Dodaj do ulubionych

śląska gazeta

11.07.03, 13:36
Czy Ślązakom potrzeba jest własna gazeta, taka prawdziwa, redagowana przez
dziennikarzy narodowości śląskiej a nie w rodzaju śp. "Jaskółki Śląskiej".
Jeśli jest potrzebna, to może by ją tak powołać do życia?
iLU Z WAS BY JĄ CZYTAŁO I KUPOWAŁO?
A ilu umiałoby wspomóc finansowo, np. przez zamieszczanie reklam?
Chętnie poczytam także wasze maile na ten temat.
Jestem Ślązakiem, jestem dziennikarzem z doświadczeniem na stanowisku
redkatora naczelnego, mam firmę wydawniczą i zastanawiam się, czy takie
przedsięwzięcie ma sens. Czy znajdą się czytelnicy?
Innymi słowy ilu z tych, którzy wpisali że są po prostu Ślązakami odczywa
potrzebę posiadania własnej prasy? Być może to pierwszy krok do własnej
literatury?

Obserwuj wątek
    • wilym Re: śląska gazeta 12.07.03, 11:09
      Z checia czytalbym taka gazete. Nie wiem tylko czemu piszesz o "jaskolce" per
      s.p. Przeciez ta gazeta wychodzi!
    • Gość: Anita Re: śląska gazeta IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.03, 01:46
      Tez chetnie poczytam
      • Gość: czytelnik Re: śląska gazeta IP: *.nwn.pl / 192.168.3.* 13.07.03, 01:57
        Ja też chętnie poczytam,tylko jestem za tym ,aby oprócz spraw narodowych
        pojawiły się również materiały na temat U.E,inwestycji na Ślązku,polityki itd.
        Chodzi o to ,żeby nie zamykać się w jednym temacie tak jak Jaskółka Śląska.
        Sto razy wolałbym czytać taki "Dziennik Szlonski - o opcji narodowej" z
        informacjami ze Slonska "polskiego" -"czeskiego" czy ze Europy albo Świata,niż
        kupywać nudny Dziennik Zachodni albo Trybunę Śląską.

Wiem ,że to nie takie proste.
        Ale popieram chętnych co chcą Szlonski Dziennik tworzyć !

• Gość: Bronek Re: śląska gazeta IP: *.elsat.net.pl / 10.1.0.* 13.07.03, 09:20
          Podpisuja sie pod tym łobiyma rynkami. Na swoj sposob wspołtworza cosik co jest
          jakomś namiastkom internetowom. Jest to forum "Igraszki - fraszki" kaj pisze
          sie ło Ślonsku, po ślonsku i we rymach. Jest tam tyn downy Ślonsk i
          teraźniejszy. Niy ma tymatow tabu - bele było we rymach.
          Zaproszom do czytanio i pisanio.
          www.echoslonska.com/forum2
          Pyrsk. Bronek
          • Gość: Prenumerator S'loonski cajtoong. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.03, 12:52
            Snoduo sie jurz 173 200 prenumeratoroow.

Idzie robic' biznes-plan!

Do to pewny profit.
            • tomek9991 Tytuł będzie "Kattowitzer Zeitung" ? 13.07.03, 13:33
              Ty był taki śląski cajtung po 1922. Tam zawsze źle pisali o gorolach.
              Wydawali go chłopcy z Jungdeutsche Partei od SS-Gruppenführera Rudolfa Wiesnera.
              • Gość: ahmed Re: Tytuł będzie 'Kattowitzer Zeitung' ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.07.03, 14:20
                "Zeitung der Deutschen" finde ich besser!

ps
                a tak a propos, co masz przeciwko "Kattowitzer Zeitung"? - to tez dobra nazwa.
                szczegolnie, jezeli wezmie sie pod uwage, ze polacy nadal okupuja nie swoje
                tereny
    • Gość: amadeusz Re: śląska gazeta IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.03, 23:54
      myślę, że jak ona będzie tylko o sprawach "śląskiego narodu" to się nie uda.
      Ale jak będzie promować różnorodność kulturową Śląska, pokazywać ją, a zarazem
      poważnie mówić o dniu powszednim regionu, to ma spore szanse...
    • Gość: feloks Re: śląska gazeta IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.03, 23:58
      dlaczego jak coś ma być śląskie, to od razu jakiś fanatyk uważa, że chcę
      nawiązywać do SS i hitlerowców a w najlepszym razie niemieckiego nacjonalizmu.
      Właśnie chodzi o to, żeby pokazać m.in. co Śląs zawdzięcza Polakom, co Niemcom,
      Czechom itp.
      A poza tym nadal namawiam do dyskusji
      • slezan Re: śląska gazeta 14.07.03, 12:06
        Uważam, że w tej dyskusji odzywa się typowe dla znacznej części Ślązaków
        malkontenctwo. Wytykają innym nieudolność zamiast ich wspierać.
        Dość systematycznie przeglądam "Jaskółkę Śląską" i przyznaję, że faktycznie jej
        jakość dytorska pozostawia, delikatnie mówiąc, wiele do życzenia. Co do
        wartości merytorycznej, jest z tym różnie - zdarzają sie tekstybardzo dobre i
        bardzo słabe. Jak łatwo się domyślić wwzystko sprowadza się do kwestii
        finansowej.
        W ślad za krytyką pisma i jego twórców,powinna iść wola pomocy. Czy autor wątku
        takową zaoferował? Byłoby to chyba rozwiązanie prostsze niż projekt powołania
        nowego pisma, które będzie się borykać dokładnie z takimi samymi problemami jak
        "Jaskółka".
        • Gość: Ślonzok Re: śląska gazeta IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.03, 02:02
          To je piykny pomysł. Ślonsko gazeta na pewno je potrzebno. Jo już mom dość
          czytanio gorolskich wiyści. Myśla co żech niy ma som

Pyrsk !
    • feloks slezan - to amatorszczyzna 16.07.03, 22:18
      Slezan pyta czy zaoferowałem pomoc Jaskółce. Trochę mnie zawstydził, ale tylko
      trochę. Na tyle, że do jaskółki zadzwonię, ale bez zbytnich nadziei. Dlaczego?
      Bo to jest przedsięwzięcie postawione na głowie. Amatorszczyzna, żeby nie
      powiedzieć naturszczykostwo. Ja robiłem wżyciu parę gazet profesjonalnie i
      uważam, że śląska też musi być profesjonalna. A profesjonalną gazetę zaczyna
      się od biznesplanu, określenia grupy odbiorców, potem jest tworzenie layoutu
      itp. Na tym po prostu trzeba się znać, nawet najlepsze chęci profesjonalizmu
      nie zastąpią. W Jaskółce chęci są, ale niestety tylko chęci.
      Idzie o pieniądze, masz rację. Ja podchodząc do gazety zawodowo wiem, że
      najpierw trzeba zainwestować. Wiem też ile trzeba zainwestoać i dysponuję taką
      kwotą. Nie wiem jednak, czy taka inwestycja ma szanse powodzenia. Nie wiem też
      wielu innych rzeczy.
      Nie wiem na przykład czy pisać tak: "Uonskigo roku francuski weltmajster we
      fusbal Zidane fuknon w ojropejskich pokalach dwie kiepki naszym wodzisławskim ka
      mratom" czy też tekst w tej gazecie powinien brzmieć: "W ubiegłym roku
      francuski mistrz świata Zidane dwukrotnie strzelił w eurpoejskich pucharach
      naszym przyjaiołom z Wodzisławia".
      Ten temat ktory zaproponowałem w Forum ma mi dać asumpt do rozważań. zapewniam
      cię, że jak już do jakichś wniosków dojdę podzielę się nimi np. z Gorzelikiem.
      Zdarzyło mi się już dyskutować z nim luźno na ten temat.
      • slezan Re: slezan - to amatorszczyzna 17.07.03, 17:31
        A jak ma nie być amatorszczyzna, kiedy to całkowicie społeczne przedsięwzięcie?
        Trudno porównywac tak robione pismo do profesjonalnej prasy. Punktem
        odniesienia jest raczej bibuła sprzed 1989 r.;-)
        Mimo wszystko jednak lepiej mieć już tytuł i ISSN niż zaczynać całkiem od zera.
        Kto w tej chwili jest redaktorem "Jaskółki"? Dalej Hadaś?
    • nusko Re: śląska gazeta 17.07.03, 10:32
      my niemcy z gornego slaska juz mamy dobra slaska gazete, jest wysmienita i
      niezalezna "Unser Oberschlesien"!
      • wilym Re: śląska gazeta 17.07.03, 11:39
        UO rzeczywiscie jest niezla, ale jak pisano wyzej w tym watku, gazeta, ktora
        zamyka sie do waskiego grona odbiorcow (w przypadku UO jest to mniejszosc
        niemiecka) nie bedzie typowym magazynem regionalnym.
        Feloks-zgadzam sie, ze Jaskolka jest mocno amatorska, ale przypuszczam, ze
        wynika to przede wszystkim z braku funduszy. Jesli masz dobre pomysly, to
        mysle, warto by sie skontaktowac z kims z Jaskolki, ale nie tylko. Tak jak
        piszesz potrzebny jest biznesplan i przejrzysty system redagowania tekstow
        oraz podzial pracy.
        Myslisz, ze znalezliby sie jays sponsorzy? Jak widzialbys funkcjonowanie
        takiej gazety?
    • Gość: builder Re: śląska gazeta IP: *.blueyonder.co.uk 18.07.03, 00:17
      -to doskonaly pomysl
      -w sumie myslalem, ze cos takiego jak "gazaeta slonska" juz istnieje (???),
      jezeli nie to dziwne, ze jeszcze nie powstala

feloks napisała:

> Czy Ślązakom potrzeba jest własna gazeta, taka prawdziwa, redagowana przez
      > dziennikarzy narodowości śląskiej a nie w rodzaju śp. "Jaskółki Śląskiej".
      > Jeśli jest potrzebna, to może by ją tak powołać do życia?
      > iLU Z WAS BY JĄ CZYTAŁO I KUPOWAŁO?
      > A ilu umiałoby wspomóc finansowo, np. przez zamieszczanie reklam?
      > Chętnie poczytam także wasze maile na ten temat.
      > Jestem Ślązakiem, jestem dziennikarzem z doświadczeniem na stanowisku
      > redkatora naczelnego, mam firmę wydawniczą i zastanawiam się, czy takie
      > przedsięwzięcie ma sens. Czy znajdą się czytelnicy?
      > Innymi słowy ilu z tych, którzy wpisali że są po prostu Ślązakami odczywa
      > potrzebę posiadania własnej prasy? Być może to pierwszy krok do własnej
      > literatury?
      >
      • Gość: hehehe Re: śląska gazeta IP: *.nwn.pl / 192.168.3.* 18.07.03, 00:20
        Gość portalu: builder napisał(a):

> -to doskonaly pomysl
        > -w sumie myslalem, ze cos takiego jak "gazaeta slonska" juz istnieje (???),
        > jezeli nie to dziwne, ze jeszcze nie powstala

A to ty myślisz ?
        • Gość: builder Re: śląska gazeta IP: *.blueyonder.co.uk 18.07.03, 00:27
          -jak bym nie myslal to bym sie zachowywal tak jak ty

Gość portalu: hehehe napisał(a):

> A to ty myślisz ?
    • Gość: Feloks biznesplan IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.03, 14:11
      Trudno tutaj rozpisywać biznesplan. Zresztą kto chcący inwestować pieniądze
      drukuje takie dokumenty? Sponsorzy to nie jest dobre słowo, bo wskazuje na
      działalność charytatywną. Raczej nie wiem - a chciałbym - czy znalazłaby się
      grupa reklamodawców. Takich, którzy licząc na etniczną i kulturową solidarność
      Ślązaków będą w niej reklamowali swoje usługi, towary itp wierząc, że Ślązak
      kupuje u Ślązaka.
      Nie wiem też, jak tytuł ten bez dużych pieniędzy wypromować. tak, aby
      sprzedawało się nie mniej niż 5-6 tysięcy egzemplarzy. Taka sprzedaż pozwala
      pokryć koszty druku.
      Bez wątpienia też tytuł ten powinien stanowić czasopismo jednoczące wszytskich
      tych, ktorzy myślą o Śląsku jako swoim "hajmacie" (bo polski termin "mała
      ojczyzna" zupełnie nie oddaje tego o co chodzi).
      • arnold7 Re: biznesplan 20.07.03, 14:24
        Popiyrom. I byda kupowou tyn cajtung.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka