Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek,

01.06.07, 16:34
    Wiem, ze to nie to forum, wiem, ze ciut zasmiecam, ale nie moge sie opanowac.
    Dlugo szukalem cyfrowki dla corki. Miala byc malutka, prosta w obsludze i w
    miare dobra. Ostatecznie, po wielu poszukiwaniach padlo na Canon Ixus 60 (w
    Stanach Canon SD 600). Niezla, ale najlepsza odkrylem pozniej, niestety juz po
    kupnie powyzszej - Fuji F20 lub F30/31. Rewelacyjna, niestety. Poziom szumow
    matrycy, a zatem zdolnosc do robienia zdjec przy marnym swietle, na poziomie
    slabych lustrzanek. Po prostu inna klasa. I do tego tansza niz wspomniany
    Canon. A tak szukalem, tak analizowalem. Jak sie stalo, ze nie wpadlem na Fuji?
    Obserwuj wątek
      • kubagr Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 01.06.07, 16:48
        nie ma sie co onanizowac szumami: cokolwiek kupisz z elektroniki, za kil;ka
        dni/tyg bedzie cos lepszego wiec po co sie przejmowac???
        • o_andrzej Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 01.06.07, 16:57
          kubagr napisał:

> nie ma sie co onanizowac szumami: cokolwiek kupisz z elektroniki, za kil;ka
          > dni/tyg bedzie cos lepszego wiec po co sie przejmowac???

Zapewne, ale jak na razie Fuji w zakresie malych matryc (1/1.7") zdecydowanie
          prowadzi. Co najmniej czynnik 2 w stosunku do reszty swiata. Oczywiscie, w
          swietle dziennym nie ma to zadnego znaczenia, ale przy fotografowanii w
          pomieszczeniach zamknietych, bez lampy, roznica jest ogromna. Co mnie jednak
          najbardziej w tym wszystkim denerwuje, to nie owe szumy, czy inne "ficzery", ale
          moja marna dociekliwosc.
          • smiglostopy Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 01.06.07, 18:13
            potwierdzam co do fuji. kolega ma. super zdjecia w slabym swietle (np w
            jaskiniach). tylko, jak czesto fotografuje sie po ciemku??

ja kupowalem swoj zabawkowy aparat kilka miesiecy temu. wczesniej mialem canona
            sd200. teraz padlo na canona sd800. so far so good. jako jedyny z serii sd ma
            optyczna stabilizacje obrazu. chyba dziala bo jeszcze nie wyszlo mi "ruszone"
            zdjecie. do tego bardzo fajny "szerokokatny" obiektyw (cokolwiek to znaczy przy
            tego typu aparatach. w kazdym razie z tego samego miejsca moge zrobic zdjecie
            calego mostu, wczesniejszym tylko 3/4 :D).

mysle, ze dokonales dobrego wyboru. canon to canon:) te wszystkie "fancy" opcje
            (np. iso 3200) w fuji to tylko bajery. ostatnio widzialem reklame porownawcza
            forda fusion. do setki przyspiesza 0.6sek szybciej niz bmw x5...:D
            • kubagr Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 01.06.07, 18:18
              dociekliwosc? a i;e czasu mozna spedzac na dociekaniu? w pewnym momencie
              trzeba wybrac i zakladac jakis margines bledu

co do X-5: zalezy z ktorym silnikiem:nie od dzis BMW wklada slabe silniki w
              ersjach podstawowych: najlpeszym przykladem jest ststion wagons serii 3 i 5 w
              ktorych nie nmozna dostac tak moacnych silnikow jakie sa dostepne w wersji
              sedan
              • Gość: Colagen Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 18:21
                Wazna jest jasnosc obiektywu
              • smiglostopy Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 04.06.07, 18:31
                prawdopodobnie porownywali topowego fusiona (3 litry v6) do podstawowego x5 (3
                litry v6). nie jest to taki slaby silnik (260 km), choc samochod troche wazy.

chodzilo mi o to, ze nic nie zastapi klasycznego piekna i elegancji, bez
                wzgledu na ilosc bajerow;)

jak juz zboczylismy na temat samochodow (nie pierwszy raz zreszta;) widzialem
                jeszcze jedna fajna reklame. w odpowiedzi na reklame lexusa (chyba gs-ten co
                sam parkuje), audi przygotowalo cos takiego. kamera ustawiona jest na wolne
                miejsce parkingowe do wjechania rownolegle, miedzy dwoma samochodami. z oddali
                slychac coraz glosniejszy ryk silnika. nagle pojawia sie czerwone a4
                parkujac "na styk", na raz z chamulcem recznym i napis... samochod dla tych co
                potrafia parkowac samodzielnie :) podobnie jest z canonem i fuji :D

aha, co do canonow, warto zadbac o mechanike (szczegolnie obiektywu) google
                pelne jest od linkow do niestawnego bledu e18.
            • Gość: o_andrzej Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, IP: *.ghnet.pl 01.06.07, 18:32
              > mysle, ze dokonales dobrego wyboru. canon to canon:) te wszystkie "fancy" opcje
              > (np. iso 3200) w fuji to tylko bajery.

iso 3200 to oczywiscie bajer. Ale poogladaj troche zdjec na wielkich www
              poswieconych cyfrowkom. Procz podstawowych, typu dpreview, czy steves-digicams
              odkrylem jeszcze jeden: www.trustedreviews.com Matryca w fuji jest po prostu
              rewelacyjna, o lata swietlne odlegla od konkurencji. I co ciekawe, Fuji nie
              bardzo sie z nia wyreklamowala. Wiadomo, matryca to nie wszystko w aparacie, ale
              Fuji f20/30 w innych dziedzinach: optyka, solidnosc obudowy, itp. nie odstaje od
              innych. Napisalem co napisalem, nie tyle dla siebie, ja juz kupilem, ale dla
              innych. Moze sie przyda.
              • ortodox Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 01.06.07, 22:14
                No i znowu Andrzeju rozprawiasz o dziedzinie znanej Tobie tylko z opowiadań.
                Czynisz to jednak z takim znawstwem i przekonaniem, że aż nie chce się
                dyskutować. W zanadrzu masz zapewne opinie kolegów z innych forów.
                Czy tak jest także ze sprzętem narciarskim? Zapewne tak właśnie jest ... .
                pozdrawiam ;)
                • Gość: o_andrzej Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, IP: *.ghnet.pl 01.06.07, 23:45
                  > Czynisz to jednak z takim znawstwem i przekonaniem, że aż nie chce się
                  > dyskutować. W zanadrzu masz zapewne opinie kolegów z innych forów.

W zanadrzu mam bardzo staranna lekture nastepujacych www:

www.dpreview.com
                  www.imaging-resource.com
                  www.dcresource.com
                  www.steves-digicams.com

i wymienionego wyzej: www.trustedreviews.com

Poczytalem opinie, ale przede wszystkim ogladnalem zdjecia. Zwlaszcza wymowne
                  jest porownanie fuji F30 z Nikonem D50 (lustrzanka!) na dpreview. Jesli porowna
                  sie wielkosci matrycy lustrzanki i kompaktu Fuji doprawdy mozna sie zadziwic.
                  Nawiasem mowiac wlasnie na dpreview jest swietny artykul dotyczacy szumow
                  roznych matryc i wielkosci matryc w lustrzankach i kompaktach cyfrowych. Tak,
                  masz racje, troche sie na cyfrowkach znam.
                  • ortodox Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 03.06.07, 15:30
                    Gość portalu: o_andrzej napisał(a):
                    > Tak, masz racje, troche sie na cyfrowkach znam.
                    hahaha ... to widać ... "ekspercie"
                    pozdrawiam ;)
      • Gość: Jozzo Jedno z leprzyc zrodel info IP: *.dsl.bell.ca 01.06.07, 21:36
        dpreview.com/
        Po angielsku ale za to bardzo solidne.
        Jozzo
        • skyddad Tez sobie sprawilem nowe aparacisko. 03.06.07, 22:47
        • skyddad Tez mam nowe 03.06.07, 22:53
          Tyle ze nie aparat systemowy ale prosty,gdyz stwierdzam ze w zdjeciach
          amatorskich niepotrzeba super duper urzadzen lecz najpotrzebniejsze funkcje i
          wygode obslugi no i parametry ale te ekstremalne mnie nie obchodza gdyz ich
          prawie sie nieuzywa.To co wlasnie mowi Ortodox.
          Wprawiam sie w robieniu zdjec tym nowym nabytkiem pozatym swietne kreci video
          filmy.Mam pamiec na wiele Gb i daje nieogranioczone mozliwosci.Dopiero sioe
          wprawiam.
          Zobaczcie;
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,859,52576332,63592388.htmlPzdr.Sky.
          • skyddad Re: Tez mam nowe 03.06.07, 22:53
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,859,52576332,63592388.html
            • smiglostopy Re: Tez mam nowe 04.06.07, 18:39
              panasonic'i sa fajne, ale ja wole je w obudowie leica;) pol roku temu bylem na
              wystawie sprzetu fotograficznego. od tamtego czasu "choruje" na srebrno-czarna
              m8.
              www.leica-camera.us/photography/m_system/m8/
              niby niewiele bajerow, ale ta piekna, klasyczna stylistyka...
              • Gość: Colagen Re: Tez mam nowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 15:52
                Tylko Nikon - reszta jest milczeniem ( badziewiem)
                • smiglostopy Re: Tez mam nowe 05.06.07, 19:25
                  nikon jest super...jak sie ma malo kasy;)
                  • Gość: kamzik Re: Tez mam nowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 21:02
                    A co sądzicie o Olympusie mju 740/750? Malutki /dla mnie ważne/ i ma optyczny
                    zoomx5 /180/. Inne tego typu mają 105-114. Wożę aparat w kieszeni /narty,
                    rower/, dlatego gabaryty są istotne. Raczej się nie znam na aparatach. Kupić?
                    • Gość: o_andrzej Re: Tez mam nowe IP: *.cyf-kr.edu.pl 06.06.07, 09:50
                      > A co sądzicie o Olympusie mju 740/750

Tez go bralem pod uwage kupujac mini kompakt dla corki. Malo o nim w sieci mozna
                      wyczytac, ale teoretycznie wydaje sie niezly. Nie ma wizjera optycznego (w
                      niektorych warunkach niezbedny) i uzywa drogich kart XD. 750 ma stabilizacje
                      obrazu, ktora sie czasami przydaje.

Zobacz jeszcze (bralem pod uwage):

Panasonic FX10 - tanie karty SD, stabilizacja, ale balem sie szumiacych matryc;
                      brak wizjera optycznego

Sony W55 - prawie kupilem, troche za waski kat: 38, drozsze karty od SD

Canon Ixus - tu masz cala serie, wlacznie z drozymi ze stablizacja, zbiera dobre
                      opinie, taki kanon (nomen omen) wsrod mini kompaktow, w koncu kupilem Canon Ixus 60

Fuji 20 lub 30 - od tego sie zaczal watek. Rewelacyjna matryca, niezla reszta,
                      kilka zastrzezen co do pracy w trybie "auto", brak wizjera optycznego. Mimo
                      wszystko dla corki bym go chyba nie kupil, bo niezbyt ladny. :)

Z nieco wiekszych kompaktow, ale wciaz mieszczacych sie w kieszeni, polecam
                      Canon A710. Ma wszystko co mozna wymagac od kompaktu. Uzywam go na nartach i
                      rowerze. Jedna istotna wada: wolno laduje sie lampa po blysku (tylko 2 bateryjki
                      AA).
                    • Gość: o_andrzej Re: Tez mam nowe IP: *.cyf-kr.edu.pl 06.06.07, 17:51
                      Tem Miu 750 nazywa sie po tamtej stronie Atlantyku Stylus 750 i troche mozna o
                      nim znalezc, np. www.dcresource.com/reviews/cameraList.php
                      Oceniany niezle, ale bez rewelacji.
      • joanna_1 Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 06.06.07, 13:23
        A ja powiem tak: lepsze wrogiem dobrego.
        Za chwilę będzie coś lepszego od Fuji cośtam, i tak dalej i tak dalej.
        Moje motto przy takich zakupach to:
        wybrać, kupić, polubić i oswoić :)
        I ja jestem w dobrej komitywie zw swoim Sony DSC W30, a do zadań specjalnych
        mam lustrzankę totalnie analogową.
        • Gość: Skyddad Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, IP: *.fornfyndet.se 06.06.07, 14:31
          Joanno i tutaj sie zgadzam z Toba w 100%. Osobiscie swoj wybieralem ze wzgledu
          na parametry i dobra cene.Apparat fotograficzny najlepiej jest kupic na internecie,
          mozna sie wiele dowiedziec i nauczyc.Dostalem pakiet programow do obrobki zdjec.
          Wiecie co najwiecej mnie sprawilo radosci w
          se.pricerunner.com/pl/29-877937/Digitalkameror/Panasonic-Lumix-DMC-FZ8-Silver-priser
          on ma obsluge po polsku a wogole to chyba w 6 jezykach ale nie po szwedzku.
          Czasami jak czytam na menu musze sie zastanowic i szybko przetlumaczyc co to
          znaczy program "gladka skora" Ma pare glowynch programow gdzie priorytetem jest
          np. czas migawki, lub czas blendy mozna tym kombinowac w pewnym zakresie.Jest
          caly zakres gotowych funkcji tylko nalezy dobrac sytuacje np wlasnie te
          nieszczesna "gladka skore".Film Video kreci z bardzo duza jakoscia.
          Polubilem te maszyne.Cos mam dla Was:
          se.pricerunner.com/s/29/Digitalkamera-priser
          moze ceny beda nizsze niz u Was? popatrzec nie zaszkodzi.Pricerunner.de lub
          Pricerunner.usa makja ceny jeszcze nizsze ale Niemcy nie daja takiego
          wyposazenia jakszwedzia amerykanski jest wybitnie tamnszy ale duzo poznieju nie
          pasuje dla nas i przy prezesylce dowalaja clo.
          Pzdr.Sky
          • joanna_1 Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 06.06.07, 14:49
            A propos zakupu, to Ci powiem jeszcze lepszy numer.
            Podobnie jak Ty, konkretnego modelu szukałam po sklepach internetowych łącznie
            z allegro. Skorzystałam też z takiej wyszukiwarki www.ceneo.pl. Nastawiłam się
            na konkretną sumę. Ale coś mnie skusiło, zaglądnęłam do paru sklepów u mnie w
            mieście, przekonana, że zupełnie tracę czas. Zwykle bywa, że ceny są wyższe,
            zwłaszcza w mniejszych sklepikach nie nastawionych na dużą klientelę. Okazało
            się, że mogliśmy negocjowac cenę aparatu wraz z kartą pamięci do tego stopnia,
            że spadła ona poniżej najniższej ceny jaką namierzyłam w necie. Cóz życie lubi
            pozytywnie zaskakiwać :)

A moja kompaktowa cyfrówka musi podołac jedynie zadaniu:
            wyciągnąć...ciach...schować
            nawet podczas jazdy rowerem.

Pozdr.
        • zolviu Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 06.06.07, 14:58
          > I ja jestem w dobrej komitywie zw swoim Sony DSC W30

hmmmmm, bardzo dobry wybor...
          bo tez mam taki ;)
          mialem go w poprzednim serzonie na nartach
          idealny do kieszeni
          idealny do wyjecia, pstrykniecia i schowania
          te zdjecia co mam na fotoforum sa nim pstrykane, wszystkie na automacie

pozdrawiam
          piotr
          • joanna_1 Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 06.06.07, 15:09
            Tak, te wyższe W cośtam mają mozliwość manualnych ustawień, ale....czy jest na
            to czas?
            Mój jedyny problem, to taki, że nie moge uchwycić ostro skubanych wiewiórek.
            A ze zdjęciami nocnymi nie masz problemu? Czy to moja ręka już taka zużyta... ;)

Zdjęcia super!
            • zolviu Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 06.06.07, 15:23
              nie probowalem w nocy

mi pasuje ze wzgledu na wymiary, a konkretnie grubosc.

poprzedni sony dsc p32 troche mi ciazyl, ten jest akurat, jakby byl mniejszy to
              bym go zgubil ;)

pozdrowienia
              piotr
              • joanna_1 Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 06.06.07, 15:33
                a tak, te "P" kojarzę, to takie troszkę granaciki do odpalenia ;)
                znajomi mają i ich kieszenie są nieco wyciągnięte w swetrach ;)
                • zolviu Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 06.06.07, 15:39
                  bo to jest aparat zaczepno-obronny ;)

pozdrawiam
                  piotr
          • skyddad Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 06.06.07, 15:15
            teraz mozemy pogadac;
            se.pricerunner.com/pl/29-563321/Digitalkameror/Sony-CyberShot-DSC-W30-Silver-priser
            ma bardzo ladne recenzje plus niezla techniczna data.;
            se.pricerunner.com/pi/29-563321/Digitalkameror/Sony-CyberShot-DSC-W30-Silver-produktinformation

Pzdr.Sky
            • zolviu Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 06.06.07, 15:27
              ja jestem laikiem i nie nadaje sie do analizy technicznej

staram sie nie zwracac uwagi na "bajery".

ostatnio sluchalem dyskusji czy lepszy jest tv lcd samsung czy philips. na
              koncu okazalo sie ze ten philips ma ekran samsunga... ;)

pozdrawiam
              piotr
            • joanna_1 Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 06.06.07, 15:41
              Tzn z takich rzeczy użytkowych, to uczciwie powiem, że brakuje mi trochę
              szerokiego kąta. Te 38 mm momentami nie satysfakcjonuje i żaden to szeroki kąt,
              a nie zawsze można odejść.
              Ale...jak chodze po górach, to mam przy sobie dwa aparaty :)
              Jest ok, i szybko nie zmienię.
              • Gość: o_andrzej Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, IP: *.cyf-kr.edu.pl 06.06.07, 17:21
                > Tzn z takich rzeczy użytkowych, to uczciwie powiem, że brakuje mi trochę
                > szerokiego kąta. Te 38 mm momentami nie satysfakcjonuje i żaden to szeroki kąt,

Gdybym zapytal zony, siostry czy corki o szeroki, albo waski, kat obiektywu w
                aparacie, zobaczylbym szeroko otwarte oczy ze zdziwienia. :)

Pociesz sie, ze wiekszosc kompaktow dysponuje katem 35 mm, a wiec niewiele
                lepiej, i tylko nieliczne - 28 mm.

Pstrykalem juz roznymi cyfrowkami, glownie Canonami, choc trafial sie Nikon
                (S10) czy Minolta (nie pomne modelu). I stwierdzam, ze jakosc zdjec byla bardzo
                do siebie zblizona (nie mam na mysli jakosci artystycznej, bo marny ze mnie
                fotograf :)). I kto wiem, czy najladniejsze zdjecia nie wyszly z prostego, 2
                MPix Canona A60?
                • Gość: Colagen Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 17:47
                  dobry sprzet musi posiadac mozliwosc wielokrotnej ekspozycji tzw multiekspozycji( wielokrotne naswietlanie tej samej klatki) . inaczej trudno o szukanie przyjemnosci w fotografowaniu. Pozdrawiam
                  • Gość: o_andrzej Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, IP: *.cyf-kr.edu.pl 06.06.07, 17:54
                    > dobry sprzet musi posiadac mozliwosc wielokrotnej ekspozycji tzw multiekspozycj
                    > i( wielokrotne naswietlanie tej samej klatki) . inaczej trudno o szukanie przyj
                    > emnosci w fotografowaniu.

Colagenie, my tu nie mowimy o dobrym sprzecie, ale o zwyklych pstrykaczach. :)
                    Dobre to sa lustrzanki. :) Wiekszosc kompaktow posiadam mozliwosc "bracketingu"
                    (o to Ci chodzilo?), choc nie zdarzylo mi sie jeszcze z tego skorzystac.
                    • Gość: filomena 1 nie wiem , ale ..... IP: *.196.203.62.cust.bluewin.ch 06.06.07, 19:29
                      tak zaczynają blĄndynki.... nie wiem , ale....
                      tak sobie poczytałam i co mi wyszło ?
                      ano to, że kazdy tutaj opisał swoj aparat , swoja cyfrówke i swoje preferencje. A jak wiadomo, każda
                      myszka swój ogonek chwali. Albo każdy kogucik swój grzebyk.
                      Na tych dawnych aparatach . to jeszcze ciut sie znałam. Mam nawet stare dwa harmonijkowe aparaty,
                      Jeden z pierwszej wojny światowej, a drugi z 1930 r, ten drugi to nawet robi do dzis zdjecia na filmie
                      6X9, Mam tez starego Zenita, lustrzankę z teleobiektywym takim ze hohoho jak luneta, ciężki jak
                      cholera. Robił furorę gdy córka zaniosła do szkoły na lekcję o fotogfrafii.
                      Potem jakas mała zgrabna Minolta, wygodna do podrozy i zdjęc na plaży gdy dzieci robiły baby z
                      piasku. Wreszcie Canon. super maszyna . ntb kupiona w H- kong-u.
                      A cyfrowka. przypadek, Komputer HP. Scandrukarka. tez to i aparat HP . aby łatwiej było.
                      Corka natomiast kupiła Canon-a. Nie dość , że duzo lepsze zdjęcia robi to jest mniejszy i ma większy
                      dysplay, Powiem wam jednak, że aprat może byc nie wiem jak doskonały i ostrość , naswietlenie
                      zdjęcia być bez zarzuttu to i tak NIC z tego jesli fotka nie ma duszy, nie ma smaku, prostoty i
                      elegancji, po prostu nie ma artystycznego wyczucia czyli ujęcia. Rzemieslnicze fotografie to jedno a
                      artystyczne to drugie,
                      Dobrą, a nawet doskonała fotke mozna zrobić każdym aparatem, bo " złej baletnicy to i rąbek u koszuli
                      przeszadza". Tam mawiał mój Dziadunio . :))
                      pozdr, Fil,
                      • Gość: Colagen Re: nie wiem , ale ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 19:47
                        jasne Fill to jak z nartami- na kazdych mozna zjechac- ale zjechac a zjechac
                        • Gość: filomena 1 Re: nie wiem , ale ..... IP: *.196.203.62.cust.bluewin.ch 06.06.07, 20:19
                          Calogen, jak ktos jezdzic na na nartach nie potrafi to mu swietyboszeniepomosze, ani zadna
                          najcudowniejsza narta.... moze troche ulatwi sie zeslizgnac... skrecac, jak to karwingi. aparaty foto tez
                          dzis nie trzeba nakrecac korbka, ani ustawiac swiatla , odleglosci, Ba! nawet filmu nie trzeba wkladac
                          do aparatu, co oczywiscie nie znaczy , ze beda cud- fotki,
                          Przyjemnosc to jedno, umijetnosc to drugie a sprzet to trzecie.
                          Wszystko razem daje wynik.
                          Oczywiscie, jestem za dobrym sprzetem. Przeciez nonsensem byloby jezdzic na hikorach z
                          kandacharami, ale Telemark ma swoich amatrow tak jak stare, niekoniecznie antyki, aparaty i
                          czarnobiala fotografia,
                          milego wieczoru....
                          te zdjecia Matterhornu, ktore widziales , zrobialam cyfrowka HP,
                          pozdr.FIl
                      • Gość: alien Re: nie wiem , ale ..... IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.07, 21:10
                        ...bry wieczor :)
                        A mnie osobiscie, czytajac o tych wszystkich cudach techniki, az sie zachcialo.
                        Wpisac oczywiscie.
                        Bo w koncu sam jestem posiadaczem aparatu cyfrowego od paru juz lat: koniki z
                        4 milionami tych tam, oraz malym displayem.
                        Fotki przechowuje przeaznie na kompie, dla prezentacji albo wrzucania w mail.
                        Swietnie sie je wtedy oglada, bo te 100 tysiecy milionow kolorow oraz
                        przepiekne kontrasty , jak z katalogu Otto albo co najmniej amerykanskiego
                        westernu w technicolorze, robia swoje.
                        Od czasu do czasu musze jednak zrobic odbitki na papierze, czego zycza sobie
                        n.p. moi rodzice.
                        No i znowu widze te 100 milionow tysiecy kolorow oraz kontrasty jak z filmu
                        science-fiction. (oczywiscie troche przesadzam, bo moja konica ledwie dyszy i
                        bede musial sobie kupic nowa cyfrowke)
                        Tylko nie wiem, czy nikon, czy olympus mju, czy moze raczej fuji a moze jeszcze
                        lepiej sony...:) (ale to w koncu moj problem, mojej kasy i to forum tu mi nie
                        pomoze)

Co chcialem wlasciwie jako pointe powiedziec, ze przede wszystkim zgadzam
                        sie z przedmowczynia.
                        Niektore fotki wymagaja z pewnoscia, w zaleznosci od ich wykorzystywania, (web,
                        reklama, itepe) perfekcji.
                        Inne, potrzebuja wlasnie duszy, uczucia, smaku…
                        I te cechy, w tych cyfrowych fotach przelanych na papier, nie potrafie znalezc,
                        za to w tych "starych".

Pozdrowka - ali
                        • Gość: Skyddad Re: nie wiem , ale ..... IP: *.fornfyndet.se 06.06.07, 21:59
                          Tez prawda.Skonczylem z aparatem analogowym tez jest piekny z dwoma obiektywami
                          i coz trzeba pieniedzy na film kazda klatka kosztuje prawie majatek.Nikt niechce
                          obrabiac juz filmnow,po prostu niema gdzie wywolac ani kupic filmu.Lezy sobie
                          stara juz nikomu niepotrzebna Minolta Dynax 500SI Super z dwoma obiektywami AF
                          czyli pasujacymi do byc moze cyfrowego Canona ale za sam house chca tyle ze
                          mozna kupic pare zwyklych pstrykaczy i znowu nosic sie z kilogramami obiektywow,
                          nie, powiedzialem nie i nigdy wiecej.Co sie stalo ze ten piekny panasonic z
                          obiektywem leici robi lepsze zdjecia niz ten duzy systemowy z konca tamtego
                          wieku.Jak sie juz wprawilem to mozna wyciagnac ducha z kazdego zdjecia ale
                          trzeba ustawiac recznie nie na automatik.W dobrym aparacie wazny jest
                          format,czulosc i jasnosc obiektywu no i wkoncu ilosc tych MGa-pixli..No i na
                          koncu szkielka z Jeny.Stare aparaty niech sie schowaja zadnych szans niemaja z
                          dobrym digitalowym aparatem.
                          Pzdr.Sky.
                      • Gość: o_andrzej Re: nie wiem , ale ..... IP: *.ghnet.pl 06.06.07, 22:10
                        > Dobrą, a nawet doskonała fotke mozna zrobić każdym aparatem, bo " złej baletnic
                        > y to i rąbek u koszuli
                        > przeszadza". Tam mawiał mój Dziadunio . :))

I dobrze powiadal. Niestety Bozia mi talentu w fotografowaniu poskapila. Jestem
                        ta zla baletnica. :) Choc zona twierdzi, ze kiedys robilem ladne zdjecia. Fakt,
                        nawet sie pasjonowalem przez jakis czas fotografika. Mialem wlasna ciemnie,
                        kadrowalem, wywolywalem zdjecia w roznych plynach. Zakopalem swoj talent. :)
                    • Gość: o_andrzej Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, IP: *.ghnet.pl 06.06.07, 22:07
                      > Wiekszosc kompaktow posiadam mozliwosc "bracketingu"

Nie do konca prawda. Mam na mysli robienie serii trzech zdjec: jedno
                      podswietlone, jedno zgodne ze wskazaniem i jedno przeswietlone. Z naszych
                      domowych Canonow, sprawdzilem, te funkcje ma tylko S1.
                      • Gość: Colagen Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.07, 08:25
                        Nie o to mi chodzilo - funkcja o ktorej pisze to mozliwosc wykonania kilku ekspozycji na jednej klatce ( obrazowo tlumaczac wykonanie np.3 zdjec na 1 zdjeciu)
                        • joanna_1 Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 07.06.07, 10:15
                          przydatne np do fotografowania burzy
                • joanna_1 Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 06.06.07, 22:13
                  > Pociesz sie, ze wiekszosc kompaktow dysponuje katem 35 mm, a wiec niewiele
                  > lepiej, i tylko nieliczne - 28 mm.

Tak. Wtedy, gdy szukałam odpowiedniego aparacika dla siebie, różnice w
                  ogniskowych były niewielkie. Nie wiem jak jest teraz, bo już nie śledzę rynku.
                  Chodzi mi bardziej o pewne przyzwyczajenie, choć to pewnie mało kreatywne
                  podejście. Otóz dobierając kadr, złapałam się kilka razy na tym, że powielam
                  pewne sceny. Czyli, będąc np. w Tatrach ileś razy, szukam podobnych ujęć, które
                  wczesniej uchwyciłam analogiem. Pracuję z dwoma obiektywami, właśnie 28-90 (
                  teraz nastapi zmiana na 28-70, z uwagi na nowy obiektyw) i 70-300 mm. Wbrew
                  pozorom zdjęcia nie są takie same, zawsze jest inna aura, dochodzą nowe
                  elementy dynamizujące zdjęcie, zmieniająca sie przyroda- niedawno dopiero
                  kozice podchodza do szlaków. Słowem z tego samego miejsca, zachowując pewne
                  elementy kadrowania mozna uzyskać całkiem "świeże" zdjęcie. Przy komponowaniu
                  kadru staram się zachowywac regułę trójpodziału, albo asymetrii i własnie w
                  takich momentach przy zakodowanej pewnej idei brakuje tego kąta.
                  Już się wydaje, że będzie świetnie, a tu ciach...kąta brak.

> Pstrykalem juz roznymi cyfrowkami, glownie Canonami, choc trafial sie Nikon
                  > (S10) czy Minolta (nie pomne modelu). I stwierdzam, ze jakosc zdjec byla
                  bardzo
                  > do siebie zblizona (nie mam na mysli jakosci artystycznej, bo marny ze mnie
                  > fotograf :)). I kto wiem, czy najladniejsze zdjecia nie wyszly z prostego, 2
                  > MPix Canona A60?

Powiem w ten sposób:
                  Pewnie, że oceny, testy, rankingi są pewna sprawa poglądową. Sa takie terminy
                  jak aberracja chromatyczna, winietowanie, dystorsja, koma, astygmatyzm,
                  odblaski, ocena makro... obserwowanie ich może pomóc, ale niekoniecznie ma
                  służyc jako warunek krytyczny przy wyborze aparatu. Ktos to opracował, zrobił
                  ogromną pracę, przydatną zwłaszcza w sytuacjach, gdy nie mamy mozliwości
                  dotarcia do tych parametrów empirycznie.
                  Liczy się też to jak aparat leży w ręce po prostu i ile przyjemności sprawia
                  nam tzw. pstrykanie.
                  Jeśli się sprawdza, to jest ok i idziemy dalej.
                  • Gość: Skyddad Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, IP: *.fornfyndet.se 07.06.07, 11:23
                    Joanno,
                    Moj juz niezyjacy Ojciec zrobil kiedys panorame Tatr.Tatry znal od przedwojny,
                    wiedzial jakie potrzebne jest oswietlenie aby uzyskac super zdjecie.Kosztowala
                    jego ta panorama tydzien pobytu i codziennie wymarsz w gory tak aby byc o 4rano
                    na szczytach.Bylo to tak raz poszedl i biwakowal dwie noce aby otrzymac te
                    zdjecia.Byla to seria robiona na statywie aparatem Linhof. Zdjecia wyszly
                    fantastyczne zostaly pozniej zatwierdzone obrobke wykonal CAF i ta Panorama Tatr
                    wywedrowala do wszystkich biur podrozy no i oczywiscie samegoZakopanego.
                    Dlaczego w tym przedziale czasowym ,o tej porze bylo najlepsze oswietlenie
                    szczytow wlasnie wschodzacym sloncem.Bylo pozniej wiele nasladowcow i to znanych
                    ludzi ale coz trzeba znac dusze Tatr.Tata kochal Tatry.
                    Pzdr.Sky.
                    • joanna_1 Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 08.06.07, 14:27
                      Sky, Twój Tata żył pasją do tych gór. Pasja to bardzo cenny pierwiastek naszego
                      życia, nie każdy umie w sobie to znaleźć, nie każdy potrafi wydobyć i
                      pielęgnować. Jeśli do tego jest się w posiadaniu warsztatu wiedzy, jak rozwijać
                      i nadawać nieoczekiwany nowy wymiar pewnym zjawiskom, to odkrywa sie kolejne
                      jakże elektryzujące elementy.
                      Zdjęcia Twojego Taty są pewnie szalenie ciekawe, bo nie zostały zrobione jakimś
                      mechanicznym schematem. Być świetnie przygotowanym do tematu od strony
                      merytorycznej i posiadać profesjonalny sprzęt, a czuć rytm gór, ich charakter w
                      róznych porach dnia, i potrafić to połączyć w sposób profesjonalny z warsztatem
                      fotografa, to jest prawdziwa sztuka.
                      Ja wiem jak trudno jest złapać ten właściwy moment na naciśnięcie migawki.
                      Światło jest tak dynamicznie zmieniającym sie operatorem, że na zrobionie tego
                      wymarzonego ujęcia pozostają czasem skromne minuty. Ze swojego doświadczenia
                      wiem, że najciekawsze zdjęcia wychodza do max. 3 godzin po wschodzie słońca i 3
                      godzin do zachodu. Obserwowałam kiedyś wschód w górach. Słońce oświetla coraz
                      to nowe szczyty, podczas gdy doliny jeszcze się leniwie przeciągają. Odsłaniaja
                      się jak za podniesiem kurtyny, niektóre sa jeszcze cały czas konturami, inne sa
                      już gotowe na przyjęcie dnia. Takie momenty uchwicić zdjęciem to na prawdę
                      sztuka, a przekazać emocje i tę siłę wdzierania się słoneczne swiatło to poezja.
                  • Gość: o_andrzej Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, IP: *.ghnet.pl 07.06.07, 12:35
                    > Tak. Wtedy, gdy szukałam odpowiedniego aparacika dla siebie, różnice w
                    > ogniskowych były niewielkie. Nie wiem jak jest teraz, bo już nie śledzę rynku.

Ja troche posledzilem. I wlasciwie znalazlem tylko dwa minikompakty z tak
                    szerokim katem: Panasonic FX01 i Canon Ixus 80. Z roznych wzgledow je jednak
                    wykluczylem.

> Czyli, będąc np. w Tatrach ileś razy, szukam podobnych ujęć, które
                    > wczesniej uchwyciłam analogiem. Pracuję z dwoma obiektywami, właśnie 28-90 (
                    > teraz nastapi zmiana na 28-70, z uwagi na nowy obiektyw) i 70-300 mm.

Nie rozumiem. Pracujesz, tzn. wciaz uzywasz jeszcze analoga? I nawet zmieniles
                    obiektyw? Przyznam, ze po przejsciu na cyfrowke, stara analogowa Minolta XD500
                    bodajze, z ktorej nawiasem mowiac nigdy nie bylem zadowolony, smedzi gdzies w
                    czelusciach szafy.

> Przy komponowaniu
                    > kadru staram się zachowywac regułę trójpodziału, albo asymetrii i własnie w
                    > takich momentach przy zakodowanej pewnej idei brakuje tego kąta.
                    > Już się wydaje, że będzie świetnie, a tu ciach...kąta brak.

Moge sie tylko domyslac o co chodzi, bo za glupi na to jestem. :) Asymetrie
                    jeszcze rozumiem, ale trojpodzial? To znam tylko z Monteskisza bodajze, o
                    trojpodziele wladzy. :) Just kidding. Niewatpliwie szeroki kat sie bardzo
                    przydaje. Gdyby nie obawa o szumy matrycy kupilbym dla corki wlasnie ow Panasonic.

> Pewnie, że oceny, testy, rankingi są pewna sprawa poglądową.

Bardzo. I ogromnie wyczerpujaca psychicznie w czytaniu. Do tego trzeba wlaczyc
                    czujniki rezerwy i neufnosci wobec roznych mozliwych komercyjnych przemycen. A
                    na koniec i tak podejmujesz ryzyko i w pewnym sensie pozostajesz samotny/a w
                    swojej decyzji. Pamietam moje kupowanie nart, juz tych wspolczesnych
                    karwingowych. Po lekturze wielu testow, zebraniu opinii z grupy dyskusyjnej,
                    zdecydowalem sie - ja, dobrze jezdzacy "klasyk" - na polsrodek, narty o
                    promieniu 21 m, dosc dlugie - ponad 180 cm (mierze 186 cm). Wydawaly sie
                    swietne. Przypadek sprawil, ze jakisczas pozniej, w ciagu jednego dnia moglem
                    przetestowac narty z roznych kategorii, Blizzarda. Na koniec dnia wzialem do
                    testow topowe slalomki, niechetnie wypozyczone z komentarzem: "na tych nartach
                    nie bedze sie Panu dobrze jezdzilo". Zaczalem wiec z uprzedzeniem, ale szybko,
                    ku mojemu zdziwieniu, poczulem, ze to jest to, ze wlasnie ten typ narty mi
                    najlepiej pasuje, ze otwiera sie dal mnie nowy swiat, rewelacja. W sumie wiec
                    przypadek. Gdyby nie on, wciaz jezdzilbym na moich "polcarvingach", bedac z nich
                    w pelni zadowolony. Potem byly juz rozne proby, ale w obrebie jednej grupy nart.
                    Moje aktualne Fichery Race SC kupilem w ciemno, nie testujac ich, ale wiedzialem
                    juz czego nalezy sie po nich spodziewac i nie zawiodlem sie.

Troche sie rozpisalem, by pokazac jak trudno w dzisiejszym swiecie, dokonac
                    swiadomego wyboru, zapewne nie tylko w kupowaniu. :) I by powrocic nieco, chocby
                    sztucznie, do tematyki tego forum. :)
                    • smiglostopy Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 07.06.07, 18:22
                      > Troche sie rozpisalem, by pokazac jak trudno w dzisiejszym swiecie, dokonac
                      > swiadomego wyboru, zapewne nie tylko w kupowaniu. :) I by powrocic nieco,
                      chocb
                      > y
                      > sztucznie, do tematyki tego forum. :)

ale by bylo fajnie, gdyby podobny temat udalo sie stworzyc o nartach;)
                      • al-fredo Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 07.06.07, 18:53
                        jakby ktos taki temat o nartach stworzyl
                        to bys sie wtedy pod ten temat podczepil.
                        Jest takie powiedzenie o tobie:
                        jak sie go.no do okretu przylepi to tez plynie.
                      • Gość: o_andrzej Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, IP: *.cyf-kr.edu.pl 08.06.07, 10:33
                        > ale by bylo fajnie, gdyby podobny temat udalo sie stworzyc o nartach;)

Duzo trudniej. Aparaty maja dosc proste w ocenie cechy, jak dla mnie jest to
                        przede wszystkim jakosc zdjec, dobre odwzorowanie kolorow i w ogole
                        rzeczywistosci, wygode uzycia, predkosc, itp. nie mowiac o mnostwie bajerow
                        stworzonych dla otumanienia klienta. Mozna je ze soba latwo porownac, pochwalic
                        lub skrytykowac. Mozna latwo wskazac dlaczego dany aparat jest w danej klasie
                        dobry lub zly. Z nartami gorzej. Nie dosc, ze w narciarstwie masz kilka
                        specjalizacji, typu piste, off piste, allmountain nie mowiac o roznych
                        freestyle'ach czy tourach, to preferencje ludzkie sa bardzo rozmaite, o duzo
                        wiekszej rozpietosci niz w cykaniu zdjec (o profesjonalistach nie mowie). Do
                        tego waznym parametrem sa umiejetnosci. Kupujac super lustrzanke, tepy amator
                        taki jak ja np., co najwyzej nie wykorzysta jej mozliwosci, ale poprawne
                        zdjecia, przynajmniej z technicznego punktu widzenia, zrobi. Poczatkujacy
                        narciarz na wymagajacych slalomkach, a jeszcze lepiej gigantkach, moze sobie
                        zrobic krzywde. W zasadzie nie ma zlych nart, o ile nie trafimy na jakas wadliwa
                        serie, sa co najwyzej niedopasowane. W aparatch jest inaczej i... prosciej. Nie,
                        zdecydowanie latwiej wybrac aparat, zwlaszcza maly kompakt, niz narty. :)
                        • smiglostopy Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 08.06.07, 20:45
                          > Duzo trudniej.

eee tam. kazdy napisalby cos o swoich i zrobiloby sie ciekawie.

co do stylow masz racje, tylko ze freestyle jezdzi 1 na 100 narciarzy, a
                          offpiste, ci co jezdza pewnie i tak robia to na "zwyklych nartach".

> Poczatkujacy
                          > narciarz na wymagajacych slalomkach, a jeszcze lepiej gigantkach, moze sobie
                          > zrobic krzywde.

moja znajoma uczyla sie jezdzic plugiem na atomicach sl9...sprzet byl z
                          wypozyczalni, a lekcje z instruktorem. mowila, ze swietnie sie jej jezdzilo, a
                          sprzet byl duzo lepszy niz wczesniejsze blizzardy dla poczatkujacych;)
                    • joanna_1 Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, 08.06.07, 14:33
                      Tak, cały czas używam analoga i dopiero teraz wreszcie wymieniłam kitowy
                      podstawowy obiektyw na coś co optyką odbiega od miana denka od słoika :)
                      Cyfrówka z uwagi na to, że jest w pełni automatyczna i stawia pewne
                      ograniczenia jest używana przez mnie głównie do robienia pamiątkowych zdjęć,
                      czyli na zasadzie tu byłam i to robiłam.
                      A analog, choć też ma programy automatyczne, pozwala czasem pokombinować, no i
                      obiektyw z ogniskową 300 mm jest nieodzowny przy ściąganiu jakiejś zwierzyny
                      gdzieś na hali.
                      Nowy obiektyw dopiero założyłam, więc z nienierpliwością czekam na wynik.
                      Zobaczymy, co to znaczy stałe światło 2.8, bo do tej pory moje obiektywy miały
                      najmniej 4.0. Jestem tez ciekawa, czy sprawdzi się teza o ostrzeniu obiektywu
                      trochę poza wyznaczonym obiektem, bo takie padło podejrzenie.

Co do reguły trójpodziału, to jak Ciebie znam, to pewnie już poszperałeś i
                      wiesz :-))
                      Ale żeby rzetelności było zadość, to:
                      Reguła trójpodziału to taki dżinks ;), który pozwala nam uzyskać dobrze
                      wyważony obraz. Osiąga sie to przez wirtualne podzielenie matówki na równe 3
                      części w pionie i poziomie za pomocą linii. Osiągamy wóczas taką siatkę, dzięki
                      której jest łatwiej rozmieścić pewne elementy kompozycji. Gdy jakiś istotny
                      obiekt umieścimy w pobliżu jednego z punktów przecięcia siatki, oko jest
                      prowadzone wówczas przez cały kadr. Rezultatem jest obraz o dużych walorach
                      estetycznych. Ma to swoje dalsze zastosowanie, np przy podkreśleniu dramatyzmu
                      nieba - umieszczamy horyzont nisko w kadrze, wzdłuż dolnej linii. Zastosowanie
                      znajdujemy także dla obiektu w ruchu, pozostawiając mu trochę przestrzeni, w
                      którą będzie mógł spoglądać. Fakt, że czytamy z lewa na prawo tez jest istotny
                      dla kompozycji, bo obraz będziemy właśnie tak oglądać. Dlatego zaleca się, by
                      najważniejszy obiekt umieszczać bliżej lewej krawędzi kadru.

A propos studiowania literatury, to chyba zawsze lepiej wiedzieć niz nie
                      wiedzieć, sprawa się rozbija o to jak selekcjonujemy tę wiedzę.
                      • Gość: o_andrzej Re: Najlepszy kompakt wsrod cyfrowek, IP: *.cyf-kr.edu.pl 08.06.07, 17:17
                        > Cyfrówka z uwagi na to, że jest w pełni automatyczna i stawia pewne
                        > ograniczenia jest używana przez mnie głównie do robienia pamiątkowych zdjęć,
                        > czyli na zasadzie tu byłam i to robiłam.

Ale procz lustrzanek cyfrowych istnieja tzw. hybrydy z duzym zoomem i
                        elektronicznym wizjerem i pelna mozliwoscia ustawien manualnych. Daleko temu do
                        lustrzanki, jakiejkolwiek, ale sporo z tego mozna wycisnac. Uzywam okazjonalnie
                        Canon S1, ktory ma te zalete, ze od biedy zmiesci sie w kieszen, powiedzmy taka
                        obszerniejsza. Troche brakuje mu szerokiego kata (38 - 380 w przeliczeniu na 35
                        mm), ale ostrzy niezle przy wszystkich ustawieniach i nawet posiada stabilizator
                        obrazu. Glebi ostrosci tym nie uzyskasz, ale wiele efektow tak. Moze rozwaz cos
                        takiego? I boskie filmiki wychodza. Bylem juz bardzo bliski kupna Canona S2 lub
                        S3, ale swiadomosc, ze takie cos nie zmiesci sie w kieszen kurtki, zniechecila mnie.

> Co do reguły trójpodziału, to jak Ciebie znam, to pewnie już poszperałeś i
                        > wiesz :-))

Dopiero teraz, po Twoim wykladzie. I przypomnialem sobie, ze to juz kiedys
                        wiedzialem. :) Mocne punkty, w przeciwienstwie do mojej slabej pamieci. :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka