Dodaj do ulubionych

Proszę o radę

14.11.14, 14:50
Witam wszystkich :) Planuję tygodniowy pobyt na wyspach w zimie. W grę wchodzi południe Teneryfy lub Gran Canarii. Pytanie do stałych bywalców, czy prawdopodobieństwo dobrej pogody w obu miejscach jest takie samo, czy jednak, któraś z wysp jest zimniejsza/bardziej wietrzna/pochmurna? Ewentualnie, którą miejscowość wybrać? Czytałam również, że w okolicach Puerto Rico pogoda może być ładniejsza, ale czy rzeczywiście Maspalomas wypada gorzej? To samo dotyczy Teneryfy, każdy poleca południowe regiony, biorąc pod uwagę pewniejszą pogodę, a co z Puerto de Santiago i Los Gigantes? Mam również dylemat dotyczący miesiąca wyjazdu. Waham się pomiędzy styczniem, lutym i marcem. Czy zauważalna jest różnica w temperaturach pomiędzy styczniem i marcem, czy jest ona znikoma? Rozumiem, że można trafić różnie, ale bardzo proszę o radę, kiedy najlepiej jechać, na jaką wyspę oraz do jakiej miejscowości (chodzi o miesiące zimowe). Zależy mi na przyzwoitych temperaturach, słabym wietrze i słoneczku, bo moim celem wyjazdu jest wygrzanie się, a nie zmarznięcie i zmoknięcie ;) Mam jeszcze pytanie odnośnie lotu. Myślałam o tym, aby wyjazd zorganizować na własną rękę i rozważam lot z przesiadkami. Mam tylko obawy, że któryś samolot może mieć opóźnienie i nie zdążę na kolejny, i cały wyjazd przepadnie. Czy ktoś ma może doświadczenie w wyjazdach organizowanych samemu i może mi powiedzieć jak to wygląda? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Pozdrawiam,
Monika
Obserwuj wątek
    • kittykitty Re: Proszę o radę 14.11.14, 15:37
      Nie odpowiem w zakresie porównania temperaturowego pomiędzy Teneryfa a Gran Canarią - przekonam się o tym dopiero w styczniu :-).
      Mogę jednak wypowiedzieć się na podstawie 3 zimowych wyjazdów na GC (2x Maspalomas/Playa del Ingles i 1x San Agustin, styczeń/luty/marzec) - nie było istotnych różnic w temperaturze w tych miesiącach a z wycieczek w okolice Puerto Rico - nie było istotnych różnic między Puerto Rico a Maspalomas. Natomiast są rzeczywiście różnice między płn a płd - w tym samym dniu w Maspalomas słońce i 26 stopni a w Teror deszcz i 12 stopni :-)
      A co do samodzielnych wylotów - nie wiem skąd chcesz lecieć ale sprawdź loty bezpośrednie Ryanairem na Teneryfę i Gran Canarię. Łączone loty też się sprawdzają, choć trwają dłużej - za pierwszym razem leciałam na własną rękę z przesiadką w Madrycie. Szukałam i kupowałam loty przez skyscanner.com.
      • kittykitty Re: Proszę o radę 14.11.14, 15:41
        Ryanair bezpośrednie loty na GC i Teneryfę ma z Warszawa-Modlin.
        • monart8994 Re: Proszę o radę 14.11.14, 16:26
          Właśnie wylot z Warszawy mnie interesuje :) Liczę na to, że złapię jakiś korzystny cenowo lot bezpośredni, ale biorę też pod uwagę loty z przesiadkami. Boję się tylko, że może dojść do sytuacji, że (np. przez złą pogodę) wylot z Warszawy będzie opóźniony i nie zdążę na kolejny samolot. Widziałam loty, gdzie na przesiadkę ma się zaledwie godzinę i zastanawiam się, czy nie jest to zbyt ryzykowne. A powiedź mi jeszcze, czy pogoda jest typowo letnia i pozwala na opalanie, czy jednak zdarzają się dni, że bez bluzy ani rusz? Byłam na Gran Canarii w maju i pogoda była wymarzona, i zastanawiam się jakiej można się spodziewać w zimie :) I czy według Ciebie, korzystniejsze cenowo w tym okresie są wyjazdy organizowane na własną rękę czy z biurem podróży? Dodam jeszcze, że w obu przypadkach rozważałabym hotele z opcja all inclusive.
          • kittykitty Re: Proszę o radę 14.11.14, 18:34
            No to skoro z Warszawy to zobacz ten ryanair - jeśli masz możliwość dostosować termin urlopu do najbardziej atrakcyjnych cen lotów to świetnie :-)
            1 godzina na przesiadkę to wg mnie za duże ryzyko - samolot może się spóźnić (a w przypadku tak małych spóźnień nie możesz liczyć na żadne odszkodowanie) a jeśli przesiadka będzie na dużym lotnisku np. we Frankfurcie to przemieszczenie się pomiędzy terminalami, a nawet pomiędzy gateami tego samego terminala może zająć sporo czasu.
            Co do pogody w okresie zimowym - może być oczywiście różnie tzn. dni słoneczne i bardzo ciepłe np. 23-25 stopni w cieniu, pochmurne albo i deszczowe z temperaturą ok. 20 stopni. Rano i wieczorem jest chłodniej, dżinsy i bluza ew.wiatrówka są raczej potrzebne. Ja na 3 pobyty na GC styczeń/luty,marzec nie trafiłam na ani jeden dzień w całości pochmurny i ani razu nie padało - oczywiście mówię o południu wyspy.
            Pamiętaj o kremach z filtrem, nawet przy pochmurnej pogodzie bo to zdradzieckie chmury i łatwo się przypalić!
          • kittykitty Re: Proszę o radę 14.11.14, 18:44
            Aha, a co do tego co jest bardziej korzystne cenowo - nie wiem, musisz sprawdzić. Ja w tym tygodniu rezerwowałam lot ryanairem (bezpośredni) i hotel na styczeń - na dwie osoby jestem do przodu o ponad 600 zł w porównaniu z ofertą biura podróży w tym samym czasie i do tego samego hotelu :-)
            Ale np. w zeszłym roku kupiłam przez biuro bo było taniej :-)
            • Gość: nina1044 Re: Proszę o radę IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.14, 21:11
              Fajne są Kanary zimą, gdy róznice temperatur sięgają 30-40 st . U nas10-20 na miniusie a tam 20 na plusie. Byłam 2 razy na GC zimą i raz na Teneryfie. Teraz wybieram się na przełomie styczeń/luty na Teneryfę na własną rękę. Co do pogody to nic nie jest 100% pewne i u nas anomalie pogodowe się zdarzają. Na GC 2 lata temu nie trafilismy na dobra pogodę, na wybrzeżu ok, ale wycieczki wgłąb wyspy kończyły się mgłami i opadami deszczu, cóż tak się zadaża. Co do lotów. Zawsze latami z przesiadką: w Londynie, w Manchesterze. Teraz lecimy z przesiadką w Madrycie. Tam 6 godzin przerwy, z powrotem doba w Madrycie z wielką chęcią. Ta trasa ma niezłe ceny; ok. 500-600 zł w dwie strony. Uważam, że jesli ktoś nie jest ograniczony czasowo warto szukać lastów w BP, ale przy okreslonym terminie wyjazdu zawsze jeździmy na własną rękę. Poza tym lubimy to. Mamy wynajęty apartament w Palm Mar, samochód, wejście na Teide i cóż więcej trzeba. Promuję wycieczki organizowane samemu- otwierają oczy, wiemy gdzie i kiedy jesteśmy i czerpiemy z tego przyjemność- w naszym przypadku:) Cena za lot+ samochód+apartament= 950 zł za osobę. Pewnie , że są koszty dodatkowe, ale jeśli jedziemy z biurem też są.
              POzdrawiam N.
              • Gość: nina1044 Re: Proszę o radę IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.14, 11:05
                Co do lotów i opóźnień to warto wziąć kilka godzin rezerwy 4-do 6. Nadłużej czasowo schodzi na formalnościach na lotnisku w Londynie (Stansted), jeśli lotniska są małe to szybciej. Nie zdarzyło nam się w ciągu kilku lat latania tanimi liniami byśmy nie zdązyli, spóźnili się , nie wylecieli. Bywają czasem poslizgi do godziny. Jednak zawsze ryzyko jest:(
    • bah77eu Re: Proszę o radę 15.11.14, 15:09
      Do pogody zimą trzeba mieć szczęście, a różnice pogodowe pomiędzy tymi 2 okolicami, tego samego dnia, są niewielkie.
      Polecam wybór terminu raczej w zależności od pogody u nas, aby uciec od najgorszej zimy.

Najbardziej malownicze miejsca na pobyt stacjonarny (czyli AllIn):
      1. GC - Puerto de Mogan:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,88970518,92011226.html i następne
      2. Teneryfa - Los Gigantes:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,149050073,149809111.html i następne

bah77
    • d.wludyka Re: Proszę o radę 15.11.14, 20:34
      Mamy rodzinny apartament na Gran Canarii, w związku z tym od kilkunastu lat ktoś z rodziny bywa tam co roku, często w czasie ferii zimowych (przełom stycznia/lutego).
      Z pogodą jak wszędzie - anomalie się zdarzają. My zawsze wracaliśmy wygrzani i opaleni, córce raz trafił się pobyt z burzą, piorunami i ulewami - ale tylko 3 dni i padało tylko przez część dnia. Przy czym było na tyle ciepło, że między kolejnymi opadami można było się kąpać w basenie (z podgrzewaną wodą).
      O tym, że jak w Maspalomas jest pochmurno, trzeba pojechać do Puerto Rico powiedział nam recepcjonista. Sprawdziłam kilka razy osobiście i faktycznie tak było. Oczywiście nie mogę zagwarantować, że będzie tak zawsze, ale mi się tak trafiło. Przy czym to jest tylko kilkanaście kilometrów dalej - komunikacja autobusowa jest dobrze rozwinięta, samochody też są w przystępnej cenie.

Jeżeli chodzi o termin, to ja wolałabym luty - jak jeździłam na przełomie stycznia/lutego, to zawsze z każdym dniem było cieplej i słoneczniej, dzień w lutym też jest trochę dłuższy. Nie są to duże różnice, ale zawsze.
      • monart8994 Re: Proszę o radę 16.11.14, 13:28
        A doradźcie mi jeszcze, przez jaki portal najczęściej rezerwujecie hotel/apartament? Przeglądałam oferty na booking.com,, ale szczerze mówiąc, stosunek jakości do ceny, w przypadku niektórych hoteli nie jest adekwatny...
        • d.wludyka Re: Proszę o radę 16.11.14, 15:51
          Hotelu na Gran Canarii nie polecę, ale ja zawsze, wstępnie oglądam hotele na booking.com, a później sprawdzam bezpośrednio na stronie hotelu. Niektóre sieci np. Iberostar oferuje dodatkowo 10% rabatu na pierwszą rezerwację bezpośrednio na ich stronie, Barcelo dodatkowe 5%+mają lepsze ceny niż przez wyszukiwarki. Niektóre hotele dają gwarancję ceny, jeżeli znajdziesz gdzie indziej taniej dostajesz dodatkową obniżkę od tego co znalazłaś.
          Niestety, jak organizujesz wyjazd samodzielnie trzeba trochę poszukać.
          • caesar_pl Re: Proszę o radę 16.11.14, 22:33
            Wiekszosc miejsc w hotelach jest wykupiona przez wielkie sieci turystyczne.Hotele nie podadza nizszych cen niz sieci.Booking com podaje ze hotel jest 100%zamowiony a wTUI sa wolne miejsca.Kupilem na Fuerteventura hotel duzej niemieckiej sieci kosztowal 100 euro ,na booking nie bylo wolnych miejsc,a jak tam bylem to przedluzylem pobyt o jedna noc za ....polowe ceny!!
            I widzialem ze jest duzo wolnych pokoi.Na pewno do dyspozycji TUI albo Tomasa Cooka lub innych.
            • d.wludyka Re: Proszę o radę 17.11.14, 08:53
              Na bookingu może nie być miejsc, ale na stronie hotelu owszem.
              Hotel może udzielić rabatu sieci, ale również bezpośrednio klientowi - sam piszesz, że przedłużyłeś pobyt za połowę ceny - przedłużałeś za pośrednictwem sieci czy osobiście?

Tak jak pisałam wcześniej niektóre sieci/hotele udzielają dodatkowych rabatów klubowiczom albo za wyrażenie zgody na przesyłanie newslettera (darmowa reklama i przywiązanie do sieci). Kiedyś rezerwowałam przez wyszukiwarki typu booking, od 2 lat tylko bezpośrednio.
              Oczywiście nie we wszystkich hotelach to działa, ale nietrudno znaleźć w danym rejonie 2-3, które taką zasadę stosują.

Jestem w trakcie rezerwacji hoteli na Teneryfie na letnie wakacje. Pobyt podzieliłam na 3 części, duże hotele sieciowe, 4*. Przy rezerwacji bezpośredniej mam w każdym gwarancję najniższej ceny, mniej lub bardziej bogaty pakiet powitalny i/lub dodatkowe zniżki za członkostwo. Dodatkowo, do kilku dni przed wyjazdem mogę bezpłatnie zmieniać rezerwację i co roku trafiam na jakieś last minute.

Przy czym uważam, że kluczem do tańszych wakacji organizowanych samodzielnie nie jest tańszy hotel, lecz tani bilet lotniczy. Hotele wybieram samodzielnie głównie dlatego, że nie lubię spędzać całego pobytu w jednym miejscu.
        • kittykitty Re: Proszę o radę 17.11.14, 08:44
          Nie wyłamię się - używam booking.com, sprawdzam też opinie o wybranych wstępnie hotelach na innych stronach typu holidaycheck czy tripadvisor.
          Konkretnego hotelu na GC nie polecę bo chyba masz inne wymagania - ja nigdy nie kupuję all inclusive i zazwyczaj celuję w mniejsze, tańsze hotele o dobrych opiniach bo głównie tam śpię a czas spędzam poza obiektem.
          Ale byłam gościnnie w Barcelo Margaritas na GC - sprawdź czy to dla Ciebie interesująca opcja. Znajomi byli zadowoleni.
    • Gość: mechan Re: Proszę o radę IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 16.11.14, 17:50
      Osobiście łączę przesiadki z dodatkowym zwiedzaniem. Polecam przesiadkę w Barcelonie, ale z dodatkowym noclegiem. Odpadnie zamartwianie się ewentualnym spóźnieniem na lot oraz wielogodzinne oczekiwanie na lotnisku na kolejny lot.
      W styczniu zarezerwowałem lot z przesiadką i 2 dodatkowe dni w BCN (tylko w jedną strone, z powrotem lot bezpośredni do Polski) i już nie mogę się doczekać. W Barcelonie przymrozki w zasadzie się nie zdarzają a dość często w styczniu lutym zdarza się w południe w granicach 16-18 stopni idealna pogoda na zwiedzanie.
      Co do serwisów, gdzie można zarezerwować hotel, to szukałem na wielu różnych ale jak dotychczas rezerwację robiłem przez booking.com. Warto poczytać opinie tam zamieszczone, zwłaszcza te niepochlebne.
      • nina1044 Re: Proszę o radę 16.11.14, 17:55
        My rezerwujemy apartamenty albo przez Booking albo przez Home Away- czasami ceny są naprawdę atrakcyjne, szczególnie przy większej liczbie osób.
        • colin1974 Re: Proszę o radę 17.11.14, 16:34
          Byliśmy w Maspalomas i Puerto Santiago pobytowo plus oczywiście objazd wyspy samochodem .
          Na Gran Canarii w styczniu i pogoda była wspaniała przez tydzień zero chmurek i cały czas pełne słońce i temp 25-28 stopni.
          Teraz na przełomie czerwca i Lipca byliśmy w Puerto Santiago dwa tygodnie pogoda spoko ale zdarzało się trochę chmur ,a co do północy wyspy byliśmy dwa razy samochodem i dwa razy lało (loro park).
          Puerto Santiago to statystycznie najcieplejsze miejsce na wyspie .
          Miejscowość piękna ale bardzo spokojna bez dyskotek i młodzieży raczej rodziny z dziećmi mi to akurat pasowało do Los Gigantos 2-3 km ok 30 minut spacerkiem lub 2-5 min taryfą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka