Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem?

13.12.06, 14:25
    Witam,
    szukam miejsca gdzie będę mogła wybrać się na narty z dzieckiem. Poszukuję
    miejsca gdzie znajdę:
    1) stok nadający się dla małego debiutanta - pierwszy raz na nartach.
    2) wyciąg - kanapowy - młode nie ma 4 lat i samego na orczyk czy krzesełko
    nie puszczę.
    3) no i największy problem - jestem nie zmotoryzowana, więc szukam miejsca
    gdzie da się dojechać PKP (np. z Wawy) i gdzie baza noclegowa i stok znajdują
    się w miarę blisko siebie.
    Czy znacie takie miejsca?
    Obserwuj wątek
      • Gość: gosc Re: Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem? IP: *.pools.arcor-ip.net 13.12.06, 15:44
        hello Alabama
        Cierpliwosci prosze
        zaraz zglosi sie pisarz Ortodox
        zostaniesz pouczona jak i czy nalezy sie z malym dziekiem wybierac na narty.
        Nastepnie wykaze wyzszosc auta nad pociagiem, poczytasz o wyciagach
        kszeselkowych i tak sie jeszcze rozpisze ze zapomni o Twoim pytaniu

"Sweet Home Alabama"
        • wote Re: Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem? 13.12.06, 16:53
          Chętnie bym pomógł ale jeżdżę tylko samochodem na narty i z reguły nie do
          Polski. :/ Myslę że PKP na pewno dojeżdża do Zakopanego ale tyle to sama pewnie
          wiesz. Pociągi jeżdża też do Żywca a tam autobusem masz niedaleko do sporej
          ilości ośrodków. np Korbielowo.
          Podobnie jest z Kłodzkiem. A tam niedaleko jest Zieleniec i Czarna Góra.

Pozdrawiam
          • Gość: kuza Re: Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem? IP: *.abcdata.pl 13.12.06, 17:27
            hej, ze znanym mi ośrodków polece Beskid Sadecki, wpisz do gogla Ryterski Raj,
            Wierchomla albo Krynica, z tych trzech najbardziej pasuje Wierchomla
            • Gość: kuza Re: Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem? IP: *.acn.waw.pl 13.12.06, 18:59
              tu masz linka
              www.wierchomla.com.pl/index.php?st=1&mid=74pozdro
              • artur_54 Re: Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem? 14.12.06, 09:55
                Akurat Wierchomla to całkiem ZŁY pomysł bez własnego dojazdu. Nie wiem gdzie
                widziałeś tam PKP. A jak dobrze przysypie, to nawet samochodem ciężko dojechać.
                Na miejscu autorki wątku spróbowałbym Wisłę - na 100% jest tam PKP, kanapy też
                się znajdą (choć może dla takiego malucha, lepiej na razie jakiś baaardzo wolny
                talerzyk?). Może być też Krynica - tam jest łatwy stok w środku miasta z
                wyciągiem dla dzieci - takim na linkę, że tylko chwycić ręką. Podobny wyciąg
                jest na pobliskich Słotwinach. Tylko nie pamiętam czy PKP dojeżdża do
                Krynicy... Ale za to autobusów jest dużo.
                • Gość: kuza Re: Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem? IP: *.abcdata.pl 14.12.06, 10:19
                  jak to gdzie widziłem tam PKP??? przeciez jak jedziesz tam samochodem to
                  skrecajac z głownej drogi przecinasz tory kolejowe, zreszta spójrz na link
                  który podałem, te same tory prowadza własnie do Krynicy
                  • artur_54 Re: Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem? 14.12.06, 11:35
                    No tak, przy głównej drodze są tory.
                    I co dalej, gdy tam wysiądziesz z pociągu?
                    Ile km masz od torów w rejon stacji narciarskiej - chyba z 5 km?
                    Chyba trzeba by przejść piechotką z dzieckiem, nartami i bagażami...
                    Nie ma tam przecież żadnych taksówek itp. Przecież to wieś i to mała.
                    Wierchomla fajna jest, ale autorce wątku chyba potrzebne jest bardziej
                    cywilizowane miejsce.
                    • wrb1 szklarska poreba 14.12.06, 14:40
                      Jest jeszcze oczywiscie Szklarska Poręba
                      www.szklarskaporeba.pl/it/polaczenia_pks_i_pkp.htm
                      ale i tam odleglosci do pokonania, ze wzgledu na jej rozległość, są spore
        • jeery1 Re: Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem? 13.12.06, 19:13
          AL czy tak bardzo przestraszyłeś się Ortodox'a, że piszesz pod innym nikiem ?
      • Gość: Jozzo Re: Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem? IP: *.dsl.bell.ca 14.12.06, 15:05
        A moze PKP - autobus
        To moze Bukowina Tarzanska, gdziej u jakiegos gazdy przy wyciagu.
        Moze zspol Karpacz bierutowice - Do Jeleniej Gory Kusztka potem autobu
        mozna p[ewnie sie zalapac u stup jakiegos wyciagu.
        Pwennie jest sporo miejsc ale jak widac malo kto zna sie na rodzimych
        osrodlach wiekszosc tutuaj to alpejska grupa.

Nie wiem jak u ciebi ale 4-latka smaialo mozna wniesc w nosilkach na
        plecach gdzies wyzej ale to zakaraw dzisiaj na exteme.

Jozzo
        • alabama8 Re: Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem? 15.12.06, 09:07
          Skrzętnie wynotowałam podane przez was lokalizacje i będę teraz kombinować.
          Co do noszenia 15-to kilogramowego berbecia w nosidle to rzeczywiście extreme,
          dodamy wagę nosidła, butów i ubrania i mamy 20 kilo. Pokuszę się na takie
          rozwiązanie tylko wówczas jak uda mi się poderwać Pudzianowskiego albo innego
          kolegę z klubu strong-menów :-)
          • nrg67 Re: Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem? 15.12.06, 11:38
            Sluchaj, moim zdaniem nie ma lepszego rozwiązania niz Korbielow bo: pociągiem
            dojezdzasz do Żywca, stamtad PKS kilka razy dziennie albo taksi za 30 zl i
            jestes. A w Korbielowie jest i kanapa nieduza i powolna i - szczegolnie
            polecam - przedszkole narciarskie specjalne dla maluchow, ze specjalnym
            wyciagiem, trasami, przejazdami, fajnymi instruktorami, i nawet narty tam są
            dla dzieci w cenę wliczone, nie mówiąc o wspólnym oglądaniu bajek jak nosy
            zmarzną na sniegu. Byłem tam z moim mlodym w ub. roku i byl zachwycony, do dzis
            opowiada tylko o tym ;)
            A co od transportu: jak juz bedziesz na miejscu ,to w Korbielowie sa takie
            busy ktorymi rano mozna dojechac na stok. Pozwala to na mieszkanie w oddalonych
            od stoku - czyli tanszych - kwaterach. A placi sie za taki bus 2 zl czyli
            tyle ,co za parking jak sie pojedzie wlasnym autem.
            przedszkole mozna obejzec www.dimbo.pl
            t
      • dagbe Re: Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem? 15.12.06, 11:50
        Ja pojechalam do Bukowiny Tatrzanskiej. Syn mial wtedy 5 lat i dzielnie sam
        nosil swoj plecak ;) PKP dojechalismy do Zakopanego a potem busikiem do Bukowiny.
        W Bukowinie szukaj kwatery na Olczanskim Wierchu do numeru 48 - masz wtedy trzy
        kroki (po plaskim) do stokow.
        Godna polecenia jest tez Bialka Tatrzanska - dojezdzasz PKP do Nowego Targu lub
        Zakopanego. W Bialce jezdzi SKI-BUS wzdluz glownej ulicy (chyba Turystyczna) do
        wyciagu na Kotelnicy. Mozna tez mieszkac praktycznie na stoku w pensjonacie "Na
        Bani", ale to oblednie droga kwatera :(

Pozdrawiam,
        Dagmara
      • bardzozlymisio Re: Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem? 15.12.06, 17:22
        Kluszkowce - miedzy Limanowa i Mszana. Do Mszany jezdzi pociag. Z Mszany cos
        innego (busik). Mozliwe z w Kluszkowcach jest stacja, ale nie wiem na pewno.
        Krzeslo do gory na gorze maly orczyk.

Szczawnica - Palenica. Pociag tam chyba jezdzi. Wprawdzie sama palenica jest
        trudna, ale na gorze sa 2 stoki dla dzieciakow. A do miejcowosci mozna zjechac
        trasa rodzinna lub krzeslem.
        Pozdrawiam
      • mqmax4 Re: Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem? 15.12.06, 23:53
        hej Ala, przyjedź do Wrocka, tylko ubierz się po ludzku żeby warszawą nie
        świeciło, a ja odbiore cie z pociągu i za wioze do Szkalrskiej Poręby
        luksusowym autem, tam na Puchatku sobie pośmigacie... rozliczymy się w naturze
        • alabama8 Re: Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem? 18.12.06, 09:08
          mqmax4,
          no to jesteśmy umówieni :-) Wskoczę w walonki i czapkę uszatkę.
          A co do rozliczeń w naturze - tutaj to funkcjonowało, ale jakieś 100 lat temu,
          w międzyczasie przeszliśmy na rozliczenia gotówkowe, a wraz z rozwojem
          bankowości zaczęto u nas używać kart płatniczych. A jak to wygląda u was?
          • mqmax4 Re: Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem? 18.12.06, 23:58
            u nas po staremu, klasycznie, ciałko do ciałka, i jest miło
      • Gość: vo Re: Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem? IP: *.catv.net.pl 21.12.06, 01:12
      • Gość: volta2 Re: Gdzie dojadę PKP na narty z dzieckiem? IP: *.catv.net.pl 21.12.06, 01:18
        Ja bym pojechała tam, gdzie jest przedszkole, ktoś wspomniał o wierchomli, i to
        jest dobra, choć upiornie droga propozycja. Pociąg do Krynicy a stamtąd taxi do
        wierchomli(jest tam przedszkole 9-17 i szkółka narciarska wliczona w cenę),
        sama bym pojechała z dzieciakami, ale dla mnie za drogo(wyliczyli mi w sezonie
        świątecznym 2800! za tydzień, a ja zaplanowałam austrię w lutym i na 2
        kosztowne wypady mi nie starczy kasy:(
        Jeśli nie wierchomla to faktycznie bukowina(tam straszny tłok na orczykach i
        nie ma kanap)
        albo krynica, na górze parkowej jest mini wyciąg taśmowy, dziecko wjeżdża jak
        na schodach ruchomych, więc kanapa niepotrzebna, z tym, że ty w tym czasie nie
        pojeździsz, bo nie będzie gdzie,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka