Gość: Minotaur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 16:44 Na co zwrócić uwagę przy zakupie gogli, jakie marki są dobre? Napiszcie proszę kilka pomocnych rad dla początkującego narciarza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rubi Re: jakie gogle? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.07, 17:42 Okularogogle Salice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dennis Re: jakie gogle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 22:11 Nie bierz sobie zbytnio do serca takich rad jak ta od Rubiego. Marka na drugorzędne znaczenie. 1. Najważniejsze aby dobrze Ci leżały Ci na twarzy tzn. czy na przykład nie masz zbyt dużych szczelin w okolicach nosa (inaczej będziesz łzawił przy większej prędkości ;-)) albo czujesz ucisk. Wiec nie pozostaje ci nic innego jak wybrać do sklepu i próbować do skutku i wybrać ten najbardziej komfortowy. 2. Jeśli zamierzasz jeździć w kasku (polecam) to ważne jest również żeby dobrze pasowały do kasku – jak wybieram nowy kask to zawsze z goglami – z doświadczenia wiem nie ma niestety gwarancji, ze kazde gogle będą kompatybilne z każdym kaskiem. 3. Dość ważny wbrew pozorom jest kolor szybek/soczewek. Szukaj najbardziej uniwersalnych kolorów - min. bursztynowe, pomarańczowe – będą dobre na każdy rodzaj pogody (słoneczny dzień albo mgła). Bardzo jasne albo bardzo ciemne mogą przeszkadzać w ekstremalnych warunkach. Chyba, ze zakładasz jazdę tylko we Włoszech pod koniec sezonu to potrzebujesz raczej ciemniejsze kolory ;-)). Powodzenia, dennis Odpowiedz Link Zgłoś
smiglostopy Re: jakie gogle? 22.10.07, 22:32 wlasciwie dennis napisal juz wszystko. bardzo cenna uwaga z dopasowaniem... ja dodalbym jeszcze, zeby szukac gogli z podwojna szybka i "wywietrznikami". zmniejsza to ryzyko zaparowania. jesli chodzi o firme to moge polecic spy (orbit) bo w nich jezdze. maja dosc gruba gabke i dobra wentylacje. nie paruja. szybki jeszcze sie nie zarysowaly mimo kilku wypadkow;) do tego sa wymienne. tu link do strony www.spyoptic.com/cat.php?k=61855 bez przymiarki jednak bedzie ciezko dobrac odpowiedni model. Nie ryzykowalbym zakupu przez siec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kangur Re: jakie gogle? IP: 193.239.36.* 22.10.07, 23:56 A co sądzicie o firmie Electric? Ostatnio znajomy polecił mi gogle tej marki zachwalając je bardzo. Podobno sam użytkuje je od dwóch sezonów i jest bardzo zadowolony. Ciężko je namierzyć, ale znalazłem je w jednym sklepie internetowym: www.hiver.pl/produkty/lista/22/0/1/name/gogle.html Prosze o opinie na temat tego produktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dennis Re: jakie gogle? IP: 217.153.138.* 23.10.07, 11:07 Desgin raczej snowboardowo-freestylowy ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: jakie gogle? 23.10.07, 12:02 Dla mnie, największą wadą gogli jest ograniczenie widoczności na boki oraz w pionie. Proponuję zwrócić na to także uwagę, bo nie wszystkie ograniczają w jednakowym stopniu. Są spore różnice, a lepiej( bezpieczniej i przyjemniej) widzieć więcej. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek01 Re: jakie gogle? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.07, 12:47 Ja byłem skazany na gogle przez pare lat. Miałem takie odstajace od oczu z racji okularów korekcyjnych. Były to zwykłe uvex-y. Nie lubiłem ich, bo rzeczywiscie ograniczały pole widzenia no i nie miały wymiennej szybki. Od 3 lat używam takich smiesznych okularków z wymienną szybką z przodu a niejako za nia sa umieszczone binokle korekcyjne - szkla sie wstawia u optyka Wg mnie super sprawa. Jak słonce to zakładam ciemną szybke, jak mgła lub pochmurno to lekko żółtawą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: jakie gogle? IP: *.171.105.18.crowley.pl 23.10.07, 15:55 tomek, czy te śmieszne okularki są dostosowane do okularów korekcyjnych? W tym roku ten problem też mnie dotyczy i nie wiem jakie okulary/gogle mam kupić żeby było optymalnie i wygodnie. Dziękuję za podpowiedź:) Odpowiedz Link Zgłoś
wrb1 alpina i demetz 23.10.07, 16:08 Na poważnie to tutaj masz jak to wygląda i gdzie szukać: www.alpina-eyewear.de/index.php?option=com_specialcontent&task=view&id=503&Itemid=53 www.demetz.fr/us/page_ski.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: alpina i demetz IP: *.171.105.18.crowley.pl 23.10.07, 17:01 Bardzo dziękuję, wygląda zachęcająco, tylko jestem ciekawa czy u nas w Polsce dostępne. Pozdrawiam - Agata Odpowiedz Link Zgłoś
wrb1 Re: alpina i demetz 23.10.07, 17:40 Demetz`a jak dobrze pamiętam proponowali mi chyba w Vision, ale mogę się mylić (trzeba po prostu popytać po optykach). Natomist Alpin`ę kupiłem w Austri (niestety trochę kosztowała). Z tym, ż e ja kupiłem wersję bez szkieł, a sam używam szkieł kontaktowych. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek01 Re: alpina i demetz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.07, 18:15 O takie chodzi, tyle, że moje lepsze bo wymienna szybka. Ja kupiłem "brico" kosztowały jak pamietam ok 100 euro. Potem u optyka zaplacilem pare zł za wstawienie szkieł korekcyjnych. W ub. roku widzialem w sklepach i wloskich i austriackich, wiec klopotu miec nie bedziesz aby kupić. Okulary mają jeszcze 1 zalete, nadają sie rewelacyjnie na rower lub rolki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter78 Re: alpina i demetz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 21:10 Ja jednak jestem zwolennikiem tradycyjnych gogli. Dużo lepiej sprawdzają się one w cięższych warunkach pogodowych. Przy okazji ochraniają dużą część twarzy przed wiatrem, śniegiem itp. Zwykłe okulary są dobre na niedzielne szusowanie w Białce Tatrzańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś