Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ISCHGL Silveretta Arena - Austria

02.12.05, 14:01
    Witam,
    Bardzo prosze o opinie osób które były tam na nartach lub słyszały coś na ten
    temat. Warto? jakie trasy? Z góry dziękuję za wszelkie ifo.
    Obserwuj wątek
      • kawalczewskip Re: ISCHGL Silveretta Arena - Austria 02.12.05, 14:49
        Byłem tam w marcu 2003 roku. Mieszkałem po szwajcarskiej stronie w Samnaun,
        wysoko położona wioska (nie bez przesady, bo często mieszka sie z owcami za
        ścianą), niezbyt duża, ale urokliwa, ceny alkoholu i benzyny niskie (strefa
        wolnocłowa), reszta cen-średnia alpejska, dojazd samochodem trudny-przed
        Samnaun, kręta droga pod górę (o ile pamiętam średnie nachylenie 18% na odcinku
        kilkunastu kilomterów), konieczne łańcuchy, jeśli chodzi o aspekty narciarskie-
        same pozytywy (już wtedy były prawie same kanapy bez orczyków, trasy super
        przgotowane), cały tydzień miałem słońce, apres-ski trochę mało atrakcji, ale
        jest basen i pare knajpek i mnie to wystarzca, bo generalnie jeżdże na narty, a
        nie po to żeby siedziec w knajpach, znajomi byli w Ischgl, tam apres-ski jest
        po prostu zajebiste (z opowiadań). Generalnie polecam, przy okazji mozna
        podjechac na jeden dzień na nartki do St. Moritz lub do Davos (tu nie zawsze bo
        droga przez przełęcz może być jeszcze albo już zamknięta).
      • Gość: darekkkk Re: ISCHGL Silveretta Arena - Austria IP: 195.42.249.* 02.12.05, 14:59
        To topowy i modny region austriacki-jak dla mnie az za bardzo.
        Powod -drogo i tlumy na stokach.
        Chyba z 200 km tras, calkiem fajnych zreszta. Bardzo nowoczesna infrastruktura-
        krzesełka 6 i 8 osobowe. To ostatnie wlasnie powoduje, ze pomimo braku kolejek
        do wyciagow na stoku bylo na ogol gesto. Rano trasy byly wyratrakowane na stol.
        W poludnie juz czesto byly mocno zjechane przez te tlumy ludzi.
        Ciezko bylo znalezc trase na tyle malo zaludniona, zeby moc sobie ostrzej
        pojechac bez obawy o zderzenie.
        Bylem tam w marcu. Oczekiwalem wiec slonca, do ktorego przyzwyczailem sie w
        czasie poprzednich wyjazdow w Dolomitach. W Ischgl przez wiekszosc wyjazdu
        mialem kompletne mleko. Widzialem biala plaszczyzne sniegu i nic wiecej. Nie
        wiem na ile te pogodowe minusy sa miarodajne-moze mialem pecha po prostu.
        Jak ktos lubi sobie zjechac kazdy zjazd inna trasa, niekoniecznie na maxa, to
        moze to byc w sumie dobre miejsce.
        Ja jednak chyba preferuje mniej zaludnione osrodki, nawet z mniejsza iloscia
        tras
        Pozdrawiam
        • kawalczewskip Re: ISCHGL Silveretta Arena - Austria 02.12.05, 15:19
          Co do tłoku na trasach, to zapomnialem o tym wspomnieć, rzeczywiście 6-8
          osobowe kanapy w godzinach szczytu radziły sobie doskonale z tłumem, ale na
          stoku już było troche mniej rewelacyjnie, za to "traski" rano przygotowane
          super i utrzymywały się w tym stanie spokojnie do 13, później słoneczko
          (marzec) i narciarze robili swoje.
          • Gość: Witek Re: ISCHGL Silveretta Arena - Austria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 22:53
            Byłem w tym regionie w lutym 2002. Tras mnóstwo, wszystkie wyciągi nowoczesne i
            wygodne. Na trasach rzeczywiście duży tłok - w Ischgl śnieg zmrożony i równy do
            południa, a po stronie szwajcarskiej (stoki południowe) o tej porze trasy nie
            nadawały sie już do jazdy (miękko i duże muldy).
            Polecam za to pobliski Kappl - przez tydzień tylko przejeżdżałem przez tą
            niepozorną miejscowość, nie wiedząc co znajduje się 1000 m wyżej. Tras może nie
            tak wiele (ok. 40 km) ale ośrodek przepięknie położony. Z jednego wyciągu
            rozchodzi się w różnych kierunkach kilka nartostrad. Są bardzo długie, zupełnie
            puste i świetnie utrzymane przez cały dzień. Tam dopiero można się wyszaleć...
      • motylka77 Re: ISCHGL Silveretta Arena - Austria 05.12.05, 08:53
        Bardzo prdziękuje za wszystkie informacje. Chyba się tam wybiorę, to będzir mój
        pierwszy wyjazd narciarski za granicę więc chyba wystarczy mi wrażeń ;o)
      • Gość: pablo Warto! IP: *.acn.waw.pl 05.12.05, 10:31
        Witam,

Witam,

Bylem w Ischglu 2 razy i 2 razy bawilem sie swietnie. Tras jest faktycznie 200
        km o roznym poziomie zaawansowania, poza tym jest pare drobiazgow ktorych nie
        zawsze uswiadczysz w "zwyklych osrodkach" - np tor do pomiaru predkosci czy
        specjalnie uformowana trasa - tor przeszkod z sztucznymi garbami etc.
        Jezeli chodzi o trasy to osobiscie polecam oderwac sie od Idalpu (centrum
        calego zamieszania) i pozjezdzac troche w rejonie Alptrida, Fimbatal no i
        koniecznie wybrac sie przez Hollenkar do szwajcarskiego Samnaun (trasa bodajze
        nr 80) - jest tam strefa wolnoclowa - aczkolwiek pamietaj ze bedziesz musiala
        podjechac skibussem do takiej fajnej pietrowej gondoli (chyba ze lubisz
        narciarstwo biegowe) ale warto bo trasa nietrudna ale jakas taka fajna - no i
        zakupy mozna zrobic. Co do tlumow to faktycznie jest sporo ludzi ale jak
        poprzednicy zauwazyli infrastruktura mieli to wszystko bez problemu.
        Jak pewnie wiesz sam osrodek polozony jest troche powyzej wiochy wiec trzeba
        tam sie dostac najpierw gondola (masz do wyboru 3 gondole z Ischgla) - i do
        tych gondolek moga sie po 9:30 pojawic kolejki (no ale takie na 20 minut) -
        po wjechaniu na Idalp o kolejkach do krzesel (przewaznie 6-8 osobowych z tym
        pleksi) mozesz zapomniec. Apres-ski w Ischglu klasa sama w sobie.
        Musisz jednak pamietac ze to klasa wyzsza-srednia w Austrii wiec i ceny sa
        odpowiednie.
        Mieszkac najlepiej moim zdaniem w pobliskim (4 km) Mathon poniewaz jest taniej
        niz w Ischglu a jestes uprawniona do zakupu VIP-skipassu. Jest on sporo tanszy
        od Silvretta Skipassu a moga go kupowac jedynie zakwaterowani w Ischgl-Mathon.
        Jak mieszkasz np. w Kappl to musisz kupic Silvretta SKipass - drozszy -
        uprawniajacy poza Ischgl-Samnaun do wyciagow w Kappl, See i gdzies tam jeszcze.
        Ale kto przy zdrowych zmyslach jezdzilby w Kapplu mogac jezdzic w Ischglu??
        Skibusy z Mathon jezdza co 10-15 min (jest rozklad na przystankach) i radze z
        nich korzystac bo brac samochod to problem z parkowaniem no i zabalowac mozna.
        Skibusy sa punktualne i czyste tylko maja jakichs generalnie sfrustrowanych
        kierowcow.
        No to tyle moze na poczatek, acha jak nie zjezdzasz zbyt dobrze to nie daj sie
        namowic na zjezdzanie na nartach o 16 do ischgla tylko zjedz gondola.
        Jak sie troche juz jezdzi to jest to fajna zabawa - kupa ludzi, lud, muldy,
        miejscami spore nachylenie - ale jest fajna atmosfera. Natomiast widzialem
        ze slabiej jezdzacy mieli naprawde przerazenie w oczach.
        Lepiej sobie najpierw treningowo zjechac do Ischgla kolo 10-11, wtedy trasa
        niewyjezdzona, malo ludzi i nie ma problemu - a na koniec wyjazdu zjechac z
        cala chmara - jest naprawde ok.
        No chyba ze dobrze jezdzisz wtedy pakuj sie od razu.

Pozdrawiam,

P.
        • motylka77 Re: Warto! 06.12.05, 09:24
          Pablo dzięki za wyzerpującą odpowiedz, bardzo cenne informacje. Ja jade na
          wyjazd zorganizowany i zakwaterowanie jest w miejscowosci See koło Ischgl. W
          cenie mam SKIPASS Silvretta Arena - czy można na jego podstwie jeździć we
          wszystkich miejscach króre opisałeś? Raz jeszcze dzięki.
          • Gość: darekkkk Re: Warto! IP: 195.42.249.* 06.12.05, 10:20
            O ile dobrze pamietam tez mieszkalem w See.
            Tam tez jest klika wyciagow plus gondola. Najsmieszniejsze,ze po 6 dniach
            spedzonych w tloku w Ischgl wybralem sie na narty do See (do gondoli mialem z
            hotelu z 50m)i bardzo mi sie spodobalo. Na stoku bylo prawie pusto. Trasy w
            dobrym stanie az do zamkniecia wyciagow. Fajna odmiana po zatloczonycm Ischgl.
            See ma tez jazde nocna w jakis jeden dzien tygodnia-tez mozna sie wybrac.
            Pozdrawiam
          • Gość: pablo Re: Warto! IP: *.acn.waw.pl 06.12.05, 18:35
            z silvretta skipassem masz chyba mozliwosc jazdy po calej dolinie Paznaun - a w
            See i Kapplu na 100%.
            Trasy jednak lepsze w Ischglu - nie mowie o See bo nie bylem ale od Kappla
            napewno
            pozdrawiam,

Pawel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka