Dodaj do ulubionych

Morro Jable czy Costa Calma?

29.12.13, 14:00
Jadę pod koniec lutego z dwójką dzieci: 11 i 6 lat. Mam do wyboru Sentido Buganvilla Hotel & Spa w Morro Jable i Hotel Royal Suite w Costa Calma. Gdzie plaża jest lepsza?
Czy można bez problemu pojechać autobusem z Costa Calmy na plaże Jandii?
Czy z Hotel Royal Suite jest uciążliwa droga na plażę?
Będę wdzięczna za rady.
Obserwuj wątek
    • Gość: mechan Re: Morro Jable czy Costa Calma? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 29.12.13, 14:37
      Byłem w hotelu Royal Sun 3 lata temu, droga na plażę nie jest uciążliwa, zajmuje 10-15 minut, można przejść przez sympatyczny park w centrum Costa Calma, lubiliśmy tą drogę. Plaża jest dobra, łagodne zejście i bardzo długa płycizna, bezpieczna dla dzieci.
      Sam hotel ma nieduży podgrzewany basen na tyłach, jest tam także jaccuzi, kort tenisowy, nieduże boisko i klubik dla dzieci, byłem tam w II połowie lutego, upałów nie było, ale pogoda do plażowania jak najbardziej, chociaż wiało dość mocno.
      Plaża w Morro Jable jeśli dobrze pamiętam była nieco bardziej stroma, ale także dość bezpieczna. Na Jandię jeździliśmy autem, więc nie powiem czy można się tam dostać autobusem i gdzie najlepiej wysiąść.
    • Gość: mechan Re: Morro Jable czy Costa Calma? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 29.12.13, 14:40
      A tak na marginesie, to właśnie sobie uświadomiłem, że 3 lata temu gdy tam byłem, moje dzieci miały dokładnie tyle co Twoje teraz: 11 i 6 lat :-)
      • zuzu2000 Re: Morro Jable czy Costa Calma? 29.12.13, 15:00
        Bardzo dziękuję. Czy plaża w Costa Calma jest szeroka? Jaki tam jest widok? Sam beton na około?
        Czy da się na samo południe wyspy dolechać samochodem? Widziałam na mapie, ze nie ma tam drogi, pewnie są szutrowe.
        Gdzie wypożyczaleś samochód?
        • Gość: jasiu... Re: Morro Jable czy Costa Calma? IP: *.unitymediagroup.de 29.12.13, 15:08
          No właśnie betonu nie ma ani trochę. fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ic/uc/ld1m/EFDba81lmHQa6K22DX.jpg

Drogi pomiędzy miejscowościami są asfaltowe, zdecydowanie lepsze, niż w Polsce. Tak wygląda droga przez Costa Calma fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ic/uc/ld1m/4TfukinaxOwYbZz0AX.jpg
        • Gość: mechan Re: Morro Jable czy Costa Calma? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 29.12.13, 23:22
          Jaki beton??? sama natura, Jasiu wkleił piękne zdjęcie... dodam tylko, że akurat z drugiej strony niz obejmuje ta fotka, są fragmenty skalistego wybrzeża, ale da się przejść i za chwilę znów jest plaża i tak do samej Jandii piasek przeplata się ze skałami, biegałem tamtędy, to zdążyłem się z tym wybrzeżem zapoznać, ale skał jest naprawdę niewiele. Na tym najbardziej na zachód położynym cyplu nie byłem, ale do Morro Jable jest piękna droga.
          A auto pożyczyłem na miejscu, nawet nie podam dokładnie miejsca, bo to była taka budka przy tym parku w środku Costa Calma, w budce siedział hiszpan a na zewnątrz stało kilka aut do wzięcia, w sumie wzięliśmy auto zupełnie przypadkiem, przechodząc tamtędy, bez jakiejkolwiek rezerwacji, o ile dobrze pamiętam kosztowało to mnie wtedy 70 Euro za 4 dni, i 100 Euro kaucji, auto było z napędem wszystkie koła jakiś daichatsu, których nas nie ma, kaucję zwrócili bez problemu.
    • bah77 Re: Morro Jable czy Costa Calma?... 29.12.13, 15:39
      > Gdzie plaża jest lepsza?

Morro Jable:
      fotoforum.gazeta.pl/uk/morro%2520jable,bah-77.html

Costa Calma:
      fotoforum.gazeta.pl/uk/Costa%2520Calma,bah-77.html

> Czy można bez problemu pojechać autobusem z Costa Calmy na plaże Jandii?

Zależy, w którym miejscu (jest tylko kilka przystanków)?

bah77
    • Gość: akuna Re: Morro Jable czy Costa Calma? IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.13, 18:14
      Mieszkałam w Costa Calma, nasi znajomi dzieci w hotelu obok zatem spędzaliśmy dużo czasu także z młodymi. Cóż mogę napisać: plaża w Costa Calma należy do jednych z piękniejszych, jest bardzo szeroka i piaszczysta, bezpieczna dla dzieci, toalety na plaży (ale to chyba standard na Fuercie?!), woda pod koniec lutego powinna jako tako nadawać się do małego pluskania (ja na początku lutego raz czy dwa się przekąpałam ;-). Samo miasteczko nie oferuje zbyt dużo, jest kilka sklepów i tyle, wieczorem oprócz restauracji hotelowych raczej nie ma co liczyć na restauracyjne uciechy (nie ma po prostu gdzie). Morro Jable: spędziliśmy tam cały dzień, dojechaliśmy autem. Super plaża jednak już faktycznie stroma, chyba trochę mocniej wieje (dużo windsurferów i "kajtowców"), super promenada z dużą ilością sklepów i restauracji. Na pobyt z dziećmi wybrałabym Costa Calma, nie znam hotelu jednak miasteczko i plaża chyba bardziej sprzyjające wypoczynkowi z dziećmi (byłam w Monica Beach, znajomi w Taro Beach). Pozdrawiam.
      • Gość: akuna Re: Morro Jable czy Costa Calma? IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.13, 18:16
        PS. do Morro Jable bardzo fajnie dojeżdża się wynajętym autem, cały czas droga asfaltowa, nawet kawałek autostrady :D Życzyłabym sobie takich dróg w Polsce..
        • Gość: Paw Re: Morro Jable czy Costa Calma? IP: *.range86-144.btcentralplus.com 29.12.13, 22:02
          Spokojnie dojedziesz autobusem. W Morro Jable sporo starych niemieckich golasów.
          • Gość: akuna Re: Morro Jable czy Costa Calma? IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.13, 22:31
            Spacerując od Costa Calma do laguny plażą można "uświadczyć" kilku plaż nudystów, na których sami niemieccy emeryci grający w boule, niebywałe doznanie ;-)
            • Gość: mechan Re: Morro Jable czy Costa Calma? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 29.12.13, 22:53
              Mówią, że na Fuercie każdy może znaleźć "swoją własną" najpiękniejszą plażę, jak tam byłem 3 lata temu wyruszyliśmy jednego razu jej poszukać, zjechałem gdzieś z autostrady, potem doszliśmy pieszo do plaży, nie było nikogo, tylko w oddali jakaś para emerytów szła w naszym kierunku, jak podeszli bliżej, to co z daleka wydawało się slipkami z bliska okazało się tylko saszetkami na dokumenty przewieszonymi przez pas, poza tym jak ich Bóg stworzył :-) trochę nas wryło, potem zaczęli pojawiać się następni ubrani podobnie, lub wogóle bez niczego, za jakiś czas z kępy przybrzeżnych zarośli wychylił się kolejny zupełnie nagi i zarośnięty jakby tam mieszkał zaczął śpiewać i tańczyć przy tym do słońca, jakby odprawiał jakiś rytuał, generalnie dość osobliwe towarzystwo, ale kto co lubi :-)
              Ze zwykłej wizyty na plaży wyszła nam lekcja socjologii dla dzieci, bo trzeba im było przecież to jakoś wytłumaczyć :-) Mam nadzieję, że mi na starość nie podobnie nie odbije.
              • Gość: jasiu... Re: Morro Jable czy Costa Calma? IP: *.unitymediagroup.de 30.12.13, 15:43
                O nich mówisz: fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ic/uc/ld1m/awt2BaygcEtai3QrJX.jpg

No właśnie wczasy na tej wyspie nauczyły mnie najlepiej, co to jest tolerancja. Skoro na coś nie chcę patrzeć, to na to nie patrzę, a jeśli nawet robię zdjęcie, to staram się, żeby wyszło jakoś tak naturalnie, przecież nie ta para na tym zdjęciu jest najważniejsza, ale właśnie najpiękniejsza chyba z plaż. A że jeden potrzebuje większego kontaktu z naturą, inny mniejszego, no cóż. Te "dziadki" nie pozowały dla mnie, ot taki ich sposób życia. Ciekawe, czy w 68 roku byli hippisami i z tamtych czasów im to zostało.

A'propos dzieci, dla nich, o ile są wychowywane bez zastraszania płciowością, taki widok tylko na początku jest dziwny, po chwili nie zwracają na to najmniejszej uwagi.
                • mechanss Re: Morro Jable czy Costa Calma? 30.12.13, 20:15
                  Na przykład o nich, lub też
                  o nich
                  albo o nich

Jasiu, dla mnie też była to lekcja tolerancji, i chociaż na tą plażę, z której pochodzą fotki trafiłem przypadkiem potraktowałem to jako jakieś kolejne doświadczenie, patrząc z perspektywy uważam, że byłbym uboższy, gdybym tam nie trafił.
                  Jednak niektórzy mam wrażenie zatracili granice, bo jak pisałem w innym wątku, fuerta, zwłaszcza o poranku pełna jest takich widoków nawet na przyhotelowych plażach.
    • Gość: Jaś Re: Morro Jable czy Costa Calma? IP: *.162.60.92.interplus.com.pl 31.12.13, 14:55
      Moro Hable i Costa Calma dzieli dość spora odległość...najłatwiej dojechać wypożyczonym samochodem ..osobiście bardziej podobało mi sie w Moro Hable...autobusy jeżdżą dość rzadko..
      • Gość: jasiu... Re: Morro Jable czy Costa Calma? IP: *.unitymediagroup.de 31.12.13, 17:35
        A to dziwne, bo ja pamiętam, że busy chodziły dość regularnie, każdy odjazd, zarówno z ostatniego przystanku Morro Jable, jak i z Costa calma (mijały się) było o wpółdo każdej godziny, czyli np. 13.30; 11.30; 12.30 i tak dalej. Oprócz bezpośrednich połączeń z Costa Calma do Morro Jable masz też te, jadące do Puerto del Rosario.

Bilet za przejazd chyba 2.65€ i można po dwóch lampkach wina wsiąść, czego nie powinno się robić do wypożyczonego samochodu, którym trzeba samemu kierować ;-)

Nie pamiętam ile kosztowała taksówka, ale była to jakaś suma naprawdę akceptowalna.
    • nakanary.pl Re: Morro Jable czy Costa Calma? 31.12.13, 16:23
      Zdecydowanie Morro Jable. Klimat samej miejscowości, plaża, knajpki,itd...
      Costa Calma wg mnie to taki sztuczny betonowy kurort.
      Oczywiście co kto lubi :)

PS. @jasiu - 100% racji co do kwesti naturyzmu.
      Pozdrawiam.
      • Gość: X Re: Morro Jable czy Costa Calma? IP: *.dynamic.mm.pl 02.01.14, 12:24
        Podpiszę się pod postem powyżej.
        Zdecydowanie Moro Jable pod każdym względem.
        • Gość: eee... Re: Morro Jable czy Costa Calma? IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 03.01.14, 21:00
          Tylko Morro Jable!!!!
        • Gość: jadzka2 Re: Morro Jable czy Costa Calma? IP: 78.88.213.* 11.12.14, 21:37
          Czy Twój wybór wynika ze znajomości i porównania obu miejscowości ? A jak jest w Costa Calma z miejscami do wieczornych spacerów i to trochę dłuższych niż wokół hotelu / promenada czy coś w tym stylu/ ? W maju planuję wczasy na Fuercie i będę wybierać między Morro Jable a Costa Calma. Będę wdzięczna za podpowiedz
          • bah77eu Re: Morro Jable czy Costa Calma? 12.12.14, 07:12
            Wybrzeże w centrum Costa Calma:
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,108355647,108358174.html i nast.

Promenada w Morro Jable:
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,108355647,108678181.html i nast.

bah77
    • Gość: anna Re: Morro Jable czy Costa Calma? IP: *.Red-95-121-11.dynamicIP.rima-tde.net 10.09.14, 12:59
      Jak ju wzbierac to polecam Ci Morro Jable. Ze względu na dobrze położoną plaże, wiecje atrakcji dla dorosłych i dzieciaków.
      Hotel Royal Suite jest daleko od plaży ok 30 minut dla dorosłego wiec maszerowanie codziennie z dziećmi przyniesie ci tylko więcej złości i zmęczenia niż ten z Morro Jable.

www.odkryamyfuerteventure.blogspot.com
    • Gość: Joanna Re: Morro Jable czy Costa Calma? IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.14, 17:21
      Zdecydowanie Morro Jable!!!!
      • Gość: colin Re: Morro Jable czy Costa Calma? IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.14, 13:03
        Costa Calma to tylko hotele ,a Morro Jable ma piękną promenadę i jak dla mnie najpiękniejsza miejscowość na wakacje na Fuercie .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka