Dodaj do ulubionych

Teneryfa początek lutego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.13, 13:08
czy I połowa lutego to dobra pora na zwiedzanie wąwozu Masca-będe 2 tygodnie na Teneryfie,chcę pojechać wypożyczonym samochodem.gdzie zostawić samochód, jak wrócić,aby jak najwięcej zobaczyć?
Jakiej pogody należy się spodziewać?,wykupiłem noclegi w Puerto de Santiago.
Obserwuj wątek
    • Gość: jasiu... Re: Teneryfa początek lutego IP: *.unitymediagroup.de 20.10.13, 13:48
      Pora bardzo dobra. Teoretycznie możesz jechać do wioski (w lutym tłumów nie ma) zostawić samochód, zejść (fajnie się schodzi) i wejść spowrotem. Tylko uważaj, bo po takiej ekspedycji, możesz być tak zmęczony tym wejściem, że nie będziesz miał siły powiek z oczu dźwignąć, stąd tych widoków za dużo wówczas nie zobaczysz.

Bo najlepiej samochód zostawić pod hotelem, taksówką wjechać na górę, zejść spokojnie wąwozem, i wrócić maleńkim stateczkiem, który możesz zamówić nawet za pośrednictwem taksówkarza (pytasz o taxi boat, to zrozumie). Możesz też zarezerwować tu: www.trekkingmasca.com/?page_id=494 - po angielsku na maile odpowiadają. Wówczas z Los Gigantes polecam po prostu do Puerto Santiago (ostatni element wycieczki) spacer.
      • Gość: Wojtek Re: Teneryfa początek lutego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.13, 14:21
        Dzięki za pomoc,skorzystam z taxi, dokąd ma mnie zawieźć? czy trzeba zamawiać bilety na statek u taksówkarza,jak długo trwa zejście,czy można kupić bilet po dojściu do przystani?
        • Gość: jasiu... Re: Teneryfa początek lutego IP: *.unitymediagroup.de 20.10.13, 16:25
          Przystani, hehe, tam jest po prostu kawałek betonu z którego wejdziesz na łódkę. I nic, żadnego sklepu, ludzi. Wodę do picia zabierz, bo się przyda w wąwozie. Taksówkarze wiedzą dokąd zawieźć. Jeśli zejdziesz za szybko, to ponudzisz się przy zatoczce, albo skusisz na kąpiel. Pryszniców oczysiście również nie ma.

Na stronie którą ci dałem, masz rezerwację na konkretny dzień i godzinę. Ceny 5€ dziecko, 10€ dorosły - też są podane. Horario to godzina, masz do wyboru 13, 15.30, 16.30 i 17.30. Niżej jest ilość dorosłych i niżej ilość dzieci. Aha - wyżej Fecha, to data, Tu nombre na górze - nazwisko. Chyba proste. mail i telefon musisz podać.

Jakbyś chciał taniej, to www.trekkingmasca.com/?page_id=547 - masz wykaz autobusów. Kierowcy też wiedzą, gdzie trzeba wysiąść (przed wsią, chyba że chcesz się kawałek cofnąć ze wsi).
          • Gość: Wojtek Re: Teneryfa początek lutego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.13, 16:35
            dzięki,wszystko jasne ale w nie wiem,ile czasu idąc spokojnym krokiem zajmie mi zejście? będę wdzięczny za odpowiedź
            • Gość: Kero Re: Teneryfa początek lutego IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.13, 09:09
              Ja jako niedoświadczony zupełnie traper schodziłem z dzieckiem 9-cio letnim prawie 5 godzin. Ale akurat temu dzieciakowi było chyba najłatwiej. Kicał jak koza po kamieniach :-)
              Trzy lub cztery razy robiliśmy przystanki na popicie i jedzenie. po kilka minut.
              Z powrotem w życiu nie zaryzykowałbym wejścia - przynajmniej tego samego dnia.
              Teraz chodzą mi głowie myśli by pokonać tę trasę w przeciwnym kierunku czyli pod górę. Toć to tylko 600m :-)
              • Gość: Tominator Re: Teneryfa początek lutego IP: *.pool.mediaWays.net 21.10.13, 19:18
                600 m w dół i w górę (albo odwrotnie) to dolna granica tego, co można oczekiwać w górach, a wąwóz w obie strony piechotą robi całkiem sporo ludzi.
    • Gość: ewa Re: Teneryfa początek lutego IP: 31.4.242.* 21.10.13, 12:08
      Wejdz na strone Tekst linka tam masz opisane nie tylko Masce ale wszystkie wazniejsze miejsca ktore warto zwiedzic.
      Ja od siebie moge dodac ze wejscie do gory jest dla ludzi ze zdrowymi stawami skokowymi!!!
      • Gość: Tominator Re: Teneryfa początek lutego IP: *.pool.mediaWays.net 21.10.13, 19:15
        Stawy pracują jak się schodzi, na podejściu zajęcie mają płuca.
        • Gość: teneryfa1.pl Re: Teneryfa początek lutego IP: 31.4.242.* 21.10.13, 20:07
          Pytanie czy latwiej bedzie schodzic po stopniach o wysokosci 40cm czy wchodzic na nie?
          Wchodzac do gory trzeba pokonac duzo schodkow o wysokosci np.40cm . Tam nie ma wybetonowanego chodnika tylko skacze sie jak koza czasami:) Dla ludzi uprawiajacych jakis sport nie ma problemu. Ale dla kogos kto malo sie rusza polecam isc tylko w dol i wsiasc na jacht.
          Fakt duzo ludzi chodzi wawozem ale 80% tylko w dol!! Sam zobaczy ile ludzi czeka na dole zeby wsiasc na jakis jacht. Trzeba wziasc ze soba duzo wody i cos do zjedzenia!!!
          Wiem cos o tym bo chyba z 10 razy szedlem tamtedy:)
          • Gość: Wojtek Re: Teneryfa początek lutego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.13, 19:01
            czytając informacje,mam pytanie-czy schodząc w dół cały czas schodzi się po schodach o wys.40 cm czy są tylko określone odcinki,ale skoro tysiące ludzi schodzi (a są w różnym wieku) to zejście mimo,że kilkugodzinne da się zaliczyć.Czy fakt, że zejście trwa ok.4 godzin wynika z trudności trasy czy z jej długości ?
            • Gość: Tominator Re: Teneryfa początek lutego IP: *.pool.mediaWays.net 22.10.13, 21:17
              Tam nie ma żadnych schodów, tylko zwykła górska ścieżka. 4 godziny biorą się stąd, że od czasu do czasu staje się i rozgląda lub fotografuje, no i część osób (być może wszystkie grupy) robią przynajmniej jeden krótki postój.
            • bah77 Re: Teneryfa początek lutego 25.10.13, 08:00
              > Czy fakt, że zejście trwa ok.4 godzin wynika z trudności trasy czy z jej długości ?

Trasa wygląda tak:
              fotoforum.gazeta.pl/uk/masca,bah77,0.html

bah77
          • Gość: Tominator Re: Teneryfa początek lutego IP: *.pool.mediaWays.net 22.10.13, 21:27
            Pochodziłbyś trochę po górach, to wiedziałbyś, że zejście kilkaset metrów takimi schodami daje Twoim stawom popalić dużo więcej niż podejście.

Jak schodząc wąwozem skakałeś jak koza, to znaczy, że pomyliłeś drogę.

Przy tej masie ludzi schodzących wąwozem 20% decydujących się na powrót to całkiem sporo. Na mój gust jak ktoś musi podczas 4-godzinnego zejścia jeść i pić, to jest chory. Picie niezbędne jest tylko wracającym piechotą i to głównie dlatego, że po południu robi się trochę ciepło.
            • Gość: teneryfa1.pl Re: Teneryfa początek lutego IP: *.209.224.59.red-acceso.airtel.net 22.10.13, 23:27
              Nie no spokojnie jestem zdrowy:) podczas zejscia nie trzeba ani picia ani jedzenia. Ale z powrotem do gory juz tak. Jak bylem pierwszy raz zabralem tyko slodkie soczki i marzylem o wodzie mineralnej wchodzac do gory. Po dojsciu do miasteczka pol litrowe piwo w barze wypilem w dziesiec sekund:)
              Ja za dwa tygodnie bede nocowal na Teide w schronisku na samej gorze. Podobno z samego rana pracownicy schroniska budza ludzi zeby wyszli zobaczyc wszystkie pozostale wyspy bo wtedy jest bardzo dobra widocznosc. Wieczorem gwiazdy niby tez wydaja sie byc bardzo blisko. Jeszcze nie nocowalem tam wiec pisze tylko to co slyszalem. Oczywiscie bede wchodzil i schodzil na nogach.
              • Gość: Tominator Re: Teneryfa początek lutego IP: *.pool.mediaWays.net 23.10.13, 19:44
                Dobrej zabawy na Teide. Ja o tym od czasu do czasu marzę, ale obawiam się, że z lenistwa (zbyt dużo rzeczy do noszenia) nigdy tego nie zrealizuję. Wydaje mi się też, że główny sense tego noclegu polega na możliwości wejścia na szczyt przed wschodem słońca. Poza tym moje stała rada, jak pojawia się temat Teide, to podchodzenie od El Portillo. Szedłem tą drogą raz do piku, a raz tylko do Montana Blanca i jak dla mnie jest ona (ze względu na oświetlenie przed południem) widokowo wspaniała.
    • Gość: Bonia Re: Teneryfa początek lutego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.13, 14:06

Puerto de Santiago rok temu byłam w lutym, temperatura około 28 ale już kawałek dalej na północ to 18.
      Byliśmy na trekingu MASCA super tam polecam zorganizowaną wycieczkę, jest wjazd do Masci a potem zejście nad ocean około 4 godz. następnie łodziami do na brzeg.

if-activtenerife.com/trekingi/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka