Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

winietka Ch

01.03.09, 18:20
    Szwajcaria przystapila do Schengen w polowie grudnia 2008. Czy w zwiazku z tym
    moga byc trudnosci z zakupem winietki na granicy? A moze bez problemow kupuje
    sie ja w RFN, tak jak austriacka? To moze mi wypasc w nocy, wiec tym bardziej
    pytanie zasadne.
    Czy ktos z forumowiczow ostatnio kupowal na granicy winietke Ch? Jakies uwagi?
    Obserwuj wątek
      • zolviu Re: winietka Ch 02.03.09, 21:47
        zaczynasz mi działac na nerwy... ledwo wrociles z arlbergu juz widze wybierasz
        sie do aosty !

ehh, dobrze ze chociaz pogode masz ciagle kiepska, bo bym tego nie przezyl
        normalnie :p

winietke kupisz bez problemu na stacji przy granicy w rfn

aaa, jeszcze sie na koniec pochwale, od tygodnia mam dwóch dziedziców, czyli z
        tego co pamietam to juz wiecej niz Ty :)
        • staruch5 Re: winietka Ch 02.03.09, 22:09
          no to zle pamietasz! Tez mam dwojke, ale robiona dawno temu i na raty :-)
          Zazdrosc, zazdrosc...
          • staruch5 zolv, o/t 02.03.09, 22:12
            no to wielkie gratulacje! Podwojne!
            • zolviu Re: zolv, o/t 02.03.09, 23:10
              no dziekuje

oiszac dziedzic mialem na mysli faceta, córe to juz mam od 3ch lat ;)

a teraz doszlo 2ch kolesi, ty masz chyba tylko jednego? o to mi chodzilo. co
              prawda narazie nie moge nauczyc sie ich odroznic :p ale dwoch jest napewno ;)
        • Gość: bunia78 Re: winietka Ch IP: 77.223.237.* 02.03.09, 22:52
          A w Szwajcarii zaraz przy wjeździe też można kupić ? Bo jakoś taniej wychodzi mi
          we frankach, a czytałam, że na granicy tez sprzedają, będę ją planowo po
          południu przekraczać w sobotę - mogą być jakies problemy z kupnem? Dzięki za info!
          • zolviu Re: winietka Ch 02.03.09, 23:13
            mozna w szwajcarii, ale jak sie ustawia 100 m za granica to bedziesz miala
            problem, ja bym nie ryzykowal. na samej granicy tez mozna bylo zawsze kupic ale
            jak teraz jest to nie wiem
            • skyddad Re: winietka Ch 03.03.09, 03:46
              Kupujesz na ostatniej stacji benzynowej w Niemczech,ta sama cena i wjezdzasz jak
              lord do CH i nikt nie bedzie niepokoic.Koszt 30€.
              Vinieta wazna jest na caly rok,nakleja sie w lewym dolnym rogu,austryjacka w
              srodku u gory.
              Pogoda jeszcze dobrze pojezdzisz;
              pila.it/meteo_3b.asp?l=e&id=75&s=iPzdr.Sky.
              • Gość: Filomena 1 O winietka- Ch i GRATUlacjaCH IP: *.cable.fcom.ch 03.03.09, 08:43
                Zgadza się z tą winietka. Polecam ją kupić tak aby na ziemi
                szwajcarskiej była juz na szybie. Ważna jest nawet do końca
                stycznia 2010.

Żółwiu!!!! GRATULACJE !!! WOW!!!! Blizniaki to super , za jednym
                machem dwójka. !

Pozdrwóka dla wszystkich.Fil.
                • Gość: Biniu Re: O winietka- Ch i GRATUlacjaCH IP: 195.205.147.* 03.03.09, 10:38
                  Witam,
                  ale chyba na samej granicy po staremu też można kupić?
                  Przy okazji w sobotę melduję się w Zinal.
                  Mam nadzieję, że pogoda dopisze

pozdrawiam
                  • staruch5 cena i miejsce wnietki 03.03.09, 10:48
                    wg viamichelin'a to ma byc 28€ (40 ChFr). Zawsze winietke
                    szwajcarska widzialem na srodku szyby pod lusterkiem i tam tez ja
                    wklejalem. Z kolei austriacka od lat pakuje w lewy gorny rog
                    (patrzac od strony kierowcy). czemu, Skyddad, piszesz inaczej?
                    • al9 swoja drogą Szwajcarzy 03.03.09, 11:26
                      robią wszystko, żeby ruch tranzytowy do Włoch był n ie przez nich
                      tylko przez Austrię...
                      raz - cena winiety (co mnie obchodzi że ważnej przez rok,
                      wykorzystuję ją dwa razy po kilka godzin w odstepie tygodnia)
                      dwa - legendarna przyjazność szwajcarskiej policji...
                      al
                      • skyddad Re: swoja drogą Szwajcarzy 03.03.09, 14:54
                        Staruch w zaokragleniu podaje bedziesz wyliczal co do centa to moze
                        zabraknac.Fakt faktem Al9 ze za te pieniadze sie naprawde buduje.
                        Wedlug mnie kazdy orze jak moze.Jedynie cena paliwa jest dobra.
                        Szwajcarzy nigdy nie byli europie przyjazni,moze probuja o sobie tak
                        pisac.Natomiast wewnatrz kraju to zupenie cos innego.Pzdr.Sky.
                        • skyddad Re: swoja drogą Szwajcarzy 03.03.09, 14:55
                          Staruch mnie naklejal osobiscie urzednik.
                          Pzdr.Sky.
                          • skyddad Re: swoja drogą Szwajcarzy 03.03.09, 14:57
                            Kurcze zobacz do przepisow gdzie to ma byc i juz poco zawracasz glowe swoimi
                            spostrzezeniami.
                            Pzdr.Sky.
                            • staruch5 Re: swoja drogą Szwajcarzy 03.03.09, 16:00
                              jak Ty piszesz, gdzie naklejales winietki, to to jest OK. A jak ja o tym samym,
                              to to jest "zawracanie glowy". Ciekawe...
                              Niewazne. To zaden klopot.
                              pzdr.
                              • zolviu Re: swoja drogą Szwajcarzy 03.03.09, 20:06
                                na austriackiej po drugiej stronie zawsze byl obrazek gdzie powinna byc
                                przyklejona, pod lusterkiem na srodku lub w rogu, chyba gornym?, ja zawsze
                                naklejlem w gornym od kierowcy.

szwajcarska napewno w gornym od kierowcy, ale to sobie naklejalem sam, to nie
                                wiem czy dobrze
                                • staruch5 Re: swoja drogą Szwajcarzy 03.03.09, 20:23
                                  moze byc na srodku albo w rogu gornym/dolnym kierowcy
                                  www.autobahnen.ch/index.php?lg=001&page=014
                                  • bunia78 Re: swoja drogą Szwajcarzy 03.03.09, 23:31
                                    jak już o opłatach mowa to planuje wracać (tak mi najszybciej wychodzi) przez
                                    okolice jeziora bodeńskiego na styku Szwajcarii-Austrii-Niemiec - jak tam
                                    wygląda opłata za autostradę - bo trzeba kilka km przejechać przez Austrię,
                                    trzeba zakupić winietkę? Czy może lepsza opcją jest zjazd na te kilka km z
                                    autostrady? Dzięki za info!
                                    • Gość: Biniu Re: swoja drogą Szwajcarzy IP: 195.205.147.* 04.03.09, 08:00
                                      No niestety trzeba kupić winietkę, lub ominąć austryjacką autostradę.
                                      Podobno właśnie tam są częste kontrole winietek.
                                      Trochę się w tym miejscu czasu przez to traci.
                                      Dlatego ja wolę przejazd przez Basel.

pozdrawiam
                                      • staruch5 Re: swoja drogą Szwajcarzy 04.03.09, 11:08
                                        potwierdzam. to jest wchodzenie do paszczy lwa!
                                        Austriacy wlasnie w takich miejscach sprawdzaja winietki. Drugie
                                        jest gdzies pod Monachium, gdzie tez na krotko Niemcy przelatuja
                                        przez Austrie.
                                        • skyddad Re: swoja drogą Szwajcarzy 04.03.09, 16:48
                                          To moze byc tylko Kufstein.Monachium lezy prawie 100km od Kufstein i tam
                                          Austryjacy moga sobie pogwizdac.Jest tez miejsce pod Salzburgiem.Wogole to maja
                                          automatyczny system zamontowany na u gory bramkach i jak chca to namierza
                                          wszystkie auta bez viniet.
                                          Pzdr.Sky.
                                          • staruch5 Re: swoja drogą Szwajcarzy 04.03.09, 16:53
                                            Tak, chodzilo o Kufstein. Nie chcialo mi sie szukac na mapach. "Pod"
                                            (Monachium) znaczylo jakis 1 cm na poludnie na mapie o skali 1:10 mln
                                            :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka