Dodaj do ulubionych

Samotny lot z synem

IP: *.unknown.vectranet.pl 09.05.16, 22:19
Witam
Jestem po rozwodzie. Ex nie ma ograniczonej władzy, ale lubi robić pod górkę.
Czy na lotnisku wymagana jest z automatuzgoda ojca na wylot turystyczny rozwiedzionej matki?
Zgoda na dowód teraz nie jest teraz wymagana przez obojga rodziców.
Kupilam wycieczkę w lastminute i nie chce stracić wyjazdu.

Obserwuj wątek
    • Gość: pimpek sadełko Re: Samotny lot z synem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.16, 14:03
      w DO nie masz napisane , że jesteś po rozwodzie, na odprawie też nikt się nie pyta, czy jesteś rozwódką.... może być problem, jeśli były zaalarmuje policję, że porwałaś dziecko i chcesz je wywieźć z kraju
    • tess1956 Re: Samotny lot z synem 10.05.16, 15:40
      Nie jestem rozwiedziona i nawet nie mam bladego pojęcia, czy przy wydawaniu dowodu osobistego dla dziecka jest wymagana zgoda obojga rodziców (przy wydawaniu paszportu kiedyś tak było). Ale w ubiegłym roku leciała ze mną do Grecji rozwiedziona bratowa z dzieckiem. Nikt nie kwestionował przy odprawie możliwości wylotu dziecka mimo, że bratowa nie ma kontaktu z byłym mężem od ponad 5 lat i na pewno nie dawał on zgody na wylot dziecka poza granicę kraju.
    • Gość: Piotr Re: Samotny lot z synem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.16, 21:51
      Zgoda na wyrobienie dowodu a zgoda na wyjazd za granicę to dwie różne rzeczy. Nawet krótkotrwały wyjazd zagraniczny dziecka wymaga zgody drugiego rodzica (np. na wakacje), jeśli nie ma on ograniczonej władzy rodzicielskiej. Na odprawie mogą zapytać czy masz zgodę (na piśmie), więc chyba lepiej dogadać się z byłym mężem, by taką zgodę wydał.
      Jeśli uda Ci się wylecieć a ojciec dziecka to zgłosi będziesz posądzona o uprowadzenie dziecka.
      Jeśli nosisz nazwisko inne niż dziecko radzę zabrać ze sobą akt urodzenia dziecka. Służby są wyczulone na ewentualne porwania dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka