Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaki jest wg Was najlepszy osrodek we Włoszech?

24.01.07, 21:24
    Cześć

Było już o najlepszym ośrodku w Austrii a ja chciałem zapytać o najlepszy
    ośrodek narciarski we Włoszech. W tym roku chcielibyśmy wybrać się do Włoch,
    gdyż do tej pory jeździliśmy głównie w Austrii. Czy możecie mi polecić
    ośrodek włoski, który byłby porównywalny do Zillertalu (Tux) oraz do Soelden
    (najbardziej mi się podobało) ?
    Dodam, że ważne jest dla mnie tylko i wyłącznie jeżdzenie na nartach i tak
    zwany apres ski mnie nie interesuje. Nie są również ważne ceny w danym
    ośrodku (akceptuję wszystkie). Nasza grupa narciarska jest raczej
    zaawansowana w jeździe, także ośrodki z przewagą oślich łączek odpadają :)

Z góry wszystkim dziękuję
    Zdrowia życzę i wspaniałego szusowania w tym roku
    Paweł
    Obserwuj wątek
      • Gość: Skyddad Re: Jaki jest wg Was najlepszy osrodek we Włoszec IP: *.fornfyndet.se 25.01.07, 04:08
        Wszystko co lezy wokol Sella Ronda.
        Pzdr.Sky
        P.S Zobacz;
        www.dolomitisuperski.com/altabadia/
      • Gość: yetizpilska Re: Jaki jest wg Was najlepszy osrodek we Włoszec IP: *.um.krakow.pl 25.01.07, 07:31
        bezwzględnie CORTINA D'AMPEZZO
      • Gość: al-fredo Re: Jaki jest wg Was najlepszy osrodek we Włoszec IP: *.pools.arcor-ip.net 25.01.07, 08:11
        Ma sie rozumiec
        zdecydowanie Capri
        pozdr.
        • staruch5 Re: Jaki jest wg Was najlepszy osrodek we Włoszec 25.01.07, 10:12
          jezeli to maja byc TYLKO Wlochy, to Dolomity Bolzenskie lub Trydenckie.
          A jak moze byc troche Szwajcarii, no to Cervinia (z Zermatem).
          sa jeszcze amatorzy Livigno, Bormio i St. Moritz (znowu Ch) razem wzietych, ale
          to juz II liga.
          Jezeli dobrze i duzo jezdzicie to naprawde ktores Dolomity.
          Pzdr.
          • Gość: spidi gonzales Re: Jaki jest wg Was najlepszy osrodek we Włoszec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 16:06
            Predazzo jezeli sie zaczepic tam jest gdzie pojeżdzić ,różne stopnie trudności
            i niewiele luda.Byłem dwa lata temu tam i w kilku innych ośrodkach ,tam nam
            podobało się najbardziej.Natomiast ja osobiście nie polecam sella tłum i
            warunki na trasach tak jakby w szczyrku-szczególnie popołudniu. MDC droga
            bajka ,luda więcej ale jazda super szczególnie do południa.Pozdrawiam do
            zobaczenia wmarcu w MDC.
            • staruch5 musze sie lekko przyczepic 25.01.07, 16:44
              Sella Ronda to nie sa cale Dolomity Bolzenskie!
              Owszem na SR sa tlumy, ale tez nie wszedzie. SR jest w ramach 4 osrodkow:
              Arabba, Gardena, Badia i Fassa. Ale sama SR to jakies 23 km tras, a te 4
              osrdoki maja ich ze 400 km.
              Sa miejsca, ktorych warto unikac, ale nie mozna powiedziec, ze Dolomity
              Bolzenskie odpadaja, bo tam jest zawsze tlum, jak w Szczyrku - tak mozna by
              wywnioskowac z Twojego postu.
              Osobiscie raz (!) zrobilem SR bedac tamze juz 40 dni.
              • Gość: spidi gonzales Re: musze sie lekko przyczepic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 16:57
                Mistrzu z moim doświadczeniem co do znajomości i wiedzy o Dolomitach nawet nie
                dyskutuje z Tobą.To co pisałem to moje subiektywne odczucia po 10 skromnych
                dzionkach w Dolomitach.Pozdrawiam,ale SR nie jestem mimo wszystko zachwycony.
      • Gość: plank Tylko Tyrol południowy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 17:08
        Jeśli do Włoch, to tylko w rejon który dawniej należał do Austrii, czyli do
        Tyrolu Południowego. Łatwo się porozumieć po niemiecku /wszyscy znają/, piękne
        pensjonaty i miejscowości, smaczne jedzenie i dają dużo, obyczaje jak w
        Austrii. Miła obsługa, swojski klimat. Znakomicie przygotowane trasy. Wystarczy
        tylko przejechać dawną granicę, np.z Trafoi do Bormio i od razu jest się w
        innym świecie. Szaro, ponuro, kiepska, typowo włoska nieśpiesząca się obsługa,
        dużo niższy standart usług, głodowe jedzenie. Aż dziwne, że po 90 latach
        zachowały się jeszcze takie różnice. Będąc w Płd. Tyrolu praktycznie wydaje się
        że jest się w Austrii.
      • Gość: Ewa Zdecydowanie Cervinia!! IP: *.cable.ubr08.croy.blueyonder.co.uk 25.01.07, 17:18
        Zdecydowanie Cervinia...Jest tak wysoko ze prawie zawsze jest snieg. Piekne
        widoki. Trasy dla zaawansowanych narciarzy jak i poczatkujacych. Do tego przy
        zakupie international pass mozna zjechac z Plateau Rosa to Zermatt'u i
        pozjezdzac w Szwajcarji. Polecam. Sama jeszcze raz pojechalabym w tym roku.
        • numenius Odradzam Cervinie!! 26.01.07, 11:42
          zgadzam sie - piekne miejsce, pelno sniegu, toblerone itp itd. ale to jest
          doskonale miejsce tylko na rekreacyjne jezdzenie.

praktycznie tylko 2 trudne trasy - obie nieprzygotowane freeridowe
          • taternikuss Re: Odradzam Cervinie!! 26.01.07, 13:58
            numenius napisał:

> zgadzam sie - piekne miejsce, pelno sniegu, toblerone itp itd. ale to jest
            > doskonale miejsce tylko na rekreacyjne jezdzenie.
            >
            > praktycznie tylko 2 trudne trasy - obie nieprzygotowane freeridowe

Szczerze powiem, że Cervinia mi się "na oko" najbardziej spodobała z polecanych
            tutaj. Ale się jeszcze zastanowię a czas nagli, bo jedziemy przełom lutego i
            marca na tydzień czasu. Pytanie, czy w tym okresie mogą być już tam
            jakieś "roztopy" (ewentualnie ogólnie we Włoskich Alpach) i na przykład po
            południu, to jazda w "ciapie" a nie śniegu ?
            Pytanie jeszcze o Carvinie : czy w ogóle jest sensowna taka opcja żeby mieszkać
            po stronie włoskiej, ale śmigać na nartach po stronie szwajcarskiej również. Na
            mapie wygląda, że można się dostać nartostradą, ale jak się ma to w praktyce,
            ile czasu zajmuje przejazd na nartach Włochy-Szwajcaria i temu podobne, to
            wolałbym wiedzieć od kogoś, kto już to robił.

Dzięki
            Paweł
            • Gość: Tomasz Re: Odradzam Cervinie!! IP: *.tbcn.telia.com 26.01.07, 23:33
              Cervinia ma swoje wady i zalety. Do tych ostatnich nalezy zaliczyc wysokie
              polozenie, duze ilosci sniegu i mozliwosc jazdy w Szwajcari. Wiecej jest wad
              niestety.Trasy raczej rekraacyjne, czeste klopoty z dostaniem sie na strone
              Szwajcarska( jak tylko troche dmucha to zamykaja ostatni wyciag) i rownie
              czeste z powrotem do Cervini( na tych wysokosciach pogoda zmienna jest czesto)
              i wtedy pozostaje taxi do Wloch(ca 500 euro) lub nocowanie w Zermatt( cena
              zalezy w jakim hotelu sa miejsca). Nalezy rowniez pamietac o posiadaniu przy
              sobie paszportu gdy sie wybieramy na strone szwajcarska. Pozdrawiem Tomasz
            • conti3 Re: Odradzam Cervinie!! 27.02.15, 14:51
              W Austrii byłem tylko w pod Zell_am_See (Kaprun gdy nie było pogody niżej) oraz Saalbach-Hinterglemm, bardzo dobry ośrodek, ale Austria to nie to. Potem już tylko 6 lat Dolomity. Po tym czasie obawiam się, że gdziekolwiek indziej bym pojechał to nie będzie już ciekawe narciarsko, podkreślam narciarsko !!! Od kwatery w Vigo di Fassa jest 20 minut jazdy samochodem do ośrodków: Latemar, San Pellegrino, Val Gardena, Arabba. Do Cavalese około 30minut i warto jeden dzień tam spędzić ze względu na Olimpię (chociaż wolna gondola psuje smaczek). Pomijam ośrodki typu Alpe Lusia, Carezza, Catinaccio, bo to dla początkujących. 6 dniowy plan wygląda tak: San Pellegrino na rozruch, Latemar dla podładowania, Arabba dla wzmocnienia, Val Gardena dla widoków, Cavalese dla Olimpii, Latemar dla odpoczynku. Kupujesz karnet kombinowany 4+2 i masz kupę narciarskiej radochy. Trasy różne, czerwone to czerwone czasem przechodzące w czarne, albo ?expert?, na Arabbie możesz na mocniejszych czarnych. Generalnie ulubiony Latemar, wjazd z Predazzo, rano 5-6 zjazdów z Gardone mocną czerwoną, jak za dużo ludzi przerzutka na czarną, potem do Pampeago, świetne szybkie czerwone trasy z Monte Agnello, przejazd do Obereggen na małe co nieco i od 13 śmiganie w różnych kombinacjach trasami 2,5,6 w Obereggen. Powrót na Monte Agnello, bo tam po 14.30 nie ma ludzi i śmiganie do 16, wjazd na Gardone, w dół do gondoli i na parking. Rewelacja, nie ma lepszego ośrodka niż Latemar, czyli połączone Predazzo, Pampeago i Obereggen. W tym roku 70km dziennie na skipasie.
              • Gość: Conti3 Re: Odradzam Cervinie!! IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.15, 11:18
                Potwierdzam, ze Val di Fiemme to ciekawy ośrodek, gdzie można codziennie jezdzić gdzie indziej, a jak sie połaczy z Val di Fassa, to każdy bedzie zadowolony. W naszej grupie byly osoby od poczatkujacych po zaawansowanych i każdy był zadowolony.
                No i ta pogoda, jedzenie.....
              • karolciamalymis Re: Odradzam Cervinie!! 28.02.15, 11:28
                Val di Fiemme i Vigo di Fassa, to faktycznie bardzo dobre połaczenie ośrodków, gdzie każdy bedzie zadowolony. W naszej grupie byli i zaawansowani i poczatkujacy ( ja) i każde znalazło coś dla siebie. Ja wolałam San Pellegrino, reszta była pod urokiem Latemara.
                Dodatkowo, super pogoda i smaczne jedzenie, moim zdaniem Austria troszke traci ze wzgledu na brak tego włoskiego luzu.

P.S.Val di Sole tez lubie, ze wzgledu na MDC i możliwość przemieszczania sie bez użycia ski busa.
                • jeepwdyzlu Re: Odradzam Cervinie!! 01.03.15, 00:02
                  Latemar i Val Gardena.
                  I Pinzolo - bo mało ludzi :-)
      • ewelinka111111 Re: Jaki jest wg Was najlepszy osrodek we Włoszec 04.02.15, 11:01
        Jeżeli Podsyłam link www.livigno-apartamenty.pl/ tutaj znajdziesz artykuł opisujący 5 najlepszych ośrodków narciarskich we Włoszech. Może w czymś Ci pomoże :) Mam taką nadzieję. Pozdrawiam
        • jeepwdyzlu Re: Jaki jest wg Was najlepszy osrodek we Włoszec 06.02.15, 12:39
          Kronplatz jest z tych 5 destynacji najsłabszy (jedna góre de facto, prawie same gondole, może ze 3 wymagające trasy)
          Dla mnie nr 1 do val gardena
          nr 2 cervinia
      • orkaa2 Re: Jaki jest wg Was najlepszy osrodek we Włoszec 27.02.15, 09:41
        A gdzie we Włoszech (w jakim ośrodku) jest najwięcej tras takich od 4-5 km długości, dla dobrze jeżdżących? Ewentualnie w Austrii?
        • Gość: orkaa Re: Jaki jest wg Was najlepszy osrodek we Włoszec IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.03.15, 17:48
          Ktoś zna odpowiedź na moje pytanie?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka