jest taka że jak mam jechac do SFL to wole o doline dalej, mozemy o tym podyskutowac
          • Gość: ziom z samnaun Re: Reschenpass - krótka relacja IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.15, 21:08
            >...pod wpływem trunków z Samnaun
            > - na szczęście podrożały ostatnio . . .
            Nie podrożały.
      • rpodolak Re: Reschenpass - krótka relacja 30.01.15, 19:09
        ad. Sulden - też bardzo nam się podobało! trafiliśmy na super pogodę, jedyne utrudnienie to dojazd (ok.40 min. skibusem z Prad bo tam znalazłem mieszkanie). znajomi byli w tym roku i trochę ich "przymroziło" były dni z temperaturą -18C !!! ogólnie super - myślę że jeszcze tam wrócę...

ad. Nauders - faktycznie 1 - super! jeszcze lepsza "widokowa" 17 z Tscheyeck! z kinderlandu nie korzystałem - ale był spory przy górnej stacji gondoli, bardzo dużo czasu spędziliśmy na slalomie z pomiarem czasu. moje dzieciaki już trochę wyrastają z kinderladów i przechodzą na snowpark - a zdecydowanie najlepszy był w Belpiano(tam też trochę bawili się w kinderladzie - było spokojniej(3 dywaniki) bo w Nauders był oblężony przez szkółki). Wg mnie z dziećmi lepsze było Belpiano i Haideralm.
        • m_ac Re: off topic-Kossen 02.02.15, 10:13
          Mam pytanie,w nawiązniu do podziękowań powyżej,za polecenie ośrodka-odnośnie Kossen-przeszukałem forum w poszukiwaniu Twojej relacji z pobytu,ale nie znalazłem-czy uważasz,że wyjazd tam od 7.03 jest sensowny czy raczej nie?Z góry dzięki
          • rpodolak Re: off topic-Kossen 02.02.15, 10:58
            byłem tam w 2008/2009? (więc do dosc dawno) mały osrodek, dobry dla dzieci (my głównie jeździlismy w Walchsee). zależy od pogody - to niskie góry ale teraz widze, że mają dużo sniegu, więc jeżeli nie będzie jakiejs wielkiej odwilży powinno być dobrze (ja byłem tam w styczniu i sniegu było b.mało(praktycznie tylko na stokach) - mimo to wspominam b.dobrze).jeżeli to możliwe to rezerwowłbym "na ostatnią chwilę" pzdr
          • zolviu Re: off topic-Kossen 02.02.15, 16:09
            oczy przecieram :)
            mac - kossen za rok w nasze ferie chce chwycic - w styczniu masz tam karnet za pol ceny, ponizej 100 euro chyba. rozpatrywalem to tez teraz, ale hochkar 200 km blizej no i lepsze opinie zbieral
            a w ogole to co to za pomysl? nie poznaje kolegi, te kossen to nawet dla moich blizniakow wydaje sie przyslabe :p
            • domifil Re: off topic-Kossen 03.02.15, 08:50
              Ja byłam w Koessen 2 razy, zawsze na przełomie lutego i marca. Tak jak jest napisane są to niskie góry i dolne stoki o tym czasie były pokryte kaszą. Natomiast górny stok (szeroki i rewelacyjny do nauki) był super. My byliśmy zadowoleni i być może jeszcze tam wrócimy. Od 28 lutego jest tygodniowa promocja 50% na skipassy. Tu masz info www.kaiserwinkl.com/winter/skifahren/50-prozent-schneewochen.html
            • m_ac Re: off topic-Kossen 03.02.15, 14:11
              Ano, Panie tak wyszło,Twoje bliżniaki to śmigają,ale chyba jednak nie Kossen. Różne pomysły do głowy przychodzą-nie zaszkodzi popytać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka