Dodaj do ulubionych

Śląsk staje się atrakcją turystyczną

IP: 213.227.80.* 16.11.04, 09:15
polecam do tego wycieczke (najlepiej rowerowa) szlakiem slaskiego obszaru
warownego po polskich bunkrach z 1936 r od bunkra w Łagiewnikach az po
Dobieszowice (tam i z powrotem z Katowic ok. 70 km w tym ok. 15 bunkrów)
Obserwuj wątek
    • topjes STEK BZDUR! 16.11.04, 09:49
      "Bytom Bobrek. Chłodny sobotni poranek. Studenci łódzkiej "Filmówki" biegają z
      aparatami między starymi familokami osiedla robotniczego. Wszystko jest dla
      nich nowe."

8 lat mieszkałem na Szombierkach, 15 lat w Zabrzu, 3 lata ostatnio w Łodzi. Nie
      ma w Polsce bardziej podobnych rejonów niż robotniczy Śląsk i robotnicza Łódź.
      Miasta mają sporo różnic, ale pisanie "Wszystko jest dla nich nowe" wymaga
      sporej dawki ignorancji lub zwykłego lenistwa...

www.ga.com.pl/kmlyn.htm
      zobaczcie sobie np cz. II

pzdr z Łodzi
      topjes
      • michal.ch Re: STEK BZDUR! 16.11.04, 11:02
        Spoko, redakcja musiała upiękrzyć artykuł, żeby był lepiej odebrany przez tutejszych.
      • Gość: dadik Re: STEK BZDUR! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 20:41
        z całym szacunkiem ale w zupełności się nie zgadzam, pozd
        • topjes Re: STEK BZDUR! 17.11.04, 09:49
          > z całym szacunkiem ale w zupełności się nie zgadzam, pozd

tzn? A czym się różnią te kolory cegieł? Jaki jest inny klimat? Owszem jest inna
          architektura. Ale ten sam duch robotniczy w powietrzu, te same czerwone cegły,
          podobny duch blokowisk i ludności napływowej z początków wieku i lat po II WŚ.
          Ilość podobieństw jest ogromna. I śmieszy mnie czytanie, że łódzcy fotografowie
          otwierają oczy na Bobrku. Czyżby w Łodzi chodzili z zamkniętymi?...
          www.hubar.friko.pl/lodz.htm
          pzdr
          topjes
          • Gość: dadik Re: STEK BZDUR! IP: 213.199.197.* 17.11.04, 10:05
            nie stary, ...i wydaje mi się że chyba zbyt malo wiesz o śląsku i o swoim
            rodzinnym mieście, to dwa różne klimaty robotnicze, pozdro
            • topjes Re: STEK BZDUR! 18.11.04, 14:00
              > nie stary, ...i wydaje mi się że chyba zbyt malo wiesz o śląsku i o swoim
              > rodzinnym mieście, to dwa różne klimaty robotnicze, pozdro

No to się wysilasz na argumenty...
              A co Ty wiesz o Łodzi konkretnie?

topjes
    • Gość: autor Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną IP: 81.210.102.* 16.11.04, 10:37
      Katowice (i okolice) z rowerowego siodła:
      www.theisig.republika.pl

• emerson Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną 16.11.04, 12:57
      Może kogoś zainteresuje - przemysłowe klimaty Śląska i nie tylko:
      www.industria.webpark.pl/
      • Gość: yadymy sth Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną IP: *.rozbark.net / 212.244.164.* 16.11.04, 16:30
        pieknie pieknie :)))
    • Gość: ms Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną IP: *.net.autocom.pl 16.11.04, 17:23
      "cementownia w Będzinie" ... "Śląsk może być rajem " autor nigdy nie słyszał,
      że Będzin to nie Śląsk ?
      • Gość: HerrFlik Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną IP: *.crowley.pl 16.11.04, 20:51
        ... taaaak, według autorów artykułu stolicą Górnego Śląska jest pewnie Sosnowiec
    • srull Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną 16.11.04, 18:26
      Bogu dziekuje, ze mieszkam po przeciwnej stronie Polski. Pomysl z wycieczkami
      odbieram jako uwlaczajacy mieszkancom Slaska. Juz sobie wyobrazam wycieczki z
      Wawy i kolesi z drogimi aparatami przy oku, uganiajacych sie za dzieciakami z
      biedaszybow. Wpierw zlikwidowano gornictwo a teraz stara sie zrobic z tego
      miejsca skansen.
      • Gość: Legli Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 07:38
        Cieszę się, że są i trzeźwe myśli. Górny Śląsk z pewnością jest regionem z
        charakterem, którego jednakże napewno nie tworzą Sosnowiec czy Będzin, tam
        naprawdę istnieje zupełnie inna mentalność ludzi,sposób życia i hierarchia
        wartości (nie twierdzę, że gorsza czy lepsza ale nie sląska!)
      • Gość: Halina Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.11.04, 08:24
        Katowice są bardzo piękne same w sobie a ludzie tu żyją w harmonii ze soba i
        są najbardziej pracowici w całej Polsce.Wzrost gospodarczy największy w Polsce.
        Mamy pracowitego Prezydenta miasta Katowic Pana Piotra Uszoka,który odnawia to
        przemysłowe miasto ale fundusze przydałyby się większe. Mamy 600 ha Parku obo
        Stadionu Śląskiego. W parku jest wiele atrakcji: kolejka linowa 5,5 km ,
        zoo ,skansen domów ze strzechą słomianą z żywymi kozami , końmi , szlaki
        tyrystyczne, trasy rowerowe 10km , planetarium,statki po wodzie wycieczkowe,
        rowery wodne, kompielisko FALA ze sztuczną fala-siedem basenów do kąpania od 1
        roku do 115 lat.Są w parku szkółki tenisowe-kursy i oczywiście korty tenisowe
        dla dorosłych.Obok Osiedla 1000-lecia jest ten park wypoczynku i obok Wesołe
        Miasteczko stałe.
        Dom Pieśni i tańca w Zabrzu ze stałym repertuare, Opera w Bytomiu stała przy
        placu Sikorskiego.Teatr Śląski w Katowicach ma kilka scen,w każdy poniedziałek
        opera.W czorzowie Teatr rozrywki,gdzie niedawno występował Stefan Miller
        [przwpraszam Pana jak źle to napisałam].
        Uniwersytet Śląski jest pełen studentów jak też Politechnika Śląska oraz
        Akademia Medyczna.W centrum jest dużo wystaw w Muzeum Śląskim i nie tylko.
        Dziennik Zachodni na bieżąco informuje o atrakcjach ,których nie jestem w
        stanie wszystkich wymienić.
        Tańsze są hotele w Katowicach niż w Warszawie i czyściutkie ze świeżo pachnącą
        pościelą.Nie latają żadne robaki ,które widziałam w warszawskim hotelu wcale
        nie tanim.
        Naprawdę warto na parę dni wpaść do Katowic i pozwiedzać, też w Centrum jest
        sklep firmowy z prawdziwą porcelaną śląską ,którą się tu produkuje.[sklep obok
        Muzeum Śl.]
        Nigdzie nie kupicie tak tanio takich pięknych rzeczy. Panowie mogą tu tanio
        kupić auta bardzo dobrej jakości bo w Katowicach nie ma oszustów.
        Tu mieszkają pracowici, uczciwi i bardzo sereczni ludzie oraz bardzo gościnni.
        Nigdzie w kraju nie spotka się tak łagodnych ludzi,chyba ,że natrafi się na
        przybysz z kosmosu bo nidgy nie można powiedzieć na 100%.
        Od Katowić do Bielska tylko 1 godzina jazdy i już góry.
        Zapraszamy serdecznie do Katowic choć obecnie trochę rozkopane bo buduje się tu
        rondo .
      • topjes Bobrek... 17.11.04, 09:41
        > Bogu dziekuje, ze mieszkam po przeciwnej stronie Polski. Pomysl z wycieczkami
        > odbieram jako uwlaczajacy mieszkancom Slaska.

Poza tym jak można pisać o Bobrku, że może oczarować. Oglądania familoków w
        rejonie huty może - i musi - po prostu wstrząsnąć. Ostatnio - po kllku latach
        nieobecności podjechałem tam przy okazji samochodem ze znajomą. To jak wygląda
        tam życie przeraża. Owszem jest jakaś magia, jest klimat. Ale kontemplować można
        by to tylko w sytuacji gdyby nie ta przerażająca bieda i beznadzieja. W takiej
        sytuacji raczej nie wypada po prostu moralnie się czarować tym miejscem...

pzdr
        topjes
    • Gość: weiter Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną IP: *.dip.t-dialin.net 16.11.04, 19:03
      Tytuł błędnie sugeruje, że chodzi o cały, a nie o Górny Sląsk a właściwie o
      jego wschodnią część, bez tzw. (przepraszam za wyrażenie) "Opolszczyzny".

Poza tym: od kiedy Będzin i Grodziec to Sląsk?
    • Gość: v ZYWIEC TO GORNY SLASK??? CO ZA IDIOCI!!! IP: *.crowley.pl 16.11.04, 19:06
      Czy pismaki z tej gazety chodzily kiedys do szkoly??
    • Gość: Lidka Niepowtarzalny Region z Charakterem !!! IP: *.cybernet.ch 16.11.04, 19:12
      Niepowtarzalny Region z Charakterem !!!

To jest to !!!
      • Gość: pepe Re: Niepowtarzalny Region z Charakterem !!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.11.04, 19:50
        Za malymi zlomiarzami z aparatem fot. Niestety , nie dalo sie wejsc do
        familoka...
        CO ZA SZAJS !!!
    • Gość: slunzok TYLKO ZABRZE IP: *.dyn.optonline.net 16.11.04, 20:05
      nie mieszkam juz w polsce, ale zabrze to moje ukochane rodzinne miasto. czasami
      szare i ponure, ale fajne slaskie miasto.
    • Gość: stasiek Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 16.11.04, 20:15
      E tam Slask. Zapraszam na wschodnie Podlasie - tam to dopiero jest klimat!
      Drewniane chatki, ogródki z malwami zadbane, mili ludzie, zero dresów i zuli!!!
      • Gość: mj Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 16.11.04, 20:27
        O przepraszam! Na Podlasiu jest pelno zuli i dresow... szczegolnie w lipcu i
        sierpniu... przyjezdzaja z W-wy i okolic! :-)

Jezeli chodzi o uroki slaska: to nie pierwszyzna. Ale robiene poligonu
        fotograficznego z tego miejsca - szczegolnie z rejonow gdzie piszczy bieda - to
        beznadzieja. Zreszta, robienie tego typu zdjec - zlomiarze, zasikani pijacy
        lezacy przy drodze, dzieciaki w lachmanach, etc... - to typowa fotograficzna
        latwizna - pelno tego. Jedyna nadzieja w tym, ze jeden z drugim artysta
        dostanie w dziob i aparat posluzy wzbogaceniu budzetu domowego ktorejs z
        slaskich rodzin -

chcecie skansenu - jedzcie na Bialorus - jak macie jaja!
    • Gość: silesius gratuluje i...jednak troche mi smutno IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.11.04, 21:30
      sam jestem slazakiem. wprawdzie meiszkalem w malym domku pod gliwicami
      (zbudowanym przez dziadka w 1926 roku: tak, tak republika weimarska byla w
      gleiwitzu bardzo socjalna, i starala sie, zeby rodziny robotnicze za pomoca
      korzystnych kredytow mogly budowac swoje donki). oczywiscie, ze slask ma swoje
      piekno i swoja "dusze" (obojetnie, co przez to rozumiec). ale trudno oprzec sie
      wrazeniu, ze ciagle my slazacy bylismy przedmiotem, a nigdy podmiotem: czy to
      przedmiotem ideologicznej obrobki niemieckich nazistow, czy tez polskich
      komunistow, czy tez polsko-politrukowego wmawiania nam po wojnie, ze nie mamy
      kultury, i ze przybysze -np z kieleczczyzny (i ze sloma w butach) musza nas
      czegos nauczyc. do tego rabunkowa polityka gospodarcza polakow, eksploatujaca
      kopalnie tak dlugo, dopoki jakies wieksze osedle sie nie zawalalo (bo drbne
      tapniecia tu czy tam, to bylo nic). wiec: cieszy mnie zainteresowanie innych
      slaskiem, choc ja juz dawno wyjechalem, i tylko pare razy w roku odwiedzam
      rodzine (polsko-komunistycznemu rabunkowi slaska zawdzieczam m.in. sklonnosci
      do astmy: zanieczyszczenie srodowiska przekraczalo wszelkie wyobrazalne normy).
      Cp do ciekawych miejsc, to mozna wspomniec jeszcze Gore Sw. Anny, ruiny teatru
      w gliwicach, piekny drewniany kosciolek w szalszy (po drodze z gliwic do
      tarnowskich gor). szolnie "srebrnego pstraga" (byla kopalnia srebra w
      tarnowskich gorach), gliwicka radiostacje, itd., itp. summa summarum: lepiej
      pozno niz wcale - dobrze, ze ktos dostrzegl, ze na slasku - oprocz wegla i
      stali - istnieje kultura, ktorej slady sa duzo starsze niz np. slady kultury
      (architektonicznej) w warszawie czy na mazowszu.
      • Gość: v Re: gratuluje i...jednak troche mi smutno IP: *.ramtel.com.pl 16.11.04, 23:28
        slady kultury architektonicznej sa starsze na slaku niz w Warszawie bo
        twoj dziadek walnie pewnie sie przyczynil by Warszawe zrownac z ziemia.
        • Gość: silesius Re: gratuluje i...jednak troche mi smutno IP: *.intern.mad / *.61.104.19.host.de.colt.net 17.11.04, 00:26
          juz od dawna wiem, ze w polsce jest wielu niedouczonych/niedorobionych
          ludzikow. trzeba poczytac troche ksiazek, zeby wiedziec, kiedy warszawa wogole
          w historii "kulturalnie" zaistniala (wtedy to slask byl juz kulturalnie o cala
          epoke do przodu). ale: "nie chialo sie nosic teczki....".
      • Gość: Legli Re: gratuluje i...jednak troche mi smutno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 07:43
        Bardzo rozsądne słowa. Miło coś takiego słyszeć. Pozdrawiam.
    • Gość: poppolo jedź do Zabrza, Twój mandat już na ciebie czeka IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.11.04, 22:08
      Jechałem sobie w sierpniu przez Śląsk. Wstąpiłem
      do Zabrza, żeby coś zjeść i przejść się z aparatem
      przez centrum miasta. Wieczór, pustawo. Ledwie wjechałem,
      zaraz mnie złapała straż miejska (choć właśnie szedłem
      w ich kierunku, żeby zapytać, czy wolno mi było w to miejsce
      wjechać i się zatrzymać). Zamiast wyjaśnić i udzielić
      wskazówek, od razu ukarali mandatem. Zamiast kolacji
      w restauracji miałem nieciekawe wrażenia.

Moje wrażenia? Straż miejska pilnuje pałaców władzy
      w Zabrzu. Stoją sobie na ulicy Wolności i niech no
      tylko ktoś zabłądzi! Układ komunikacyjny Zabrza
      jest nieźle poplątany i ciężko się w nim rozeznać
      przyjezdnemu. Czasem na skrzyżowaniu brak jest znaku,
      skręcasz, jedziesz kawałek, a potem się okazuje,
      że właśnie jechałeś pod prąd.

Kiedy zadzwoniłem z komórki na numer 986, numer straży
      miejskiej, odezwała się komenda straży miejskiej w Katowicach,
      a dzwoniłem przecież z centrum Zabrza. Pytałem o adres komendy
      straży w Zabrzu. Jak się później okazało, podali fałszywy adres.

Nie bardzo wiadomo, gdzie zostawić samochód w centrum.
      Boczne ulice nie wyglądają zachęcająco, a przed knajpami
      na głównej ulicy miasta parkować mogą tylko mieszkańcy.
      Jak ten turysta ma się tam dobrze poczuć? Zamiast informacji,
      mandaty.

Myślę, że Ślązacy muszą przestawić się mentalnie,
      żeby dostrzec i potencjał turystyczny i zachowywać
      się życzliwie wobec przyjezdnych. Pokazać, jeśli trzeba,
      to pouczyć, ale nie karać bezsensownie. Bo jeśli ktoś
      przyjeżdża, to po to, żeby zostawić trochę pieniędzy,
      ale nie w formie mandatu!

Wrażenia mieszane. Władza stawia na porządek, ale przy okazji
      wylewa dziecko z kąpielą. Ludzie w mieście
      wydali się dosyć sympatyczni. W niektórych rejonach dalej
      od centrum ciemno, choć oko wykol. I to na ulicach, gdzie stoją
      domy i mieszka dużo ludzi.

Jeśli się tam wybieracie, to nie jedźcie samochodem.
      • Gość: gw Re: jedź do Zabrza, Twój mandat już na ciebie cze IP: *.hrl.com 16.11.04, 22:23
        Gorny Slask byl oczkiem w glowie Gierka i Babiucha i skorzystal najwiecej z innych regionow Polski, teraz Wawa przyciaga kapital, Slask poszedl w
        zapomnienie, jedynie wegiel moze dac tempo rozwoju, a szkoda poniewaz Slask ma potencjal aby tam stworzyc przeciwwage kapitalochlonnej i
        nieciekawej , przeludnionej i meczacej Warszawie
    • Gość: Wojtek Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną IP: 213.199.219.* 16.11.04, 22:53
      Hałda nie leży w Mikołowi lecz w Łaziskach i faktycznie w tym roku już
      zorganizowano na niej festyn po jej ugaszeniu i rekultywacji.
    • Gość: pab Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.04, 23:32
      Zapraszam do Rudy Śląskiej na tzw.kafaus.Tutaj kręcono kilka filmów.Też jest
      bardzo ciekawie.Architektura z początku zeszłego wieku.
    • Gość: mee... PO STOCZNI GDANSKIEJ...SLASK IP: *.avenel01.nj.comcast.net 17.11.04, 01:07
      ...nic tylko aparaty w reke...i do dziela...demontaz panstwa polskiego przez
      unie E...nowy podzial administracyjny polski na szesc regionow...wiec , kto
      zyw ...aparaty w dlonie...)))
      • Gość: Pit Cieszmy sie jeszce..... IP: 150.254.85.* 17.11.04, 07:57
        Gość portalu: mee... napisał(a):

> ...nic tylko aparaty w reke...i do dziela...demontaz panstwa polskiego przez
        > unie E...nowy podzial administracyjny polski na szesc regionow...wiec , kto
        > zyw ...aparaty w dlonie...)))

Parafrazujac powiedzenie wielkiego syna narodu niemieckiego, dr Jozefa Gebelsa,
        cieszmy sie ta resztka niepodleglosci, poki jeszcze ja mamy, bo przyszlosc
        bedzie straszna.
    • Gość: Włóczykij Każda potwora znajdzie swego... :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 08:11
      Taa... Ludzie to są jednak pogięci... ale jak ktos woli familoki od gotyku czy
      baroku... no coz nad gustami sie nie dyskutuje :| ale ja jadąc przez Górny
      Śląsk zamykam okna, wciskam gaz i modle się ny sie nie zgubić, a dla
      dopełnienia obrazu tego turystycznego raju proponuje wizyte na dworcu w
      Katowicach.. to lepsze niż skoki na bungee :)

Pozdrawiam "koneserów"... i tych "normalnychh" turystów

Włóczykij
      • Gość: dab Re: Każda potwora znajdzie swego... :) IP: 213.25.110.* 17.11.04, 08:39
        Biedny z ciebie miś (i snobistyczny nieco).
        Jesli chodzi o dworce, to podobnych wrażeń dostarczyć może W-wa Wschodnia
        (albo Wrocław Główny o północy - to polecam).
        A jesli chodzi o upodobania, to znacznie bardziej wolę stary Śląsk od miast-
        komunistycznych sypialni, jakich w Polsce sporo (dla mnie one są dopiero
        przerażające).
      • Gość: dab Re: Każda potwora znajdzie swego... :) IP: 213.25.110.* 17.11.04, 08:39
        Biedny z ciebie miś (i snobistyczny nieco).
        Jesli chodzi o dworce, to podobnych wrażeń dostarczyć może W-wa Wschodnia
        (albo Wrocław Główny o północy - to polecam).
        A jesli chodzi o upodobania, to znacznie bardziej wolę stary Śląsk od miast-
        komunistycznych sypialni, jakich w Polsce sporo (dla mnie one są dopiero
        przerażające).
      • Gość: autor Re: Każda potwora znajdzie swego... :) IP: 81.210.102.* 17.11.04, 09:21
        Jakbyś trochę zwolnił i otworzył okno to może znalazł byś i zabytki sztuki
        sakralnej i budownictwo drewniane w wielu bogatych formach i zabytki
        architektury przemysłowej i zamki i pałace...nawet nie chce mi się wyliczać.
        Sorry Winetou, ale żyjesz w świecie stereotypów: Śląsk - kominy, dymy,
        familoki, hołdy.
      • Gość: creek Re: Każda potwora znajdzie swego... :) IP: *.elsat.net.pl 25.11.04, 18:33
        Jak jade przez niektore miasta w centralnej Polsce to dziekuje Bogu że mieszkam
        na Śląsku :)
    • Gość: hasiok Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 09:22
      A jo bych temu gorolowi odrazu zabroł tyn aparat jak by mi bajtla obfotografowoł i jecze by w ryja
      oblizoł. Sosnowiec jest w polsce to gorole a nie ślązoki. Przyjeżdźojcie do nos bydymy mieć na co
      paczeć :D
    • Gość: hehehehe Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną IP: *.adsl.proxad.net 17.11.04, 09:26
      Polacy nie umieja wykoreystac swoich atutow turystycznych. Oprocz slaska jest
      jeszcze milion innych wspanialszych miejsc. tylko nie ma hotelow a na wsiadch
      bieda. na zachodzie jest snobizm na kupowanie domow na wsiach im bardziej
      apadla dziura tym lepiej a u nas?????
      zycvze powodzenioa w rozwijaniu turystyki
    • Gość: efka24 Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną IP: *.mofnet.gov.pl 17.11.04, 09:27
      odebrałam to trochę inaczej tzn. mieszkam w Rudzie Śląskiej i nie chciałabym
      się czuć jak "małpa w zoo".
      • emerson Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną 18.11.04, 00:01
        Jeśli ktoś mieszka w zabytkowym obiekcie, np. w familoku to być może powinien
        się przyzwyczaić do fotografujących. Oczywiście z zachowaniem prywatności, bez
        opisanego wpraszania się do środka...
        Przy okazji pytanie do Rudzian: jak się posuwają prace przy renowacji Pasażu
        Kubiny?
        pzdr. Emerson
    • Gość: zabrze Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 23:02
      polecam stronkę www.luiza.zabrze.pl a tych atrakcji w Zabrzu bedzie coraz
      wiecej, w Skansenie Królowa Luiza można się przejechać podziemną kolejką
      górniczą, kto nie był niech jedzie!
    • Gość: katowiczanin Re: Śląsk staje się atrakcją turystyczną IP: 80.50.221.* 04.12.04, 09:18
      Najbardziej atrakcyjnym turystycznie miastem na śląsku jest Lubliniec, choć on
      uwaza ze nie jest śląski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka