monart8994
14.11.14, 14:50
Witam wszystkich :) Planuję tygodniowy pobyt na wyspach w zimie. W grę wchodzi południe Teneryfy lub Gran Canarii. Pytanie do stałych bywalców, czy prawdopodobieństwo dobrej pogody w obu miejscach jest takie samo, czy jednak, któraś z wysp jest zimniejsza/bardziej wietrzna/pochmurna? Ewentualnie, którą miejscowość wybrać? Czytałam również, że w okolicach Puerto Rico pogoda może być ładniejsza, ale czy rzeczywiście Maspalomas wypada gorzej? To samo dotyczy Teneryfy, każdy poleca południowe regiony, biorąc pod uwagę pewniejszą pogodę, a co z Puerto de Santiago i Los Gigantes? Mam również dylemat dotyczący miesiąca wyjazdu. Waham się pomiędzy styczniem, lutym i marcem. Czy zauważalna jest różnica w temperaturach pomiędzy styczniem i marcem, czy jest ona znikoma? Rozumiem, że można trafić różnie, ale bardzo proszę o radę, kiedy najlepiej jechać, na jaką wyspę oraz do jakiej miejscowości (chodzi o miesiące zimowe). Zależy mi na przyzwoitych temperaturach, słabym wietrze i słoneczku, bo moim celem wyjazdu jest wygrzanie się, a nie zmarznięcie i zmoknięcie ;) Mam jeszcze pytanie odnośnie lotu. Myślałam o tym, aby wyjazd zorganizować na własną rękę i rozważam lot z przesiadkami. Mam tylko obawy, że któryś samolot może mieć opóźnienie i nie zdążę na kolejny, i cały wyjazd przepadnie. Czy ktoś ma może doświadczenie w wyjazdach organizowanych samemu i może mi powiedzieć jak to wygląda? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Pozdrawiam,
Monika