12.06.07, 16:00
hej
jakieś uwagi co do pism od naszego zarządcy? - ja mam sporo...
spotkamy się jakoś przed zebraniem?
Obserwuj wątek
    • pit1024 Re: ZEBRANIE 13.06.07, 01:30
      ja też mam sporo. Między innymi:
      Winda:
      Sposoby/możliwości „naprawy” głośnej windy (do kiedy mamy gwarancję na windę i co ona obejmuje)
      Garaże:
      1.Wlewająca się woda do garażu; źle wypoziomowane podłoże (tworzą się kałuże) – terminy wykonania prac
      2.Cieknące rury w garażach i woda przenikająca szczeliny sufitu garażu
      3.Zapchane ziemią drenaże w garażach

Po deszczu w niedzielę (10.06.2007) zrobiłem kilka zdjęć w garażu. Woda wlewała się bramą a drenaże praktycznie jej nie odprowadzały bo są pełne ziemi i innego syfu. Przez kilka miesięcy Max-Art nie umiał tego oczyścić - pewnie znowu da się usłyszeć "wszyscy wyjechali do Anglii". Zdjęcia mogę udostępnić, powiedzcie tylko gdzie je wrzucić. Myślę, że w interesie każdego mieszkańca jest to, aby podstawa budynku była sucha.
      • zuza_az14 Re: ZEBRANIE 13.06.07, 07:54
        Kolejnym plusem tego zebrania (prócz możliwości wyrażenia swoich uwag co do
        jakości funkcjonowania urządzeń w naszym bloku)jest trawka, którą wczoraj
        zobaczyłam przy naszym bloku, chyba trzeba wnioskować o częstrze spotkania, bo
        przed każdym kolejnym widać, że chociaż na chwilę biorą się do roboty.
        Pozdrawiam
        • pospieszka1 Re: ZEBRANIE 13.06.07, 10:51
          A mnie nurtuje inna sprawa:
          Jedną z proponowanych uchwał jest zaakceptowanie planu gospodarczego, tyle że
          nie ma żadnego planu gospodarczego dołączonego do tych materiałów!!

Gdzie jest budżet planowany??
          Gdzie prognoza przychodów????. Plan zapobiegania ryzyk????? Gdzie prognoza
          wykorzystania funduszu remontowego?????

Be tych dokumentów ja tej uchwały nie poprę, chociaż stawki są nawet do
          przyjęcia, ale ja chcę wiedzieć skąd się wzięły, bo mam wątpliwości czy nie z
          nieba????
        • bajeczka.81 Re: ZEBRANIE 13.06.07, 11:14
          Witam

Tym razem przynajmniej znaleźli odpowiednie miejsce na zebranie, sala bankietowa
          "Magnolia" zapewne pomieści nas wszystkich, nie tak jak to było ostatnim razem.
          A swoją drogą - zgadnijmy kto zapłaci za tą salę... Ale to mniej istotne od
          tego, w jakim celu się tam spotkamy. No i jeszcze co do daty zebrania - chyba
          celowo wybrali piątek - żeby nas było mniej. Przecież wiadomo, że ludzie
          wyjeżdżają na weekend. Ale przybędziemy - bez obaw :-)
          Co do uwag - jeśli macie pismo sprzed ostatniego zebrania odnośnie prognozy
          kosztów eksploatacyjnych - porównajcie sobie z tym bieżącym pismem - prawie
          wszystkie koszty są wyższe, niby wyszło im 2,25zł/m2, a było 2,50zł/m2, nawet
          sprytnie to wykombinowali. Ciekawe czy tak sprytni będą w piątek.

I np.:

1. Koszty eksploatacyjne:
          - Konserwacja urządzeń i przeglądy urządzeń elektr. - 0,13 (wcześniej było 0,1)
          - Instalacja gazowa, hydrauliczna i przeglądy - 0,13 (było 0,1)
          - Usługi kominiarskie - 0,07 (było 0,05)
          - Przegląd ogólnobudowlany - 0,05 (było 0,03)
          Z tych kosztów wyrzucili przegląd i konserwację domofonów i przerzucili to do
          kosztów stałych, ale do tego dojdę za chwilę.

2. Koszty bieżące:
          - Energia elektr. część wspólna (oświetlenie+ogrzewanie) - 0,40 (tu mniejsze, bo
          wcześniej było 0,45, ale to pewnie dlatego, bo kasują nas na windzi za prąd 10
          zł/os.!)
          - Utrzymanie porządku i czystości - 0,30 - było 0,60 - no proszę - widać, że
          można taniej
          - Remonty bieżące i drobne naprawy - 0,08 (było 0,06)
          - Ubezpieczenie budynków - 0,09 (było 0,07)
          - Koszty inne (bankowe, rezerwa, celowe) - bez zmian - 0,20

3. Koszty zarządu - bez zmian niestety - nie wiadomo za co 0,80.

4. Koszty stałe:
          - Wywóz nieczystości - 15 zł! kto to słyszał! Jak mam tyle płacić za wywóz
          śmieci, to nawet segregować mi się ich nie chce, bo po co.
          - Przegląd i konserwacja domofonów - no przepraszam bardzo, ale po ki diabła mi
          ten domofon?!?! Skoro bezmyślnie zamontowali te domofony, to niech sobie teraz
          sami płacą za ich konserwację. Jak do mnie ktoś przychodzi to nie dzwoni tym
          domofonem, bo po co. A tak w ogóle to różni ludzie się kręcą po klatce przez ten
          bezmyślny domofon - kto chce może sobie wjechać windą, a ludzie zostawiają na
          klatkach różne rzeczy, np. wózki, rowery, kto nam za to odda jak coś zginie?!
          Może ktoś powie - to tylko 5 zł - może i tak, ale nieistotne czy 5 zł czy 50 gr
          - z jakiej racji mamy płacić za coś, co jest nam niepotrzebne? Popełnili błąd
          montując tak bezmyślnie te domofony, więc niech za ten błąd zapłacą. Dlaczego my
          mamy za to płacić?
          Wie ktoś może jak to ma być z tymi chipami? Może tak - wsiadam do windy i jak
          nie mam chipa to nie pojadę. A przychodzą do nas goście, wejdą do windy, nie
          mają chipa, więc musimy ich poinformować, że najpierw muszą zadzwonić do nas
          domofonem, my powiemy - sezamie otwórz się, i dopiero nasza jakże cichuteńka
          winda zadziała! czy może bardziej skomplikowane to będzie? jak myślicie?

Co do kosztów windy - póki co to winda jak dla mnie warta jest co najwyżej 5 zł
          miesięcznie. Hałasuje to jak kombajn, jak wsiadam to nie wiem czy dojadę, boję
          się, ale jak mam się wspinać z zakupami po tych schodach, to już wolę
          zaryzykować i jadę tym wehikułem. A za konserwację i jakiś tam dozór liczą sobie
          20 zł! Więcej nie można? Najpierw to może niech ją doprowadzą do należytego
          użytku, a dopiero potem nas podliczają.

Z kosztów zniknęła ochrona - no brawo. W końcu spostrzegli, że nie mamy ochrony.
          I żeby bramy nie było? Długo jeszcze będziemy się ukradkiem prześlizgiwać przez
          tamto osiedle? Apropo's Bajkowego 1 - jadę sobie wczoraj rowerem, przejechałam
          po tamtym osiedlu, aż miło popatrzeć - ławeczki, trawka równiuteńko przycięta,
          kwiaty, czysto... kiedy u nas tak będzie?

Nie jestem rozgoryczoną, pełną żalu i pretensji babą - jakby to mogło wynikać z
          treści tego listu. Po prostu denerwują mnie sprawy związane z osiedlem, na
          którym mieszkamy. Denerwuje mnie to, i piszę jak to widzę. Mam nadzieję, że uda
          nam się wiele spraw rozwiązać na najbliższym zebraniu i dzięki temu będzie nam
          się lepiej tu mieszkało.

Pozdrawiam :-)

• zygzak14 Re: ZEBRANIE 14.06.07, 10:23
          z tą trawką to faktycznie przesada - przed zebraniem robią wszystko na
          szybkiego, a przez 3 miesiące nic się nie działo...

moim skromnym zdaniem niewiele wyjaśni się na tym zebraniu, bo pan zarządca nie
          ma pojęcia o tym co robi...

jeśli przyniesie faktury i umowy z firmami obsługującymi nasze osiedle, to może
          coś z tego wyjdzie. ja szczerze w to wątpię..
      • pyzaptys Re: ZEBRANIE 13.06.07, 10:44
        Ja mam uwagę do naliczania opłat za windę. Mieszkam na parterze i mam
        (niestety) miejsce parkingowe pod ziemią. Mieszkamy 2+2 (czyli dwie dorosłe
        osoby i dwoje dzieci). Przy tym sposobie naliczania opłat jaki proponują wyszło
        by 60 zł na miesiąc licząc dzieci. Wydaje mi się to trochę chore. Ja wcale nie
        korzystam a żona 2 razy dziennie zjeżdża/wjeżdża o pół piętra z wózkiem. Dzieci
        same nie jeżdżą :). Za 2 lata nie będziemy wcale korzystać.
    • peba1 Do Zarządów WM. Zaproszenie do współpracy 13.06.07, 22:17
      Zapraszamy Państwa do odwiedzenia strony www firmy zarządzającej
      nieruchomościami : www.btadmin.waw.pl

W naszej ocenie sprawne zarządzanie nieruchomością to nie tylko wiedza,
      nie teoria, a przede wszystkim wysiłek, zaangażowanie, nakłady pracy.
      Uciążliwe czynności administracyjno - księgowe czy obsługę
      techniczną nieruchomości lepiej oddać w ręce firmy wyspecjalizowanej w
      zarządzaniu nieruchomościami a swoje mieszkanie traktować jako miejsce
      spokoju, do którego wstęp mają tylko zaproszeni goście.

Pozdrawiam
      BP
      • cenjar Re: Do Zarządów WM. Zaproszenie do współpracy 15.06.07, 08:01
        Czy ktoś się orientuje gdzie ta sala jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka