Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Z DOWODEM NA SŁOWACJĘ???

IP: *.aster.pl 27.12.05, 23:40
    Jak jest z tym przekraczaniem granicy? niby unia itp. ale czytam w necie i w
    praktyce podobno różnie to bywa. Moze ktoś ostatnio był na Slowacji i jest w
    stanie mi odpowiedziec na pytanie czy wjade na teren słowacji tylko i
    wylacznie na podstawie dowodu osobistego???
    Obserwuj wątek
      • Gość: John Re: Z DOWODEM NA SŁOWACJĘ??? IP: 81.210.117.* 28.12.05, 09:10
        Ja jechałem na Slowację we wrześniu. Gdzieś mi się zapodział paszport i nie
        miałem już czasu szukać. Mam stary dowód osobisty a w nim zdjęcie sprzed 14 lat
        (miałem 18 lat) Teraz zupełnie inaczej wyglądam (sadełko, brak włosków :D).
        Straż graniczna poprosiła tylko o jakiś inny dokument. Pokazałem prawo jazdy z
        aktualnym zdjęciem i to wystarczyło. Tak więc można powiedzieć, że na Słowację
        pojechałem na prawo jazdy. Granicę przekraczałem w Korbielowie
        • Gość: John Re: Z DOWODEM NA SŁOWACJĘ??? IP: 213.186.69.* 28.12.05, 09:50
          jechalismy w tym roku do Francji przez Czechy, słowację, Austrię, Wlochy,
          Francja. Kumpel zgubił gdzieś paszport więc zabrał stary dowód osobisty i ....
          zero problemów.
      • Gość: lola Re: Z DOWODEM NA SŁOWACJĘ??? IP: *.aster.pl 28.12.05, 12:11
        no to pocieszyliscie mnie troshke :-D
      • Gość: murowany Re: Z DOWODEM NA SŁOWACJĘ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 14:30
        Pare razy przekraczalem juz granice w Korbielowie, w Lesznej Gornej, takze miedzy Czechami a Slowacja w Svrcinovcu (droga z Trinca na Ziline), wczoraj tez tam, wracalem przez duze przejscie w Cieszynie i tez spoko. Wszystko na moim starym dowodzie bo paszport juz niewazny. Raz tylko straznik slowacki trzymajac moj dowod chcial dowiedziec od mnie moja date urodzenia
        • tribeka Re: Z DOWODEM NA SŁOWACJĘ??? 29.12.05, 00:51
          pewnie - dowód wystarczy na 100%
      • Gość: Maciek Re: Z DOWODEM NA SŁOWACJĘ??? IP: *.streamcn.pl 25.02.06, 13:58
        No dobrze, do przekroczenia granicy dowód wystarczy. A jak się ma sprawa jesli
        chodzi o zakwaterowanie w hotelu? Czy tam też wystarczy nasz dowód czy wymagają
        paszportu. Głupio byłoby przekroczyć granicę i potem spac pod mostem? ;)
      • volkl Re: Z DOWODEM NA SŁOWACJĘ??? 25.02.06, 14:19
        Na Słowację na narty jeżdżę co tydzień choć nie zawsze ale co dwa to już na
        pewno. Jeżeli chodzi o przekroczenie granicy na dowód osobisty nowy zero
        problemów, natomiast stary, jeszcze z przed np 15 lat i mocno zużyty, mogą być
        problemy, nieukrywam że zależy to od człowieka, który dokonuje kontroli. Podobna
        sytuacja jest w hotelach, hoć tam to już naprawdę musi być wyjątkowy służbista(ka)
        • Gość: Maciek Re: Z DOWODEM NA SŁOWACJĘ??? IP: *.streamcn.pl 25.02.06, 14:45
          Dzieki za odpowiedź. Moja dziewczyna nie ma paszportu a chemy sie zatrzymac w
          małym hotelu w Terchovej. Dokąd jeździsz na narty? polecasz szczególnie jakieś
          miejsce?
          • volkl Re:z dowodem osobistym na Słowację??? 26.02.06, 10:55
            Często bywam w Zubercu i jeżdżę na Zwerowce, stok dla wszystkich, położony w
            takiej kotlinie, północny, otoczony ze wszystkich stron górami, stok dla
            relaksu. Często bywam w Tatrzańskiej Łomnicy na stoku czarnym Łomnickie
            Sedlo, ale to dla dobrze jeżdżących ostrzegam zbyt duży spadek, piękne
            są też Donowaly Chopok. Trzeba tam być osobiście i ocenić. Jedno jest pewne
            przyjazny stosunek Słowaków do turystów tego się praktycznie nigdzie nie
            spotyka. Pozdrawiam.
      • active.x z dowodem na Słowacje 27.02.06, 10:24
        Jeżeli nie jest zniszczony spokojnie przejedziesz. Przejeżdzałam ostatnio w
        Chyżnem na DO,miałam przy sobie też w razie czego paszport,ale chciałam
        zobaczyć jak w praktyce wygląda przejazd na dowód-zadnych problemów.

Jedyna róznica jest taka ,ze w przypadku paszportu skanuja pesel
        automatycznie,a z dowodu numer muszą recznie wklepać w komputer (przynajmniej
        tyle co mi się udało zaglądnać przez szybe)
        • Gość: Moody Re: z dowodem na Słowacje IP: S1PS,1.* / *.ing.nl 27.02.06, 13:47
          Jezdze do Czech, Holandii lub na Wegry prawie co miesiac i zawsze uzywam tylko
          dowodu osobistego. No dowod bylem takze na Slowacji, Gran Canarii, Belgii,
          Grecji, Wielkiej Brytanii. Zawsze sie dziwie, ze ludzie jak te osiolki woza
          paszporty. Moj lezy w szufladzie. Mysle ze 10% podrozujacych tylko jezdzi na
          dowod.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka