ewangelizator_carvingu 30.07.07, 13:28 czy ktos tam był i moze sie podzielic doswiadczeniami? Czy przez tydzień mozna sie znudzić? jak wyglada droga dojazdowa - podobno jest dosc trudna? moze jakis namiar na fajny apartament? ec Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slimaczun Re: Obergugl/Hochgurgl 30.07.07, 17:46 byłam tam 2 lata temu.....karnet był dość drogi, ale warto, super miasteczko, bardzo eksluzywne....były pokazy wieczorne na śniegu na terenie górnej stacji kolejki... ja jeździłam tam tydzień - tzn soelden i obergugl/hochgurgl. Trasy raczej łatwe, dużo uczących się vipów, szczególnie w niższych partiach. Mieszkałam w Vencie,w pensjonacie, mała mieścina na samym końcu drogi, bardzo malownicza dolina. Droga djazdowa dość kręta, ale da się wyjechać, choć trochę wprawy nie zaszkodzi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_1 Re: Obergugl/Hochgurgl 30.07.07, 19:07 Byłam tam tylko jeden dzień, w lutym, czyli w środku sezonu. Więc wrażenia są mocno okrojone. U góry szybko i stromo, w dole lajcikowo. Mikroklimat regionu jest bardzo wietrzny, co wynika z kształtu doliny Otz. W ten sam dzień w Solden były znacznie lepsze warunki do jazdy. Czy w ciągu tygodnia się tam nie znudzisz - trudno odpowiedzieć. Każdy ma własne upodobania i są tacy, którzy nigdy i nigdzie się nie nudzą ;) Jeśli lubisz jazdę z dala od tłumów, to jest to miejsce dla Ciebie. Generalnie zarówno stoki, wyciągi jak i knajpki na stoku świeciły pustkami. Co do drogi dojazdowej, ostatnie 5km jest gorzej utrzymane niż droga do Soelden. Nam trafiła sie lekka zima i droga była prawie cała czarna, poza tym wcześniej wspomnianym odcinkiem. Po drodze jest kilka serpentynek i dosyć wąsko, wszystko dobrze oznaczone i utrzymane. Bezproblemowo. Na odcinku Soelden- Obergurgl ruch juz bardzo mały. Apartamentu niestety nie znam, bo moim ośrodkiem docelowym było Soelden i mieszkałam w Umhausen, a to trochę daleko, żeby Ci polecić. Odpowiedz Link Zgłoś
wrb1 Re: Obergugl/Hochgurgl 01.08.07, 20:30 są tam właściwie dwa obok siebie położone ośrodki: www.soelden.com/ www.obergurgl.com/ w połowie między nimi leży Zwieselstein; www.skiwelt.de/ort-hotels/zwieselstein-soelden/ skąd jest wszędzie blisko, a dodatkowo taniej; w odwodzie masz w razie czego dwa lodowce tiffenbacher- rettenbacherglatscher i dopiero wjazd na nie może wzbudzać emocje, ale widoki super; wybór więc jest spory więc nie powinieneś się znudzić, a i w samym solden po nartach tez się nie będziesz nudził; natomiast sam dojazd do doliny nawt w zimie nie sprawia kłopotów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfr Re: Obergugl/Hochgurgl IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.07, 21:21 Jezdziłem tam 4 dni w lutym 07 , top ośrodek Hochgurgl to esencja Ober nie za bardzo. Najwyższe trasy godne polecenia mały ruch. Wiele bladych Anglików.Osrodek mocno nasłoneczniony. Mieszkalismy w Ferienwohnungu Alt Poschach u wylotu Obergurgl.Polecam całość bo jezdziłem tez w Soelden. Odpowiedz Link Zgłoś