Dodaj do ulubionych

Lanzarote czy Teneryfa

IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.13, 16:37
Poczytałam trochę w necie, przejrzałam forum, a nadal nie mogę się zdecydować.
Sprawa przedstawia się następująco:
- zależy mi na tym, żeby zwiedzać, na plażowanie poświecę pewnie tylko jeden dzień,
- nie mam prawka, więc jestem skazana na dobrą komunikację autobusową i fakultety (na której z wysp bym nie była, to ze dwa ciekawe znajdę),
- życie nocne niespecjalnie mnie interesuje, więc nie zależy mi na rozrywkowej miejscowości,
- wydaje mi się, że na Teneryfie bardziej jest co robić, z drugiej strony ciekawi mnie kameralna wyspa Lanzarote i jej niesamowite, surowe krajobrazy.
W związku z powyższym jestem w kropce i mam kilka pytań.
Czy na obu wyspach komunikacja autobusowa jest dobra i czy da radę dojechać w ciekawe miejsca z miejscowości turystycznych? Jak jest z dojazdami do stolic wysp? Czy w Arrecife w ogóle jest coś do oglądania (w końcu to nieduże miasteczko)? Jak jest z pogodą w listopadzie-styczniu (chcę jechać w okresie zimowym)? Co bardziej polecają osoby, które były na obu wyspach?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tominator Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.pool.mediaWays.net 09.08.13, 18:43
      1. Co chcesz zwiedzać?
      2. Dobrej komunikacji autobusowej to nie ma na żadnej z wysp.
      3. Teneryfa jest nie mniej "kameralna" od Lanzarote, a "niesamowitych" krajobrazów ma więcej (jak się wie, gdzie ich szukać).
      • Gość: Miranda Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.13, 19:21
        1. Zależy mi na urokliwych miasteczkach i miejscach ładnych widokowo.
        2. Czyli autobusem nie bardzo da radę? No to klops. :(
        3. Teneryfa uchodzi za bardziej popularną i rozrywkową wyspę z większą liczbą turystów. Co do widoków, to chodziło mi o księżycowy krajobraz Lanzarote, Teneryfa chyba jest bardziej zielona.
        • Gość: Tominator Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.pool.mediaWays.net 09.08.13, 19:57
          Teneryfa czy Lanzarote to przede wszystkim góry. Jak chcesz miasteczka, to lepiej pozostań na kontynencie. Te parę relatywnie ciekawych miasteczek nie umywa się do tego, co oferują lądowa Hiszpania, Francja, Włochy itd.

Na każdej z tych wysp jest parę celów, które da się zaliczyć autobusem bez większych problemów, szereg takich, że 1 godzina atrakcji będzie wymagała kilku godzin w podróży autobusem i takie, że do podróży autobusem trzeba dodać 1, 2 albo i więcej godzin dreptania na piechotę.

Teneryfa jest przede wszystkim większa. Księżycowy krajobraz Lanzarote jest fajny, ale caldera Teide czy Anaga na Teneryfie są dużo bardziej malownicze. Poza tym problemem na Lanzarote jest właściwe oświetlenie: jesteś w określonym miejscu w określonej porze i pogoda też pasuje, masz obłędny widok; o innej porze, albo przy nie pasującym oświetleniu widzisz dużą kupę piachu. Na mój gust obie wyspy są atrakcyjne dla ludzi chodzących po górach, normalny turysta znajdzie więcej ciekawych miejsc w starej Europie.
        • Gość: jasiu... Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.unitymediagroup.de 09.08.13, 20:39
          Autobusem daje radę na każdej wyspie jak najbardziej, problem jest z rozkładem jazdy. Podawane są godziny odjazdów z przystanków początkowych i te się czasem zgadzają. W sumie autobusów jest sporo i z reguły masz szansę nimi pozwiedzać. Poza tym na wyspach są dość tanie taksówki. Mam cennik z La Palmy, ale są na nim odległości, a więc masz szansę porównać - fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ic/uc/ld1m/L3c0aqobjjw8MQh3RX.jpg - jeśli jedziesz gdzieś w cztery osoby, to na jedną osobę wychodzi wcale nie tak drogo.

Ja preferuję Teneryfę. Właśnie z uwagi na jej pewną naturalność. Oprócz ewidentnie komercyjnych miejsc, masz również miejsca bardzo klimatyczne. Tominator ma rację, trzeba wiedzieć, gdzie szukać.

Wiem, że się narażam, ale dla mnie Lanzarote jest sztuczna. Ten cały César Manrique, który polskiemu Kędziorze do pięt nie dorastał, choć niektórzy porównują go z Kenarem zawłaszczył wyspę. Wszędzie te jego symbole, rzeźby. Pomysł na uporządkowaną architekturę dobry, tyle że nie do końca zrealizowany. Nie wspomnę o parku Timanfaya. To robi wrażenie, ale w momencie kiedy zaczynasz spacer na najmłodszym polu lawy (La Palma, wulkan Teneguía) to się zastanawiasz, co ci się w tej autobusowej wycieczce tak podobało. Ot komercja, tyle że mocno zawoalowana. Oczywiście te opinie są moimi prywatnymi opiniami i szanuję prawo wszystkich, do posiadania opinii odrębnych od mojej.
    • Gość: Miranda Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.13, 22:38
      Dziękuję za odpowiedzi, trochę mi się rozjaśniło. Muszę jeszcze przemyśleć sprawę. Jakiś czas temu byłam na Maderze, w której się zakochałam i chciałam zobaczyć coś innego w tamtych okolicach - wybór padł na Kanary. Na Maderze jeździliśmy samochodem, więc było dużo łatwiej, a teraz pojadę sama albo z koleżanką, która też nie prowadzi samochodu. Znalazłam strony lokalnych biur, które oferują wycieczki (więcej jest na Teneryfie), może jakby co, to jest jakaś opcja?
      • Gość: Tominator Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.pool.mediaWays.net 10.08.13, 17:03
        Jak masz za sobą Maderę i Ci się podobała, to lepiej wybierz się na Teneryfę: z jednej strony trochę podobny charakter, z drugiej wygląda zupełnie inaczej. Poza tym dobrym rozwiązaniem mogłoby być znalezienie (przez internet) biura/ludzi organizujących wycieczki piesze. Za tydzień zapłacisz kilkaset euro, ale zobaczysz dużo więcej niż używając komunikacji publicznej.
        • Gość: Miranda Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.13, 09:14
          Dzięki. Cały czas się waham, bo z tego co widzę na zdjęciach (i słyszę od ludzi) Teneryfa jest przepiękna. Z drugiej strony Lanzarote to coś zupełnie innego, niż miejsca, które widziałam do tej pory.
          Masz na myśli trekkingi, jak np. w wąwozie Masca? Lubię spacery, jeżdżę na rowerze (wprawdzie bardziej rekreacyjnie, niż wyczynowo), umiarkowany wysiłek fizyczny to dla mnie żaden problem.
          • Gość: Tominator Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.pool.mediaWays.net 11.08.13, 16:19
            Rzeczywiście miałem namyśli trasy w stylu zejścia wąwozem Masca. W tym rejonie Teneryfy jest jeszcze parę ciekawych szlaków, poza tym rejon caldery Teide (kapitalne łatwe szlaki między El Portillo i Montana Blanca, wejście na Guajara, Pico Viejo od południowego-zachodu, na Teide oczywiście też można wejść), sporo bardzo fajnych szlaków w Anaga. Problemem jest niestety dostanie się, jak się nie ma własnego samochodu. Znalazłem rozkład jazdy sprzed 3 lat i np. w rejon Teide jest jeden autobus wyjeżdżający z dołu po 9 (czas jazdy chyba jakaś godzina) i powrotny koło 16; dojazd do Anaga też jest kiepski, np. linia do Taganana: po autobusie 6:50 z Santa Cruz następny jest o 10:30 (czas jazdy pewno też niewiele krótszy niż godzina), powrotny autobus alternatywnie 15:40, 18:20, ostatni 20:35. Tzn. na zwiedzanie/piesze wycieczki ma się jakieś 5 godzin + łącznie jakieś 3-4 godziny na dojazd i powrót. Oczywiście problem transportu znika, gdy te wycieczki organizuje jakaś miejscowa firma.
    • bah77 Re: Lanzarote czy Teneryfa... 11.08.13, 16:11
      Tyle zobaczyłem na Teneryfie bez auta:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,59854596,62188011,0,2.html?v=2

> Czy na obu wyspach komunikacja autobusowa jest dobra i czy da radę dojechać w c
      > iekawe miejsca z miejscowości turystycznych?

Nie miałem problemu z autobusami na żadnej z 5 największych Wysp Kanaryjskich, szczególnie z dojazdami do miejscowości.
      Jednak najpiękniejsze miejsca na Kanarach to Cuda Natury i trzeba do nich często dojść pieszo, np. do PN Timanfaya to niezły spacer. A np. pod Teide jest tylko 1 kurs/dzień, gdyż prawie wszystkie kursy na wyspach układane są pod potrzeby mieszkańców, a nie turystów.

> Czy w Arrecife w ogóle jest coś do oglądania (w końcu to nieduże miasteczko)?

Tak:
      fotoforum.gazeta.pl/uk/Arrecife,77.bah.html

> Jak jest z pogodą w listopadzie-styczniu (chcę jechać w okresie zimowym)?

Np. taka (ostatnio na Lanzarote):
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,132510528,140691713,0,2.html?v=2

> Co bardziej polecają osoby, które były na obu wyspach?

Obejrzeć powyższe fotki, albo... zrobić losowanie... i np. za rok wybrać się na drugą. :)

bah77
    • kasianarozdrozach Re: Lanzarote czy Teneryfa 11.08.13, 17:18
      A na ile dni sie wybierasz? My bylismy 7 nocy na Lanzarote i to bylo wiecej niz wystarczajaco. Gdybysmy nie chodzili snorkowac, wytarczylybyy pewnie z 4 dni i po tym czasie bysmy sie nudzili. Wyspa jest po prostu mala, jak sie uprzesz, wszystkie atrakcje mozna odwiedzic w jeden dzien. Krajobraz ksiezycowy, jest kochasz zielen, moze wydac Ci sie malo przyjazny. "Klimatycznych miasteczek" raczej nie uswiadczysz, chociaz w kazdym chyba znajdzie sie mily zakatek. Proponuje przejazdzke szlakiem winnic z degustacja, koniecznie odwiedziny w Parku Timanfaya i polecam sprobowac snurkowania!
      W temacie Teneryfy niestety sie nie wypowiem, bo nie bylam.
      • Gość: Miranda Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.13, 10:31
        Też chcę jechać na 7 dni i zastanawiam się, czy na Lanzarote będzie co robić. Jakby co, to widzę to tak - jeden dzień fakultet po Lanzarote, jeden dzień fakultet po Fuercie, dwa-trzy dni zwiedzania autobusem, ewentualnie rowerem.
        • kasianarozdrozach Re: Lanzarote czy Teneryfa 05.09.13, 22:43
          Nie wiem, czy masz mozliwosc wynajecia samochodu? To jest moim zdaniem najlepsza opcja. Uwazam, ze 7 dni jest super, my zwiedzalismy, odwiedzalismy winnice, snorkowalismy tez dosyc duzo, czasem po prostu szlismy na spacer i czas strasznie szybko zlecial. Mielismy w planie odwiedzenie Fuerty, ale na to juz czasu zabraklo :)
          • Gość: Miranda Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.13, 13:13
            Nie mam takiej możliwości, niestety.
    • Gość: gogi Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.13, 00:01
      teneryfa ,jak nie chce na plazy spedzic calych wakacji i nie chcesz sie wynudzic to tylko teneryfa i tylko pd i tylko adeje ,tam masz tez autobusy chyba 111 albo 110 do stolicy dojedziesz najszybciej ,,na gomere popłyń ,do puerto do Loro pojedziesz ,,do siam parku poplywasz na maske ale jak nie samochodem to nie wiem czym tam ,,,moze wyciaszka jakas ,,,ale koniecznie jedz tam ,wogole nie ma piekniejszej wyspy na swiecie niz tene..........
      • Gość: Miranda Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.13, 10:35
        Przeglądam rozkład jazdy autobusów na Teneryfie:
        www.titsa.com/planificaViaje1.php
        Jak to możliwe, ze 110 jedzie z Santa Cruz do Costa Adeje: w dni powszednie 30 minut, w weekendy i święta prawie półtorej godziny?:) Czy może to są godziny odjazdów z jednej i drugiej miejscowości?:)

PS. Korzystał ktoś z wycieczek Elsole Tours?
        • Gość: ggoo Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.13, 22:18
          no pewnie ze to godziny odjazdow. musza byc jak pisze ze 30 min to nie dojedziesz napewno w tym czasie autobusem ,,... autobus pospieszny jedzie cos okolo 1 godziny czy godziny z haczykiem z adeje do Santa C.
          • Gość: Miranda Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.13, 22:25
            Dzięki, trochę się zakręciłam.:)
            • Gość: M Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.13, 09:25
              Lanzarote, autobusy:
              www.lanzarote.com/es/guaguas/
              • Gość: Miranda Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.13, 19:27
                Tutaj też jest rozkład:
                www.intercitybuslanzarote.com/index.php?lang=en
                Wygląda na to, że żeby swobodnie poruszać się po wyspie, trzeba robić przesiadki w Arrecife.
                Zalazłam dwa lokalne biura (niżej linki dla zainteresowanych) z którymi można objechać Lanzarote i Fuerteventurę taniej niż z polskim BP.
                www.customertravel.es/en
                www.lanzaroteexperiencetours.com/en/index.html
                • Gość: Miranda Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.13, 17:57
                  I jeszcze:
                  www.lanzarote.com/excursions/
                  www.lanzaroteguidebook.com/excursion/guided-tours
    • zembiczek Re: Lanzarote czy Teneryfa 04.09.13, 18:24
      Miałam okazję być na wszystkich trzech wyspach wymienionych przez Ciebie w wątku. Jak byłaś na Maderze i tam Ci się podobało, to polecałabym jednak Teneryfę, bo tam zieleni trochę jest w przeciwieństwie do ciekawej, jednakże bez zieleni Lanzarote. Poza tym na Teneryfie jest co zwiedzać, są i miasteczka i góry i ciekawe wybrzeże, Lanzarote interesująca, ale na krótszy wypad. Po Maderze wybrałabym Teneryfę, potem Lanzarote.
    • Gość: Miranda Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.13, 13:12
      Większość osób poleca Teneryfę, a mnie jakoś ciągnie na Lanzarote.:) Ale jeszcze się nie zdecydowałam, tym bardziej, że pewnie pojadę najwcześniej w styczniu, przynajmniej na razie wszystko na to wskazuje.
      Póki co przeglądałam miejscowości turystyczne na obu wyspach i na Teneryfie podoba mi się Puerto Santiago (ale komunikacja z resztą wyspy chyba taka sobie) i Puerto de la Cruz (ale to północ, wiec pogoda może być gorsza niż na południu). Natomiast na Lanzarote najbardziej wpadła mi w oko Playa Blanca, chociaż Costa Teguise chyba jest praktyczniejsze.
      • Gość: anna Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: 213.143.60.* 07.10.13, 14:37
        ja proponuje costa tequise na lanzarote, mieszkam tutaj i lanzarote jest jedyne w swoim rodzaju
        • Gość: Babs Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.pools.arcor-ip.net 22.01.14, 22:39
          Mam pytanie do Anny - mieszkasz w Coste Tequise? - Jade w lecie z mezem tam na urlop, chcialam o cos zapytac. Jezeli mozliwe - prosze tutaj mi odpowiedziec. Bardzo dziekuje.
      • Gość: Kero Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.13, 15:22
        Jak dla mnie Playa Blanca jest ciekawsza. Ale jeśli chcesz zwiedzać to Costa Teguise jest lepiej usytuowane, bardziej centralnie.
        • Gość: gość Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.syrion.pl 09.10.13, 10:18
          Byłam ostatnio na Lanzarote - krajobraz księżycowy jak najbardziej niepowtarzalny i warty zobaczenia. Zaliczyliśmy objazd po wyspie po najważniejszych atrakcjach (do Parku Timanfaja wpuszczają tylko autobusy jak przyjedziesz autem to czekasz aż napełnią autobus i dopiero jedziesz oglądać), popłynęliśmy na Feurte i łodzią podwodną -tak na przemian dzień plażowania, dzień atrakcji. Byliśmy 7 dni ale pewnie i na 14 starczyłoby pomysłów bo były możliwości a czas płynął tak spokojnie i leniwie (zupełnie inne tempo życia) że czułam jakbym wyjechała na dłużej ;)
    • Gość: Miranda Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.13, 17:01
      Chciałam tylko napisać, że zdecydowałam się na Lanzarote i miejscowość Playa Blanca. Może i praktyczniej mieszkać bardziej w środku, ale wyspa nie jest duża, więc powinnam jakoś dać radę. Dziękuje wszystkim za podpowiedzi i wskazówki.:)
    • Gość: Pyszna Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.14, 23:55
      Możesz to połączyć. Ja byłam z BeeFree na Lanzarote i oni tam mają takie wycieczki fakultatywne, że można zwiedzić kilka wysp. Ja akurat zwiedziłam Fuerteventurę i Lobos. Najlepiej zapamiętałam delfiny na dziko! Niesamowite wspomnienie :)
      • Gość: Aka Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.14, 20:29
        Teneryfa i owszem, ale tylko dla tych, którzy nie mają choroby lokomocyjnej. Widoki - wspaniałe, ale jazda przez góry krętymi, wąskimi drogami - to niesamowite wyzwanie dla kierowców (raczej musi być doświadczony), a pasażer musi dobrze znosić taką jazdą, bo w inaczej, to nic z tych pocztówkowych pejzaży.
        • Gość: gość Re: Lanzarote czy Teneryfa IP: *.play-internet.pl 01.03.14, 11:14
          Mi osobiście bardziej podobało się na Teneryfie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka