Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Narty latem...

26.03.08, 21:18
    ...haha, nie, nic nie będę pisał ;)
    ale tak cicho tutaj po wczorajszej debacie ;)

Kiedy wiosną dni stają się coraz dłuższe, lodowiec ściga się
    błyszczącym blaskiem z słońcem. Miłośnicy nart i snowobrdu znają
    tego urok; zabawa w zimę i nie mniej gwarantujące dobry humor tarasy
    słoneczne i bary parasolowe.
    Oczy mówią nam "zima"', rozum podpowiada "lato"': piwo w leżaku na
    śniegu, w krótkim rąkawku i opalone ramiona dziewczyn śmigających na
    deskach w bikini :P
    Obserwuj wątek
      • ortodox ... a nie lepiej nad morze latem? 26.03.08, 21:47
        Dziewczyny opalone, w stanikach lub bez. Opalone jeszcze bardziej i
        równomierniej. Piwko na leżaku, zimniutkie, rybka do piwka, kąpiel
        we wzburzonej wodzie ... albo na Mazurach. Wiatr przechyla łódkę na
        jedną burtę, to na drugą. Szum trzcin, zapach tataraku, wędka kiedy
        tylko masz ochotę, wieczorem ognisko ... gitara i to wszystko za
        psie pieniądze. Na narty owszem ... zimą, ale nie na rozpływający
        się lodowiec z dwoma trasami na krzyż i orczykami pamiętającymi
        młodość skyddada.
        pozdrawiam :P
        • Gość: Filomena 1 ogorek kiszony i napoleonka. IP: *.cable.fcom.ch 26.03.08, 22:05
          Kiedyś zamiast ciastek wolałam ogórka małosolnego, lub kiszonego,
          Teraz wolę czekoladę gorzką czarną od ogórka.
          Każdemu swoje.
          Można zjeść i ogórka i czekoladę.
          Nie ma się co przekonywać o wyższości wody nad lodem latem, a
          lodu nad wodą zimą.
          Wszystko dla nas. Spróbować i do.wiadczyć i to jest to.!
          pozdrówka Panowie.
          Fil.

• ortodox Re: ogorek kiszony i napoleonka. 26.03.08, 22:15
            Gdyby to wszystko leżało na stole jak ogórki i czekolada, to zgoda.
            Wyprawa na Kitzsteinhorn do Kaprun, to nie to, co sięgnąć po ogórka
            ze stołu. Wymaga przygotowań, pieniędzy i tygodnia urlopu.
            Jeśli to wszystko tylko po to, żeby sprawdzić czy racje ma siejest,
            czy ortodox ... to chyba szkoda zachodu. Lepiej posłuchać tych co
            byli, a lodowce zostawić zawodnikom. Oni musza ćwiczyć nawet w
            podłych warunkach. Może latem, albo Mazury ...to pewniaki.
            Góry też, czemu nie, ale na wędrówkę, nie na narty.
            pozdro.
        • siejest Re: ... a nie lepiej nad morze latem? 26.03.08, 22:15
          Najpierw śnieg a później wody jeziora Zellersee i jego brzeg. ;P
          • ortodox A macie w tym ... 26.03.08, 22:35
            ... całym Zell am See coś takiego?
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,859,69576650.html
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,859,67664455,67664455,0,2.html?v=2
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,859,70958610.html
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,859,52576332,52576332,0,2.html?v=2
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,859,67180779,67180779,0,2.html?v=2
            i wiele innych ...patrz fotoforum żeglarstwo ...
            pozdrawiam ;)
            • ortodox trochę poprawiłem ... 26.03.08, 22:46
              fotoforum.gazeta.pl/3,0,808829,1,0,859.html
              fotoforum.gazeta.pl/3,0,788583,1,0,859.html
              fotoforum.gazeta.pl/3,0,788574,1,0,859.html
              fotoforum.gazeta.pl/3,0,788894,1,0,859.html
              fotoforum.gazeta.pl/3,0,535353,1,0,859.html
              fotoforum.gazeta.pl/3,0,535587,1,0,859.html
              fotoforum.gazeta.pl/3,0,869303,1,0,859.html
              fotoforum.gazeta.pl/3,0,536983,1,0,859.html
              itp.
            • siejest Re: A macie w tym ... dla Ortodoxa 27.03.08, 14:36
              Fotki ładne... no ale tylko "ładne". Nie dla mnie takie kołysanie
              się dniami. No na morzu to inna sprawa bo przynajmniej się coś
              dzieje i porty inne.
              Dla Ortodoxa:
              www.austria-
              holidays.eu/Pension/deutsch/Letnia_oferta_regionu.htm
              • ortodox Re: A macie w tym ... dla Ortodoxa 27.03.08, 15:13
                W czym? A raczej gdzie? Bo jako alternatywę dla zimowych nart,
                przedstawiłem wszystko inne poza nartami i gdziekolwiek poza
                lodowcem. Bo narty latem na lodowcu, to namiastka zimowych nart.
                Dlaczego zadowalać się namiastką, skoro można pełna garścią
                korzystać z uroków lata. Nie twierdzę, że nie można tego robić w
                Alpach. Wędrówki po szlakach, wspinaczka, paralotniarstwo. Bywa też
                chłodniej, co nie jest bez znaczenia dla zmęczonych upałem.
                Ale narty? Albo żagle ... odpada zdecydowanie. Chyba że na Bodensee,
                ale to dość daleko z Zell am See.
                pozdrawiam
                p.s.
                Kiedy wykupisz wreszcie baner reklamowy?
                • siejest Re: A macie w tym ... dla Ortodoxa 27.03.08, 15:27
                  Pozdrawiam.
                  Redakcja przerwała ze mną korespondencję na ten temat przed kilkoma
                  miesiącami. Pisałem kilka razy ale bez odpowiedzi, mam wszystko w
                  skrzynce nadawczej.
                  Ja Ci powiem tak; aby w miarę mieć kilka miesięcy wolnego muszę
                  sprzedać u siebie ponad 700 noclegów w miesięcu. Nie oszukujmy się,
                  nie ma na tym forum tylu odwiedzających aby to mogło mi w
                  jakimkolwiek stopniu pomóc. Jeżeli przyjeżdżają indywidualni goście
                  z Polski, z tego forum, to raczej traktuje to jako relaks dla siebie
                  pomiędzy grupami.
                • siejest Region latem 30.03.08, 21:08
                  Skończyłem po polsku
                  www.austria-holidays.eu/Pension/deutsch/Letnia_oferta_regionu.htm
                  • Gość: Trikker Re: Region latem IP: *.satfilm.net.pl 31.03.08, 23:07
                    A ja z kumplami jeżdzimy latem na trikke i mamy i lato i carving i
                    downhill i slalom :)
                    Zobaczcie tutaj : www.youtube.com/watch?v=sO5yOv5sVi4
                    i tutaj :
                    www.youtube.com/watch?v=073qlZi0QKs
                    A w zeszłym roku tak było na lodowcu Stubai, znaczy z parkingu przy
                    lodowcu :) : poland.trikke-europe.com/home.po.php

Pozdrawia
                    Tomek
                    • siejest Triker 03.04.08, 10:18
                      A wiesz, że to wcale nie głupie :) Tak zjechać na tym po 18-tej z
                      drogi Grossglockner Hochalpenstrasse. Npisz coś więcej tutaj albo do
                      mnie na maila zellamsee@wp.pl
                      • skyddad Re: Trikker 03.04.08, 13:25
                        Witaj Tomku,
                        Szperalem i nie znalazlem odpowiedzi na proste pytanie moze Ty bedziesz
                        wiedzial? Ile taki Trikker kosztuje w Polsce?
                        Pzdr.Sky-Michal
                        • ortodox Re: Trikker 03.04.08, 13:57
                          Witaj Sky,
                          W wersji narciarskiej jest dość drogi. Kosztuje ponad 3000zł:
                          www.ceneo.pl/641556
                          W wersji kołowej od 499zł (wersja kids) do 1579zł w wersji z
                          pompowanymi kółkami:
                          www.ceneo.pl/Hulajnogipozdro.
                          • ortodox poprawka ... 03.04.08, 13:59
                            www.ceneo.pl/Hulajnogi

pozdro.
                            • skyddad Re: poprawka ... 03.04.08, 16:59
                              Wielkie dzieki Ortodox,
                              no zdaje sie zapalilem do tego,bedzie mozna lepsza forme utrzymac.
                              Serdeczne pozdrowionka
                              Sky.
                              • Gość: Trikker Re: poprawka ... IP: *.satfilm.net.pl 03.04.08, 20:28
                                Witam skyddad,
                                Trikke jest to naprawdę niesamowity sprzęt do utrzymania kondycji,
                                popracowania nad nią przed sezonem zimowym, i przede wszystkim na
                                świeżym powietrzu daje namiastkę nart. Carving na kołach. Ćwiczy się
                                całe ciało i tak jak na nartach wprawiamy w rych błędnik dzięki
                                któremu wydzielaja się endorfiny, hormony szczęścia, naturalny
                                narkotyk. Każdy kto spróbuje jazdy na trikke jest zakręcony i chce
                                więcej i więcej jeździć. Wciąga niesamowicie. Trikke T12 Roadster z
                                hamulcami tarczowymi kosztuje 1579 zł a dla słabszych czy niższych
                                mężczyzn lub dla kobiet model T8Air kosztuje 1299 zł. www.trikke.com
                                i tam wejdź na Poland. Tam też jest też dużo informacji n/t trikke.
                                Możesz też wejdź na stronę gdzie jest trikke pokazany w aspekcje
                                fitness : fitness.trikke-europe.com/fit/index.php/pl/ i fajny
                                film z norwegii z Oslo: fitness.trikke-
                                europe.com/fit/index.php/pl/Videos/City-Fitness.html
                                W weekend 18-19-20 kwietnia będziemy na Górze Żar rozpoczynali
                                sezon. Zapraszam.
                                Ale najlepiej na trikke jeździ sie normalnie po mieście i mamy
                                narciarstwo w centrum mista. Fitness, siłownię, rolki, narty, rower,
                                taniec, bieg, wszystko w jednym. :)
                                Pozdrawiam
                                TomekD - Trikker

Ps. Przez caą zimę czytałem Twoje prognozy. Dziękuję :) Z racji że
                                ze Skki trikke jestem wciaż w górach bardzo mi pomagały!!
                                • Gość: Trikker Re: poprawka ... IP: *.satfilm.net.pl 03.04.08, 20:31
                                  Aha i nie mylcie tego z hulajnogą. Jeździ się bez odpychania i
                                  dotykania ziemi!! Mój rekord to jest 126 km bez dotknięcia ziemi.
                                  Podjeżdża się pod takie góry bez dotykania ziemi na które 90% ludzi
                                  nie podjedzie na rowerze. Np ja na Agrykoli w Warszawie podjeżdżajac
                                  wyprzedam rowerzystów :) A i Trójka, program Trzeci Polskiego Radia
                                  objął patronat nad Trikke i SKki :)
                                  • skyddad Trikke 03.04.08, 21:32
                                    Witaj Tomku,
                                    Dzieki za odzew,juz sprawdzam Twoje linki.Zrobilem rozeznanie tutaj
                                    w Szwecji,w zadnym sklepie internetowym jest takowy nie dostepny a
                                    inaczej nieznany,Skitrikke jest uzywany przez kluby sportowe do
                                    treningow.Zobaczylem Twoj film z Zar i faktycznie te same miesnie
                                    pracuja co przy nartach,czyli jest mozliwosc sie dopasowania do
                                    sezonu narciarskiego.Druga alternatywa to zwalenie sadelka.Serce mam
                                    jak dzwon i wolno bijace,takze tylko jezdzic.Ktory sklep sprzedaje w
                                    Warszawie?bede w czerwcu to odrazu zakupie.Do samolotu sie zmiesci.
                                    Pamietam te gorke kolo Agrykoli to faktycznie trzeba sie dobrze
                                    napocic.Tutaj mamy w brud drog rowerowych i takich wyasfaltowanych
                                    sciezek rekreacyjnych mozna powiedziec ze autostrady czekaja.Do
                                    morza mam 8km to w sam raz na poranna kapiel w lecie.

Jeszcze raz serdeczne dzieki
                                    Michal
                                    • siejest Re: Trikke 04.04.08, 08:59
                                      Ja też wsiadam na to.
                                      • skyddad Re: Trikke 04.04.08, 09:40
                                        Zrobilem male rozeznanie,wiesz tylko jest dostepne w Polsce przy pomocy
                                        internetu lub mozna zamowic i chyba to najprosciejsza forma.dziwi mnie
                                        skandynawia poza norwegia nikt tym sie nie interesuje ale juz wiem dlaczego maja
                                        takiezapasy roweropw wiec boja sie ze "folk"sie rzuci na nowosc i co zrobia z
                                        gora mountainbikow i innych .
                                        Nic tez postanowilem i zaczynam dzialac.
                                        Pzdr.Sky
                                        P.S na nastepny sezon bedziemy zahartowanymi kozakami na zboczu.
                                      • Gość: Trikker Re: Trikke IP: *.satfilm.net.pl 04.04.08, 09:46
                                        Witam Was, skyddad i siejest !!
                                        Sorry, że to mówię na forum ale niestety zostałem przez
                                        Was "zmuszony" :). U mnie mozna kupić wysyłając zamówienie na mój e-
                                        mail dziedzic@pso.pl lub ze strony zamówić przez nasz sklep
                                        internetowy: poland.trikke-europe.com/store/index.po.php
                                        Mogę nawet wysłać do Szwecji :) Lub jak będziesz w Warszawie to
                                        podaj mi adres gdzie mam wysłać. Aha i chętnie się spotkam z Wami!!
                                        Dokładnie pracują te same mięsnie co w nartach!! My robilismy
                                        badania nad Trikke na Uniwersytetach w Hadze i Amsterdamie i w
                                        Emporia w Kaliforni w USA. Wyniki są rewelacyjne!! Jeżeli chodzi o
                                        pracę mięśni i całego ukłądu kostno stawowego!! Gimnastyka dla
                                        całego ciała, bez udarowa praca stawów, i najważniejsze to praca i
                                        ćwiczenie tzw. mięśni i ścięgien głębokich. To są te elementy które
                                        w narciarstwie są niezbędne, odpowiadaja za elastyczność i
                                        wytrzymałość stawów, ścięgien a które to jest strasznie trudno
                                        wytrenować na czym innym niz trikke lub sama jazda na nartach.
                                        Zresztą jak sam zauważyłeś widać to doskonale na filmach. Tu są
                                        linki do raportów z tych badań: W Hadze i Amsterdamie:
                                        fitness.trikke-europe.com/fit/index.php/pl/Research-reports/Zdrowie-i-badanie-zuzycia-energii.html
                                        W USA w Kaliforni, fitness.trikke-
                                        europe.com/fit/index.php/pl/Research-reports/Trikke-muscle-usage-
                                        report.html
                                        Wiem od chłopaków z Norwegii, że Skandynawia i Szwecja to raj dla
                                        Trikke. Też będziesz z tego niesamowicie zadowolony a wiem, ze
                                        kochasz narty więc i narciarski carving latem do Tobie dodatkowy
                                        uśmiech na twarzy. Zobaczycie jak Trikke wciaga i jakie przyjemne
                                        odczucia generuje:) Jest naprawdę wyjątkowy! Każdy kto na Was będzie
                                        patrzył też będzie się uśmiechał.A to ważne, że wszyscy wokół będą
                                        usmiechnięci!!
                                        pozdrawiam
                                        TomekD
                                        • siejest Re: Trikke 04.04.08, 10:43
                                          No przecież wystarczyło dodać "2+2" aby wpaść na to, że to Twoja
                                          strona i, że to Ty, to promujesz. Mi tam to nie przeszkadza a wprost
                                          przeciwnie. Długo by mnie to napewno omineło.
                                          • Gość: Skyddad Re: Trikke IP: *.fornfyndet.se 04.04.08, 10:48
                                            Niewazne czyja ale wazne ze mozna nabyc i nawet z dostawa do W-wy.
                                            Nie wiem jak Ty Siejest ale ja jestem juz ´dobrze z gorki i pelen sil dlam mnie
                                            to czystry ratnek przed sadelkiem zbednym plus duza jeszcze bedzie przyjemnosc w
                                            gorach na nartach ma sie rozumiec pozniej.
                                            pzdr.Sky-Michal
                                            • siejest Re: Trikke 04.04.08, 14:13
                                              Siejest jest 38. Ciężarki jeszcze popodnoszę, pompki porobię ale
                                              skłonów na brzuszek już mi się nie chce robić. Idealne urządzenie
                                              fitness w dodatku na wycieczkę. Szusowanie szosując.
                                              • skyddad Re: Trikke 04.04.08, 14:18
                                                To samo mam na mysli cudo dla naszego wieku hm 65+. Ortodox nie przejmuj sie
                                                katami tylko trenuj juz, abys mial sile tym wogole ujechac.Pierwsze co
                                                zainstaluje to predkosciomierz zwykly kablowy z kolka do kierownicy,wiecie
                                                dlaczego tam chyba te oponki tez maja jakis index predkosci.Zarty na bok ale
                                                jest przyjemnosc kontrolowac predkosc i odleglosc.
                                                Pzdr.Sky.
                                                P.S no nareszcie bedzie mozna sobie podjadac.
                                                • ortodox Re: Trikke 04.04.08, 14:46
                                                  skyddad napisał:

> Ortodox nie przejmuj sie katami tylko trenuj juz, abys mial sile
                                                  > tym wogole ujechac.
                                                  ------------------------------
                                                  Jestem z tych, co trenują cały rok, codziennie, a nie tylko przed
                                                  nartami. Jednak jest zasadnicza pomiędzy 7,65 st. a 15,30 st.
                                                  Chcę wyjaśnić tę kwestię i nic w tym niezwykłego.
                                                  pozdro.
                                                • Gość: Trikker Re: Trikke IP: *.satfilm.net.pl 04.04.08, 14:57
                                                  No, z tym podjadaniem to prawda. Godzina jazdy na trikke to 800kcal.
                                                  To dużo w porównaniu z rowerem ( 400-450 kcal) ale tu pracuje całe
                                                  ciało i energia idzie ze wszystkich mieśni dlatego nie męczy tak
                                                  mocno!! A jakbyście zobaczyli moja córkę, która jest szczuplutkie
                                                  chucherko jak jeździ to nie uwierzycie!! To doawód na to że aby
                                                  jeździć nie potrzeba wcale siły :)Jak chcecie mnie na żywo zobaczyć
                                                  to zapraszam do TVP2 w najbliższą środę między 9 a 11 do programu
                                                  Pytanie na śniadanie. Będę tam pokazywał Trikke, jeździł i właśnie
                                                  córka będzie ze mną i pokaże jak się jeździ bez żadnej siły!!
                                                  Co do prędkosci to na Stubaiu było to 76 km/h a na Żarze w zeszłym
                                                  roku 70 km/h . Ale za dwa tygodnie to pobijemy!! A normalna prędkosć
                                                  po płaskim taka przelotowa to 15-23 km/h a można jeździć chwilowo
                                                  nawet 35 km/h!!
                                                  • skyddad Fajna audycja Tomka 16.04.08, 16:22
                                                    W nastepnym sezonie odzyskam sily napewno.
                                                    pl.youtube.com/watch?v=PaZxFCkjmj0

pzdr.Sky.
                                                    • siejest Re: Fajna audycja Tomka 16.04.08, 18:04
                                                      Też obejrzałem, czekam teraz tylko na pewien przelew i zamawiam!!!
                                        • ortodox Pytania 04.04.08, 13:48
                                          1. W specyfikacji dla modelu T12 podano max. kąt pokonywanych
                                          wzniesień 17 % sic! W związku z różną interpretacją procentowych
                                          miar kąta, proszę usciślić o jaką interpretację tu chodzi.
                                          2. Jeśli zawitam do Włocławka, czy będę miał możliwość wypróbowania
                                          tego sprzętu przed zakupem i na miejscu podjąć decyzję?
                                          pozdrawiam
                                          • Gość: Trikker Re: Pytania IP: *.satfilm.net.pl 04.04.08, 14:45
                                            Witam Ciebie Ortodox.
                                            Ad.1 17% nachylenie to oznacza, że 17m ma spadku na 100m drogi!!
                                            Stromo ale tutaj widać jak się podjeżdża pod taką górę :
                                            fitness.trikke-europe.com/fit/index.php/pl/Videos/Video-
                                            Trikke-12-roadster-the-professonal-fitness-tool.html lub jak nie
                                            otworzysz to tu: poland.trikke-
                                            europe.com/media/videos/trikke.videos.t12.po.php mogę też przesłać
                                            na Twój e-mail taki film gdzie jest pokazany dokłądnie podjazd.
                                            Ad.2 Nie ma problemu!! Zapraszam do Włocławka, nauczę jeździć i
                                            pofisiujemy sobie i sam sobie swoim okiem ocenisz zabawę, fan i
                                            carving na kołach!! :) Będziesz miał wtedy swoje zdanie!! i
                                            świadomie podejmesz decyzję!!
                                            Pozdrawiam
                                            TomekD
                                            • ortodox Re: Pytania 04.04.08, 14:53
                                              ok.
                                              Dzięki za odpowieź.
                                              Zapewne zjawię się u Ciebie za niedługi czas.
                                              pozdro.
                                              • staruch5 Re: Pytania 16.04.08, 16:42
                                                rozumiem, ze nalezy byc scislym i dokladnym, ale Twoje pytanie o
                                                nachylenie tutaj troszku jest przesadne. Dobrze wiesz, ze zaleznie
                                                od definicji jest to 9.79 stopnia lub 9.65 stopnia. Trzeba dosc
                                                dobrego przyrzadu, aby to rozroznic. Inzyniersko pozdrawiam.
                                                • ortodox Re: Pytania 16.04.08, 20:09
                                                  A gdyby te 17% ... było wyznaczone metodą "murowanego" (budowlaną)?
                                                  Czy nadal uważasz, że to bez różnicy ... czy to 7,65 st. czy 15,3 st.
                                                  Przecież właśnie o to chodziło, a nie czy jest to tg, czy ctg.
                                                  pozdro.
                                                  p.s.
                                                  Kiepsko z Tobą, więc przypominam 45st. = 100% (wg. murowanego)
                                                  • staruch5 Re: Pytania 17.04.08, 10:55
                                                    mysmy sie wtedy sprzeczali o sin versus tangens.
                                                    A murowany chyba przepadl w lawinie.
                                                    • ortodox Re: Pytania 17.04.08, 12:24
                                                      My się nie tyle sprzeczaliśmy, co zastanawialiśmy i byliśmy raczej
                                                      zgodni, że powinien to być sinus (czyli stosunek przewyższenie do
                                                      przebytej drogi). Przypomnij sobie jednak, ile to "wykształconych"
                                                      narciarzy próbowało udowadniać, że 45 st. to 100% .... przekładając
                                                      nachylenie dachów na stoki. Pomny tego, wolałem upewnić się, że nie
                                                      chodzi o podobnych oszołomów ;)
                                                      pozdro.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka