Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ceny w Soelden?

29.01.07, 21:07
    Witam,
    wybieram się już za 2 tygodnie na tydzień do Soelden, będziemy mieszkać w
    apartamencie - moja pytanko - jakie są ceny w tej okolicy? Brać dużo jedzonka
    z Polski czy raczej będzie mnie stać na 3 obiadki "na mieście" - nie mam
    pojęcia ile może tam jedzenie kosztować? We Włoszech w zeszłym roku było
    znośnie - czy ktoś wie czy w Soelden jest drożej - bo gdzieś czytałam, że to
    jeden z droższych regionów. Może pamiętacie jakąś przykładową cenę? Dzięki za
    każdą informację! Pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • rav_rav Re: Ceny w Soelden? 30.01.07, 11:16
        Czesc!

Wrocilem z Soelden w miniona sobote.

Jesli dobrze pamietam :-) spaghetti bolognese kosztuje w knajpie na stoku ok. 7
        EUR (nota bene porcja jest ogromna), dwa frankfurtery z gora frytek i majonezem
        ok. 6, kawa ok. 2,5, pol litra soku jabłkowego z wodą sodową ok. 3,5. Za zupe
        gulaszowa z bulka zaplacisz chyba ok. 4.

Na dole ceny podobne, choc jedzenie jakosciowo lepsze.

Polecam Die Alm przy glownej ulicy (bodajze) vis a vis Raiffeisen Bank.
        Rewelacyjny Bauerngulash ok. 10 EUR. Tiroler Grostl ok. 8. Z piwem i napiwkiem
        zaplacisz ok. 15 EUR.

Porcja (niezbyt dobrego) apfelstrudel w piekarni niecale 2 EUR.

Marlboro Lights 3,8 EUR ;-)

Udanego pobytu!
        • bunia78 Re: Ceny w Soelden? 30.01.07, 19:24
          Dzięki za wieści rav_rav!
          Bardzo mnie to ucieszyło, że stać mnie będzie na jakieś małe co nieco na stoku,
          bo słyszałam plotki, że gulasz z bułką to i nawet 30 euro kosztuje! a tu za 30
          to cały tydzień będę mogła jeść i nawet jeszcze na kawkę starczy!
          Jak ktoś zna jeszcze jakieś ceny np. ze sklepów to też chętnie na nie zerknę, a
          jak wrócę to też coś dopiszę!
          Pozdrawiam!
      • Gość: mal Re: Ceny w Soelden? IP: *.dyn.cm.kabsi.at 30.01.07, 11:17
        od lat jezdze w austrii na narty czy letnie wspinaczki i choc konkretnie w
        soelden nie bylam gwarantuje Ci ze wszedzie mozesz znalesc jaks niezadroga
        knajpka. W Mayrhofen uwazanym za dosc drogi a nie daleko pamietam ze zywilam
        sie b tanio, w tym roku we "Wloszech" (pisze w cudzyslowie bo bylam w tyrolu
        poludniowym gdzie moja gospodyni prwie nie znala wloskiego), wydawalam na
        jedzenie duzo wiecej niz w poprzednich latach w drozszej austrii. Mysle ze
        trzeba sie liczc od 8 euro od osoby za obid(np piza z lampka 0.25l wina
        lokalnego) taniej to juz trzeba sie na gimnastykowac, ale do 10 euro napewno
        cos znajdziesz. Jak masz apartament to lepiej cos pitrasic i miec jakies
        polprodukty, to wychodzi duzo taniej, zwlaszcza ze dochodzi jeszcze jakis lunch
        na stoku, niestety z roku na rok drozszy, minely te czasy kiedy mozna bylo brac
        tylko ciepla herbata i jesc swoje kanapki.
        Moze ktos z bywalcow poda Ci namiar na konkretne knajpki w soelden.
        pozdro mal
        • rav_rav Re: Ceny w Soelden? 30.01.07, 11:24
          Generalnie zgoda. Mysle, ze za 8-10 EUR na glowe tez da sie zjesc.

