Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Gogle lub okulary!?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 12:05
    Jak wiadomo piekne slonce w Alpach a szczegolnie w Dolomitach daje wiele
    radosci i piekna opalenizne ale rownoczesnie jest dla naszych oczu
    oczywistym "wrogiem", rozpoczyna sie sezon i na rynku ukazuje sie coraz
    wiecej producentow gogli i przeciw slonecznych okularow.
    Co preferujecie dla zabezpieczenia przeciw slonecznego dla naszego waznego
    organu jakim jest wzrok.
    Gogle czy okulary, jakie firmy mozecie polecic?
    Obserwuj wątek
      • ortodox Re: Gogle lub okulary!? 15.11.05, 12:50
        Gogle w ciągu ostatnich kilku lat, tylko 2 razy były mi tak naprawdę potrzebne.
        Teraz nawet ich nie zabieram. Wystarczą mi okulary.
        • staruch5 Re: Gogle lub okulary!? 15.11.05, 16:40
          dokladnie tak samo. gogle dla mnie sa sprzetem extremalnym, rzadko uzywanym. W
          90% wystarczaja mi okulary. Ale woze ze soba gogle.
          Zreszta raz gogle sprawily mi przykrosc. Troche zatrzymuja krazenie (czego nie
          robia okulary) i odmrozilem gebe dokladnie w miejscu, gdzie sie koncza gogle.
          No ale to byla pogoda (-18C, 40km/h)na maske, ktorej nie mam (tak, jak i kasku).

W temacie nic nie doradze, moje gogle sa malo markowe... Zreszta okulary
          rowniez.
      • Gość: sto19 Re: Gogle lub okulary!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 13:11
        tylko gogle (i to w komplecie z kaskiem), najczęćciej kupuję uvex lub Briko,
        • marekatlanta71 Re: Gogle lub okulary!? 15.11.05, 13:17
          Zgadzam sie - gogle (nie mylic z google:) + kask to podstawa :) Ja kupje zwykle
          Bolle bo tanie, nie paruja, wygodne i w miare ladne:
          www.rei.com/online/store/ProductDisplay?langId=-1&catalogId=40000008000&storeId=8000&partNumber=729725&memberId=-2000&link=1&cm_ven=ad_Froogle&cm_ite=datafeed&source=9081&cm_pla=na&cm_cat=datafeed
          • arwena Re: Gogle lub okulary!? 15.11.05, 13:31
            hmmm $99 to tanio?
            ja mam carrery, za jakies 120 pln chyba (makro)
            moze te carrery to zle gogle sa?

;)
            ps tylko gogle. ochrona przed zimnem, wiatrem, czasami rozjasnienie pochmurnego
            dnia;)
            • Gość: darekkkk Re: Gogle lub okulary!? IP: 195.42.249.* 15.11.05, 13:48
              Jestem zwolennikiem gogli.
              W okularach tylko sie lepiej wyglada. Dobre gogle maja filtry przeciwslonecze +
              nie paruja + nic ci nie wpada do oka jak szybciej jedziesz.
              Przy okazji pytanie-natknalem sie na cos takiego jak polaryzacja w goglach.
              Mam gogle z ktorych generalnie jestem zadowolony, jednak czasami przy mgle, czy
              zacienionym stoku, widze tylko splaszczona biala powierzchnie sniegu.
              Ma ktos doswiadczenia z goglami z polaryzacja-czy to rzeczywiscie pomaga na cos
              takiego
              Pozdrawiam
              • Gość: dr Re: Gogle lub okulary!? IP: 5.5R* / 62.6.139.* 15.11.05, 18:13
                z polaryzacja rzeczywiscie widac muldy i nierownosci.
          • Gość: svinx Re: Gogle lub okulary!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 14:49
            looool to ile kosztuja drogie gogle?:D
            • Gość: Colagen Re: Gogle lub okulary!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 16:27
              Salice wypuscil swietne okularo- gogle - jezdze tylko w nich - sa super- a
              kupilem 2 lata temu w Cervinii za 80 EUR- pozdrowko
              • Gość: doll Re: Gogle lub okulary!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 17:09
                Zdecydowanie zawsze gogle + kask.
                Używam od kilku lat gogli uvex z uniwersalna szybą i są dobre i na pełne słońce
                i na złą pogodę. Jeszcze nigdy mi nie zaparowały.
                Ceny nie pamiętam, ale z tego co wiem to mają pełny przekrój, od tanich do
                drogich. Poniżej link do sklepu gdzie kupiłem oraz do strony importera.

www.sportmix.pl

www.uvex.com.pl

pozdro
      • miraclees Re: Gogle lub okulary!? 15.11.05, 17:06
        A ja sie wylamie ze zwolennikow gogli :-)
        Jezdze na lodowcach w okularach - ale "lodowcowych" tzn ze "skorkami" po
        bokach, zakrywajacymi przestrzen miedzy rama a policzkiem. I bardzo sobie
        chwale, zwlaszcza do wiosennego (kwiecien/maj) jezdzenia. Dzieki skorkom nie
        zawiewa na oczy, a to akurat dla mnie wazne bo latwo mi lzawia - pod tym
        wzgledem nie sa gorsze od gogli, a wole je, bo przy ostrym wiosennym sloncu pod
        goglami sie pieke ;-)
        Na lodowcu w goglach jezdze tylko czasem np w bardzo gesto padajacym sniegu.

Moje okulary to Julbo, jakosc moge spokojnie polecic, cena - roznie, zalezy od
        szyby. Model bardzo wysokogorski moze kosztowac i 350 zl, moje kosztowaly 175
        zl 4 lata temu

pozdrowienia
      • Gość: agibru Re: Gogle lub okulary!? IP: 193.178.209.* 15.11.05, 17:07
        wada okularow jest to, ze podwiewa wiatr i oczy lzawia.. szczegolnie jak jest
        zimno... ja czesto przesiadam sie na gogle...
      • Gość: zip Re: Gogle lub okulary!? IP: *.isep.pw.edu.pl 15.11.05, 17:16
        Zdecydowanie gogle. Okulary są dobre na after skiing. Trzeba w nie trochę
        przyinwestować. Jam mam uvexy za 200 PLN, ale za to mi już piąty rok służą.
        Gogle muszą mieć podwójną szybę i filtr uv (oczywiste). Żeby nie parowały,
        dobrze jest ich nie zdejmować... Oprócz tego mam maskę z windstoperem i twarzy
        mi nie wywiewa. Nie mam kasku, ale bardzo żałuję.
      • Gość: ian Re: Gogle lub okulary!? IP: *.fbx.proxad.net 15.11.05, 17:35
        Jezdze do wysokosci 3600 m w roznej pogodzie, zazwyczaj mam przy sobie i okulary
        (zwykle tanie Cébé z filtrem UV) i gogle. Przydatnosc gogli okreslilbym na 10%,
        poza b. silnym wiatrem lub zadymka sniezna, naprawde nie widze zastosowania. To
        moze sprawa indywidualna ale w goglach mam slabsze wyczucie przestrzeni i
        mniejszy komfort.
      • Gość: def Re: Gogle lub okulary!? IP: *.unizh.ch 15.11.05, 17:54
        Okulary sportowe: z wkladem korekcyjnym i wymiennymi filtrami (Cebe)
        Korekcja jest wazna nie lubie jezdzic w soczewkach, tylko kilka firm robi gogle
        czy okulary z mozliwoscia dolaczenia szkiel korekcyjnych.
        Filtry wymienne sie przydaja w przypadku zaminay pogody (ze slonca) - czarne, na
        mgle (rozowe), potem ewnetulanie zolte na miasto (nie biore wtedy innych okularow).
        Ale mieszkam o rzut beretem od Alp (a kiedys w samych Alpach) wiec mam komfort
        decydowania sie na narty kiedy jest ladna pogoda. Gogle sa cholernie niewygodne....
        • Gość: amator Re: Gogle lub okulary!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 21:21
          zdecydowanie gogle, chyba że nie jesteś zainteresowany jazdą tylko zrobieniem
          wrażenia na kobietach na stoku. Wygodniej a przede wszystkim zdecydowanie
          bezpieczniej, wydaje się że jeszcze nie widzieliście kija w oku.
      • starchaser Re: Gogle lub okulary!? 15.11.05, 18:19
        oczywiście, że gogle + kask z ochraniaczem szczęki :)
        no ale ja jeżdzę na twardej desce... więc to chyba nic dziwnego
        firmy: Brenda (polska), Carrera (nie-polska)
        • Gość: bingo Re: Gogle lub okulary!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 18:22
          Carera to Slowenia jesli sie nie myle.
          • Gość: svinx Re: Gogle lub okulary!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 19:25
            carrera to made in italy
            • Gość: Edek Re: Gogle lub okulary!? IP: *.katowice.msk.pl / *.bielsko.msk.pl 15.11.05, 19:58
              Carrera "made in Italy"??? To chyba jakiś żart. Może kiedyś produkowali we
              Włoszech, a teraz robią wszystko w Chinach, tak samo jak wszystkie inne shity
              typy Brenda. W Europie robi się chyba tylko Uvexa (Niemcy). A co do wyboru
              okulary czy gogle: jak się jeździ w kasku, to okulary nie wchodzą w rachubę.
              • Gość: ardian Re: Gogle lub okulary!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:21
                Moj Drogi. Ponosi Cie jednak troszeczke. Osoboscie widzialem fabryke carrery w slowenii, chodz faktycznie to wloska firma. Nie jest jeszcze tak zle Nie wszystko produkuje sie w chinach
                • endorphin Re: Gogle lub okulary!? 16.11.05, 09:27
                  Zgadzam sie z ardianem nie wszystko produkuje chinczyk np. gogle i kaski firmy
                  SCOTT produkowane są we włoszech
              • Gość: svinx Re: Gogle lub okulary!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:24
                ja mam nowiutki kask Carrery i jest made in italy.
      • Gość: arp007 Re: Gogle lub okulary!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 18:24
        A czemu nie dwa w jednym??? Adidas wypuscil cos genialnego, moim skromnym
        zdaniem. Nie powiem, nie jest to tania zabawka, ale szczególnie do polecenia
        osobom z wada wzroku, którym niewygodnie w soczewkach lub dla tych którzy
        soczewek z różnych powodów nie nosza i nie chca wygladac na stoku jak spawacz
        zakladajac gogle na okulary.

Jest to model całoroczny do noszenia zarówno latem jak i zimą. Krótki opis
        funkcjonalny: wymiennymi szkla (jasne na mgle oraz ciemne na duze slonce),
        wewnetrzna wkladka wewnetrzna na szkla korekcyjne, uszka sa odpinane i zamiast
        nich mozna dopiac pasek (gumke) typowa dla gogli, dodatkowo wymienny jest
        nosek, ktory zastepuje sie wkladka (membrana przepuszczajaca powietrze)
        okalajaca oprawki, wiec szkla nie paruja a wiatr nie powoduje lzawienia.

Drogi to jak diabli ale szczerze polecam. Durgi mankament, jesli ktos bylby
        zdecydowany na zakup to dostepnosc a raczej jej brak. Niestety w Polsce jest
        tylko jeden, wylaczny dystrybutor tego sprzetu. Okularow tych nie mozna dostac
        nawet w firmowych sklepach adidasa. Pozdrawiam serdecznie. ArP
        • Gość: falkland Re: Gogle lub okulary!? IP: *.server.ntli.net 15.11.05, 19:04
          Kupilem sobie ten wynalazek adidasa bedac ostatnio na nartach i musze przyznac,
          ze jest rewelacyjny. Sprawdza sie zarowno na stoku jak i na korcie tenisowym,
          podczas jazdy na skuterze i w innych codziennych sytuacjach. Latwosc wymiany
          szkiel oraz pozosale "gadgety" sa poprostu genialne. Nieoceniona rzecza w moim
          przypadku jest mozliwosc skorzystania ze specjalnej wkladki ze szklami
          korekcyjnymi, poniewaz mam astygmatyzm i noszenie soczewek kontaktowych w moim
          przypadku jest niemozliwe. Jedyna wada jest cena, w Londynie jest to wydatek
          okolo 120 funtow (bez wkladki korekcyjnej), natomiast we Francji to 300 euro (z
          wkladka korekcyjna), do tego nalezy jeszcze doliczyc koszt wstawienia soczewek
          do wkladki.
          • Gość: arp007 Re: Gogle lub okulary!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 19:35
            u... to faktycznie slono. ja kupujac adidasy na poczatku tego roku zaplacilem
            ok.700 zlotych i w cenie dostalem ta wewnetrzna wkladke na szkla korekcyjne.
            anyway nie jest to malo ale uwazam, ze zakup jest oplacalny. pozdrawiam. arp
            • kinkygirl Re: Gogle lub okulary!? 15.11.05, 20:38
              moze i jeden dystrybutor,
              ale za to jaki aktywny na forach internetowych ;PP
      • Gość: ardian Re: Gogle lub okulary!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 19:35
        ewidentnie gogle!!! Odrobine rozsadku! wszystko fajnie dopuki ktos nie "wysypie" sie w okularach twarza w lod. Pekniete okulary elegancko wbijaja sie w skore i slicznie tlocza wzorki na policzkach. Tanszy model potrafi tez umiejetnie wbic sie w oko a to juz gorsza sprawa. Markowe gogle gna sie na wszystkie strony i nie ma nawet co wnich peknac. Ja wiem ze paniusie sie obrusza, bo imitacje okleya sprzyjaja opaleniznie, ale pamietajmy ze to nie solarium, tylko miejsce gdzie warto uchronic sie od kalectwa. Osobiscie uzywam gogli dragona. Cholernie drogie ale warte swej ceny. Mam dwie szybki na wymiane i dzieki temu zadna aura mi nie straszna. pzdr
        • Gość: svinx Re: Gogle lub okulary!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 19:39
          Popieram stok to nie solarium czy wybieg dla modnisiow, bezpieczenstwo i wygoda
          ponad wszystko, zadne okulary nie daja mi ani jednego ani drugiego :) GOGLE
          RULEZ :D
          • staruch5 Re: Gogle lub okulary!? 15.11.05, 20:02
            Pytanie jak zwykle przewrotne, takie sa pytania na forum. I nie chodzi wcale o
            to, zeby rozstrzygnac KTO MA RACJE, tylko napisac, dlaczego ja WOLE
            gogle/okulary.
            Sporo tu odpowiedzi przekonywujacych, ze tylko ja mam racje. I ze inni powinni
            robic tak, jak ja…
            Niech ten, kto jeszcze nie zdecydoweal poczyta I zdecyduje, czy DLA NIEGO
            lepsze to, czy tamto. To dotyczy nie tylko gogoli/okularow. Ale tez np.
            Wlochy/Austria itp.

A na boku: padaja dosc wysokie ceny sprzetu. Kieruje te uwage do nowych adeptow
            narciarstwa, ktorzy wlasnie lapia bakcyla, a slysza, ze do narciartswa trzeba
            mnostwa pieniedzy.. Nie da sie ukryc, ze generalnie narciarstwo jest bardzo
            drogie sprzetowo, akcesoriowo I infrastrukturowo (hotel, karnet). Ale nie tylko
            bogaci jezdza na nartach!
            Panstwo niemajetni, nie przerazajcie sie, mozna jezdzic z przyjemnoscia w
            goglach/okularach za 60zl, w nartach za 500zl itp. Trzeba tylko pamietac, ze to
            nie mercedesy... i np. bardziej uwazac.
            To,ze mnie nie stac na bardzo dobre narty, super kurtke, super kask itp. Nie
            znaczy, ze mam zrezygnowac z narciarstwa. Drugiego zycia nie bedzie.
            Ale oczywiscie lepiej jest byc mlodym, zdrowym i bogatym.
            Pozdrawiam.
            • Gość: ardian Re: Gogle lub okulary!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:17
              Amen! :)
            • Gość: Skyddad. Re: Gogle lub okulary!? IP: *.fornfyndet.se 15.11.05, 20:19
              Okulary uzywamy wtedy kiedy jest sliczna pogoda i od -5C do +5C,
              oczywuiscie UV.
              Gogle stosujemy gdy jest od -25C do -10 lub -5C zalezy od pogody wiatru i
              opadow.Oczywiscie rowniez UV.
              Teraz dla ludzi noszacyh wlasne okulary bez mozliwosci ich zdjecia uzywamy
              Gogli o jednej szybie tak ze jest miejsce na nasze wlasne okulary.
              Normalne gogle dobre sa z podwojna szybka,zabespieczaja przed parowaniem.-
              Prosze Panstwa kazdy teraz dobiera wtakim przedziale cenowym na jaki jego stac.
              Wszystkie firmysie sila i wszystkie wyroby sa na ogol dobre.
              Pzdr.Sky.
            • Gość: glomek Re: Gogle lub okulary!? IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 15.11.05, 20:22
              kurde no w sumie sensowny post
              ale....jestem zwolennikiem wydawania jak najmniej na wszystko, za buty (nie
              narciarskie takie na ulice) nie dam wiecej niz 100zl bede chodzil az znajde cos
              w tej cenie, swetry spodnie - boli mnie jak wiecej niz 50 trzeba dac,
              ale sprzet narciarski? ok gogle niech beda jakie chca byle nie parowaly i nie
              lamaly sie wbijajac w glowe, natomiast nie zgodze sie ze na nartach za 500zl
              mozna miec 'przyjemnosc', niestety narty na ktorych mozna poczuc prawdziwa
              wolnosc to musza byc 'mercedesy', robi je tylko kilka firm i kosztuja tak od
              3000zl - jazda na innych to nie jazda
              pozwole sobie na dygresje nieco w bok - to samo dotyczy innego sprzetu
              sportowego, np rakiet tenisowych, no nie ma sily zeby od pewnnego poziomu
              prawiala przyjemnosc gra rakieta ktora przede wszystkim nie daje sie naciagnac
              na przynajmniej 30kg, i co z tego ze sklepy sportowe zawalone sa kolorowymi
              paletkami ktore super wygladaja ale nie nadaja sie do gry - dobry sprzet nie
              dosc ze niedostepny to cholernie drogi

hawk
              • staruch5 Re: Gogle lub okulary!? 15.11.05, 20:40
                masz racje, glomek. Zagalopowalem sie. rzeczywiscie narty i buty nie moga byc
                kiepskie. tak sie sklada, ze za 400zl 3 lata temu kupilem narty nieuzywane
                Volkl P40 gigantowe, co bylo spora okazja. One juz wtedy byly nienowoscia. W
                zeszlym sezonie porownalem z P60 z wypozyczalni. nie powiem, ze nie bylo
                roznicy, ale bez przesady.
                Nie chodzilo mi o byle narty z byle sklepu. chodzilo o to, ze moze sie udac
                kupic tanio cos wartosciowego. No trzeba sie nameczyc, tak jak to Ty tez
                napisales, w sprawie innych zakupow.
                Pzdr.
              • Gość: a Re: Gogle lub okulary!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:44
                a ja jeżdże w okularach, chyba, że pogoda jest beznadziejna. nie cierpie gogli,
                bo są dla mnie nie wygodne i źle sie w nich czuje. a co do pana powyżej to
                proszę nie uogulniać, bo ja nie mam nart za 3 tysiące, a jazda sprawia mi
                niebywałą przyjemność, co dotyczy również tenisa, do którego posiadam rakietę
                za jakieś 170 złotych. (choć zgodzę sie że lepszy i niestety drozszy sprzęt
                może mieć wpływ na satysfakcję z uprawiania sportu, co ja szczególnie odczuwam
                przy różnych piłkach do siatkówki, którymi mam okazję grać )
                • Gość: glomek Re: Gogle lub okulary!? IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 15.11.05, 21:11
                  no dobra to od ogolu do szczegolu
                  po prostu wraz ze wzrostem umiejetnosci rosnie 'czucie' tego co ma sie pod
                  noga, i jesli sie zasmakowalo w bucie ktory jest dopasowany i trzyma jak ja cie
                  pierd... i nartach ktore pozwola jechac na lodzie (nie bede sie rozwodzil nad
                  innymi duperelami jak poezja dynamicznego wyjscia z krotkiego skretu, czy
                  trzymaniem w dlugim) to nie sprawia przyjemnosci jazda na nartach z Makro po
                  prostu nie i juz
                  to samo donosi sie do rakiety tenisowej - tez kwestia poziomu, o sciane mozna
                  sobie odbijac za 170zl, ale na korcie w pewnym momencie sie okazuje ze nie da
                  rady nia zagrac krotkiego crossa za siatke jak by sie nie staralo
                  moja teorie potwierdza fakt ze akurat mnie gra w siatkowke sprawia przyjemnosc
                  jesli tylko pilka jest napompowana:)

aaahaa ostatnio zapomnialem zaznaczyc - gogle tylko gogle!! nie wieje, jest
                  wyraznie i daje mi to jakies poczucie bezpieczenstwa:) ale oczywiscie dla mnie,
                  niech zwolennicy okularow sobie je nosza:) kask tez wszystkim polecam - moze
                  kogos smieszyc, moze kojarzy sie tylko z atrybutem dzieci ze szkolek i klubow,
                  ale to kazdemu moze zycie uratowac.
                  kurde coraz mniej na temat pisze:)
        • Gość: Marcin Tylko gogle !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 15.11.05, 21:14
          Tez mam Dragony spoko sprzet, ale wlasnie kolega przyslal mi Oakley wiec tez
          nie bede mial problemu z pogoda.

• Gość: Krótkowidz Re: Gogle lub okulary!? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.11.05, 20:53
        Czy ktoś może doradzić co ma nosić narciarz z krótkowzrocznością? Uzywam
        fotochromów ale nie zawsze wystarczają. Okulary pod gogle nie są wygodne.
        Podejrzewam,że nie jestem jedyny, jak sobie radzicie w tej sytuacji?
        • Gość: falkland Re: Gogle lub okulary!? IP: *.server.ntli.net 15.11.05, 21:02
          Spojz kilka postow w gore. Arp007 i ja opisujemy zalety okularow adidasa. Jedyna
          istotna wada tego produktu jest cena, pozatym same plusy.
          Model: elevation climacool
          www.adidas.com/eyewear/catalogue/index.asp?strCountry_adidascom=&strBrand_adidascom=¶meter=
        • Gość: Gosc Re: Gogle lub okulary!? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.11.05, 21:04
          Na sloneczne dni okulary w zupelnosci wystarcza. Przy niepewnej pogodzie lepiej
          miec ze soba gogle. "Okularnicy" maja problem, ktory najlepiej rozwiazac
          uzywajac szkiel kontaktowych.
          • Gość: falkland Re: Gogle lub okulary!? IP: *.server.ntli.net 15.11.05, 21:10
            Niestety nie kazdy okularnik moze nosic szkla kontaktowe. Ja na przyklad nie mam
            takiej mozliwosci ze wzgledu na moja wade wzroku czyli astygmatyzm, a sa tez
            inne przeciwwskazania.
        • Gość: Skyddad Re: Gogle lub okulary!? IP: *.fornfyndet.se 15.11.05, 21:06
          Witaj,
          ja tez juz zaczelem jezdzic w okularach pod goglami.Sa specjalne gogle z jedna
          szyba wlasnieaby bylo miesce na twoje wlasne okulary tez fotochromy.Pasuja
          swietnie wygodne az sie sciagac niechce,no nie tanie.Przedtm jezdzilem w
          zwyklyc okularach ale po przekroczeniu 70km/h nic nie widzialem i sparwilem
          sobie bezpieczniejsza wersje.W okularach nie mozna rozwijac wiekszych predkosci
          oczy lzawia.Pzdr.Sky.
          • Gość: arp007 Re: Gogle lub okulary!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 21:40
            Sky, zapewne kazdy z nas pozostanie przy swoim zdaniu jednak pozwole sobie sie
            z Toba nie zgodzic. Pije caly czas do adidasa bo przejezdzilem w nich polowe
            ubieglego sezonu i nie zaobserwowalem, abym przy wiekszych predkosciach mial
            klopoty z widocznoscia - to zapewne jest cecha osobnicza; istotne tez sa
            warunki pogodowe.

Sprzet adidasa ma rozwiazanie nawszystkie opisywane przez was problemy: pogoda -
            dwa kolory szkiel na mgle,zadymke oraz duze slonce, oslona na ramke okularow
            taka jak w goglach - dobre przyleganie (mozesz je wzmocnic zmieniajac uszkana
            na tradycyjna gumke) eliminuje lzawienie, zas jej konstrukcja przepuszczajaca
            powietrze w trakcie jazy eliminuje parowanie szkiel. Wewnetrza wkladka
            pozwalajaca zamontowac kazdego rodzaju szkla (od -5 do + 5; przy pocienianych
            pewnie da sie wiecej dioptri tam zamontowac).

Kilka postow wczesniej ktos pisal o wyrotce i szkle w oku. Na to tez jest
            sposob - do wewnetrznej wkladki korekcyjnej montujesz plastiki wzmacniane lub
            nie, poliweglanowe lub inne i naprawde musialbys miec niefart na stoku aby
            cosci sie stalo. Przy solidnym fikolku szybciej zgubisz okulary niz zrobisz
            sobie krzywde wbijajac czesc szkla w oko, brew lub polik.

Poza tym wszystkim wygladsz estetycznie... ;-)))
            Pozdrawiam Tych co w goglach...
            ArP
      • Gość: YounGOD Re: Gogle lub okulary!? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.05, 21:21
        bez gogli ani rusz-pare razy musialem zjezdzac-nie da sie!!! jak jezdze to z
        nie zolwia predkoasia to oczy straszne lzawia! kupilem rok temu gogle UVEX`a
        model SUPERHELIX za 549zl i jestem strasznie zadowolony! co do nierownosci to
        przy wiekszych predkosciach w zadnych goglach ich naprawde dobrze nie widac:(
      • Gość: bingo Re: Gogle lub okulary!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 21:22
        Ja osobiscie posiadam kask i do tego pasujace gogle oraz okulary sloneczne mam
        na mysli ksztalt i forme czesci kasku oraz ochrony oczu nad czolem.
        To pasuje poniewaz producent jest jeden(nie podaje nazwy bo ktos juz na tym
        forum okreslil mnie jako (nazwijmy to umownie) "reklamodawce". Jazda w kasku
        jest dla mnie obowiazkiem a zalety tego to ochrona glowy przed zimnem i
        ewentualnymi urazami - zawsze jesli jest pogodnie i slonce jest aktywne sciagam
        zarowno kask i gogle lub okulary na wjazdach pod gore(wyciag,krzeselko, itd)aby
        zlapac troche slonca,uciazliwa sprawa ale "pysior" w miare ogolnie opalony.
        Pozdrawiam i tradycyjnie do zobaczenia na stoku!
        • Gość: Colagen Re: Gogle lub okulary!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 21:51
          Pogodze Was wszystkich i polece swoje okularogogle - produkt 808 lub 915
          www.saliceocchiali.it/prodotti/EN_optik_system.php
          Pozdrowko
      • bynek Re: Gogle lub okulary!? 16.11.05, 00:45
        W goglach jeżdżą wiadomo, profesjonaliści. Bo czy kto widział jakiego sportowca
        na zawodach w okularach? ... Cha ,cha, cha, jasne, że nie.
        Ci w okularach, to wiadomo, amatorszczyzna. Jeżdżą na stok opalać się, pić piwo
        i wyrywać lachony – gogusie jedne.
        Proponuje traktować to jako znak rozpoznawczy. Niech każdy się sam określi, do
        jakiej grupy narciarzy się zalicza, zależnie od tego, co na gębę założy.
        W grupie profesjonalistów zaś, proponuję odpowiednio klasy.
        gogle 0 –19,99 euro -III klasa
        gogle 20-59,99 euro II klasa
        gogle 60- 99,99 euro I klasa
        gogle 100- 199,99 extraklasa
        gogle ponad 200 euro hmm, brak mi klasy , może carreaextraklasa ?
        Dla jednoznacznego rozróżnienia zawodowców w poszczególnych klasach,
        obowiązkowo zwisająca oryginalna metka z ceną lub dołączony paragon fiskalny.
        Teraz będziemy już jasne z kim mamy do czynienia na stoku, wyciągu, w barze.
        Aha , jeszcze jedno, od I klasy w górę, wstęp poza kolejką na wyciągi.
        Profesjonalizm trzeba uszanować ;).
        • Gość: tomba33 Re: Gogle lub okulary!? IP: 195.205.36.* 17.11.05, 08:57
          Być może mam zbyt czułe oczy, być może nie miałem dobrych okularów (za 700
          złotych). Próbowałem jeździć w niezłych okularach, BARDZO DOBRZE przylegających
          do twarzy i... nie dało się. Przy większej prędkości, a lubię jeździć szybko, z
          oczu ciekło we wszystkich kierunkach. Warunki były niezłe, kilka stopni mrozu,
          zero wiatru, wystarczła prędkość. Ja okularów nie tykam...
          • wote Re: Gogle lub okulary!? 17.11.05, 10:21
            A ja tylko okularki... :D jeżeli muszę to gogle mam w plecaku i zakładam jak
            jest załamanie pogody... tzn śnieg mocno pada, wieje silny wiatr... z reguły
            kończy się na tym że co wyjazd je komuś pożyczam :)

Pozdrawiam
        • ortodox Re: Gogle lub okulary!? 17.11.05, 10:31
          Widać jestem goguś, amator a i lachona chętnie czasem wyrwę o piwie nie
          wspominając ;D .
          Metki che,che, powinny zwisać nie tylko przy goglach :)).
          pozdrawiam
          • arwena Re: Gogle lub okulary!? 17.11.05, 11:12
            > Metki che,che, powinny zwisać nie tylko przy goglach :)).
            ha! totez pisza producenci, pisza, naszywaja na czym sie da!

ze o kuflu do piwa nie wspomne
      • Gość: Baryla Re: Gogle lub okulary!? IP: 80.249.4.* 16.11.05, 08:52
        Tylko gogle!!! Docenisz to jak zdarzy Ci się upaść do przodu (czyli mówiąć
        wprost prosto na twarz) albo podczas kontaktu jakiejś gałęzi czy czegokolwiek z
        twarzą. Może to się nie zdarza za często - ja w ciągu 6 lat jazdy miałem jedną
        może dwie takie sytuacje, ale dzięki goglom nie połamałem sobie nosa.
        • staruch5 Re: Gogle lub okulary!? 16.11.05, 09:30
          prawdziwy narciarz nie upada!!!
          • endorphin Re: Gogle lub okulary!? 16.11.05, 09:35
            Prawdziwy nartciarz też upada i to cześciej niz amator, bo jak zwyklae przecenia
            swoje mozliwosci.Jeszcze o goglach ktos napisal ze musza miec podwujna szybe
            ,nie prawda racing- owe gogle zawsze maja jedna szybe po to zeby nie
            znieksztalcaly obrazu i tez nieparuja,. To jest zawsze kwestia wentylacji
      • Gość: antykretyn Re: Gogle lub okulary!? IP: *.fbx.proxad.net 16.11.05, 09:37
        Gość portalu: bingo napisał(a):

> Jak wiadomo piekne slonce w Alpach a szczegolnie w Dolomitach daje wiele
        > radosci i piekna opalenizne ale rownoczesnie jest dla naszych oczu
        > oczywistym "wrogiem", rozpoczyna sie sezon i na rynku ukazuje sie coraz
        > wiecej producentow gogli i przeciw slonecznych okularow.
        > Co preferujecie dla zabezpieczenia przeciw slonecznego dla naszego waznego
        > organu jakim jest wzrok.
        > Gogle czy okulary, jakie firmy mozecie polecic?

Jezdze na nartach we francuskich Alpach ,les Deux Alpes,Chamrousse,Alpes d'Huez
        Zdecydowanie najlepsze sa gogle przyciemniane w kolorze jasno zoltym
        ,ktore rozjasniaja widocznosc a jednoczesnie zmniejszaja oslepianie przez
        slonce.
        Koniecznie musza miec gabke oraz otwory wentylujace ,ktore zapobiegaja
        zaparowaniu szybki.
        Co do marki to nie ma co wyrzucac pieniedzy na darmo bo to tylko gogle .
        Ja jezdze w "CéBé" i to mi wystarcza
      • Gość: arp007 Re: Gogle lub okulary!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 10:28
        pewnie bede nudny, ale przesylam link do ciekawej strony z dokladnym opisem
        okularow, które smialo moga byc uzywane zamiast gogli.
        Pozdrawiam,
        ArP

www.vision3k.com/adidas_climacool.asp
        • Gość: bingo Re: Gogle lub okulary!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 16:36
          Dzieki za wyczerpujace wypowieedzi i zycze udanych slizgow oraz powrotow do
          domu!
          • kubagr Re: Gogle lub okulary!? 21.11.05, 00:20
            zeby tak dla zasady zamieszac:
            jezdze w goglach caly dzien tylko wtedy jak jest zadymka sniezna
            normalnie uzywam okularow z wymiennnymi szybami (oakley albo nike: nie stac
            mnie na podrobki: szybki z polycarbonate)
            natomiast do zjadu poprostu (jezeljest dosyc slonca) opuszczam gogle na okulary
            i jazda. jezeli dzien pochmurny to gogle tylko.
            ktos tutaj popalij tym ze w goglach trzeba jezdzic bo to ochrona oczu: akurat
            DOBRE okulary sa BARDZIEJ ODPORNE: 3 lata temu dosc duza galaz dziobnela mnie
            w okulary: okulary ostatecznie spadly ale odparly atak galezi. podejrzewam ze
            wlasnei przez plastikowe szybki gogli ta galaz nie miala by problemu zeby
            zwyciezyc
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka