Dodaj do ulubionych

Prośba o poradę

IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.13, 23:45
Witam Wszystkich,

wylądowałem tu po tym jak zrezygnowałem z majówki w Egipcie - super hotel z aquaparkiem, ale sytuacja tam nie nastraja do spokojnego wyjazdu (z dziećmi 2 i 5 lat). Stanęliśmy przed dylematem gdzie w takim razie się udać w zamian. Wszystko już praktycznie w biurach wykupione ale udało nam się znaleźć Teneryfę i hotel Luabay Costa Los Gigantes. Czy ktoś w ostatnich miesiącach może był i wie jak w tym roku jest w hotelu? Czy to dobry hotel z dziećmi?

No i pogoda - Puerto Santiago na przełomie kwietnia i maja. Czy w dzień jest już ciepło? Ostatnie lata jeździliśmy do Turcji bo z nas zmarźluchy - tu nie jesteśmy w stanie ocenić jakiej pogody się spodziewać, a co opinia to inna.

Dzięki z góry zą info
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: Prośba o poradę 24.03.13, 11:11
      Ja byłam z dziećmi w tym roku, dwa tygodnie styczeń/luty.
      To typowy hotel dla rodzin z dziećmi.
      Wspaniałe animacje, moje dzieciaki ( 15 lat, 6 lat) były zachwycone.
      Z jedzeniem gorzej, choć myślę że każdy znajdzie coś dla siebie.
      Dla dzieci - mini golf, park wspinaczkowy, mini plac zabaw, boisko do piłki nożnej, tenisa, szachy przy basenie. Baseny 1 duży przy barze z jedzeniem + brodzik , drugi basen połączony z kolejnym i mały basen ze zjeżdżalnią plus brodzik obok bar z alkoholami. Tam są przeważnie zabawy dla dzieci i dorosłych i muzyka :)

Okolica przepiękna, około 10-15 minut do plaży Playa De La Arena z czarnym piaskiem, bardzo czysta, z ratownikami i wspaniałymi falami - uwaga wciągają !
      Bardzo blisko do miejscowości los Gigantes.
      Nie bierzcie wycieczek z hotelu-o wiele taniej można wykupić np.rejs na wieloryby w miasteczku. Samochody także. Jest kryzys, można autko z 1/2 baku, fotelikami wynająć już za 25 euro za dobę z odbiorem autka w hotelu.

Uważam,że będziecie zadowoleni. Minusem jest tylko brak zakazu palenia na basenach. Bardzo nam to przeszkadzało i niezbyt dobra kuchnia. Ale może to kwestia gustu.
      Z samego hotelu i lokalizacji będziecie zadowoleni.
      W barze na dole, przy windach barman ( b. sympatyczny ) serwuje likier bananowy. Nie bierzcie drinków z mrożonymi kolorowymi sokami - są okropne. Z alkoholi polecamy martini rojo i likier bananowy.
      Jak coś pytaj.
      • bemeta Re: Prośba o poradę 24.03.13, 13:23
        Hotele Luabay naleza (nalezaly) do grupy Horizonia ktora upadla miesiac temu.
        Dowiedz sie dobrze komu placisz zebys nie mial niespodzianek. Znajac sektor to ktos to kupil i dziala jak przedtem dopytaj sie dobrze w biurze.
        Fale "wciagaja" to znaczy wynosza w morze przy odplywie, recepcja ma z pewnoscia wystawiona tabele przyplywow i odplywow na kazdy dzien.
        pozdrawiam normalnych,
        bart.
        • Gość: jasiu... Re: Prośba o poradę IP: *.unitymediagroup.de 24.03.13, 13:43
          Potwierdzam! Na Playa de la Arena (w Puerto Santiago) fale są mocno wciągające i kąpiel dzieci będzie problematyczna, tym bardziej, że dno ucieka tam bardzo szybko. Dobre buty na plażę konieczne, bo w maju to na czarnym piasku jajecznicę smażyć można. Aleogólnie miejsce super, polecam, tym bardziej że i zwiedzić trochę będziecie mogli (wypłynięcie "na delfiny", Loro Park).
        • karollek79 Re: Prośba o poradę 25.03.13, 14:48
          Bardzo niepokoi mnie ta informacja o hotelu Luabay Costa Los Gigantes, ponieważ mam wykupione wakacje właśnie w tym hotelu. Bemeta, czy wiesz coś więcej na ten temat? Czy ktoś przejął ich hotele? Kurczę, znajomi bardzo rekomendowali ten hotel, byli tam w ubiegłym roku i w tym roku również lecą w to samo miejsce... A tu taki zonk!
          • Gość: Ryszard1980 Re: Prośba o poradę IP: *.net.obi.com 25.03.13, 18:07
            Spokojnie - też już wykupiłem - wszystko w porządku.

W grudniu sieć Globalia kupiła hotele Luabay od bankrutującego Orizonia. Od grudnia siecią Luabay (w tym hotelem Gigantes) zarządza Globalia.

translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.02b.com/en/notices/2013/02/orizonia_closes_down_3_500_out_of_job_4008.php&prev=/search%3Fq%3Dluabay%2Bglobalia%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DX%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26biw%3D1600%26bih%3D733%26tbs%3Dqdr:y&sa=X&ei=xIJQUe6bH4iHPau7gOgB&ved=0CHAQ7gEwCQ
            • Gość: Ryszard1980 Re: Prośba o poradę IP: *.net.obi.com 25.03.13, 18:11
              I jeszcze oficjalne info ze strony Globalia

www.globalia-corp.com/en/default/noticias/ficha/id/84
              Drugim chętnym była sieć Barcelo. Globalia złożyła lepszą ofertę.
              • karollek79 Re: Prośba o poradę 25.03.13, 18:25
                :-) dzięki za info. Trochę mnie zmartwiły ostatnie opinie na tripadvisor, wystawione w marcu... Podobno ludzie się potruli żarciem... Mam nadzieję, że to jednorazowa wpadka.
            • bemeta strona globalii z grudnia to o "kant d..y potluc" 25.03.13, 20:56
              To porozumienie nie zostalo podpisane, nawet po obnizce ceny, nie mam czasu dlubac zeby to sprawdzic tzn. kto to wzial..... ale zapewniam cie ze globalia nie wziela orizonii.
              Orizonia dala bombe pod koniec lutego i jedyne co sie dobrze sprzedalo to Orbest, w czesci a Barceló a w czesci komus innemu....
              Uspokajanie sie wiadomosciami z grudnia to troche jak branie aspiryny na syfilis.
              Chociaz przyznam szczerze ze napewno nikt nie wysadzil hotelu w powietrze i dalej funkcjonuje.
              Globalia nie wydolila finansowo zeby przejac Orizonie....
              Nie powinno byc zadnych problemow, juz tu przezylem rozne fuzje i konfuzje......
              Pozdrawiam normalnych,
              bart.
              • bemeta cofam wypowiedziane slowa 26.03.13, 11:59
                Sorry,
                faktycznie Luabay przejela Globalia, Linie lotnicze Orbest wzial Barcleó (w czesci, reszta samolotow zostala zwrocona leasingodawcy).
                6 misiecy przed bomba Horizonii juz sie o niej mowilo, teraz tematem jest bomba Globalii ktora sie troche zachlysnela kupnem Luabay, chociaz bylo za grosze (stosunkowo oczywiscie)
                Globalia miala apetyt na cala Horizonie ale nie wystarczylo kasy.
                Orizonia zwalnia grupowo 3200 osob glownie pracownikow biur podrozy.
                Skad to wiem? bo moja juz prawie byla zona byla CDC w Orbest a teraz jest w Barceló.
                Kto dzisiaj utrzymuje dzisiatki biur za grube pieniadze jak wszyscy i tak kupuja przez internet?
                Wystarczy zmontowac call center gdzies na wsi i 100 osob robi to co robilo 3200, taki lajf, ludzie chodza do biura zawracaja tylek wypytuja.... a potem zamawiaja najtansza oferte przez net. Tak samo jest z prawie wszystkim. Ida do sklepu, ogladaja towar, dostaje fachowa porade.... a potem sie kupuje na aledrogo ibeju czy gdziekolwiek.
                Komu sie zdazy przyjechac na GC niech sie przeleci po centrum np. Telde, miasto wymarle tylko brakuje tych wedrujacych traw jak w westernach..... u mnie na wsi (Marpequeña) piekarz rozwozi chleb, ma rozpiske i wie w ktore dni biore 1 bulke a w ktore 2 a kiedy zadnej (bo tyram) ... ta sama cena co w piekarni.
                Pozdrawiam normalnych
                bart.
    • Gość: mechan Re: Prośba o poradę IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 26.03.13, 08:35
      Byłem w tym hotelu 2 tygodnie w styczniu 2012. Wg mnie to niezły hotel, zwłaszcza dla rodzin z dziećmi. Jest plac zabaw, boisko do piłki, na którym codziennie odbywają sie mecze dla dzieci, potem dla starszych, takze dorosłych, przy basenach dużo animacji zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Problemem bywają kolejki do restauracji na posiłki. Co do plaży Palaya de Arena, to odradzam kapiel z dziecmi, w ciagu kilku minut ze spoojnej wody potrafi sie zrobic tam takie pieklo, że i doswiadczeni plywacy maja problemy. Lepiej już podejśc (nie wiecej niż 25 min drogi pieszo z dziećmi) lub podjechać do Puerto de Santiago, które praktycznie jest połączone z Los Gigantes, a plaża tam jest po pierwsze duzo większa, dużo ładniejsza i nie ma tam takich pływów jak na Playa de Arena.
      • iziula1 Re: Prośba o poradę 26.03.13, 17:32
        Chyba mówisz o innej plaży.
        Playa de la Arena leży w Puerto de Santiago. Może chodzi ci o Playa de Chica?
        • Gość: mechan Re: Prośba o poradę IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 26.03.13, 22:29
          Sorry, masz rację. Chodziło mi o plażę na tyłach portu w Los Gigantes.
          • Gość: Ryszard1980 Re: Prośba o poradę IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.13, 23:00
            Ok. Już zdecydowane i jedziemy :)

Niepokoją mnie jeszcze informację o problemach żołądkowych gości Los Gigantes (grypa żołądkowa). Czy ktoś zetknął się z tym problemem? W Egipcie zemste faraona rozumiem... Ale na Kanarach?
            • iziula1 Re: Prośba o poradę 27.03.13, 08:48
              Unikaj nie dosmażonych steków :)
              Niestety to ich specjalność :(.
              Nie wiem czy taka specyfika tego hotelu czy zła maniera kucharzy.

Maja świetne ciasta - tarty takie że palce lizać, desery też. Świeże owoce.
              Natomiast śniadania to porażka. Oby to się zmieniło.

Część gości z Polski na obiady chodziło do knajpek przy plaży. Tam nawet pizza smakuje lepiej niż w Polsce.
              Baw się dobrze.
              Kurcze, zazdroszczę :D
            • Gość: Zielona Góra Re: Prośba o poradę IP: *.pwsz.pl 27.03.13, 13:08
              faktycznie w Egipcie dawalismy ostro w kibelkach oj była jazda. Kupowaliśmuy ich ANTINAL a później tabletki o nazwie FLAGYL ....

Na Karanrach spokój jesz pijesz bez obaw
    • Gość: Zielona Góra Re: Prośba o poradę IP: *.pwsz.pl 27.03.13, 13:07
      w zeszłym roku byłem w maju na LaNZAROTTE rewelacajA !!!!! PIEKNE MIEJSCE DO ZWIEDZANIA. bYLIŚMY Z 2 DZIECI WYPOZYCZYLIŚMY AUTKO (SUPOER TANIO) i zobaczyliśmy echhhh piękne miejsca. W Egipcie byliśmy 3 razy i Kanary duzo fajniejsze. Weź tylko na wieczór coś z długim rękawem bo może wiać tak samo z rana ale tylko do 12-tej
      • Gość: Ryszard1980 Re: Prośba o poradę IP: *.net.obi.com 27.03.13, 17:16
        @iziula, @mechan

Czy jest sens wykupować "Splendit Service" w tym hotelu? (widok na morze, lepsze alkohole, internet WI-FI).

Widzieliście jakąś różnice dla gości z tym pakietem?
        • iziula1 Re: Prośba o poradę 27.03.13, 18:40
          W mojej opinii - nie. Goście splendid mieli oddzielne stoliki odgrodzone od innych symbolicznie.
          Wiem,że dochodzi codzienna prasa, owoce, kawa, herbata donoszona do pokoju i szlafroki.
          Wi-fi - nie wiem.
          My wykupiliśmy pakiet tygodniowy ale mimo,że w pokojach są gniazda strukturalne internet był tylko w głównym budynku hotelowym. Podejrzewam,że nawet splendid tego nie zmienia.
          Nie wykupowaliśmy usługi splendid ale zarezerwowaliśmy pokój z widokiem na ocean. Warto. Część pokoi jest przy placu zabaw z zerowym widokiem oceanu czy klifów.

W tym hotelu wykupienie dodatkowej usług w mojej opinii jest strata kasy.
          Lodówkę masz zawsze uzupełnianą wodą, piwem, colą.
          Ktoś napisał,że pod czas kolacji są kolejki do restauracji. Owszem, ale kilkuminutowe. Aż obsługa przygotuje stolik po gościach np. dla 4 czy 6 osobowej rodziny.

Wiesz, może dla lepszych alkoholi był się skusiła :P.
          Tylko tyle.

A, i ważne bo jedziesz z dziećmi. Hotel ma lekarza, wystarczy zadzwonić do recepcji.
          • iziula1 Re: Prośba o poradę 27.03.13, 18:43
            iziula1 napisała:

>
            > Wiesz, może dla lepszych alkoholi był się skusiła :P.
            > Tylko tyle.
            >
            Sorry, miało być "oczko" a wyszło co wyszło! :D
          • Gość: Ryszard1980 Re: Prośba o poradę IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.13, 23:11
            @Iziula

A widok na morze rezerwowaliście już w Polsce w biurze czy na miejscu w hotelu?
            • Gość: mechan Re: Prośba o poradę IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 29.03.13, 09:18
              Ja rezerwowałem widok na morze w momencie rezerwacji wyjazdu, czyli na samym początku.
              A naprawdę warto, bo poza morzem widok jest w kiedunku wyspy La Gomera, która wygląda naprawdę ciekawie, gdyż nawet w najbardziej upalne i bezchmurne dni jej wierzchołek był w chmurze, wyglądało to tak, jakby chmura ta była nadziana na szczyt tej górzystej wyspy.
              • iziula1 Re: Prośba o poradę 29.03.13, 11:40
                Rezerwowałam w momencie podpisywania umowy w biurze.
                Popieram bemeta - La Gomera wygląda cudownie. Szczególnie o świcie gdy jest cała bez chmur i widać ją jak na dłoni. Zachodzące słońce za Gomerą oświetlą ją na różowo - widok niezapomniany :)
    • bah77 Re: Prośba o poradę 28.03.13, 08:09
      > Puerto Santiago na przełomie kwietnia i maja. Czy w dzień jest już ciepło? Ostatnie lata jeździliśmy do Turcji...

Dla Puerto de Santiago: średnio od min 17 st. w nocy do max 22 st. w dzień (Alanya/Antalya: 12 do 23).

> co opinia to inna.

Po prostu, każdy ma inne szczęście do pogody a większość opisuje swoje wrażenia.

Teneryfa najpiękniejsza jest w maju, szczególnie w górach. :)
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,59854596,62196885.html

bah77
    • Gość: solis Re: Prośba o poradę IP: *.158.217.161.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.03.13, 15:32
      Wróciłam kilka dni temu z Teneryfy, zatrzymalam sie w Puerto Santiago. Okolice wybraliscie bardzo dobra-blisko do pięknych klifow Los Gigantes, jest kameralnie i spokojnie. Bez tłumów i alei gwiazd jak w Los Cristianos i kurortach na południu. Bardzo dobra baza wypadowa do Maski (zdecydowanie warto) i pięknej trasy widokowej prowadzącej pod Teide.
      Pogoda gwarantowana, słońce porządnie Was wygrzeje:). Temp 23 st, odczuwalna w słońcu ok. 28.st, do tego lekki, bardzo delikatny wiaterek powodujący ze jest czym oddychać i słońce nie męczy (zreszta ta cześć Teneryfy uchodzi za najmniej wietrzna) - także pogoda idealna.
      Sama juz bym wróciła:) Bawcie sie dobrze:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka