mclaren1 17.05.08, 14:04 Jestesmy polakami mieszkajacymi w Alcie w polnocnej Norwegii. Jezeli chcesz dowiedziec sie wiecej o tym miejscu badz juz tu jestes zostaw wiadomosc na forum. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
legal.alien Re: Alta 19.05.08, 22:43 Tam tez sluchali kamieni, czyli rocka, no moze troche w innych warunkach... Odpowiedz Link Zgłoś
tadziokosxxxx Re: Alta 22.05.08, 20:19 rock - to skała ,a kamień to stone , to tak żeby było poprawnie Odpowiedz Link Zgłoś
margaritat100 Re: Alta 28.05.08, 10:50 Jest tu pięknie, ale tylko na wczasy. Dłuższy pobyt męczący. Widoki zajefajne, ale zimno i ciągle widno, przynajniej o tej porze roku. Gdzie można zobaczyć te malunki na skałach , tylko w muzeum? I co warto zobaczyć w Alcie i w okolicy? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mclaren1 Re: Alta 31.05.08, 23:33 Rysunki na skalach mozna obejrzec spacerujac 3 kilometrowa calkiem fajna sciezka po odwiedzeniu wczesniej muzeum polecam. A co do widokow to trudno o tak piekne w Europie tu na prawde widac sile przyrody (zwlaszcza zima ta sila sie uaktywnia;). Jest kregielnia i disco ale tak naprawde caly urok Alty to fiordy i rzeka Alta River gdzie plywaja olbrzymie Salomony, niestety lowienie w rzece jest dosc kosztowne za to na oceanie mozna robic to za nie wielka oplata a w rzeczywistosci za darmo poza sezonem czyli styczen- luty. Z tego co sie orientuje to w calym wojewodztwie mieszka ok 17000 ludzi z czego prawie 16000 w Alcie na prozno szukac tu wielkomiejskich atrakcii zwlaszcza ze ze obszar tego woj (finnmark) jest wiekszy od Danii pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
mclaren1 Re: Alta 02.06.08, 22:27 Zastanawialem sie co takiego jest w Alcie ze czyni ja lepsza od np Oslo lub Stavanger i doszedlem do wniosku ze jednak jest cos ciekawego... Jest to perespektywa wyjazdu do oddalonej o ok 3 godz drogi Finlandii gdzie mozna zrobic tanie zakupy a kontroli granicznej praktycznie nie ma. I tak papierosy staja sie nie drogie, alkochol przystepny a wydaje mi sie ze i kazda dziwczyna znajdzie tam cos co sprawi ze zycie w Alcie chociaz na troche stanie sie mniej nudne pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
fantastisk Re: Alta 02.06.08, 23:19 mclaren1 napisał: > Zastanawialem sie co takiego jest w Alcie ze czyni ja lepsza od np > Oslo lub Stavanger i doszedlem do wniosku ze jednak jest cos > ciekawego... > Jest to perespektywa wyjazdu do oddalonej o ok 3 godz drogi > Finlandii gdzie mozna zrobic tanie zakupy a kontroli granicznej > praktycznie nie ma. > I tak papierosy staja sie nie drogie, alkochol przystepny a wydaje > mi sie ze i kazda dziwczyna znajdzie tam cos co sprawi ze zycie w > Alcie chociaz na troche stanie sie mniej nudne > > pozdr OK Juz sie spakowalem. Kupilem bilety i jutro jestem w Alta. Bo mozna tanio Lapin Kulta kupic po 3 godzinach jazdy. Rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
margaritat100 Re: Alta 03.06.08, 18:03 Rysunki widziałam, w Finlandii Byłam, zakupy zrobiłam. Warto wspomnieć o fajnym sklepie z pamiątkami w Finlandii, i co jeszcze jest godne uwagi to super widoki mam na myśli kanion ok 30 km za Altą w stronę Finland - rewelacja. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tadziokosxxxx Re: Alta 05.06.08, 18:11 ale dla niego wszystko jest do niczego,moze jakby spróbował skrytykować sam siebie tylko spróbował, to może by zauważył ze na świecie są kolory a tak , wszystko na nie, ale tacy są potrzebni.... Odpowiedz Link Zgłoś
margaritat100 Re: Alta 06.06.08, 17:17 Zastanawiam się tylko jeszcze jak tu jest kiedy przez całą dobę jest ciemno. Nie siada na psychę? Odpowiedz Link Zgłoś
mclaren1 Re: Alta 11.06.08, 22:25 Moze troszeczke ;) Najlepiej znalezc sobie jakies pozyteczne zajecie Odpowiedz Link Zgłoś
margaritat100 Re: Alta 12.06.08, 08:28 Pytam ponieważ bardzo intensywnie zastanawiam się nad przeprowadzką do Alty na jakiś czas, ale obaw jest wiele. Wiem ,że ludzie są bardzo sympatyczni, klimat chociaż surowy nie najgorszy, ceny beznadziejnie wysokie, jak przeliczam na złotówki to najchętniej nic bym nie kupiła, a co z pracą czy łatwo jest dostać ..... i takich znaków zapytania jest wiele.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mclaren1 Re: Alta 13.06.08, 21:36 Jezeli chodzi o prace nie sadze zeby byly problemy ze znalezieniem jej w tym regionie ale radze nie wyjezdzac w ciemno. Polacy pracujacy tu najczesciej sa zatrudniani (niestety) przez norweskich posrednikow w Alcie jest ich dwoch co wiaze sie z prowizjami ktore pobieraja tylko dlatego pesje obcokrajowcow roznia sie od norweskich czasem nawet o polowe a bywa ze wiecej. Natomiast ludzie sa chyba wyjatkami w Norwegii bo jak wiesz faktycznie sa sympatyczni. Cen nie przeliczam bo nie ma sensu tak samo jak komentowac pogode ale jak sie domyslasz nie pracuje tu tylko dla pieknych widokow i spokoju ktorego mam w nadmiarze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
margaritat100 Re: Alta 14.06.08, 12:32 mclaren1 pozwól, że jeszcze skorzystam z Twojego doświadczenia i może mógłbyś doradzić coś w sprawie podróży do Alty. Ponieważ samolotem ( co juz wypróbowałam) jest wygodniej i szybciej natomiast myślę o samochodzie ponieważ raz, że napewno przyda mi się na miejscu dwa, że można zabrac więcej rzeczy (czytaj: kosmetyków :) ). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ramarek3 Re: Alta 20.06.08, 16:13 O tej porze roku polecam krótką wycieczkę na północ od Alty. Widoki płaskowyżu oświetlonego słońcem zza horyzontu są niepowtarzalne. W pierwszej połowie lipca również planujemy pobyt w Alcie. Zajedziemy od strony północnej. Łatwo nas zidentyfikować bo jeździmy motocyklami enduro. Odpowiedz Link Zgłoś
mclaren1 Re: Alta 22.06.08, 17:27 W polowie lipca lece do Polski na 3 tyg i zamierzam wrocic samochodem jeszcze nie znam trasy ale wiem ze przez Szwecje jest duzo blizej Sprawdze to Odpowiedz Link Zgłoś
ramarek3 Re: Alta 24.06.08, 13:25 mclaren1 napisał: > ramarek wiec proponuje piwko w ciemiu fiordow OK. Jak tradycja tamtejsza nakazuje pojawimy się z polskim piwem aby nie uszkodzić sobie organów wewnętrznych tamtejszym prawiepiwem. Szegóły do omówienia na PW, do tej pory myślałem, że jesteśmy jedynymi fascynatami tamtych okolic o każdej porze roku. Odpowiedz Link Zgłoś
heniekag Re: Alta 12.08.08, 18:47 Hej A wygląda to tak samo jak na granicy Fińsko-norweskiej w pobliżu Kirkenes? Dwa sklepy, stacja benzynowa i długo, długo nic. Pamiętam, że nieźle się z tego naśmiewaliśmy - a kontrole nam zrobili jak wyjeżdźaliślimy i przekraczaliśmy granicę przed północą - pewnie się zdziwili, kto o takiej godzinie i po co do Finów jedzie. Pozdrawiam już nie z północy Heniek Odpowiedz Link Zgłoś
mclaren1 Re: Alta 16.08.08, 19:43 W Alcie wyglada to duzo lepiej bo to stolica wojewodztwa na granicy z fin jest ciekawie ale na prawde klimatycznie jest na granicy Szwedzko-Finskiej jest tam stacja od czasu do czasu czynna i na prawde dlugo dlugo nic Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpacek Re: Alta 17.12.09, 22:53 Hej! Czy jeszcze mieszkacie w Alcie? Ja wlasnie mam zamiar wybrac sie do Alty w poszukiwaniu pracy. Jak wyglada sytuacja w tym miescie? Jak tam sie zyje i wogole czy jest sens tam jechac? Jak mozesz to skrobnij kilka slow. Pozdrawiam Polakow z Alty! Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian_717 Alta przejeżdżałem dwa razy!! 23.03.10, 12:00 Witam, całkiem przyjemne miejsce jednak dwa razy jak przejeżdżałem przez nie to była pochmurna pogoda, ale i tak uważam że bardzo ładne. Aktualnie jestem bez pracy, szukam na terenie całej norwegii może ktos wie czy na północy sa jakieś wolne etaty? Może by się coś znalazło jestem młody i dobrze zbudowany. Wykrztałcenie średnie techniczne Prawo jazdy kat B i C. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś