14.05.09, 20:48
dzisiaj byłam w MP w sprawie aktów czy moje miezkanie znalazło się w gronie
wybranych no i niestety nie.Podobno kolejne 20 mieszkan ma być podane w
poniedziałek czy wy tez otrzymaliście taka informację??
Obserwuj wątek
    • makplast Re: akty 20.05.09, 20:12
      akty sa.wlasnie zrezygnowalem z podpisywania.w akcie jest adnotacja ze zgadzamy
      sie w razie prregranej sprawy z agmetem pokrycie roszczen.korczak obiecuje ze to
      zniesie ale podpisac sie pod tym nie chce.obiecuje tylko.chytrym sposobem jest
      przemycenie zapisu ze z osiedlem jest wszystko ok. i wszystkie koszty zwiazane z
      remontami i wykonczeniem osiedla bierzemy na siebie
      • iqcyco Re: akty 20.05.09, 20:44
        Nie jest źle, przecież mógł jeszcze zażyczyć sobie dożywotnią pensję w wysokości
        8 tyś zł netto płatną do końca ostatniego dnia miesiąca, ale tego nie zrobił...
        nie chce ich oczerniać uważam nawet że powinni dostać nagrodę za najlepszego
        dewelopera roku 2006,2007,2008,2009 (a może i nawet 2010) za inwestycję w
        Ząbkach Garden Plaza.
      • rocco_waw Re: akty 20.05.09, 21:13
        roszczenie woboec agmetu?? a to dotyczy wszystkich blokow?
        • makplast Re: akty 20.05.09, 22:08
          tego nie wiem.w akcie jest wzmianka ze agmet zglasza roszczenia i w razie
          wygranej sprawy przez agmet my,jako lokatorzy osiedla zgadzamy sie splacic ta
          naleznosc.Dla rozladowania sytuacji Korczak zartowal ze nawet jak przegra to
          bedzie to ok. 8 tys.PLN na mieszkanie i ze nie jest to tak duza kwota ktorej
          bysmy nie mogli zaplacic.Czyli jest cos na rzeczy.Zart tez byl z gornej polki
          chamstwa.Jaki developer taki zart.
        • makplast Re: akty 20.05.09, 22:13
          Jest jeszcze wzmianka ze akceptuje stan rzeczywisty budowy i wszystkie koszty
          zwiazane z dokonczeniem przejmie wspolnota ktora rzadzic bedzie pan
          Walczak.Troche dziwne.Myslalem ze bedzie gwarancja i bedzie mozna wybrac nowego
          zarzadce.
          • hiwa Re: akty 21.05.09, 08:17
            Zapis z draftu aktu:
            Jaro... Kró... działający w imieniu Spółki pod firmą „MAC-PLAST Korczak i
            Korczak Spółka Jawna” z siedzibą w Ząbkach zobowiązuje się w terminie do dnia
            trzydziestego września dwa tysiące dziewiątego roku (30.09.2009r.) do
            wykreślenia z księgi wieczystej Kw Nr WA1W/00016801/2 prowadzonej przez Sąd
            Rejonowy w Wołominie Wydział Ksiąg Wieczystych wzmianki o wniosku Nr
            WA1W/5087/09 złożonej przez firmę AGMET Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością
            z siedzibą w Warszawie.

• hiwa Re: akty 21.05.09, 08:25
              Nie było mnie na spotkaniu, ale dlaczego niektórych interesują ławeczki, place
              zabaw a nie NAJWAŻNIEJSZE RZECZY !? czyli sytuacja MP, roszczenia wobec MP,
              nasze położenie w całym tym bagnie.
              Będziemy sobie siedzieć na tych ławeczkach patrząc jak J.K drwi z nas ?
              • bimbaliona Re: akty 21.05.09, 17:52
                Witam,

W treści aktu za dwa "ciekawe" paragrafy 10 i 11.

Par. 10 mówi że kupujący zrzeka się wszelkich roszczeń z umowy przedwstępnej.
                Oczywiście ten paragraf jest nie do przyjęcia i należy go wykreślić. Inaczej
                rzeczywiście deweloper nie będzie musiał nic robić.
                Natomiast z tego zapisu nie wynika bezpośrednio że wspólnota będzie kończyć
                inwestycję z własnych środków. Sądzę że mieszkańcy ABCD nie zamierzają dołożyć
                ani grosza na nieskończony trzeci dołek. Tak więc jeżeli osoby podpisujące akt z
                par 10 podpiszą taki zapis to będą sobie sami wykańczać za własne pieniądze.
                Osobiście sądzę że jest duże prawdopodobieństwo że powstaną dwie wspólnoty
                obejmujące ABCD oraz EF.

Mieszkańców, którzy ABCD, którzy podpisali akty interesują obecnie właśnie takie
                pierdółki typu ławki, kto posprząta kupy, kto podleje resztki zieleni, kiedy
                będą place zabaw.
                Rozumiem też że mieszkańcy którzy nie mają aktów interesuje przede wszystkim
                podpisanie aktu ale na tym świat się nie kończy. Proponuję pomyśleć raczej
                dalekosiężnie - podpiszecie akty - a co potem - też będziecie chcieli mieć
                ławki, podlewaną zieleń itp, no chyba że zakupiliście na handel i nie
                zamierzacie mieszkać na GP.

Par 11 wygląda na pierwszy rzut oka bardzo "fajnie". Tylko co jeśli deweloper
                nie wywiąże się z obietnicy.
                Czy jest tu jakaś sankcja np kara umowna w wysokości xxx. jeżeli pan K nie
                wywiąże się z zapisu w określonym terminie ?
                Jeśli nie ma sankcji to ten zapis nic nie jest wart.

Pana z ADDOM'u można w każdej chwili wyrzucić. A akcie jest powiedziane iż
                dostał w administracje GP na okres dwóch lat ale nie ma nic o tym iż nie można
                go w tym okresie wyrzucić ani nie ma tez mowy o jakichkolwiek konsekwencjach
                takiego czynu. Takie zapisy należy traktować literalnie.

PS
                Miałam nie pisać - ale po prostu na forum są takie głupoty że trzeba je prostować.
                • mojekontoemail Re: akty 22.05.09, 09:49
                  Dziekuje za informacje.
                  Niech Pani pisze jak najczesciej. Zawsze cos ciekawego mozna sie dowiedziec.
                  Prosze o wiecej :)
                  Ktos kto zarzucil Pani bycie przedstawicielem firmy Mac-Plast, nie rozumie
                  tekstu pisanego.
    • nat-alie Re: akty 22.05.09, 08:51
      Witam,
      jestem z II etapu i właśnie się dowiedziałam, że nasz wspaniały deweloper planuje podpisać akty notarialne z budynkami E i F do końca czerwca. Zdziwiło mnie to bardzo, spytałam więc w jaki sposób chcą to zrobić, kiedy blok i mieszkania nadal są niewykończone, trwają tam prace. Otrzymałam informacje, że podpisanie aktów jest możliwe przed odbiorem mieszkania, z odpowiednimi wpisami do aktu. Co wy na to????
      • hiwa Re: akty 22.05.09, 09:09

Mieszkania są nie ukończone, brak odbioru PiNB, brak certyfikatów
        energetycznych, ogólnie brak tam wszystkiego...
        Nie pozostaje nic, jak tylko skonsultować się z prawnikiem !
        • bimbaliona Re: akty 22.05.09, 11:29
          Witam,
          Pytanie - czy przyszli mieszkańcy E i F wolą podpisać akty i stać się
          właścicielami niemieszkania które prawdopodobnie będą musieli skończyć na swój
          własny koszt czy też wolą zaczekać.

Czemu na własny koszt. No bo dlaczego deweloper walczy o to aby pozbyć się
          budynków mimo że większość osób popłaciła 100% wartości inwestycji.
          Jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o pieniądze: czynsz, ochrona itp.
          Jakie gwarancje daje deweloper iż skończy inwestycję. Czy zobowiązuje się do
          tego notarialnie iż w terminie do np 30.09.2009 skończy inwestycję a w przypadku
          niedotrzymania terminu zapłaci karę umowną w wysokości np 50000 każdemu z
          poszkodowanych mieszkańców. Brzmi świetnie ale ...
          w tej chwili deweloper jest wypłacalny - ale co będzie za pół roku.

Jakie są z kolei moje motywy: Otóż chcę mieszkać na wykończonym osiedlu a nie
          placu budowy i nic ponadto.

Pozdrawiam
          Bimbaliona
          • robi77r Re: akty 22.05.09, 12:58
            Witam a tak z innej beczki Czy ktoś pamięta jaka firma/developera ma
            budować obok nas osiedle. Dobosz?
            • marekcz26 Re: akty 24.05.09, 17:05
              Tak chyba Dobosz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka