Gość: LOKIJU IP: *.pai.net.pl 21.12.04, 21:50 proszę o porady czy połaca się jechać do chopoka jakie tam są trasy czy naśnieżane jakie ceny przszę p porady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wote Re: Chopok proszę o porady 21.12.04, 23:10 www.narty.onet.pl --> Słowacja --> Chopok wiele się rozjaśni :D Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
baryla2000 Re: Chopok proszę o porady 22.12.04, 11:48 Się mi za szybko wysłało. Więc od początku: Chopok to moim zdaniem najlepsze miejsce na narty w naszej części Europy, jednak pod pewnymi warunkami: 1. Jest dużo śniegu, 2. Nie ma dużo ludzi 3. Nie wieje (bo wtedy zatrzymują prawie wszystkie wyciągi). 4. Posiadasz zdolność nie reagowania i na chamstwo ze strony obsługi i innych "narciarzy", głównie Polaków zresztą. Jeśli wszystkie warunki spełnione zostaną kumulatywnie to wspaniała jazda zagwarantowana. Aby zoptymalizować szansę na trafienie w te warunki można zapomnieć o wyjeździe w święta, ferie (także słowackie a oni mają trochę inne terminy) i weekendy. Przed jazdą warto też dokładnie przestudiować mapkę góry bo zazwyczaj ogromne kolejki są tylko na Zahradkach (jak zobaczysz mapkę to się dowiesz co to) a inne stacje świecą pustkami a w zasadzie z każdej stacji da się dostać na wszystkie trasy tylko trzeba wiedzić którędy (na mapce przerywane kreski to właśnie przecinki łączące trasy). Tak w ogóle to bardzo urozmaicona górka, jest gdzie poszaleć tylko infrastruktura pachnie jeszcze minioną epoką, ale ja tą akurat niedogodność jestem w stanie zaakceptować jako urozmaicenie wyjazdu. Teraz o cenach. Nie jest to już taka taniocha jak kiedyś niestety, ale jeśli studiujesz to nie jest źle. Musisz sobie kupić kartę Euro 26 teraz kosztuje chyba ok. 50 - 60 zł. i będziesz mógł kupować dzienne karnety z 30% zniżką. Wychodzi to cenowo mniej więcej tak jakbyś kupił karnet 5-6 dniowy z tym, że w przypadku wiatru większość wyciągów jest zamykana i przy wielodniowych karnetach jeden dzień przepada i już koszt karty się zwraca, a poza tym i tak musisz mieć jakieś ubezpieczenie jadąc na Słowację (celnik ma prawo zażądać). A na Chopoku wieje często. Kwatery można znaleźć po ok 200 - 220 koron oczywiście prywatne. No i to chyba tyle. Miłej jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
qmax Re: Chopok proszę o porady 22.12.04, 23:56 . Jest dużo śniegu,-rzadko > 2. Nie ma dużo ludzi-niezmiernie rzadko > 3. Nie wieje (bo wtedy zatrzymują prawie wszystkie wyciągi).- średnio 1 raz w tygodniu > 4. Posiadasz zdolność nie reagowania i na chamstwo ze strony obsługi i innych > "narciarzy", głównie Polaków zresztą.- chamstwo ze strony Słowaków spotkało mnie prawie zawsze ale akurat z obsługą mozna się dogadać- przez parę lat jeździłem praktycznie za friko,, drinkowalismy sobie w budzie, tak się polubiliśmy:) a Polakom trzeba wybaczać bo to swoi Podsumowując: nie jest to moim subiektywnym zdaniem najlepsze miejsce na narty, ale za pierwszym pobytem byłem zachwycony. Po kilku pobytach i doświadczeniach przykrych których tam doznałem ze strony Słowaków przysiągłem że tam więcej nie pojadę . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
qmax Re: Chopok proszę o porady 23.12.04, 00:02 Co mogę poradzić to stołowanie się w knajpie Liptowska Izba na rynku w Liptowskim. Proste, swojskie żarcie za niewielkie pieniądze.Jedz po kolei wszystko z karty (maja tylko kilka pozycji) Byłem we wszystkich knajpach w tym mieście i nie ma lepszej...Aż mnie ściska w żołądku jak sobie przypomnę Odpowiedz Link Zgłoś
baryla2000 Re: Chopok proszę o porady 23.12.04, 08:25 No właśnie ten pierwszy pobyt, ja trafiłem (chyba zima 1999-2000) na niesamowite warunki, śniegu było aż za dużo, mało ludzi, a poza tym to był mój pierwszy dłuższy wyjazd na narty no i po prostu mam sentyment, więc pewnie jestem trochę stronniczy, ale faktem jest, że nie narzekam, prawie co roku tam jestem i zawsze się wyjeżdżę na maxa. A gdzie byś polecił w okolicy narty jak nie na Chopoku (nie mówimy o Alpach)? Odpowiedz Link Zgłoś
qmax Re: Chopok proszę o porady 23.12.04, 19:09 Ja też jestem pod "wrażeniem" ostatniego sprzed 2 lat wyjazdu na Chopok, gdzie spotkało mnie sporo przykrości ze strony miejscowych o których juz kiedyś pisałem. Wcześniej miałem ze 3 udane wyjazdy w to miejsce. Nie wiem Baryła gdzie polecić wyjazd...Jestem jeszcze mlodym człowiekiem i jest to mój 6 sezon narciarski.Poleciłbym chyba Austrię, gdzie przy mądrej gospodarce wyda się podobne pieniądze, ale wiadomo knajpy, baseny itp. rozrywki trzeba sobie darować ale spędzisz więcej czasu na nartach. Obiektywnie patrząc nie znam lepszego miejsca od Chopoka w Słowacji(byłem w 3 różnych miejscach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serec Re: Chopok proszę o porady IP: *.crowley.pl 23.12.04, 22:39 Czesc Bylem tam trzy razy. Jest gdzie pojezdzic. Zalety: Jest tam kilka przyzwoitych tras. Z Lukowej sa trzy fajne trasy (dwie czarne i jedna czerwona, naprawde szerokie)i dwie czerwone w Zahradkach. Dla mnie najlepsza jest trasa FIS w Zahradkach, bardzo urozmaicona. Dodatkowym atutem tej trasy sa dobre warunki sniegowe (lezy w lesie wiec snieg nie jest wywiewany, dodatkowo nasniezana jest zawsze w pierwszej kolejnosci). Maja tam w miare nowoczesne wyciagi. Osrodek jest wysoko polozony, jesli spadnie juz snieg (lub go zrobia) to juz bedzie do konca sezonu. Kilka lat temu w marcu w Polsce byla jazda tylko na Kasprowym, a na Chopoku bylo naprawde niezle. Wady: Przy srednich/slabych warunkach sniegowych Slowacy zupelnie sobie nie radza z przygotowaniem tras powyzej granicy lasu (Lukowa). Trasy sa mocno oblodzone - snieg jest wywiewany. Jak las sie zaczyna - konczy sie lod. Dodatkowo W Zahradkach zamiast dwuosobowej kanapy postawili szesciosobowa. Trasy zostaly te same, mysle wiec ze bedzie tam naprawde tlok, ale to tylko domysly - moze ktos mnie poprawi? Z knajpami na stoku jest rzeczywiscie jest kiepsko. Kolejki sa w Zahradkach (do 20 min), w Jasnej czesto nie bylo ich wogole. Czesto wieje, wtedy chodza tylko orczyki i pierwza czesc kolejki w Zahradkach (na Lukowej postawili rownolegly wyciag orczykowy do kanapy - mysle ze jest uruchamiany przy silnym wietrze). Wada jest tez slaba komunikacja - tylko miejskie autobusy ktore czesto sa zatloczone. Koszty beda jednak duzo mniejsze niz w Austrii. Mozna znalezc przyzwoite noclegi przy wjezdzie do doliny juz za 250 -300 koron. Karnet tez jest sporo tanszy. Przy odrobinie zaparcia mozan poruszac sie komunikacja miejska (Liptowski Mikulas - Jasna) - wiec odchodza koszty parkingu, a i grzanego winka mozna na stoku sie napic. Podsumowujac Chopok jest niezlym osrodkiem, przy odrobinie szczescia mozna niezle sie wyjezdzic. pozdrawiam serec Odpowiedz Link Zgłoś
qmax Re: Chopok proszę o porady 23.12.04, 23:04 jeszcze jedna zaleta--nie kasuja w tym roku za parkingi Odpowiedz Link Zgłoś