Jedna uwaga: czasy, ze mozna bylo brac herbate i jesc wlasne kanapki nie minely.
          Przynajmniej czesc naszych rodakow nadal wcina wlasne kanapki w knajpach na
          stoku. Nie widzialem, zeby ktos sie ich czepial. Choc moze czasem sie to
          zdarza. Wtedy wstyd...
          • Gość: mal Re: Ceny w Soelden? IP: *.dyn.cm.kabsi.at 30.01.07, 11:36
            przez cale lata jadlam w austrii wlasne kanapki dopiero na naszym forum
            dowiedzialam sie ze nie wszedzie mozna i dopiero zwrocilam uwage na to ze w
            wiekszosci knajpek sa wywieszki na ten temat, czesto malutkie ale sa. Jak juz
            wiem to niestety czulabym sie glupio jedzac wlasna kanapka. Na kronplacu w
            knajpach sa napisy ze mozesz jesc swoje kanapki ale musisz zaplacic 5 euro od
            osoby za wstep dodom ze solidna porcja zupy gulazowej z bulka kosztuje tyle samo
            pozdro mal
      • Gość: jasia37 Re: Ceny w Soelden? IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.07, 11:25
        witam
        bylam w sölden pare razy ceny na stoku tak jak pisali,ale jest chinska knajpka
        i ceny sa przystepne
        pa pa
      • Gość: dfr Re: Ceny w Soelden? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.07, 20:27
        O ceny się nie martw , ale bardziej o snieg , wrociłem wczoraj
        w Soelden są slady sniegu ( w dolinie ) Na gorze jazda wyłacznie
        na twardym sztucznym , na trasach tłok ale prawie bez kolejek.
        Samo Soelden jest rozciągnięte na 3-4 km , widziałem Japonczyków
        na Tiefenbach , wszystko jest perfekcyjnie zorganizowane - zobaczysz
        jak wrocisz i porownasz polski bajzel.
        • bunia78 Re: Ceny w Soelden? 06.02.07, 21:09
          We wszelakich info pokazują 15 cm w samym Soelden a 130 cm na górze, ale nie
          napisali, że to sztuczny. Wiem też, że szykują się jakieś opady, wiec może do
          niedzieli troszkę przybędzie - mam nadzieje! dzięki za informacje!
          • rav_rav Re: Ceny w Soelden? 07.02.07, 10:19
            bunia78, nie obawiaj sie. dfr chyba troche przesadza.

bylem w soelden i obergurgl/hochgurgl (5 dni Soelden, 1 dzien Gurgl;
            podejrzewam, ze dokladnie odwrotnie niz dfr) w ostatnim tygodniu stycznia.
            wrocilem 27-ego do polski. nie wierze, ze warunki tak DRAMATYCZNIE sie
            pogorszyly.

ponizej Giggijoch (czyli mniej wiecej ponizej 2,2 tys) snieg faktycznie moze
            byc sztuczny a w dolinie moze byc wiosna, ale powyzej na pewno nie ma
            sztucznego sniegu.

z pewnoscia graniczaca z szalenstwem stwierdze, ze nie moze go byc na
            lodowcach - Rettenbach i Tiefenbach. jak przyjechalem do Soelden na dole nie
            bylo praktycznie w ogole sniegu (dzien wczesniej byla totalna ulewa),
            temperatura na plusie, ale na lodowcach warunki byly wymarzone! co najmniej
            metr prawdziwego sniegu. gdyby bylo mniej, nie zbudowaliby snowparku. gdyby
            bylo mniej, nie daloby sie smigac poza trasami.

po dwoch dniach pobytu, doslownie w ciagu dwoch wieczorow napadalo w dolinie
            tyle sniegu, ze mozna bylo bezpiecznie i bez zniszczenia sprzetu zjechac na sam
            dol. owszem, jest cieplo, wiec moglo sie to rozpuscic, ale na gorze i tak sobie
            super pojezdzisz.

tak na marginesie jak nie szkoda Ci 10 EUR, to doplac do karnetu na Soelden i
            bedziesz mogla w jeden, wybrany dowolnie dzien pojechac do Obergurgl i
            Hochgurgl (skibus z Soelden za darmo jesli jedziesz ze sprzetem narciarskim).
            mysle, ze warto zobaczyc :-)

pozdrawiam i zazdroszcze wyjazdu! marze o powrocie do Soelden. zwlaszcza po
            weekendowej wizycie w Korbielowie... ktora z pewnoscia kosztowala mnie kilka
            lat zycia! :-/
            • staruch5 Re: Ceny w Soelden? 07.02.07, 10:28
              rav, napisz o tym (Korbielowie)!
              Ludziska w ogole nie chca pisac relacji weekendowych z Pl. ja nie jezdze w Pl z
              definicji i chce uslyszec, ze to dobry wybor! :-)
              • rav_rav Re: Ceny w Soelden? 07.02.07, 10:35
                OK, zaraz napisze o Korbielowie.
                Zaloze oddzielny watek.
                • staruch5 rav_rav 07.02.07, 10:38
                  juz dziekuje!
            • rav_rav Re: Ceny w Soelden? 07.02.07, 10:33
              Na poparcie moich slow, mam kilka fotek :-)
              Zainteresowanych zapraszam do galerii na Flickr:
              www.flickr.com/photos/31125690@N00/sets/72157594508367353/
        • afilipinka Re: Ceny w Soelden? 07.02.07, 11:44
          Jeżeli jeździłeś wyłącznie w dolnych partiach gór to się zgodzę : głównie śnieg z armatek,lodowe pólka a i kamienie gdzie niegdzie; ale w Solden są lodowce i to tam należy jeżdzić a nie dusić w tłoku niżej! Tam nie ma sztucznego naśnieżania, tylko jest niecałe 1,5 metra naturalnego śniegu po którym śmiga się jak w bajce!! Wróciliśmy w sobotę 3 lutego po tygodniowym pobycie w Solden, ludzi było mniej niż rok temu w kwietniu, słońce przez cały tydzień, jak we Włoszech, śniegu na lodowcach pełno, ceny w knajpach znośne. Termy niestety wydaje mi się, że podrożały. Udanego wyjazdu Buniu!
          • Gość: mihau78 Re: Ceny w Soelden? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 20:13
            czesc, jadę do Soelden 17 marca 2007. Napisz Buniu jak było, co ze śniegiem (ja
            sprawdzam od dzis codziennie pogodę) i gdzie i za ile się żywiłas.Pozdrawiam
            • bunia78 Re: Ceny w Soelden? 05.03.07, 21:39
              Witam!
              W Sölden było całkiem fajnie poza pogodą - ta była straszna, tzn. wiatry były
              straszne i ciepłe, tak, że lodowce były 3 razy zamknięte, a zjazd do Sölden w
              bardzo kiepskim stanie. Cała infrastruktura od ski busów zaczynając a na
              wyciągach kończąc bardzo dobrze zorganizowana.
              My mieszkaliśmy w Huben - miejscowość pomiędzy Sölden a Langefeldem, ski busem
              jakieś 10-15 minut. W naszej miejscowości ceny było przyjemne - za obiadek np.
              schabowy z frytkami 7 Euro, duży Weissbier 3-4 euro, Gluhwein (200 ml) - 3 euro,
              pizza od 6 do 10 euro duża. Zazwyczaj wieczorami chodziliśmy na piwko/wino,
              nigdy na jedzenie ale wyglądało smacznie i ludzie jedli, my podgrzewaliśmy
              polskie zapasy. Do tego jadaliśmy troszkę na stoku - zerknij na fotoforum -
              "chwila przerwy na trasie". Co do cen - to troszkę wyższe w Sölden, tzn. na
              stoku. Tam za schabowy z frytkami 9,70 - ale jeden taki starczył mojemu mężowi
              do końca dnia (a on sporo potrzebuje!), zupka gulaszowa (tez uwieczniona) ok 5
              euro - ale takie ceny na wysokości 3 tys. m w restauracji na Gaislachkogl
              (polecam tamtą restaurację!- smacznie). Jedliśmy również w knajpie przy
              Tiefenbach (pomiędzy wagonikami a krzesełkami) Tam jakby troszkę gorzej ale
              torcik szwarcwaldzki pyszny! Torcik, strucla, pączek, inne słodkości ok 2-3 euro
              za kawałek, gorąca czekolada 2,50. Obiadek typu schabowy i frytki to koszt ok
              10 euro ale jest tego naprawdę dużo! Zupka gulaszowa z bułeczką była dla mnie
              idealna na prawie cały dzień cena ok 5 euro! Po nartach już nigdzie w mieście
              nie jadaliśmy bo w mieszkaniu mieliśmy zawsze coś na ciepło do podgrzania i
              szkoda było by to z powrotem zabierać! jak chcesz coś jeszcze wiedzieć to pytaj,
              postaram sie odpowiedzieć!
              jeszcze może coś o śniegu, było go nie za wiele,a wręcz mało - zerknij na
              fotoforum "Soelden 10-17 luty" zwłaszcza na dole, na lodowcu jeździło się
              świetnie! Powrót był nie za przyjemny, śnieg był pozwiewany, miejscami
              lodowisko, albo może jazda po prawdziwym lodowcu! W niższych partiach, wracając
              na Giggijocha było bardzo dużo kamieni (było to straszne jak słychać było
              kamienie rysujące narty, albo odbijające sie od krawędzi, czasami nawet jakaś
              iskra poszła!) Tylko 2 razy zjechaliśmy na nartach do Sölden, w dniach kiedy
              śnieg padał, ale nie było to przyjemne ze względu na breję która sie porobiła ze
              sztucznego śniegu w dolnej partii zjazdu, na górze było przyjemnie, ale końcówka
              już bardzo kiepsko, bo na dole wiosna! Potem wracaliśmy na dół gondolką, przykre
              to było ale niestety w tym roku zima nie rozpieszcza...
              Pozdrawiam i udanego wyjazdu życzę!
              Jak coś jeszcze to śmiało pytaj!
              bunia.
      • peter3636 Re: Ceny w Soelden? 28.01.08, 13:48
        Byłem tydzień temu. Rewelacja. Zajadaj na stokach bardzo
        restauracje - a szczególnie 'szwarckogl'. Nowa restauracje i na
        poziomie hotelowym kuchnia.Ceny hmmmm... za duzy i smaczny obiad
        maksymalnie 13 euro plus piwo jakieś 3 euro.
        Śnieg idelny szczególnie jak bedziesz jedził na 3000 metrów. Tam nie
        tłumów i tempertura w granicach -8. Koniecznie zalicz aqua home w
        lagen.
        • Gość: nykers Re: Ceny w Soelden? IP: *.icpnet.pl 19.10.08, 20:55
          A jak kształtują się ceny kwater w okolicy? Dla porównania w samym
          Sölden i w okolicznych wioskach?
          Wybieram sie na przełomie lutego/marca i w tej chwili mam problem,
          żeby znaleźć coś dla ok 12 osób w znośnej cenie (mam coś za 24
          EUR/os.) - czy ceny na poziomie 40 EUR to normalka?
          Pozdro
          • Gość: homza Re: Ceny w Soelden? IP: 79.139.4.* 17.11.08, 13:13
            Poszukaj w biurze soultours z Krakowa
            012/4254720 Sienna 5
            Ja za duze mieszkanie z kosztami rezerwacji płacę ok 4.200zł na 9
            osób - tydzień
            rezerwowałem na poczatku wrzesnia;
            lokal nie jest w centrum z opisu do 2km od centrum
            Pozdrawiam
            Homza
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się