Dodaj do ulubionych

Fuertaventura - Caleta de Fuste

IP: 83.218.108.* 14.01.13, 14:22
Witam,
Za około miesiąc lecimy z półtorarocznym dzieckiem na Fuerte. Wybór padł na Calete de Fuste w związku, z krótkim transferem z lotniska, żeby po długim locie nie męczyć za dużo syna, a to jego pierwszy lot. Na miejscu planujemy wynająć samochód na około 4-5 dni. I tu nasuwa się pierwszy pytanie: Otóż czy warto rezerwować samochód w firmie Cicar przez internet czy nie ma większej różnicy w cenie rezerwując na miejscu. Patrzyłem na stronę Cicar ale nie mogę znaleźć informacji o ubezpieczeniu i płatności. Może ktoś coś więcej wie na ten temat. A może warto pomyśleć o innej firmie celem wynajęcia samochodu. Jestem otwarty na wszelkie sugestie. Aha zależy nam przynajmniej aby na jeden dzień mieć jakąś niewielką terenówkę żeby odwiedzić Cofete.
I jeszcze jedno pytanie odnośnie plaży Sotavento. Tak się składa, że będziemy na Fuercie w trakcie przypływu i chcielibyśmy zobaczyć słynną Lagunę Sotavento jednak z tego co czytałem aby się tam dostać trzeba się przespacerować plażą z miejscowości Costa Calma około 30 minut. Dla mnie jak i dla żony to czysta przyjemność natomiast dziecko pewnie się zbuntuje a wiadomo jak z wózkiem jest na plaży. Czy jest możliwość dostać się tam w inny sposób? Czy jest w pobliżu jakiś parking gdzie można by zostawić samochód i ewentualnie jak na niego trafić.
Za wszystkie sugestie z góry wielkie dzięki.
Obserwuj wątek
    • colin1974 Re: Fuertaventura - Caleta de Fuste 14.01.13, 16:50
      Byliśmy w styczniu 2012 w Caleta de Fuste i samochód zawsze wypożyczamy z Avisu (nowe auta w dobrych cenach)
      Co do Cofete dojechaliśmy Polo bez problemu nawet pod samą wille Hitlera ,a po drodze minęliśmy tylko 3 terenówki reszta to samochody osobowe(droga lepsza niż niejedna asfaltowa w kraju).Co do plaży Sotevento parking jest ok 50m od plaży i bez problemu dojedziecie ,jeśli chodzi o poziom wody polecam kalendarz na stronce .
      Za Costa Calma jest zjazd w lewo i ok 1 km w dół i dojedziecie do samej plaży.
      www.rene-egli.com/pl/wind-weather/tabela-przypywow/
      Nasze fotki Gran Canaria 2011
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,121224576,121224576,0,2.html?v=2&wv.x=0
      • Gość: Janek Re: Fuertaventura - Caleta de Fuste IP: 83.218.108.* 14.01.13, 20:53
        Wielkie dzięki za pomoc. A powiedz mi samochód rezerwowaliście przez
        Internet czy na miejscu. Wiesz może jak wygląda sprawa ubezpieczenia samochodu?
        Z tym Cofete to faktycznie też już kiedyś gdzieś czytałem że osobówką spokojnie dojedzie.
        • bogdan702 Re: Fuertaventura - Caleta de Fuste 14.01.13, 21:33
          Drogę na Cofete deszcze rozmyły i osobówką jest ryzyko,w ubiegłym miesiącu nawet Jeepów nie puszczali.Do full ubezpieczenia z reguły trzeba dopłacić na miejscu.
        • tebe Re: Fuertaventura - Caleta de Fuste 15.01.13, 08:20
          Cicar jest lepszym wyborem niż Avis / Hertz. Rezerwuj przez internet - czasem cena będzie być dużo lepsza niż na miejscu.

Standardowe przy osobówce ubezpieczenie nie obejmuje takich dróg jak do Cofete. Lokalne wypożyczalnie wydają się do tego luźniej podchodzić niż duże sieciówki jak Hertz czy Avis. Lepiej pożycz na jeden dzień najtańszy 4x4, będziesz miał przy okazji zabawę. Ludzie jeżdżą tam osobówkami, ale cokolwiek im się stanie na tej trasie - sami będą to finansować.

Do Sotavento dojedziesz w miarę blisko. Albo stając przy hotelu Mellia Goriones, albo na takim parkingu dużym po drugiej stronie tej laguny. W google maps wszystko zobaczysz dokładnie. Przy hotelu stajesz w tym miejscu: goo.gl/maps/Nwf67
    • bah77 Re: Fuerteventura... 15.01.13, 08:58
      > chcielibyśmy zobaczyć słynną Lagunę Sotavento jednak z tego co czytałem aby się tam dostać trzeba się przespacerować plażą z miejscowości Costa Calma około 30 minut. Dla mnie jak i dla żony to czysta przyjemność natomiast dziecko pewnie się zbuntuje a wiadomo jak z wózkiem jest na plaży. Czy jest możliwość dostać się tam w inny sposób?

Pół godziny od CC dopiero zaczyna się Plaża Sotavento i z wózkiem raczej tego odcinka nie przejdziesz, bo:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,108355647,108405523.html

Najpiękniesze miejsce Plaży Sotavento nazwałem Błękitną Laguną (plaża naturystyczna) i znajduje się ona w Risco del Paso, czyli jakieś 6 km od CC. Już wiesz, że tam można dojechać.

Pozdrawiam

bah77
      • Gość: Janek Re: Fuerteventura... IP: 83.218.108.* 15.01.13, 21:43
        Z tego co rozumie to zarówno przy Mellia Goriones oraz Risco del Paso znajdują się ogólnie dostępne parkingi, na którym bez problemu można zostawić samochód?
        Jeszcze jedno pytanie odnośnie wypożyczenia samochodu w firmie Cicar. Z tego co wyczytałem jest możliwość podstawienia samochodu pod wybrany hotel. Jak to wygląda w praktyce. Jest to usługa dodatkowo płatna? Co z kluczykami? I czy w ogóle podczas rezerwując samochód przez internet od razu trzeba wykonać przelew?
        • b.montana Re: Fuerteventura... 15.01.13, 23:29
          kluczyki po skończonej jeździe na ogół zostawiasz w recepcji, jak wypożyczalnia sprawdzi że zatankowałeś tak jak było na początku to oddają ci kaucję z karty (jeśli ją wzięli).
          w większości wypożyczalni podstawienie do hotelu jest bezpłatne.
          do jakiego hotelu jedziecie?
          • Gość: Janek Re: Fuerteventura... IP: 83.218.108.* 16.01.13, 10:22
            a właśnie orientujesz się może czy w Cicar pobierają jakieś kaucje? My jedziemy w lutym do Barcelo Fuertaventura z Itaką
            • tebe Re: Fuerteventura... 17.01.13, 07:43
              Wszędzie pobierają. Musisz mieć wypukłą kartę kredytową.
              Warto też pamiętać o prawie jazdy ;-)
              • Gość: Janek Re: Fuerteventura... IP: 83.218.108.* 17.01.13, 10:59
                Jesteś pewien, że w Cicar pobierają kaucję bo czytałem kilka opinie na forum i jak do tej pory wszyscy pisali, że nie pobierają
                • Gość: aska Re: Fuerteventura... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.13, 11:19
                  Byłam w grudniu, nie biorą kaucji. Polo było za 22 Euro
                • tebe Re: Fuerteventura... 18.01.13, 07:32
                  Powiem tak: pożyczam samochody od lat, zawsze na kilka dni. Nie pamiętam, żebym to robił bez karty wypukłej i zablokowanej na jakiś czas sumy, ale może jest tak jak piszesz, a Cicar jest wyjątkiem. Zawsze można do nich napisać i sprawdzić wszystkie warunki (w tym te o drogach).
                • Gość: irek-mik Re: Fuerteventura... IP: *.szpitalbp.pl 25.01.13, 16:39
                  Cicar nie pobiera kaucji,płaciłem zawsze gotówką.Moim zdaniem bardzo porządna firma.Na Lanzarote pomimo tego,że wziąłem auto w biurze,mogłem go zostawić przy hotelu,kluczyki do recepcji.
        • bah77 Re: Fuerteventura... 15.01.13, 23:40
          Nie powinno być problemu z parkingiem.

Ale:
          1. Pomiędzy hotelem 'Melia Gorriones' a Błękitną Laguną jest piękna, jednak bardzo duża równia pływowa, zalewana wodą podczas przypływu, więc miejscami trzeba trochę pobrodzić w wodzie:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,108355647,108463469.html

2. W RdP parking jest niedaleko tego baru:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,108355647,108527000.html

bah77
          • Gość: Turysta Re: Fuerteventura... IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.13, 23:01
            Bardzo mnie zdziwił Wasz wybór co do miejscowości Caleta de Fuste. Jak bym jechał z małym dzieckiem nigdy bym nie wybrał tej miejscowości, bo plaża jak dla mnie najgorsza i najbrzydsza na wyspie. Miejscowość też mi się nie podobała.
            • Gość: Janek Re: Fuerteventura... IP: 83.218.108.* 17.01.13, 10:57
              Decyzja co do Caleta de Fuste zapadła w związku z niewielką odległością od lotniska. Dojazd na lotnisko w Polsce a później sam lot to już i tak bardzo dużo jak na 18 miesięczne dziecko dlatego szukaliśmy coś z jak najbliższym transferem z lotniska. Nie nastawiamy się na przesiadywania na plaży ponieważ wiadomo jak tam jest wiatr, słońce.... Dlatego hotel wybraliśmy ze względu na bardzo dobre opinie o basenach a i tak w planach mamy wynajęcie samochodu i w związku z niewielkimi odległościami pozwiedzać Feuerte i Lanzarote. Zastanawiamy się jeszcze czy nie wybrać się na jeden dzień na Teneryfe bądź GC
              • Gość: aska Re: Fuerteventura... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.13, 11:20
                Nie przejmuj sie opiniami. Miasteczko całkiem fajne. plaże też ładne. A w dodatku masz super hotel, który ma kilka barów na samej plaży i w marinie. Będziesz zadowolony.
              • b.montana Re: Fuerteventura... 17.01.13, 19:21
                ja odpuściłabym sobie teneryfę z 18ms dzieckiem, tam jest za dużo do zobaczenia na jeden dzień.
                na gran canarię - zakładając, że polecicie pierwszym binterem i wrócicie ostatnim, a tam na miejscu będziecie mieli zarezerwowane wcześniej auto - to niekoniecznie taka zła opcja, ale ja doradzałabym jednak na następny urlop wziąc tydzień gran canarii i tydzień teneryfy. szczególnie że maluch 18ms to na pewno jeszcze śpi w ciągu dnia i będziecie mieli problem...
                • Gość: Janek Re: Fuerteventura... IP: 83.218.108.* 20.01.13, 23:33
                  To jeszcze pytanie z innej beczki. Czy faktycznie na Fuercie można kupić taniej perfumy i alkohol. Jeśli tak to jakie sklepy polecacie?
                  • 1pa-wel Re: Fuerteventura... 23.01.13, 12:13
                    Alkohol najtaniej można kupić w samolocie. Samolot, jeśli leci nad Marokiem, jest poza Unią Europejską i wtedy obowiązują ceny bezcłowe. Podczas mojego lotu tydzień temu, Finlandia 1L kosztowała 44 zł.
                    Na 1 dzień polecałbym wycieczkę na Lanzarote. Zwiedza się tam m.in czynny wulkan w Parku Timanfaya.
                    • 1pa-wel Re: Fuerteventura... 23.01.13, 12:16
                      Chciałem jeszcze dodać, że nie zawsze samolot leci nad Marokiem. Gdy leci poza, to nie ma strefy wolnocłowej.
                      • Gość: aska Re: Fuerteventura... IP: *.centertel.pl 23.01.13, 15:47
                        W sklepie w caleta de fuste 1 litr jinu gordonsa kosztował ok 11 Euro, 1 litr grantsa około 12 Euro,
                        Perfumy taniej niż u nas w sephorze czy douglasie ale bez szału cenowego.
                        • 1pa-wel Re: Fuerteventura... 23.01.13, 19:55
                          W Caleta de Fuste (częściej miejscowość nazywana jest El Castillo) jest dużo wypożyczalni samochodów (większość w pobliżu hotelu Barcelo), w niektórych ceny korzystne, ale od ręki samochodu nie wydadzą, trzeba czekać 1-3 dni. Umowa zwykle zabrania zjeżdżania z dróg asfaltowych, ale do plaży Playa do Sotavento jedzie się tylko kilkaset metrów drogą nieutwardzoną.
                          Na plaży w Caleta de Fuste należy targować się o cenę leżaków. Gdy zamawia się kilka można wytargować 1/4 ceny (szczególnie teraz, w zimie).

• Gość: Janek Re: Fuerteventura... IP: 83.218.108.* 23.01.13, 21:30
                            Dzięki wielkie za odpowiedzi. Czyli rozumie, że perfumy kupie taniej w Polsce przez Allegro? 1pa-wel a czy wypożyczaniu samochodu pobierają jakąś kaucje?
                            • Gość: jasiu... Re: Fuerteventura... IP: *.unitymediagroup.de 24.01.13, 15:57
                              Ktoś wypisuje bzdury.

Owszem, przez aledrogo kupisz wspaniałe podróbki perfum. Za to na wyspach oryginały będą zdecydowanie tańsze, niż w Polsce. Kupisz gdziekolwiek, byle nie na murzyńskich bazarkach. Pamiętaj, że w samolocie i na lotnisku (w strefie za kontrolą) jest najdrożej. Najtaniej w centrach handlowych, w drogeriach.
                            • 1pa-wel Re: Fuerteventura... 24.01.13, 16:43
                              Przy płatności kartą kredytową raczej nie ma kaucji. Wysoka kaucja jest przy płatności gotówkowej. Przy wypożyczaniu samochodu, należy zadbać, aby było pełne ubezpieczenie. Nie interesują cię wtedy żadne zarysowania samochodu. Jeśli masz tylko jednostronne ubezpieczenie, to przed odbiorem samochodu trzeba go dokładnie obejżeć i wszelkie uszkodzenia zgłosić.
                              • Gość: Janek Re: Fuerteventura... IP: 83.218.108.* 24.01.13, 23:20
                                A rezerwował ktoś samochód przez Internet. Na stronie Cicar nie mogę znaleźć opcji pełnego ubezpieczenia... Może polecacie inna firmę...
                                • 1pa-wel Re: Fuerteventura... 25.01.13, 16:10
                                  Można przez internet zamówić z ubezpieczeniem podstawowym, a na miejscu dopłacić do ubezpieczenia pełnego
                                  • Gość: Janek Re: Fuerteventura... IP: 83.218.108.* 27.01.13, 13:06
                                    Rozumie, że za wynajęcie płaci się przelewem
                                    • 1pa-wel Re: Fuerteventura... 27.01.13, 20:26
                                      Gdy zamawiałem przez internet, płaciłem kartą kredytową.
                                • Gość: colin Re: Fuerteventura... IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 09:53
                                  Musisz uważać na perfumy jest bardzo dużo podróbek nawet w sklepach ,a nie wspomne o bazarach.
    • Gość: primee Re: Fuertaventura - Caleta de Fuste IP: *.173.45.201.tesatnet.pl 26.02.13, 22:49
      Witam,
      Janku, czy już wróciliście i możecie podzielić się wrażeniami odnośnie podróżowania z dzieckiem i pobytu na Fuercie. My niedługo wybieramy się również z półtorarocznym dzieckiem i bylibyśmy wdzięczni za rady i wskazówki. Pozdrawiam i z góry dziękuję :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka