stoik1 07.07.06, 10:26 szukałem takiego wątku nie znalazłem; a byłem pewien że jest zakładam więc, dla tych którzy mają daleko do kiosku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stoik1 istebna odcięta od świata 07.07.06, 10:29 wprowadzono zakaz wjazdu dla pojazdów powyżej 8 ton okazało się że na proponowanym objeździe przez milówkę ( droga przez mękę ) obowiązuje podobny zakaz Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 od 1 lipca w czechach jeździmy na światłach 07.07.06, 10:29 przez 12 miesięcy w roku Odpowiedz Link Zgłoś
tubylec.cieszyn dodatkowo... 07.07.06, 10:30 trzeba posiadać odblaskową kamizelkę. Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 ponadto... 07.07.06, 12:24 w 9 odcinku 'krajobrazu po bitwie' krótka ale burzliwa historia wydobycia węgla kamiennego w powiecie cieszyńskim jak to było: the rise and fall of ziggy stardust and the spiders from mars... można zamienić na 'coaldust' bo tyle zostało Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 na zakończenie dzisiejszej prasówki... 07.07.06, 15:06 dziś o 17.00 na zamku wernisaż wystawy projektu incydenty... czyli zapewne prezentacja tego, co 8 artystów zdziałało w cieszynie w czasie trwania tej akcji wystawa będzie czynna do końca lipca Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 przyczepię się jeszcze 07.07.06, 16:25 nie wydaje mi się żeby używanie apostrofów podczas odmieniania nazwisk obcokrajowców było konieczne ( być może jest wręcz niedozwolone, nie jestem językoznawcą ) przykładowo - jack'a lemmon'a ( było jakieś inne nazwisko ) natomiast jeśli chodzi o antymosa apostolisa, to można powiedzieć, że jest on polakiem, chociaż greckiego pochodzenia, więc już w ogóle nie ma co kombinować ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
nugrud Re: przyczepię się jeszcze 07.07.06, 20:57 Mi się obiło, że apostrofy stosujemy tylko po samogłoskach. Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 będą pieniądze na Wałową 14.07.06, 10:52 Zarząd Województwa przyznał jednak ( pomimo wcześniejszych nieporozumień ) 3.5 mln złotych na utworzenie Centrum Edukacji Socjalnej w ramach programu rewitalizacji terenów poprzemysłowych ( to te baraki na małej łące, za elektrownią, urzęduje tam stowarzyszenie "być razem" ) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 ekomuzeum cieszynianki wiosennej 14.07.06, 10:54 powstanie na skwerkach przed dawnym budyniem policji na pl. wolności cieszynianka zostanie wysadzona we wrześniu ( ciekawe skąd biorą sadzonki, o tak naszej apropos dyskusji na ten temat ) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 Horska Zahranna Sluzba... 14.07.06, 10:56 czyli słowacki odpowiednik naszego GOPRu wprowadziła cennik za usługi ratownicze lepiej więc liczyć na siebie i dzwonić po pomoc wyłacznie w stanach bezpośredniego zagrożenia życia ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
kubek Re: Horska Zahranna Sluzba... 14.07.06, 16:04 W morskich służbach ratowniczych w nie których krajach, jest taki zwyczaj, że ludzi ratuje się za darmo, ale jacht, motorówka czy nawet deska z żaglem, ma swoją cenę za uratowanie. (Tylko za plecak czy buty wprowadzić opłaty?) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 z kroniki policyjnej... 21.07.06, 08:35 10 butelek wódki wyparowało spod drzewa na Wzgórzu Zamkowym w Cieszynie. Alkohol schował tam mieszkaniec Goleszowa i poszedł do miasta. Nie chciał dźwigać ciężaru i ktoś mu ulżył... Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 nie ma festiwali niezastąpionych... 21.07.06, 08:41 Nowe Horyzonty odeszły w zapomnienie. Cieszynianie zyskali jednak imprezę filmową, która wzbudza jeszcze większe zainteresowanie i cieszy się ogromną popularnością. Organizatorzy postanowili postawić na polskie kino. Okazuje się zatem, że nie ma festiwali niezastąpionych... itd. no comments ( a ja się czuję cieszyniakiem, nie cieszynianinem; cieszynianin kojarzy mi się z mohikaninem ) Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 "wzbudza jeszcze większe zainteresowanie" !? 21.07.06, 09:12 to już nawet nie jest propaganda sukcesu tylko zwykłe zmyślanie... Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 10 tradycyjnych produktów kulinarnych... 21.07.06, 09:01 z woj. śląskiego znalazło się do tej pory na liście oryginalnych wyrobów regionalnych ministerstwa rolnictwa; większość pochodzi z cieszyńskiego - buchciki, ciastka ze szpyrek, murzin wielkanocny, zozworki, ser wołoski wędzony, ser klagany... do kolekcji można wymienić potrawy serwowane na ostatnim festynie KGW w cisownicy, bo mają fajne swojskie nazwy - poleśniki, schab w trzycielinie, pomazanki ciotki halinki, placki z wyrzoskami, chuda jewa, , babroczka, kwaśnica z chlebem, fazola ze szpyrkami, krepliki, kołocz weselny no i obowiązkowo miodula Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 Re: 10 tradycyjnych produktów kulinarnych... 21.07.06, 09:17 nie znam: sera wołoskiego wędzonego, sera klaganego, schabu w trzycielinie (co to jest?),pomazanki ciotki halinki, "chuda jewa", babroczki ...? To cieszyńskie istotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
czesiohill Re: 10 tradycyjnych produktów kulinarnych... 21.07.06, 10:19 trzicieliny to są tarte surowe ziemniaki. Czyli - tak sobie wyobrażam - wąską brytfankę smarujemy tłuszczem, wlewamy (wkładamy) część trzicielin, ykładamy schab i przykrywamy go resztą trzicielin. Oczywiście przed tym i trzicieliny i schab przyprawiamy. Trzicieliny jak na placki ziemniaczane, a schab wg uznania. Ciekawe, jak bym to wypróbował, to czy było by to jadalne. Jeśli tak, to jestem KULINARNYM GENIUSZEM :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 Re: 10 tradycyjnych produktów kulinarnych... 21.07.06, 10:23 hm... może być dobre, ale obawiam się, że zanim schabik się przepiecze, trzicieliny się zchajcują (jak się piszę chajcować czy hajcować?) ale w teori - z połączenia dwu rzeczy dobrych wychodzi również dobre... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czesiohill Kaj też tam .... 21.07.06, 12:09 schabik będzie sobie dochodził powolutku (w zakładach mięsnych parzy się go w temp. do 72stC, a jest miękki), na trzicielinach zrobi się wspaniała skorupka - bo to będie robione w piekarniku. W całym domu będzie pachniało .... tylko ta temperatura. Odkładam na później :) Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 w sprawie schabu w trzycielinie ;) 31.07.06, 10:12 poczyniłam obserwacje gruntowne - primo - chyba nie do końca to Książęco Cieszyńka specjalność, bowiem powszechna jest w Olomoucu... Ale godna przerzucenia do Księstwa i dalej :) Otóż - schabik vel (coś dla Kubka) plaster nivy "panieruje się w "cieście na placki ziemniaczane" i smaży na patelni... Zabójcze ale pyszne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kubek RE:wątek z forum KC o ck monarchii 21.07.06, 09:28 muszę zajrzeć, bo nie czytałem Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 a poza tym to takie tam... 21.07.06, 11:39 to co zawsze godło miejskiej rady narodowej w sali sesyjnej ratusza zostanie zastąpione przez symbol orła białego ( myślałem że to sie nazywa godło państwowe, ale tak pisze, a 'znak orła' to był fajny socjalistyczny film dla młodzieży; widziałem orła cień.... ) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 spada bezrobocie 21.07.06, 11:41 w czerwcu liczba bezrobotnych zarejestrowanych w powiatowej PUPie spadła o 300 osób a co, to cieszyniacy gorsi i nie mogą wyjechać do anglii ? aż tacy dupowaci jeszcze nie jesteśmy Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 burmistrz czeskiego cieszyna podał się do dymisji 21.07.06, 11:45 henryk sznapka ustąpił oskarżony o próbę przekupstwa; prowokację nakręciły jakieś dwie panie, prawdopodobnie w beretach ; ) ( just kidding ) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 i ładna historia o janie michałku z jaworzynki 21.07.06, 11:50 który od 47 roku nieprzerwanie zajmuje się kowalstwem -póki się nie wywrócim, to będę za kowadłem stał, powiada 75-letni pan michałek howgh Odpowiedz Link Zgłoś
kubek historia kowala pewnie jest najlepsza, 21.07.06, 12:00 ale bezrobocie też ważne! Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 ha, a jeszcze ci powiem... 21.07.06, 12:03 że właśnie zjadłem 4 kanapki ze śledziem z sokiem pomidorowym smakują nieźle ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 ciekawego ? 04.08.06, 16:48 bo ja wiem, czy GZC jest ciekawy ? bywa pożyteczny - czytuję informacyjnie : ) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 "uprzejmie donoszą", że jesteś w Głosie : ) 04.08.06, 21:38 sądząc z radosnego tonu pewnie znowu w charakterze czarnego charakteru dostałaś ostatnio coś do autoryzacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
lapis.me Re: "uprzejmie donoszą", że jesteś w Głosie : ) 05.08.06, 12:53 Zajrzałam do Głosu i jestem zniesmaczona - to chyba najlepsze określenie ... Owszem, Kserkses na tapecie, ale tekst poniżej krytyki. Na kolanie składany w 5 minut. Kompletnie wyrwane z kontekstu zdania, co więcej - tego kontekstu tam w ogóle nie ma! Myślę, że najlepszym określeniem takich zabiegów jest MANIPULACJA. Szkoda mi czasu na analizowanie tych kawałków, które cieniem dyskusji, jej karykaturą się stały ... Nie powiem już o wydźwięku szkalującym... Powiem za to złośliwie, że ten Český Těšín chyba nigdy nie doczeka się porządnego zapisu, zawsze będzie jakieś "uchybienie" :) W każdym razie - przy okazji honorowo dziękuję za zabanowanie mnie na Księstwie Cieszyńskim :) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 tak myślałem... 05.08.06, 14:16 klejąc fragmenty wypowiedzi można osiągnąć dowolny efekt przypomina mi to trochę anonimy wyklejane z liter wyciętych z gazety ( jak na kiepskim kryminale : ) ) Odpowiedz Link Zgłoś
lapis.me Re: tak myślałem... 05.08.06, 22:42 Tu jest pokazówka! Hanej i Zbih kontra Kserkses. Jest też Tubylec i "nie ociążony" Spark11. Odpowiedz Link Zgłoś
lapis.me Re: tak myślałem... 05.08.06, 22:50 Zaczęło mnie to bawić, więc dwie rzeczy jednak napiszę. Po pierwsze, to m.in. Cieszynalia twierdzą, że Kserkses propnuje Krakau zamiast Kraków (!) - kłopoty ze zrozumieniem postów, pomyłka czy taka planowana zabawa? Po drugie, śmieszne po prostu - ponieważ Kserkses nie odpowiedziała na krytykę Haneja, więc "swoje stanowisko podtrzymuje - zauważa Hanej". Uśmiałam się, bo nie wiem czy w takim razie należy oczekiwać zmiany stanowiska Kserksesa pod wpływem argumentów Haneja czy też uznać to za słobość dyskutanta, no bo nie opowiada ... Ale komedia. By the way - jeśli jestem już w drodze do szuflady, przeżyję to z honorem :) Odpowiedz Link Zgłoś
harynek Forum opiekuje się Materazzi ? 06.08.06, 08:07 Nie widzę nic zabawnego w denerwowaniu ludzi i ich obrażaniu, żeby mieć satysfakcję z tego, że się ich wyprowadziło z równowagi Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 a to dobre... ;) 07.08.06, 09:59 "Kserkses propnuje Krakau zamiast Kraków"... Dobry obraz znaczenia słowa prawda w IV RP... Widać prowincjonalna gazetka postanowiła naśladować przykład z góry ;) życzymy powodzenia... (a poważnie - podejrzewam, że oferma, która pisze takie bzdety po prostu czerpie wiedzę o naszym forum z forum o kurczakach... Też można.) Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 technika "montowania własnych treści z cudzych 07.08.06, 10:04 postów" iedntyczna jak na FKC... /o czym już było...;)/: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36341&w=45813412&a=46322211 Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 gwoli tępienia kłamstw - napisałam do Redakcji GZC 07.08.06, 11:04 "Szanowna Redakcjo! Uprzejmie proszę o publikowanie prawdziwych a nie przeinaczonych postów wycinanych z forów cieszyńskich. Opublikowany ostatnio tekst - poza tym, że tendencyjny (co mi jest obojętne)zawiera choćby jedno wierutne i podłe kłamstwo - otóż Kserkses1 wyraźnie i jednoznacznie opowiada się przeciw a nie za używaniem nazwy niemieckiej Krakowa. I pisanie w GZC, że jest inaczej jest wstrętnym, obraźliwym kłamstwem." Ciekawe, czy przeproszą? :) /watpię, bo to wymaga odpowiedzialności za słowa...co jest niezwykle rzadkie/ Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 ale bym się zdziwił... 07.08.06, 16:16 szczęka by mi opadła i już by mi tak chyba zostało ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: gwoli tępienia kłamstw - napisałam do Redakcj 08.08.06, 07:38 Tekst zdaje się był pisany na mocnym kacu. A swoją drogą to dowodzi, że jest jakiś układ :))) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 nareszcie w C-n 08.08.06, 19:33 na Cpn kupiłem sobie Głos, przeczytałem... rzeczywiście - pomieszanie z poplątaniem, delikatnie mówiąc Odpowiedz Link Zgłoś
lapis.me Re: nareszcie w C-n 08.08.06, 19:35 Zastanawiam się czy dziennikarstwo z zasady powinno być bezstronne... :) Może zasad za dużo mamy i nikt już ich nie widzi. E, tam, witamy w Cieszynie! Odpowiedz Link Zgłoś
lapis.me Re: no, ja też 08.08.06, 19:52 Czy czujesz się śledzony (czy nie czujesz śledziony)? Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 ze śledzioną na razie wszystko ok 08.08.06, 20:06 śledzie też lubię a ostatnio dowiedziałem się, że śledź to gwarowo 'harynek' : ) Odpowiedz Link Zgłoś
lapis.me Re: ze śledzioną na razie wszystko ok 08.08.06, 20:32 Serio? Jo je borok ... A od kogo się dowiedziałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 ... 08.08.06, 21:03 ( nie ma tego znowu tak dużo, żeby się bawić OCR-em; na marginesie - kiedyś "zWordalizowałem" całą kronikę kaufmanna z kalendarzy cieszyńskich i poszło się paść razem z systemem, cała robota na nic ) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 zabawna jest historia... 09.08.06, 13:46 wolontariusza ENH, który zdenerwowany faktem przeniesienia festiwalu do Wrocławia rozprowadzał nalepki z napisem Era Płytkie Horyzonty, zamiast zajmować się przydzielonymi zadaniami ( jakoś tak ten napis leciał, piszę z głowy ) frustracja przybiera czasem różne formy Odpowiedz Link Zgłoś