Dodaj do ulubionych

Targi Euroregionu Śląsk Cieszyński

05.06.06, 22:38
żeby nikt nie marudził na słabą współpracę transgraniczną; kto chciał ten
skorzystał
cieszyn.naszemiasto.pl/wydarzenia/608933.html?ses_nm=fa685ec495029b8b7b6ffbb3b1411da1

Obserwuj wątek
    • jaworowy Re: Targi Euroregionu Śląsk Cieszyński 07.06.06, 01:12
      ładnie, ładnie ale szkoda, że tak późno.
      z drugiej strony lepiej późno niż wcale :]
    • stoik1 Re: Targi Euroregionu Śląsk Cieszyński 08.06.06, 09:21
      dziś o 14 gala zwycięzców konkursu Śląska Rzecz
      www.cieszyn.pl/?p=articlesShow&iArticle=1226
      • stoik1 przyznali śląską rzecz 09.06.06, 08:24
        cieszyn.naszemiasto.pl/wydarzenia/611694.html
        Na Śląskim Zamku Sztuki i Przedsiębiorczości w Cieszynie rozstrzygnięto
        pierwszą edycję konkursu "Śląska Rzecz", którego celem jest promowanie
        przedsiębiorców inwestujących we współpracę z projektantem. - Werdykt
        międzynarodowego jury, w którego skład weszły autorytety z dziedziny biznesu,
        grafiki użytkowej i wzornictwa przemysłowego wyłonił produkty i dzieła, które
        innowacją i designem wybijają się ze Śląska na poziom światowy - zapewnia Ewa
        Trzcionka, kurator konkursu.
        W kategorii "Produkt" zwyciężył wielokrotnie już nagradzany na świecie dywan
        DIA inspirowany tradycyjną wycinanką, projektu Magdaleny Lubińskiej i Michała
        Kopaniszyna, wyprodukowany przez Moho Design z Katowic. - Chciałem jak
        najdokładniej oddać wzór oryginalnej wycinanki i z premedytacją przeniosłem go
        ze ścian wiejskiej chałupy na podłogi salonów - mówi Kopaniszyn.
        W kategorii "Komunikacja wizualna i multimedia" zwyciężyła książka "Martwe
        Punkty. Antologia poezji Na Dziko (1994 - 2003)" projektu Tomasza Bierkowskiego
        z Rachowic koło Gliwic, wydana przez Instytucję Kultury Ars Cameralis Silesiae
        Superioris. "Martwe Punkty" to nietypowa antologia młodej poezji śląskiej.
        Grupuje utwory pod względem podmiotu lirycznego na cztery
        rozdziały "ty", "ja", "my", "oni", opowiadając w ten sposób o środowisku
        śląskich poetów związanych z grupą "Na Dziko". - Zrezygnowałem z typowych
        ilustracji, które mogłyby wnieść dodatkową treść. Projekt graficzny oparłem na
        niepowtarzalnym układzie fraz, kształtach i rytmie każdego z utworów.
        Zastosowałem dwa kolory, które użyte w różnych kombinacjach, spinają graficznie
        cztery części antologii. W ten sposób ilustracja graficzna stała się echem
        wiersza a zarazem jego wzmocnieniem - mówi Tomasz Bierkowski.
        Wszystkie nagrodzone projekty można oglądać w Oranżerii Śląskiego Zamku Sztuki
        i Przedsiębiorczości w Cieszynie.

(two) - Dziennik Zachodni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka