Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Narty warte uwagi

01.11.05, 11:19
    W związku z licznymi pytaniami dotyczącymi desek postaram się, w zakresie
    swojej wiedzy wspieranej znajomym instruktorem regularnie biorącym udział w
    testach, napisać co warto kupić (ocena oczywiście subiektywna i wszelka
    dyskusja w tym temacie będzie mile widziana, liczę na konstruktywne komentarze
    i rzeczową rozmowę)

Najwyższa półka, tzn narty dla ludzi którzy mają duże ambicje, siłę i
    umiejętności i wolą narty wyspecjalizowane, przeznaczone z założenia na
    przygotowane stoki:

ATOMIC: GS11M, SL 11M alternatywnie mniej wymagające GS 9M, SL 9M
    FISCHER: RC4 WORLDCUP RC, RC4 WORLDCUP SC RP ich mniej wymagające odpowiedniki
    RC4 RACE RC i RACE SC (ponoć Fischery wybaczają więcej błędów niż narty Atomic)
    ROSSIGNOL 9X TI OVERSIZE, 9S TI OVERSIZE (ROSSIGNOL bardzo popracował nad tymi
    modelami w tym roku - ponoć z efektami) bardziej miękkie odpowiedniki z
    symbolami 8X i 8S
    SALOMON EQUIPE GC, EQUIPE 3V RACE POVERAXE SL (szczególnie slalomówki (SL) są
    niedoceniane)
    VOLKL RACETIGER GS RACETIGER SL odpowiedniki to RACETIGER RC I SC
    HEAD WORLDCUP I RACE CP 13, WORLDCUP I SL CHIP CP 13 oraz moim zdaniem bardzo
    godne uwagi WORLDCUP I SUPERSHAPE CP13, przez wielu niedocenianie i
    krytykowane.. ciekawy jestem czy zasadnie???
    DYNASTAR SPEED COURSE COMP GS, SPEED OMEGLASS COMP SL oraz jak zwykle
    odpowiedniki SPEED COURSE i SPEED OMEGLASS- ponoć narty perfekcyjne...

To na tyle... jeżeli chodzi o najwyższe modele. Celowo nie piszę o K2,
    BLIZZARDACH, ELANCH i innych będących na rynku gdyż nie mam na ich temat
    informacji, bądź wypadły dużo słabiej w testach, bądz uważam iż nie są godne
    polecenia oprócz ceny...

Jeżeli ktoś ma zamiar sugerować się niniejszym zestawieniem przy zakupie,
    bardzo proszę wziąć pod uwagę fakt, iż dla większości z nas różnice odczuwalne
    przy jeździe na niniejszych nartach będą niezauważalne.. świetnym dowodem na
    to jest fakt, że na nartach SL11M jeździ moja mama :) ktora tytanem stoków nie
    jest, więc nie wiem jak to się ma do oceny ekspertów...

Pozdrawiam serdecznie

w następnym poście postaram się przedstawić podobne zestawienie w kolejnej
    grupie nart...
    Obserwuj wątek
      • maczores Re: Narty warte uwagi 01.11.05, 12:33
        Bardzo potrzebny watek, bo co trzeci post jest pytaniem ,,jakie narty
        kupic''.Klasyfikacja dobra tylko przydaloby sie dodac K2 - z tego co wiem
        klepia b. dobre narty, chociaz moze nie race. Pozdro
      • Gość: Colagen Re: Narty warte uwagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.05, 12:46
        testy ,testy jedna wielka bzdura - z testami to jak z sondazami
        przedwyborczymi . sondaze swoje a zycie swoje - jesliby takie testy mialy
        jakikolwiek sens to wszyscy zawodowcy jezdziliby tylko na najlepszej narcie , a
        zauwazcie ze co zawodnik to inna narta.Testy to kasa i nic wiecej , a szaraczki
        niechaj co sezon zmieniaja dechy na te same od lat tylko z inna nazwa i szata
        graficzna . takie gadanie ze te czy inne sa mniej lub wiecej wymagajace, ze te
        lepiej wchodza w skret a te lepiej wychodza to wielka sciema ktora moze miec
        znaczenie dla 1% zawodowcow a reszta ludzi nawet nie zauwaza roznicy miedzy
        narta katalogowa z najwyzszej polki a ta z marketu . A takie paplanie za ludzmi
        ktorzy na tych testach robia kase to tylko wynik zamulonej inteligencji i
        kompleksów roznych kalifornijskich ostryg- Pozdrawiam wszystkich naiwniakow
        • ortodox Re: Narty warte uwagi 01.11.05, 18:42
          Wreszcie ktoś napisał trochę prawdy o nartach dla Kowalskiego.
          Nie ma, nie było i nie będzie najlepszych nart, bo każdy jest inny i
          czego innego oczekuje. Zdecydowana większość narciarzy na stokach,
          nie tylko w Polsce, nawet nie próbuje ciąć na krawędziach ale obudzeni
          w środku nocy, potrafią wyrecytować taliowanie swoich najnowszych nartek
          za 2500 zł.
          • Gość: techmech Re: Narty warte uwagi IP: *.barker.com 30.11.05, 18:49
            Brawo!!!
            Serce rosnie czytajac wreszcie inteligentne opinie na temat nart.
            Niestety wciaz panuje mylna opinia, ze jazda ze zlaczonymi nogami i skrecanie
            (rzeklbym bardziej slizganie sie)co metr na tylach nart to dowod na finezje i
            zaawansowanie. Smiech mnie bierze jak widze ludzi na wyprofilowanych nartach
            jezdzacych w ten sposob. Druga sprawa to przypatrzcie sie na wielu
            poczatkujacych narciarzy i ich sprzet - Atomic-i GS11, ST11 czy Salomon-y
            Equipe 10SC to nie pierwszyzna. Kiedy z ciekawosci, jadac na wyciagu, zapytalem
            taka osobe o powod dlaczego jezdzi na takich nartach, jako odpowiedz
            otrzymalem, ze jest bardzo ladna grafika (?!).
            • mobile5 Re: Narty warte uwagi 11.12.05, 15:15
              Gość portalu: techmech napisał(a):
              > Niestety wciaz panuje mylna opinia, ze jazda ze zlaczonymi nogami i skrecanie
              > (rzeklbym bardziej slizganie sie)co metr na tylach nart to dowod na finezje i
              > zaawansowanie

Właśnie tak lubię, a że ktoś to ocenia, to już nie mój problem.
            • Gość: rock Re: Narty warte uwagi IP: *.bobry / *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 08:16
              No i następny nowicjusz (bez urazy). Jazdy "carvingowej" nauczysz się w miarę szybko, prawdziwa klasa to jest wtedy jak śmigasz na stoku o szerokości 5 metrów na maxa i nie 5 razy w ciągu dnia tylko 8 godz. dziennie przez tydzien czasu bo na tyle jezdzę na urlop ,wtedy mozesz powiedzieć że umiesz jezdzic na nartach.Sam jezdze od 15 lat i własnie taki styl mnie kręci,a nartki Volkl Racetaiger SL Racing oczywiście -bo nie ma innych nart.
      • wote Skicross i Allround 01.11.05, 13:04
        Kolejna grupa nart czyli narty z założenia przeznaczone do SkiCrossu ... narty
        bardziej wszechstronne. Moim zdaniem najlepszy zakup dla człowieka, który jeździ
        kilka razy w sezonie i robi to dobrze oraz ma ochotę na zabawę z dużą dawką
        adrenaliny.

ATOMIC SX B5, SX 11M SX 10M i SX 9....itd, nartki które tak jak na
        przygotowanych trasach radzą sobie w trudnym terenie, dynamiczne, szybkie i
        ostre jak żyletki ;), bezapelacyjnie mój nr 1.
        ATOMIC METRON ... najnowsza oferta Atomica. Narty które pomagają podciągnąć
        swoje umiejętności w kolejności modele METRON B5, M11, M10, M9 świetnie radzą
        sobie z trudnymi warunkami.
        DYNASTAR SKICROSS PRO... bardzo wymagające.
        DYNASTAR SKICROSS 11,10 bardzo wszechstronne... idalne dla typowych ambitnych
        amatorów ;)
        DYNASTAR CONTACT (różne odmiany) XT 10, XT 09, ST 10, ST 09..... typowe Allround
        FISCHER RC4 RACE C, RX9, RX8 Uniwersalne narty carvingowe w kolejności od
        najbardziej wymagających do bardziej tolerancyjnych.
        HEAD I.XRC 1400, 1100 (ponoć świetnie sprawdzają się poza trasami)
        HEAD C 280i, 260i.... uniwersalne carvingi... bardzo łatwe w prowadzeniu
        ROSSIGNOL X-Fight 1 ST i 2 NT wymagające dla zaawansowanych, idelane do Crossu
        ROSSIGNOL BANDIT B2 i B1 dla mniej zaawansowanych
        ROSSIGNOL ZENITH Z9, Z5, Z1 świetne do nauki...ogromna tolerancja błędów myslę
        że bardzo godne uwagi dla uczących się.
        SALOMON CROSSMAX jedne z najbardziej znanych nart Crossowych od modelu V10 do V6
        znakomicie sprawdzają się w podnoszeniu umiejętności, polecane przez wielu
        instruktorów jako najbardziej uniwerslane na rynku.
        SALOMON STREETRACER... mało o nich słyszalem i czytałem, ale jeżeli już to z
        reguły dobrze...
        VOLKL SUPERSPORT tej grupie nie wypada źle ale moim zdaniem cena jest relatywnie
        za wysoka do jakości...
        • wote Re: Skicross i Allround 01.11.05, 13:05
          Colagen zgodzę się z Tobą że dla wielu narciarzy nie ma to znaczenia.. ale to są
          narty i o nich mamy rozmawiać.

Pozdrawiam
          • wote Re: Skicross i Allround 01.11.05, 13:17
            Wiesz ldaczego zawodowcy jeźdżą na różnych nartach?
            Działa to na zasadzie sponsoringu... firma im płaci za to aby jeździli tylko na
            ich nartach.. dostają wiele par gratis itepe... Firmy dbają o swoich
            reprezentantów :D

Jak napisałem uważam że każda narta z firm wiodących na rynku w 100% spełni
            wymagania narciarza amatora... kwestia tego że fajnie jest poszukać, mieć wybór
            i rozumieć różnice...

Co do smaych testów i bzdur to się nie zgodzę... maja swoją zasadność... ja
            pojeździłem na róznych nartkach i czuć różnicę...
            • Gość: Colagen Re: Skicross i Allround IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.05, 16:37
              mowisz ze czuc? - no to masz nosa - pozdrowko
        • maczores Re: Skicross i Allround 01.11.05, 16:52

> VOLKL SUPERSPORT tej grupie nie wypada źle ale moim zdaniem cena jest
          relatywni
          > e
          > za wysoka do jakości...

No to chyba przesada ,przeciez ta narta z d e k l a s o w a l a rywali w
          najnowszym ski tescie 2005/06 a cena podobna do konkurencji!
          www.austria-skitest.com/skitest_de/test2005/HerrenAllMountain0506.htm
          • wote Re: Skicross i Allround 01.11.05, 19:28
            Maczores

Test testowi nie równy:
            www.skipressworld.com/us/en/magazine/2005/fall2005/Fall2005_Vol5_no130.htm
            nie mniej uważam że cena nie jest porównywalna... są sporo droższe

Średnie ceny
            Volkl Supersport Superspeed: to około 750-800 Euro, a 4 gwiazdki kosztują około
            400-450 Euro

Odpowiednio Crossmaxy to cena od 450 Euro za V10 do 350 za V6...
            X-Fighty Rossignola to około 500-550 Euro za najwyższy model...Metron i SX
            Atomica podobnie...

Pozdrawiam
            • maczores Re: Skicross i Allround 01.11.05, 19:38

> Średnie ceny
              > Volkl Supersport Superspeed: to około 750-800 Euro,

Tak, ale za to z topowymi wiazaniami Marker Motion ipt w/PCOS , ktore same
              kosztuja fortune.

Pozdro
              • wote Re: Skicross i Allround 01.11.05, 19:41
                Mówię o samej desce... wiązania to cena około 150 Euro i cąłośc zmayka się w 950
                Euro..
                • wote Re: Skicross i Allround 01.11.05, 19:43
                  Z resztą zobacz na ceny w linku do testu który sam podałeś...
                  Pozdrawiam
                  • wote Easy 01.11.05, 21:03
                    Na koniec kilka modeli godnych uwagi dla zupełnie początkujących oraz dla tych,
                    dla których największą radością jest powolna jazda i delektowanie się widokami,
                    a szaleńcy pędzący ze śniegiem między zębami na swoich przepłaconych nartach
                    RACE, wzbudzają uśmiech na ich zrelaksownych twarzach... ;)

(ceny z wiązaniami)

FISCHER CX 6.6 - 1200 zł 4.4 - 1000 zł
                    K 2 OMNI 3.5 - 1400 zł
                    ROSSIGNOL ACTYS 200 - 1300 zł
                    SALOMON SCRAMBLER 1300 - 1400 zł
                    DYNASTAR DRIVER - 600 - 900 zł w zależności od wersji

a właściwie każde narty dostępne na rynku.. :D jak już pisałem wcześniej ATOMIC
                    SL 11 też się sprawdza ;)

Pozdrawiam
                  • maczores Re: Skicross i Allround 02.11.05, 10:39
                    wote napisał:

> Z resztą zobacz na ceny w linku do testu który sam podałeś...
                    > Pozdrawiam

Z tego co widze cena producenta jest 799,95 e z wiazanaiami. Nawet w polsce
                    kosztuja z wiazaniami 3169 zl (Maks Sport),czyli na pewno nie 950 E jak podales
                    wczesniej. Pozdro
                    • wote Re: Skicross i Allround 02.11.05, 22:54
                      O krórym modelu mówimy... najwyższy kosztuje 3650... a z tego co mi się wydaje w
                      teście który zalinkowałeś cena 799,99 nie obejmuje wiązań.

Pozdrawiam
          • Gość: fanatyk_ski Re: Skicross i Allround IP: *.borlan.net / *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 10:57
            Zgadzam sie.
            Jeżdziłem na ww nartach i sortka, ale dla mnie
            zestawienia wiekszości tych nart z Vioelk Supersporti to .. nieporozumienie.
            To tak jak maluch i porsze-tez samochody.
            Jest to oczywiscie subiektywna ocena,
            ale dla mnie, tylko Voelk.
            Nie mówie ze inne nartki są złe, ale zależy kto jak i ile jeżdzi.

Pzdr
        • Gość: qwe Re: Skicross i Allround IP: *.delphi.com 08.12.05, 20:14
          Czy jest gdzies w internecie test nart Head c280i ?
          Dziki za odpowiedz
          Pozdrawiam
        • Gość: rock Re: Skicross i Allround IP: *.bobry / *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 08:28
          Interesująca jest ostatnia grupa "VOLKL SUPERSPORT w tej grupie nie wypada źle ale moim zdaniem cena jest relatywnie za wysoka do jakości..."-jeżeli cena jest za wysoka co do jakości to pokaż mi nartę innej firmy w tej klasie i cenie która stosuje rdzeń z drzewa,i nie muszę ci przypominać że nie ma lepszego materiału na rdzeń narty.Volkl to jest tak jak Lamborgini, szybkie ale trzeba umiec nim jeździc.Lamborgini nie mam,ale na Volklach śmigam.
      • Gość: Jozzo. Re: Narty warte uwagi IP: *.sympatico.ca 02.11.05, 05:18
        Duzo moich kumpli (spedzajacych ok 30-40dni /sezon) na sniegu
        jezdzi na HEAD i ELAN. Jakich - glownie cross i midfat-freeride.
        Jozzo
        • marek.przybylski Re: Narty warte uwagi 30.11.05, 19:42
          No wlasnie co do niesklasyfikowanych tu Elanow - to chyba najdluzej na swiecie
          produkujaca narty zjazdowe firma. Robia naprawde dobre nartki. Zreszta sa
          czesto wyborem poczatkujacych zawodnikow - ktorzy musza kierowac sie wyborem
          cena-jakosc bo nie sa sponsorowani. Poza tym - zawsze w testach narty
          podzielone sa na grupy ktorym sa przypisane, np: slalom, allround, freeride,
          gigant, skicross, itp - bez wgryzania sie bo ilu fachowcow tyle podzialow i
          narty oceniane sa pod katem "dzielnosci" w swojej grupie. Podczas gdy wiekszosc
          ludzi nie jest ukierunkowana na to co chcialaby jezdzic - probuje wszystkiego
          po trochu - dopiero ze wzrostem umiejetnosc nastepuje krystalizacja upodoban -
          tak wiec testy pomagaja w wyborze nart ludziom ktorzy i tak sporo juz wiedza i
          potrafia. Niewiele pomagajac WIEKSZOSCI. No bo wszyscy testerzy przelatuja
          przez allroundy dla czystego sumienia a wgryzaja sie nartki ukierunkowane. I
          nie ma sie co dziwic. Jak pojechalbym na test to chcialbym testowac:
          -prawdziwego jeepa (odp. nart freeride)
          -rasowe sportowe auto o potwornej mocy (odp. slalom gigant)
          - male superzwrotne autko z mocnym silniczkiem (odp. slalomka)
          - i bardzo chetnie fajnym gokartem (nieprzecietna zabawa - podobnie jak narty z
          grupy freestyle)
          - a jakbym musial - przejechalbym sie tez kombi z silnikiem 1.6 ale wiadomo - w
          tym towarzystwie bez entuzjazmu
          TAK SAMO JEST Z TESTAMI a wiekszosc ludzi jezdzi "przyslowiowym" kombi 1,6
          • Gość: Jozzo, Re: Narty warte uwagi IP: *.sympatico.ca 30.11.05, 21:20
            Rossi maiel i chyba jeszcze ma niesamiowita narte Viper X
            ona wywodzila sie GS byla/jest zrelaksowanym ze tak powiem 9x oversize
            teraz to robia pod nazwa RPM90. Trzeba uwazac bo widzialem w sklepach
            podrobki mocno wyprofilowane. Profil powinien byc dokladnie jak 9x oversize.
            Narta niesamowita o nieamowitych mozliwosciach a zarazem nie kopiaca tak
            jak 9x oversize wiec jak dal perzecietnerago ezperta i czy
            sredniozaawansowanego narta doskonala.
            Mowie na podstawei wlasnych doswiaczen jako ze mam mozliwosci barani
            roznych nart do testowani ( jazdy ). Bralemja czesto pod koniec
            intensywnego dnia czy tez poranka o intensywnych 'zapasach' minonego
            wiczoru konczacego sie bladym switem i czulem sie na niej jak przyslowiowo
            nowonarodzony. Innymi slowy niesamowita narta na kaca i nie tylko.
            Jozzo.
            • marek.przybylski Re: Narty warte uwagi 30.11.05, 22:17
              Moje typy nart godnych uwagi, narty dla ludzi o troszke wiekszym
              zakresie "razenia" niz slalomka gigantka czy nawet skicross bedacy tak naprawde
              uterenowiona GS. Chcialbym wiec zwrocic uwage na narty "dla ludzi" uniwersalne
              ale nie nudne - po prostu nowoczesne a nie tylko ze zmienionym plaszczem o
              strukturze pileczki golfowej zeby lepiej powietrze ciac - buahahahaha

Salomon Streetracer: (cala seria)
              np Streetracer 8 ma taliowanie: 125-66-104 i przy dlugosci 170cm R- 12,9 bravo!
              bardzo porzadne narzedzie do jezdzenia wszysktiego co sobie wymyslisz na stoku -
              od fun po giganta (wiem ze nie ma porownania z czysta gigantka ani czysta
              slalomka ale slalomka nawet nie zblizy sie do jazdy GS, a GS nie ma
              najmniejszych szans na fun) na przygotowane stoki po ktorych jezdzi ogromna
              wiekszosc - rewelacja

Atomic - grupa METRON z jej najbardziej "atletycznym" przedstawicielem - B5
              (nie mylic z narta SX B5)
              oto wymiary tego Pana: 131-76-115 i R-11m przy dlugosci 162 cm - bardzo skretna
              narta dzieki szerokosci pod butem az 76(1) mm swietnie radzaca sobie takze poza
              trasami.
              To sa narty moim zdaniem przeznaczone dla przecietnego narciarza chcacego
              czerpac maksimum frajdy w ciagu tych 14 (i to juz dobrze) dni w sezonie ktore
              spedza na sniegu.

Dopiero potem mozna myslec o "robieniu specjalizacji". No tak - ale kazdy chce
              wygladac na stoku przynajmniej jak ekspert jesli nie od razu jak instruktor i
              mamy: SZURU BURU OD BANDY DO BANDY na slalomkach (narta roku xxxx!) i
              gigantkach (po prostu cudo - musisz ja miec!!!!) bez pojecia do czego to to
              sluzy.
              • Gość: Skyddad Re: Narty warte uwagi IP: *.fornfyndet.se 09.12.05, 11:37
                Marku smiejesz sie z struktury pileczki golfowej,ale to jest prawda kiedys
                bylem w tunelu areodynamicznym i pokazywano zachowanie sie struktry tego typu
                do do predkosci 200km/h jest najlepsza powierzchnia ktora nie daje zawirowan i
                utrzymuje przedmiot w fantastycznej stabilnosci,gladka struktura zupelnie cos
                innego.Auta winny byc z taka skora,tylko kto potem by je czyscil.
                Pzdr.Sky.
                • marek.przybylski Re: Narty warte uwagi 11.12.05, 03:25
                  Sky - mam pelna swiadomosc faktu jak kolosalne znaczenie ma taka struktura
                  pileczki dla predkosci ...pileczki - w koncu stanowi 100% jej powierzchni
                  czolowej a jej Vmax to grubo ponad 100km/h.
                  Tymczasem narta slalomowa (bo w jej przpadku zwracalem uwage na absurdalnosc
                  takiego zastosowania z argumentem o CELOWYM zmniejszaniu oporu) rozwija
                  predkosci grubo ponizej 100km/h majac kilkunastokrotnie mniejszy opor czolowy
                  (przypominam ze opor powietrza wzrasta w postepie geometrycznym do predkosi).
                  Dodatkowo Sky zauwaz, ze narta stanowi zaledwie moze 1% powierzchni czolowej
                  narciarza. I NA PEWNO bardziej zredukujesz predkosc ubierajac ciut bardziej
                  obcisla kurtke, obnizajac sylwetke w czasie jazdy, czy zamieniajac czapke na
                  kask (to nie do Ciebie - pamietam ze masz kask ;) ) - oczywiscie zakladajac ze
                  pogon za predkoscia za wszelka cene jest czyims celem, w dodatku na slalomce
                  hihihi
                  I w tym kontekscie stosowanie TEGO rozwiazania w TEJ narcie z uzycie TAKIEGO
                  argumentu to wskazywanie na klienta tabliczką: JESTES KRETYNEM. Nie mozna bylo
                  powiedziec ze np. narta sie w ten sposob mniej rysuje, ze jest milsza w dotyku,
                  lepiej pracuje? - cokolwiek, tylko nie taki truizm :)
      • Gość: kim sl 9 M ATOMIC IP: 149.156.220.* 12.12.05, 14:55
        to sa przebojowe nartki, bardzo dynamiczne, skretne i piekielnie trzymaja na
        krawedziach, polecam
        wiem ze mozna je kupic juz za 1550 zl na allegro w sklepie kosztuja ponad 2400
        • moped drewniane z kandaharowymi wiazaniami! 13.12.05, 00:29
          drewniane z wiazaniami kandahar,
          plus skorzane rzemyczki?

Ciekaw jestem..ktory by z Was na takich nartach zjechal dzisiaj?

• mobile5 Re: drewniane z kandaharowymi wiazaniami! 13.12.05, 00:33
            moped napisał:

> drewniane z wiazaniami kandahar,
            > plus skorzane rzemyczki?
            >
            > Ciekaw jestem..ktory by z Was na takich nartach zjechal dzisiaj?
            >
            Mam jeszcze Fischery RC4 195cm.
            • kubagr Re: drewniane z kandaharowymi wiazaniami! 31.12.05, 14:03
              ja bym nie zjechal: chyba zeby przyczepic normalne wiazania: wtedy czemu nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka