Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rokytnice nad Jizerou

28.01.07, 18:58
    Wybieramy sie z rodziną ( 2 dzieci 6 i 8 lat) na narty w lutym.
    Czy ktoś ,kto był już tam ,mogłby udzielic paru porad? Jak infrastruktura do
    nauki dzieci jazdy na nartach ?
    Czy długo trzeba stać w kolejkach do wyciągów? Co zwiedzać ,gdy nie bedzie
    sniegu? Jakies podpowiedzi odnosnie zakwaterowania, sprawdzone adresy?
    pozdr.
    Obserwuj wątek
      • Gość: mati Re: Rokytnice nad Jizerou IP: *.chello.pl 29.01.07, 09:18
        Rokietnica (polka nazwa) to bardzo przyzwoicie narciarsko rozwiniety osrodek.
        NIestety kolejki w weekendy pry glownej kolejce na najwyzszy szczyt dosc spore
        do 30 min. Ale jesli za kazdym razem nie zjezdzasz do najnizszej stacji to
        jest ok. Bylem mtam w ubieglym roku i trafilismy na wspaniala pogode wiec byc
        moze to w jakis sposob wplywa na moja ocene. Ale mieszkajac w Poznaniu mysle ze
        to super miejsce na weekendowe narty jesli nie masz czasu jechac do austrii.
        Podobalo mi sie tutaj znacznie bardziej niz w Spindlerovym (tlumy, potworne
        kolejki tlok na stokach).

NIestety Rokietnica podczas braku sniegu nie zaoferuje zbyt wielu atrakcji
        • kajm2 Re: Rokytnice nad Jizerou 29.01.07, 22:49
          Dzieki!!!Oby jednak snieg byl w lutym ;-)) A co w kwestii noclegow,moze moglbys
          cos polecic?
          • maremarmar Re: Rokytnice nad Jizerou 30.01.07, 13:48
            Ja mieszkałem praktycznie "na stoku" - w jednym z domków pod wyciągiem
            krzesełkowym na Łysą Horę. Rano wychodziło się z domu na nartach i od razu
            zjeżdżało do dolnej stacji ;-)
            Ale miejsca tam to trzeba rezerwować już wczesną jesienią, więc to najwyżej
            rekomendacja na przyszły rok ;-)

Jeśli chodzi o tłok, to w weekendy bywało tłoczno - do najbardziej obleganego
            wyciągu (tego na Łysą Horę) stało się czasem po 20-25 minut. W dni powszednie
            bywało raczej luźno (powiedzmy do 10 minut), a jak była słabsza pogoda (sypał
            śnieg) to zdarzało się w ogóle bez żadnych kolejek.
            Do innych wyciągów (orczyk/talerzyki) góra kilka minut.
            • Gość: aresswiec Re: Rokytnice nad Jizerou IP: 2.25.164.* 25.10.13, 11:15
              czy mógł bys dac jakies namiary na te domki pod wyciagiem bo zamierzam tam sie wybrac w lutym i szukam caly czas jakis wolnych chat bedzie nas 7 doroslych osob i 5 dzieci moj email to Awietrzykowski@googlemail.com
      • Gość: beata Re: Rokytnice nad Jizerou IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 17:15
        Najbardziej jest oblegana Łysa Góra.Choć w ubiegłym roku dłużej stałam w kolejce
        w czwartek ( 20-30min.) niż w niedziele ( ok.10min.).Ale poza tym miejscem jest
        w Rokietnicy kilka innym, gdzie rówineż można fajnie pojeździć,szczególnie z
        dziećmi.I nie ma tam zbyt długich kolejek,ale nie ma również wyciągu kanapowego.
        Wg mnie jest to najlepsze miejsce w Czechach.
      • marta.uparta Re: Rokytnice nad Jizerou 04.02.07, 15:52
        jezeli chodzi o naukę jazdy, najlepiej szukac miejsca w poblizu Studenova - tam
        jest największa ilosć orczyków i łagodnych stoczków idealnych dla
        początkujących dzieci. Tam również kolejki do wyciągów sa minimalne. W zeszłym
        roku mieszkalismy w jednym privacie, ale stanowczo odradzam (nazwisko
        właściciela Ponocny), mało zadbane miejsce, a włściciel, jego żona i teściowa -
        nachalni.
        • Gość: mihumor Re: Rokytnice nad Jizerou IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 18:52
          Bardzo popularne miejsce wśród .... Holendrów, jeśli w tym samym terminie mają
          oni ferie to szczerze odradzam - gwarantowane tłumy i kolejki do wszelakich
          wyciągów. Co do orczyków dla dzieci to jest ich sporo, tak jak pisano na
          Studenovie na dole ale i w okolicach Łysej też są dwa bardzo dobre do nauki z
          krótkimi niebieskimi traskami. Ogólnie dla dzieci ok ale poza tym to nie bardzo
          jest po czym jeździć, trasy na Łysej są mocno oblegane więc szybko są
          wyjeżdrzone, kiepsko też z przygotowaniem, nieco lepiej z orczyków na środku
          tej górki, czerwone na Studenowie są fajne ale góra na jeden dzień.
          • marta.uparta Re: Rokytnice nad Jizerou 04.02.07, 20:59
            W tym tygodniu jeździłam na Studenovie i było bez kolejek. Podobnie w
            Szpindlerowym (na Petrze i Medviedinie) - podjeżdżało się i bez kolejki od razu
            wsiadało na kanapę. Z wyjątkiem piątku, ale Czesi mieli święto narodowe.
            Odnoszę wrażenie, że z powodu braku sniegu aż do ostatniej chwili, wielu ludzi
            wybrało wyjazd w pewniejsze Alpy i w tym roku będzie bez tłoków.
      • quest111 Re: Rokytnice nad Jizerou 05.02.07, 13:49
        jest OK, byłem w tym roku, faktycznie w okolicach Studenowa, wyciagi sa dla
        dzieci , ale także na Modrej Hvezdzie. Ceny nie szokują, od 190 Kc dla dorosłego
        i 140 Kc dla dziecka za 3 godzinową jazdę na Modrej. To jest Ok. W sklepach
        wczesny PRL, obsługa i czystość żenująca. Nawet w jedynym TESCO.Żona chciała,
        aby ekspdientka ukroiła ser żółty- jak zobaczyłem, że wcześniej brudną ścierą
        wyciera ladę i potem tę sama dłonią ( bez rękawić ) bierze ser- to mówię do żony
        - spadamy stąd ! W knajpkach nieco lepiej, nieco zaznaczam ! Jakoś stoły się
        zawsze lepiły....może mam pecha. Ogólnie miasteczko jakby obrażone na turystów,
        że im żyć przeszkadzają ( w sobotę sklep jeden to do 11 rano czynny )( sic ! )
        Szklarska Poręba to przy Rokitnicach Cansas City !
        Zwiedzać nie ma co, jeździć trzeba do upadłego, a potem to ew. spacer pozostaje.
        Na Łysej Horze jest najdrożej- a najpelsze stoki są w Pasiekach - parę
        kilometrów obok- takie fajne trasy zjazdowe 1-2 km.Atrakcyjne !

Rob.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka