Dodaj do ulubionych

Pozwolenie El Teide

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.10, 20:51
Witam i mam pytanie: jak wypełnić wniosek o pozwolenie na wejście na szczyt
wulkanu
www.todotenerife.es/imagenes_noticias/teide_solicitud_acceso%20Telesforo%20Bravo%202010.pdf
Chodzi o to,że nie znam hiszpańskiego i nie wiem co gdzie wpisać.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • darekswier Re: Pozwolenie El Teide 04.07.10, 22:43
      z tego co słyszałem od szwagra, który był na Tene to pozwolenie to taka "lipa",
      płacisz rezydentowi (chyba coś około 20 euro), a on załatwia ci pozwolenie. Pozdro
    • Gość: abc Re: Pozwolenie El Teide IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.10, 00:38
      wysłać po angielsku maila na ten adres
      teide.maot@gobiernodecanarias.org o treść Proszę o zgodę na wejscie
      w dniu bla bla w godzinach bla bla .Będzie tyle osób bla bla'

imiona nazwiska + numery dowodów paszportów + scan tych dokumentów,
      po dwóch dniach przychodzi pozwolenie

lub poszukac na forum informacji
    • Gość: top-az Re: Pozwolenie El Teide IP: *.proxnet.pl 06.07.10, 19:08
      Witam serdecznie !
      D/D - wpisz imię i nazwisko
      N.de D.N.I / pasaporte: - wpisz serię i numer paszportu lub dowodu osobistego
      Nacionalidad: POLACA
      Domicilio: - wpisz adres zamieszkania (kod pocztowy, miejscowość, ulica, nr
      posesji, nr mieszkania)
      el dia - wpisz dzień planowanego wyjścia de - wpisz miesiąc(styczeń-enero,
      luty-febrero, marzec-marzo, kwiecień-abril, maj-mayo, czerwiec-junio,
      lipiec-julio, sierpień-agosto, wrzesień-septiembre, październik-octubre,
      listopad-noviembre, grudzień-diciembre) de 2010,
      entre las - wpisz godzinę wyjścia na szczyt(np.13:00) horas y las - wpisz
      godzinę zejścia(np.15:00) Uwaga! Są ściśle określone przedziały czasowe wyjścia
      i zejścia są to godziny od 9 do 11, 11-13, 13-15, 15-17 co do ostatniego
      przedziału, to ostatni zjazd kolejki ma miejsce około 16:30.
      PRZYKŁAD:
      el dia 26 de julio de 2010, entre las 13:00 horas y las 15:00 horas,

W tabeli PERMISO GRATUITO: w kolumnie NOMBRE Y APELLIDOS - wpisz imię i nazwisko
      osoby(osób, jak wynika z liczby wierszy max.9), z którą będziesz wchodził na
      szczyt, w kolumnie D.N.I / PASAPORTE - wpisz serię i numer paszportu lub dowodu
      osobistego.(Jeżeli będziesz wchodził na szczyt tylko sam, to tabelkę przekreśl
      lub pozostaw pustą - nie ma to znaczenia.
      Santa Cruz de Tenerife - wpisz dzień(wypełnienia wniosku) de - wpisz miesiąc de 2010
      Fdo. - złóż podpis i wpisz swój adres e-mail

E-mail wyślij na ten adres : teide.maot@gobiernodecanarias.org
      Temat: permiso
      Treść może być następująca:
      Por favor amablemente que me diera permiso para entrar, el Pico del Teide.
      Anexos enviar los documentos requeridos. Muchas gracias.

do treści e-maila dodaj załączniki skany: 1- wypełnionego wniosku 2-
      dokumentu(ów) tożsamości, którym(mi) posługiwałeś się przy wypełnianiu wniosku.

Życzę radosnych chwil i cudownych widoków na szczycie Pico del Teide.

Powodzenia !

• Gość: michał Re: Pozwolenie El Teide IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 11:16
        Dziękuję bardzo!
      • Gość: michał Pytanie do top-az IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.10, 12:56
        Jeśli możesz mi udzielić innych pożytecznych informacji o
        Teneryfie, to proszę o podanie emaila, mój kontakt to mfac@o2.pl
        Pozdrawiam
        Michał
      • Gość: maja Re: Pozwolenie El Teide IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.11, 17:04
        Witaj, słyszałam, że w sezonie(lipiec) lepiej jest kupić (zarezerwować?) bilety na kolejkę przez internet, bo potem mogą być duże kolejki pod kasą i można się godzinowo nie wyrobić..a przecież zezwolenie jest na daną godzinę..Czy da się to zrobić przez internet i bez znajomości j.hiszpańskiego?
        Pozdrawiam serdecznie.
    • milosh247 Re: Pozwolenie El Teide 10.05.11, 23:39
      Niekoniecznie musisz mieć to nawet wypełnione - wystarczy iść do specjalnego punktu który jest w Santa Cruz de Tenerife i tam od ręki dostaniesz pozwolenie. Czasem może się okazać że już jest za dużo ludzi na dany dzień.
      • Gość: martasu33 na stronie www.reservasparquesnacionales.es IP: *.euro-net.pl 18.05.11, 19:33
        czy dokonywał ktoś rezerwacji przez nowy portal rezerwacji wejścia na Tede i może udzielić pomocy?
        dokonałam rezerwacji przez stronę www.reservasparquesnacionales.es zgodnie z instrukcją otrzymałam swoją liczbę licencyjną i hasło,
        czy to już wszystko?
        czy muszę jeszcze wysyłać do nich cokolwiek, czy wystarczy sam wydruk licencji i kod?
        • Gość: easy_rider Re: na stronie www.reservasparquesnacionales.es IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 00:36
          Hej - własnie wróciłem z el Teide - sprawa wyglada troche inaczej. Ogólnie pozwolenie nie jest potrzebne - warunek jest taki że wchodzi sie na piechote. Wejście zajmuje ok 6-7 h dla wprawnego turysty - w połowie drogi mozna skorzystać ze schroniska ( nocleg 20 euro ) - jest to typowe schronisko wysokogórskie ( tylko minimalne wyposażenie - prycze piętrowe, kuchnia, zimna woda - do jedzenia wyłącznie to co sobie przyniesiemy na plecach i upichcimy na miejscu. Do 10 rano kolejka jest nieczynna - na górze z obsługi kompletnie nikogo nie ma i nikt niczego nie egzekwuje. Ludzie ze schroniska wyruszają ok 6 rano - wtedy jeszcze jest zupełnie ciemno - ogólnie trasa jest naprawde dosc trudna - żwir wulkaniczny, popiół - łatwo zjechać na d - powyżej schroniska są fragmenty zlodowaciałego sniegu, ogólnie jest zimno ok 0 stopni C ale to jeszcze nie wszystko... na szczycie El Teide bardzo często wieje bardzo silny wiatr - kolejka bardzo czesto nie chodzi i cały misterny plan z permitem i wyprawą idzie w diabły - słyszałem o ludziach którzy podchodzili z 7 razy z rzędu żeby sie dostac do krateru.... Ogólnie bardzo ciekawa przygoda - jak potrzeba to moge jeszcze coś napisać albo foty wrzucić
          • Gość: gosc Re: na stronie www.reservasparquesnacionales.es IP: *.static.espol.com.pl 30.05.11, 07:01
            to kolejka jest czynna od 9 czy od 10?????
            a jak jest z schodzeniem z teide szlakiem 7/6?? trudny??? ile czasu zajmuje dojscie do el portillo??
            mówisz że tam na górze jest 0 stopni??
            • Gość: easy_rider Re: na stronie www.reservasparquesnacionales.es IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 09:37
              Pierwszy wjazd kolejki na góre jest o 10:00 - my próbowalismy równiez wcześniej dostac sie kolejką ale była nieczynna od dwóch dni z powodu wiatru. Kolejka zabiera ok 30 ludzi jednorazowo - potem czeka godzine na nich - kolejka do kolejki to ok 1,5h czekania na dole ( wjazd/zjazd 25 euro ).
              Wejscie i zejście robilismy od strony drogi TF-21 przechodzącej przez park [ googlemap : 28.259502,-16.603317 zielona strzałka ] - tam jest taki mały parking i mozna zostawić samochód na czas wejścia, równiez dojeżdza tam autobus publiczny. Z wejściem nie ma żartów wysokość to ponad 3,700 m - widziałem ludzi wracających 50m przed szczytem z powodu wiatru i zimna, niektórzy ludzie dostaja objawów braku tlenu !!!!
              • Gość: Kamis1502 Re: na stronie www.reservasparquesnacionales.es IP: 82.177.194.* 30.05.11, 15:23
                Dziwne, że pierwszy wjazd jest o 10.00 bo na stronie internetowej kolejki jest napisane że kursuje od 9-16. Jak to w rzeczywistości jest? Pytam, bo mam pozwolenie na wejście na Teide między 9-11. A od której godziny czynne są kasy żeby kupić bilet na kolejkę?
                Chciałabym wyjechać z Adeje ok 7.30 tak żeby przed 9.00 być przy kasach. Mam nadzieję że o tej porze nie będzie kolejek i uda nam się szybko kupić bilet. O 9.00 wjechalibyśmy na wulkan. I potem wykorzystując pozwolenie weszlibyśmy pieszo na szczyt wulkanu.
                Mam nastęujące pytania: co ile minut kolejka wjeżdża na wulkan? Czy wjeżdża o 9.00 a zjeżdża o 11.00, czy kursuje na bieżąco? Ile czasu zajmuje wejście na szczyt wulkanu licząc od momentu gdy wysiądzie się z wagonika kolejki? Czy jeżeli mam pozwolenie na wejście od 9.00-11.00 to muszę w tym przedziale czasowym tylko wejść czy muszę zdążyć wejść i zejść z wulkanu? Z góry dziękuję za odpowiedzi
                • Gość: easy_rider Re: na stronie www.reservasparquesnacionales.es IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 23:16
                  tak od 9 jest otwarcie ale chodziło mi o to ze ok 10:00 jest na górze pierwszy transport i wtedy tez przyjeżdzają z nim pracownicy parku, obsługa itp ... tzn do godz. 10:00 na górze poprostu nikogo nie ma kto by cokolwiek miał sprawdzać itp... Wagonik na górze jest mniej więcej godzinę czasu potrzebną na wejście ok 200m wysokości na krater i zejście... zresztą do końca nie wiem jak to wygląda bo w sumie bedąc 3 dni w parku ( w tym jeden nocleg w aucie ;) nie widziałem żeby kolejka jeździła ( silny wiatr ). Na stacji kolejki są aktualne informacje w postaci ulotek oraz w internecie : www.teleferico-teide.com
                • szyszkowski Re: na stronie www.reservasparquesnacionales.es 31.05.11, 10:52
                  12 maja byłem na Teide. rezerwowałem wejście na stronie reservasparquesnacionales.
                  Generalnie wszystko zagrało - miałem wejście od godziny 11.00. Przy dolnej stacji kolejki byliśmy tuż przed 9.00. Trochę się zmartwiliśmy na początku bo kolejka nie kursowała od godziny 9.00. Na początku napisali przy kasie że na Teide pada deszcz i że nie ma wjazdu. Potem napisali że wiatr i sypie piaskiem i też nie było wjazdu. Przed 10 otworzyli kasy zostawili tylko informacje że widoczność jest ograniczona. Kupiliśmy bilety i na górę! Jedzie się może z 10 minut (ale chyba nawet trochę mniej). Kolejka absolutnie nie czeka na górze tylko jedzie na dół. Tak wogóle to chodzą dwa wagoniki na przemian. Parę minut po 10 podeszliśmy do Pana który sprawdza pozwolenia. Zostawiliśmy mu wydrukowaną kartkę, sprawdził nasze dowody i powiedział żebyśmy ze szczytu wrócili za godzinę. Powiedział że to nie jest problem bo na górę idzie się 10 minut. Może mówił o sobie, bo my szliśmy chyba z pół godziny. Niby nie jest wysoko ale mi kręciło się w głowie (chyba z powodu ciśnienia i może braku tlenu). Podejście nie jest jakieś strasznie strome ale na tej wysokości to może być różnie - chyba sprawa indywidualna. Na górze byliśmy z 15 minut. Powrót na dół już łatwiejszy. Strażnik oddał nam przy wyjściu nasze pozwolenie. Ciekawy jest że tam ciągle wydobywa się siarka (czuć ją wyraźnie) i spod kamieni w niektórych miejscach bije takie gorąco że można się oparzyć (jeśli przystawimy dłoń). W sumie super. W naszym przypadku niestety chmury przykryły całą wyspę i widzieliśmy dość daleko ale jedynie chmurki.
                  Odpowiadając na pytania: kasy czynne od 9 kolejka pierwsza jedzie pewnie z 10 minut po dziewiątej na górze 20 minut po dziewiątej. Tak że jak pogoda będzie ok, to zdążysz. Jak nie zdążysz to ja bym też wjechał na górę bo skoro mnie wpuścili wcześniej to czemu Ciebie nie mieliby wpuścić trochę później? Kolejka kursuje na bieżąco. Wiele osób wjeżdża na wulkan w krótkich spodniach i rękawkach i przebywają na górze jakieś 10 minut ;))) Na górze w połowie maja było plus 4 stopnie. Trzymanie tych ludzi 2 godziny na górze to byłby terror :) Czas wejścia na szczyt w moim przypadku to 30 minut, zejście jakiś kwadrans. Dla mnie godzinne pozwolenie było na styk:) Nie potrafię odpowiedzieć co formalnie oznacza dwugodzinny przedział (czy powinieneś tylko wejść, czy też wejść i zejść w tym czasie). Z moich doświadczeń wynika że nie jest to strasznie restrykcyjnie przestrzegane. Ale Twój plan zakładający wejście o 9.00 jest prawidłowy. Życzę tylko żeby pogoda dopisała.
                  • Gość: Kamis1502 Re: na stronie www.reservasparquesnacionales.es IP: 82.177.194.* 31.05.11, 11:30
                    Bardzo dziękuję za odpowiedź. A czy o tej porze czyli ok 9.00 są duże kolejki do kas?
                    Specjalnie chcemy tak wcześnie tam być żeby uniknąć tłumów jakie podobno ok. 11 się pojawiają.
                    • szyszkowski Re: na stronie www.reservasparquesnacionales.es 31.05.11, 13:12
                      W naszym przypadku o 9 rano było prawie pusto - dosłownie ze 4 samochody, osiem osób na krzyż. Potem faktycznie robiło się ciaśniej. Około 11 była już spora kolejka. pozdrawiam
    • Gość: Ola Re: Pozwolenie El Teide IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 30.05.11, 12:57
      W zeszłym roku próbowałam mailowo "załatwić" pozwolenie, ale odpowiedzi nie otrzymałam. Będąc już na Teneryfie podczas objazu wyspy zajechaliśmy do stolicy i tam na miejscu załatwiliśmy pozwolenie - nie było żadnego problemu (był to termin za kilka dni, koniec czerwca). Zapisz sobie na karteczce nazwę ulicy, trochę jej szukaliśmy, ale mieszkańcy pomogli :)
      • Gość: easy_rider Re: Pozwolenie El Teide IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.11, 00:49
        ... jeszcze kilka fotek na gorąco:
        neonaut.strefa.pl/teneryfa/
        ogólnie powiem tyle że park Teide wymiata .. sam nie byłem najlepiej przygotowany do wyprawy ale w sumie sie udało... najważniejsze: pamietajcie że to jest 3700 m npm
        ( ubranie, woda, krem od słońca, żarcie do schroniska, wino :) ... folderami i permitami sie nie przejmujcie, warto mieć jakis kompas/lokalizator gps, Jako ciekawostkę powiem że park jest strefą ciszy radiowej i świetlnej ( pobliskie obserwatorium astronomiczne ) generalnie brak zasiegu, ciemno - za to fantastyczne niebo w nocy ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka