Dodaj do ulubionych

Ból kolana

17.08.08, 21:37
Witam,
6 miesięcy temu miałam artroskopię (wycięcie + szycie łąkotki). Operacja i rehabilitacja (5 m-cy)przeprowadzone pod fachowym okiem. Pozostał mi jednak ból. Dużą trudność sprawia mi chodzenie po schodach i mam wrażenie, że wówczas rozpadnie mi się w tym momencie kolano. Ból nasila się również przy dźwignięciu już kilku kilogramów. Często czuję gorąco i pieczenie w tym kolanie. Rehabilitant stwierdził, że ból jest chyba w mojej wyobraźni. Nie użalam się nad sobą i staram się żyć normalnie nie zwracając uwagi na to.
Mam pytanie - czy mogę sobie jeszcze w jakiś sposób pomóc, czy mam to polubić, bo ku temu zmierzam. Dodam, że jeżdżę regularnie na rowerze, ale ten ruch nie sprawia mi bólu.
Proszę więc o radę i jakąś nadzieję
Obserwuj wątek
    • mgr_maciej_malinowski Re: Ból kolana 18.08.08, 00:57
      Witam,
      Myślę, że nadzieja na pełne wyleczenie jest bardzo duża. Według
      opisanych przez Panią objawów wynika, że ból kolana prawdopodobnie
      związany jest z konfliktem ruchu w stawie rzepkowo-udowym, co często
      zdarza się po zabiegach. Ból za pewne związany jest również z
      zaburzeniem unerwienia kolana-"pieczenie, gorąco". Dobrze
      poprowadzona terapia powinna całkowicie wyleczyć te dysfunkcje.
      Pocieszające jest również, że może Pani jeździć na rowerze, co
      oznacza, że w samym stawie kolanowym nie ma poważnego zaburzenia
      możliwości ruchowych. Proponuję poszukać terapeuty z
      większą "wyobraźnią" i wyleczyć swoje kolano. Pozdrawiam
      • lotthoos Re: Ból kolana 18.08.08, 18:47
        Bardzo dziękuję za odpowiedź.
        Pozdrawiam
        • lotthoos Re: Ból kolana 11.09.08, 18:43
          Witam ponownie i proszę Pana o radę
          Lekarz wyraźnie powątpiewa w moje dolegliwości. Właśnie zrobiłam MR i niektóre fragmenty opisu budzą moje podejrzenia co do przyczyny bólu:
          - pozostawiony fragment rogu tylnego jest płaski ku tyłowi od niego widoczny jest fałd błony maziowej,
          - łąkotka boczna z rozpoczynającymi się zmianami przeciążeniowymi (Ist)
          - płyn w zachyłku nadrzepkowym, zachyłek zarośnięty w górnej części,
          - rozwarstwiony przyczep ścięgno m czworogłowego ale jego ciągłość jest zachowana,
          - wyrośl kostna kości udowej od strony tylno przyśrodkowej,
          - chrząstka stawowa zcieńczała o nierównych zarysach.
          Czy któraś z pozycji może świadczyć o bólu kolana? Wizytę u ortopedy mam za miesiąc. Czy mogę sobie do tego czasu w jakiś sposób pomóc sama? Przestałam ćwiczyć na rowerze. Bardzo proszę o radę bo przyznam, że ból się nasila a ja lekko już jestem podłamana.
          Pozdrawiam
          • kradam Re: Ból kolana 15.09.08, 15:30
            Czasem u osób mających problemy natury psychoemocjonalnej odnotowuje się braki w
            postępach nawet przy odpowiednio prowadzonej fizjoterapii. Być może to miał na
            myśli fizjoterapeuta, choć jeśli cytat jest dosłowny to wyraził się bardzo
            nieodpowiednio. W głowie to "rodzi się" podwyższone napięcie mięśniowe co w
            konsekwencji daje już ból mięśni i innych struktur.
            Obraz MRI niczego tu nie przesądza.
            Jak sobie pomóc? Najprościej masażem i stretchingiem pod warunkiem, że zna się
            ćwiczenia i przeciwskazania do niego.
    • k.anaid Re: Ból kolana 26.07.13, 12:59
      Kolana nie muszą boleć, i nie zawsze musi się kończyć operacją. Ja niestety po poważnym wypadku na rowerze musiałam iść pod nóż, ale przy okazji w szpitalu i później na rehabilitacji poznałam sporo osób z różnymi problemami, jak niedostatecznie rozciągnięte mięśnie ściągające ścięgnem rzepkę w nie to miejsce etc. Dobry ortopeda widzi takie rzeczy, i zazwyczaj starają się lekarze wyleczyć co się da bez cięcia, zakładając że operacja zawsze niesie pewne ryzyko za sobą - ale są momenty gdy nieoperowanie niesie jeszcze wieksze ryzyko. Tak mi włożyli do głowy lekarze z CKR i się ich słucham :)
    • matm2211 Re: Ból kolana 03.12.15, 14:15
      angitia.pl/ wszystko o FDM.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka