kasiul-a24
21.12.10, 16:23
Witam jestem po poważnym wypadku (złamanie kręgosłupa-2005r) i trzech operacjach neurochirurgicznych. Ostatnia była pod koniec 2009.
Oto mój najnowszy wynik badania:
badanie w sekwencjach heliakalnych, bez kontrastu
Stan po złamaniu kompresyjnym trzonu kręgu L1 i leczeniu operacyjnym - tylnej stabilizcji Th 12 - L3, częściowej vertebrektomii i wstawieniu implantu trzonu L1. Całkowicie zniesiona fizjologiczna lordoza, kątowe zgięcie pogranicza Th - L, z wierzcholkiem na poziomie L1, współistniejące z nasilającym sie lewostronnym skrzywieniem odcinka lędźwiowego ( skrzywienie dużo wieksze niż w badaniu z 05 03 2010). Elementy stabilizujące ustawione typowo.
Na poziomie L1 szerokoścć kanalu kregowego bez cech zwezenia. Brzegi odłamów trzonu L1 częściowo SKLEROTYCZNE z zachowana szczelina miedzy odłamami.
Krzywe ustawienie miednicy.
Na poziomie L4 / l5 widoczna przepuklina do kanalu kregowego.
Na poziomie L5/S1 widoczna posrodkowo - dwuboczna wypuklina krazaka miedzykregowego.
Od ponad trzech miesiecy czuje sie coraz gorzej, ból kregosłupa jest bardzo duży ( tak silny jak przed trzecia operacja), nie jestem w stanie siedziec nawet 10 min bo juz boli strasznie dól, dretwieja mi nogi, prawa jest dużo chudsza od lewej, jest caly czas chlodna (stopa wrecz zimna), czuje bardzo duża sztywność w kregoslupie, wystaje mi jeden kręg na plechac (L1) i przez niego cieżko jest sie opierać choćby o krzesło bo boli. Dodam może że trzecia operacja była z powodu powstania dużej kyfotyzacji w miejscu stabilizacji i wlasnie wtedy ten kręg jeden byl tez tak mocno wystajacy.Po operacji plecy byly gladkie nie było go , teraz znow sie pojawił.
Powiedzcie mi czy powinnam sie martwić, czy te dolne dyski moga dawac tak duże dolegliwosci bolowe czy sa one moze do zoperowania ( rehabilitacja nie przynosci rezultatów). Wizyte u mojego neruochiruga mam dopiero pod koniec lutego.