Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jakie wybrać narty?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 19:25
    Mimo że jeżdżę już dość dobrze (zaczynałem 10 lat temu i jeżdżę dwa razy w
    roku po conajmniej 2 tygodnie), to w ogóle nie znam się na sprzęcie
    narciarskim. Mam 1200zł i chciałbym kupić za te pieniądze narty i mam w
    związku z tym pytania:
    -czy kupię za taką sumę dobre narty?
    -jeżeli tak to jakie?
    carvingowo jeszcze nie umiem jeździć. JESZCZE, to znaczy że w tym roku
    zamierzam umieć, więc proszę o dobranie nart lekko carvingowanych :)
    z góry dziękuję za pomoc :)
    Obserwuj wątek
      • skyddad Re: jakie wybrać narty? 15.10.04, 22:45
        Witaj Rech,
        Zobacz i popatrz i sciagnij katalog z pierwszej strony, tam jest swietnie
        wyjasnione jak dobierac narty wedlug ostanich kryteriow.
        www.atomic.pl/
        Pzdr.Skyddad
      • wote Re: jakie wybrać narty? 15.10.04, 23:07
        W tej cenie.. nowe?

Jeżeli nowe to mam niezłą propozycję :)

Jeżeli używane to też mam kilka :D
        • Gość: Rech Re: jakie wybrać narty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 23:44
          W sumie to nie jestem zdecydowany, bo mogę kupić nowe trochę słabsze, lub
          używane za tą samą cenę ale o klasę wyżej...
          • wote Re: jakie wybrać narty? 16.10.04, 15:49
            Jeszcze tylko małe pytanko.

Jaki styl jazdy preferujesz?
            • Gość: Rech Re: jakie wybrać narty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 16:44
              Zamierzam jeździć carvingowo. nie wiem czy o to chodziło. jakby co to potrzebne
              mi są narty all-roundowe, o ile jest coś takiego w nartach. chciałbym żeby były
              w miarę uniwersalne...
            • Gość: Mona Do WOTE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 17:55
              To może dla mnie tez cos znajdziesz?

Aktualnie od 3 sezonów jezdzę na kolejnych wcieleniach Atomica 8.18 (c8) 160cm.
              Teraż chce czegoś zwrotniejszego i.. niekoniecznie twardszego.
              Innymi słowy więcej fun, mniej wysiłku :-))))

Szukam desek dla kobiety dł 150 cm, promień skrętu poniżej 15m, miękkie,
              najchętniej z wiązaniami...

Moje typy to:
              - Atomic e TL 03/04
              - Atomic e 7 03/04
              - Atomic e 5 03/04
              - Atomic C 8.18W 02/03
              - Atomic e 5W 02/03
              - Atomic e TL 02/03
              - ewentualnie Fisher Radarc

Myślałam jeszcze o starszych 9.10 ale chyba jestem za lekka...

POZDRAWIMA i.. do zaobaczenia na stoku!!!

mona27@o2.pl
              • wote Re: Do WOTE 17.10.04, 00:38
                Mona polecam C9 Puls Atomica... tylko drogie trochę :(
                • Gość: Mona Re: Do WOTE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 13:42
                  Witam!

C9 odpadają - jezdziłam na nich ubiegłej zimy z wypożyczalni - sa na mnie o
                  wiele za twarde!!!
                  • wote Re: Do WOTE 17.10.04, 14:36
                    Mona jeżeli C9 są za twarde to może poszukaj Dynastarów wersja AGYL.

Ja osobiście polecam Dynastary w niższych modelach bo technologicznie są podobne
                    a tańsze sporo od np. Atomiców.

Atomic wygrywa przy modelach zawodniczych dla agresywnych i silnych narciarzy.
                    Chociaż Omeglassy Dynastara zaskoczyły mnie in plus do stopnia niespodziewanego.

Pozdrawiam
                    • Gość: Mona Re: Do WOTE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 16:13
                      Jeśli znajdę w ich kolekcji coś dla tych, którzy chcą popróbować fun carvingu..
                      to czemu nie...
                      • wote Re: Do WOTE 17.10.04, 16:36
                        Ogólnie rzecz biorąc ja zawsze kupuję po testach :)

i to jest chyba najlepszy sposób kupowania. Gorąco polecam.
      • wote Re: jakie wybrać narty? 17.10.04, 00:48
        To że carving to obecnie raczej oczywiste...

Ja na Twoim miejscu w tej cenie poszukałbym w Dynastarach. Wersja Speed SX jest
        niezla dla początkującego carvwera :) WIEM że są przecenione w znielubionym moim
        sklepie w okolicach ceny którą podałeś...
        • Gość: ski Re: jakie wybrać narty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 17:24
          Hmy tak ogolnie to w tym roku raczej napewno nie bedzie nart niecarvingowych,
          przeciez kazda narta jest taliowana. czepiam sie ... ok ja bym kupil mając
          1200 zł narty z zeszłego sezonu, trzeba by wykonać pare telefonow po sklepach i
          spytać czy ich dostawcy maja jeszcze jakis sprzęt ze starej zimy czasem bywa ze
          hurtownia takie cacko posiada, te narty to nowki tylko ze sa "stare". Druga
          opcja to zaczekać na wyjście jakis gazet z testami. np NTN lub Ski-magazin. Nie
          polecam Ci nart kupowanych ponizej twoich umiejętności lepiej kupic sprzet
          trudniejszy niż pozniej zasypiac z nudow na nartach. Szczeże mowiąc, jeśli
          sprzęt narciarski nie staniał (wejscie Polski do EU) to za 1200 sprzetu dobrego
          sie nie kupi, a pewnością nie Atomica czy Rosigniola. Warto zwrocic uwage na
          Blizzarda firme ktora powraca w znakomitym stylu i świetnymi nartami

Pozdrowienia
          • wote Re: jakie wybrać narty? 18.10.04, 10:32
            Co do Blizzarda to się zgadzam.. sporo dobrego czytałem na ich temat obecnie..
            a dużo czytam ;)
            • Gość: ski Re: jakie wybrać narty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 18:06
              Kontynując o Blizzardzie, w zeszlym roku postanowilem kupic narty,
              zastanawialem się na sprzetem tej firmy i zrezygnowalem, zrazilem sie mala
              iloscia sklepow gdzie był Blizzard mozliwy do kupienia. Zrobilem glupote
              kupujac atomica za te same pieniadze kupilbym Sigme x-cross i mialbym jeszcze
              na 3-4 dni karnetow powiedzmy w Korbielowie. Jestem bardzo ciekaw czy w tym
              roku Blizzard bedzie prowadzil promocje na stokach w Polsce, w zeszlym roku
              można było sobie pojedzic na dowolnej narcie tej firmy.

Pozdrowienia.
              • Gość: Rech Re: jakie wybrać narty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 18:45
                Słyszałem masę złych opinii o blizzardzie. myślałem o jakichś atomicach, jednak
                zauważyłem, że strasznie się cenią i nie opłaca się kupować tych nart.
                widziałem, że w miarę tanie, a z tego co mi powiedział sprzedawca w sklepie
                bardzo dobre są salomony. ja już nie wiem jakie narty mam kupić :/
                • wote Re: jakie wybrać narty? 23.10.04, 20:50
                  Atomic TAK ale tylko najwyższe modele. W nartach rekreacyjnych nie ma większego
                  znaczenia firma. To wszystko prawie to samo :)

Liczy się kolor, przywiązanied oo marki, cena :)

Ja np jeżdżę na niezbyt popularnej marce DYNASTAR i jestem mocno
                  usytysfakcjonowany.
                  • Gość: ski Re: jakie wybrać narty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 22:28
                    Dynastar to bardzo dobra firma ma swietne narty do fun-u, jest malo popularna
                    choc to sie pewnie zmienia, jesli mial byc cos kupic to wlasnie narty
                    dynastara. Ja mam atomica sx11 i wiem ze narta jest naprawde wporzadku, atomic
                    sie cenie bo ma powodu to jest jak mercedes albo bmw wsrod aut.
                    • Gość: darekkkk Re: jakie wybrać narty? IP: 217.17.46.* 25.10.04, 15:27
                      Ciekawych rzeczy sie tu dowiaduje.
                      Nie wiem skad bierzecie te porownania cen, ale mi cos one mocno nie pasuja.
                      Salomon, Dynastar wcale nie jest tanszy od atomica. Musicie porownywac narty
                      zupelnie innych klas.
                      Powiedzenie, ze atomic to BMW wsrod nart tez jest ryzykowne- najwyzej
                      volkswagen;)
                      Moim zdaniem wieksze są roznice w ramach danej marki pomiędzy poszczególnymi
                      modelami niz pomiędzy nartami tej samej klasy róznych producentów. Dlatego
                      twierdzenie, że atomic jest lepszy od np. heada nie ma sensu. Porownywac mozna
                      co najwyzej konkretne narty.
                      • wote Re: jakie wybrać narty? 25.10.04, 17:14
                        Dynastar jest tańszy od Atomica. Przynajmniej jeżeli chodzi o moje ostatnie
                        obserwacje sklepowe i chodzi mi o bardziej amatorskie modele. :)

I tyle :)

Co do jakości konketnego modelu atomica to moim skromnym zdaniem SL9 to
                        całkowity THE BEST!!
                        • Gość: ski Re: jakie wybrać narty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 18:42
                          wote zgadzam sie z w 100 procentach sl9- mega narta, nie wiem czy smigales na
                          nartach z rodziny sx(x). Ja podtrzymuje to co mowilem: Atomic, Rosigniol oraz
                          Salomon zawsze beda przed cala reszta mam na mysli heada, dynastara, elana,
                          bizzarda, itd. Za te pierwsze placi ci sie spore pieniadze, zwlaszcza za
                          salomona, pamietam ze pewna narta kosztowala gdzies 2800 zl (!).jako przyklad
                          podam ze atomic jako pierwszy wprowadzil cyfrowe wiazania :)

pozdro
                          • wote Re: jakie wybrać narty? 25.10.04, 21:24
                            Dokładne ceny

Ski Team (promocja miesiąc temu)

Atomic Sl9 - z wiązaniami 2400 zł
                            Dynastar Omeglass z wiązniem Look P12- 1600 zł
                            • wote Re: jakie wybrać narty? 25.10.04, 21:28
                              A w Austrii w zeszłym roku 400 Euro kosztowały ww narty. Atomica.
                              • wote Re: jakie wybrać narty? 25.10.04, 21:32
                                W zeszłym sezonie testowałem

Atomic SL9, SL.12, Dynastar SX, Volkl P51

Jak bym miał kupoawć to albo SL9 albo Volkle ale te drugie jeszcze droższe niż
                                Atomic.
                                • Gość: ski Re: jakie wybrać narty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 22:26
                                  w zeszlym roku zaplacilem za sx11 plus caly sprzet buty, wiazania prawie 3000
                                  bez stówy, koszt spory, ale chyba sie oplacilo. Moge sie wypowiadac o Sl 9,
                                  blizzardzie sigma x-c i o dynastarach. O Volkl-ach nie wiem nic tak samo o
                                  Fisherach nigdy ich nie mialem na nogach w kazdym razie nart do sportowo-
                                  amatorskiej zabawy nie kupi sie za 1200 mozna probowac uzywane, choc to tez nic
                                  pewnego.
                                • Gość: dennis Re: jakie wybrać narty? IP: 212.160.172.* 26.10.04, 10:49
                                  Wote,
                                  Z tymi Voelklami to chyba pomyliłes model. Jesli mnie pamiec nie myli to w
                                  zeszłym roku był był juz P60 zarówno w klasie sc jak i i racing. A P50 było
                                  sprzedawane 2 i 3 sezony temu. Fajna narta(P50 SC), twarda, jeździłem dwa
                                  sezony ale ma małą wade, zreszta jak inne Voelkle z tego okresu tzn. odchodzi
                                  plasik z góry i po pewnym czasie narta wyglada bardzo nieciekawie. Duzo
                                  wazniejsze jest oczywiscie to co na slizgu i w środku narty ale 'karoseria'
                                  moim zdaniem tez powinna sie jakos trzymać - szczególnie ze Voelkle, jak
                                  zauwazyłeś, sa naprawde drogie no i narte kupusje sie zwykle na kilka sezonów.
                                  Jest to wada, która wychodzi w czasie dłuzszej eksploatacji i niestety zadne
                                  testy w ntn czy skimagazynie tego nie pokażą.

Atomic i Rossignol (nie wiem jak Dynastar) i ich hard top to rozwiązania
                                  naprawde duzo lepsze.
                                  Pozdro,
                                  dennis
                            • Gość: darekkkk Re: jakie wybrać narty? IP: 217.17.46.* 26.10.04, 09:35
                              Rzeczywiscie w ski teamie trafiaja sie okazje. To jest importer i dystrybutor
                              dynastara-stad maja czasami przeceny na te narty.
                              Jednak dalej obstaje przy swoim
                              Porownujesz tegoroczne atomici z ubiegloroczna narta dynastara. Tegoroczny
                              omeglass + wiazania to cos okolo 3000. Sl 9 z ubieglego sezonu, jakbys dobrze
                              poszukal, tez mozna bylo kupic w okolicach 1600 (tylko pewnie nie w ski teamie).
                              By the way- to nie sa do konca porownywalne nartki. Omeglass jest o klase wyzej
                              (co wcale nie oznacza, ze dla kazdego bedzie to lepsza narta).
                              SL9 bardziej bedzie przypominac chyba raczej omecarve 10.
                              pozdr
                              • wote Re: jakie wybrać narty? 26.10.04, 10:57
                                Porównuję przede wszystkim cenę konkretnej narty bo o tym rozmawiamy. Nie ma
                                dla mnie znaczenia rocznik i sama klasa. Mówię o nartach, które ja bym kupił i
                                ich cenie. Więc z mojego punktu widzenia Dynastar który mnie interesuje jest
                                tańszy od Atomica który także jest obiektem pożadanym z tym że na Atomicu
                                jeździło mi się lepiej :)

Jeżeli mówimy o ogóle to faktycznie uśredniając, ceny nart poszczególnych firm
                                o których mówimy można podciągnąc pod ten sam poziom. Nie mniej są sklepy (SKI
                                TEAM np) gdzie Dynastar jest tańszy. Sa inne sklepy gdzie inne firmy mają
                                promocje. Trzeba szukać a się znajdzie. ja ma swoje spsoby na kupowanie nart i
                                zawsze poniżej 1800 zł jestem w stanie się zmieścić.

Nie mniej cenowo firmy ułożył bym tak:
                                Volkl, Rossignol, Atomic, Salomon, Dynastar, Fisher, Head, Blizzard, Elan

Jeżeli zapomniałem o jakiejś marce np Porsche :) to dlatego że nie są godne
                                uwagi :)
                                • wote Re: jakie wybrać narty? 26.10.04, 11:00
                                  Co do Volkla to faktycznie mogłem pokręcić oznaczenie bo widziałem je tyko
                                  kilka razy a pamięć mogła zawieść. sorry jeżeli wprowadziłem w błąd.
      • Gość: Parszywy Jaka dlugosc nart ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 11:43
        Mam 190 cm wzrostu i 80 kg
        Ostanio mialem narty Heada 180 cm Cyber x30 z 2001
        Nie spalnialy moich oczekiwan

Jaka dlugosc bedzie najlepsza
        kupuje carvingi .
        170 ? czy moze 160 cm ?

Pozdrawiam
        • wote Re: Jaka dlugosc nart ? 08.11.04, 12:06
          Ja bym kupił 160 cm...
          Sam przymierzam się do nart 175 cm a mam 190 wzrostu.
          • wote Re: Jaka dlugosc nart ? 08.11.04, 12:21
            jej pomyliło mi się.. przeczytałem że masz 180 cm wzrostu jakiś nieprzytomny
            jestem dzisiaj :)

Ja kupię sobie 175 i na pewno nie dłuższe... ponoć najlepiej jest jak są tak
            około 20 cm którsze od wzrostu...
          • skyddad Re: Jaka dlugosc nart ? Do Wote i Parszywego 08.11.04, 12:22
            Bedzie Wam wygodnie lekko i nic nie stracicie na kreceniu i szybkosci przy
            dlugosci 160cm.Polecam dla obu Olbrzymow 160cm.
            Wote 175cm za dlugie takie uzywa zawodnik o tej wysokosci tylko do jednej
            konkurencji , ktory jest tak wytrenowany i silny.
            Dla Was nie potrzeba, szczegolnie kiedy jezdzicie dla wlasnej przyjemnosci.Nie
            warto przeciazazac nog i wyrabiac innych stawow.
            Pzdr.Skyddad
            • wote Re: Jaka dlugosc nart ? Do Wote i Parszywego 08.11.04, 12:31
              Widzisz próbowałem różnych długości... i jakoś tak najlepiej mi się jeżdziło na
              170 -175 .. te 160 jakoś tak śmiesznie krótko...

No ale to może dlatego że przesiadam się ze znacznie dłuższych nart i musze się
              przyzwyczaić.

• Gość: parszywy Re: Jaka dlugosc nart ? IP: *.phys.uni.torun.pl 08.11.04, 12:32
              Dzieki Za odpowiedz : )
              Najpierw musze sprzedac moje 180 : ) Heady ; )
              kupie prawdopodobnie jakies 160
              Nad modelem zastanowie sie jeszcze; )

Pozdrowienia

• Gość: parszywy tanie narty IP: *.phys.uni.torun.pl 08.11.04, 12:36
        Tanie narty mozna kupic w Makro .
        Maja specjana gazetke z testem kazdej pary i niezalenym wynikiem

i zobaczyc np . na allegro tanio i sprawdzone .
        www.allegro.pl/show_item.php?item=33876130
        Jezdzi ktos z wan na Atomicach C 9 Puls System DEVICE 310
        Jakie opinie ?

www.starsport.com.pl/narty.htm
        • Gość: aqq8787@gmail.com Re: tanie narty IP: *.146.182.202.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.11.19, 04:05
          Ja propoponuję sprawdzić na stronce: www.sklep-narty.pl albo www.lublin-narty.pl mają ciekawe opcje.
          • Gość: aqq8787@gmail.com Re: tanie narty IP: *.146.182.202.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.11.19, 04:06
            www.sklep-narty.pl
      • basiakrol777 Re: jakie wybrać narty? 30.04.25, 09:45
        polecam kontakt ze sklepem freaksshop.pl/ potrafią naprawdę dobrze doradzić
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka