Dodaj do ulubionych

zasady przyjęć w Warszawie 2014

IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.14, 11:43
W wyborczej jest tekst o rekrutacji do gimnazjów w Warszawie
warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,15645291.html
I tak jak piszą w komentarzach, ja również mam wątpliwości co do kolejności wyboru, czyli kwestii przyjmowania dzieci słabszych przed lepszymi, tylko dlatego że to jest jego pierwszy wybór, a kogoś innego drugi wybór.
Czy ktoś kto zna się na temacie mógłby się wypowiedzieć tutaj na forum?

I jeszcze mam jedno pytanie, czy wie ktoś od jakiej liczby punktów przyjmują gimnazja z pierwszej 10 w Warszawie, lub wie od jakiej liczby przyjmowano dzieci w zeszłym roku ? jaka średnia ocen jest pożądana i ile pkt. z testu szóstoklasisty trzeba mieć żeby się dostać do dobrego gimnazjum?
Obserwuj wątek
    • morekac Re: zasady przyjęć w Warszawie 2014 20.03.14, 12:42
      Ale to nie jest prawda... Dzieci słabsze są przed lepszymi tylko w przypadku swojego rejonu, w każdym innym przypadku liczy się liczba uzyskanych punktów.
      • agata0 Re: zasady przyjęć w Warszawie 2014 20.03.14, 12:55
        I na 100% w poprzednim roku było tak, jak pisze morekac.
        /artykułu nie mogę zobaczyć, bo mi się limit wyczerpał ;-)/

Co do progów, nie zanotowałam dokładnie, ale mój syn tracił 6 pkt. (średnia ocen 5.0, więc po 1 punkcie z każdego przedmiotu średnio + 1 punkt z egzaminu). Sprawdzian językowy napisał na ok. 120/200 i:
        - Twarda, klasa mat. angielska - dostawał się, ale tuż nad progiem (0,2 pkt.)
        - Twarda, klasa mat. niemiecka - dużo większy zapas (nie pamiętam :( jaki)
        - Władysław, klasa dwujęzyczna - chyba 2-3 punkty zapasu
        - Władysław, klasa matematyczna - ok. 8 pkt. zapasu
        Do wszystkich innych (na pewno na liście były klasy mat. w Staszicu) dostawał się w ogóle z palcem w nosie.

Przepraszam, że nie podaję dokładnych progów, ale po pierwsze ich nie pamiętam (tylko ich oddech na plecach ;)), a po drugie - w każdej szkole maksymalny próg jest inny, bo inaczej przeliczają punkty z egz. językowego.
        • Gość: Twarda Re: zasady przyjęć w Warszawie 2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.14, 20:31
          Do matexu z angielskim na Twardej z wynikiem 120/200 z testu predyspozycji na pewno się nie dostał, chyba że był laureatem albo finalistą kuratora.

W zeszłym roku próg do klasy mat-ang wynosił 144,2 punktów.
          • agata0 Re: zasady przyjęć w Warszawie 2014 25.03.14, 09:24
            Na pewno by się dostał, jeszcze nie mam tak krótkiej pamięci :-) Z dodatkowych osiągnięć miał maksa. Napisałam przecież, ile punktów tracił. Ale się nie dostał, bo to nie był nasz pierwszy wybór, aczkolwiek z progu wnoszę, że to jedna z najmocniejszych klas w zeszłych roku w Warszawie i można tylko gratulować pedagogom, którzy z tymi dzieciakami pracują.
    • jakw Re: zasady przyjęć w Warszawie 2014 21.03.14, 00:09
      Ech, mit o tym, że wysokość na liście preferencji ma znaczenie większe niż liczba punktów, pojawia się chyba przy każdej rekrutacji. Uczeń z mniejszą liczbą punktów może mieć pierwszeństwo przed uczniem z większą liczbą punktów tylko w przypadki, gdy szkoła ma rejon i uczeń z mniejszą liczbą punktów jest z tego rejonu. Tak było od paru ładnych lat w rekrutacji do gimnazjów - i nie sądzę, żeby nagle uległo to zmianie.
      • bozena1971 Re: zasady przyjęć w Warszawie 2014 21.03.14, 11:11
        Witam,
        ja niestety też tak zaczęłam myśleć. Że bezpieczniej wybrać szkołę pierwszego wyboru taką, żeby dziecko na pewno się dostało, bo do drugiego i trzeciego wyboru nie będzie brane pod uwagę.

Tylko, że ja jestem nastawiona na szkoły NIEdwujęzyczne, czyli "rejonowe" i zawsze osoby z rejonu dostają się w pierwszej kolejności, a osoby spoza rejonu muszą mieć naprawdę wysoką punktację, żeby udało im się zakwalifikować na te kilka miejsc pozostałych dla osób spoza rejonu.
        I niestety mimo, iż córka się bardzo dobrze uczy i mam nadzieję na wysoko zdany egzamin szóstoklasisty, obawiam się, ze nie dostanie się do gimnazjum z pierwszej dziesiątki z rankingu.

Czy ktoś zna progi punktowe z zeszłego roku?

• morekac Re: zasady przyjęć w Warszawie 2014 23.03.14, 15:31
          Że bezpieczniej wybrać szkołę pierwszego wyboru taką, żeby dziecko na pewno się dostało, bo do drugiego i trzeciego wyboru nie będzie brane pod uwagę.

Nie, to właśnie szkołę trzeciego wyboru trzeba tak wybierać, żeby potem się nie stresować, że dziecko nigdzie się nie dostało...
          Z progami, niestety, nie jestem w stanie pomóc, bo dziecko do gimnazjum szło 2 lata temu, a wtedy jeszcze w naszej części miasta nie było elektronicznie.
    • bozena1971 Re: zasady przyjęć w Warszawie 2014 21.03.14, 11:21
      A ciekawa jestem, czy zauważyliście, że w tym roku kandydaci wybierają w rekrutacji elektronicznej wyłącznie szkołę, a klasę dopiero na etapie potwierdzenia woli uczenia się w dnaym gimnazjum, do którego dziecko zostało zakwalifikowane. Oznacza to, że otrzymując informację elektroniczną, że dziecko zostało wstępnie zakwalifikowane do 3 szkół, nie wiem, do jakiej klasy docelowo zostanie przyjęte (np. chciało chodzić do matematycznej, ale wybrana szkoła zakwalifikuje go do klasy językowej, albo artystycznej).
      • Gość: paola Re: zasady przyjęć w Warszawie 2014 IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.03.14, 17:54
        A jeśli w szkole rejonowej oprócz klas ogólnych jest klasa dwujęzyczna, to czy także rejonowi mają pierwszeństwo?
        • Gość: paola Ile klas w Reytanie? IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.03.14, 17:55
          Czy ktoś wie, ile jet planowanych klas pierwszych w Reytanie i czy gimnazjum na Twardej ma swój rejon?
          • Gość: Twardzielka Klasy rejonowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.14, 23:59
            Gimnazjum na Twardej od dwóch lat nie ma rejonu. W tym roku szkołę kończy ostatnia klasa rejonowa.
            Władek jest szkołą w której jedna klasa (matematyczna) jest rejonowa, a druga (dwujęzyczna) - nie.
            Jednak z tego co dowiadywałam się w tamtym roku w klasie matematycznej są góra 3 osoby
            z rejonu. Dzieci uczące się gorzej po prostu przenoszą się do innych szkół.

Jeśli chcą się państwo więcej dowiedzieć proszę zajrzeć do regulaminów rekrutacji, umieszczonych na stronach internetowych.
        • morekac Re: zasady przyjęć w Warszawie 2014 22.03.14, 07:40
          Klasy dwujęzyczne wymagają zdawania osobnego egzaminu i z definicji nie są rejonowe.
    • Gość: Nanaluna Re: zasady przyjęć w Warszawie 2014 IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.14, 21:15
      Dzwoniłam do miejskiego Biura Edukacji, tam gdzie ten numer na dole artykułu podany. Mieli sprostować artykuł pisemnie, bo rzeczywiscie nieprawdą jest co tam jest napisane. Uczeń z większą iloscią punktów niezależnie od tego na którym miejscu wyboru jest dane gimnazjum, jest przed tym z mniejszą ilością. Oczywiście tak jak już inni w wątku wspomnieli uczniowie z rejonu, jeżeli gimnazjum ma rejon mają pierwszeństwo.

Padło też gdzieś stwierdzenie, ze Twarda nie ma rejonu. Jest to nieprawdą, kolega który mieszka w rejonie Twardej dostał kwita, że syn ma właśnie tam swój rejon i się zastanawia czy go wysłać czy poza rejon, żeby chłopaka nie zamęczyć.
      Tylko klasy dwujęzyczne nie mają rejonu.

No i ponawiam pytanie ile punktów trzeba mieć, żeby się dostać do dobrego gim w Wawie. Mile widziane odpowiedzi ubiegłorocznych absolwentów podstawówek i ich rodziców.
      Moje dziecię ostatni test próbny napisało na 40 pkt., ale stres na prawdziwym może znacznie obniżyć ilośc punktów. Zwykle te próbne były w granicach od 32 do 40. Średnia 5,55. Brak szczególnych osiągnięć w kuratoryjnych, inne osiągnięcia raczej nie będą wpisane na świadectwo. I teraz nie wiem czy mierzyć wysoko, ale nie za wysoko, zeby dzieciaka nie zamęczyć, czy dać sobie spokój, bo się nie dostanie?
      Zainteresowana również jestem informacją ile punktów z testu predyspozycji pozwalało dziecku wskoczyć na listę dzieci przeznaczonych do drugiego etapu rekrutacji w poszczególnych szkołach z oddziałami dwujęzycznymi. Szkoły nie chcą takimi informacjami specjalnie się dzielić.
      • Gość: Nika Re: zasady przyjęć w Warszawie 2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.14, 14:24
        > Tylko klasy dwujęzyczne nie mają rejonu.
        Gimnazjum DWUJĘZYCZNE nr 42 na Twardej nie jest już szkołą rejonową. Każda klasa w tym gimnazjum jest dwujęzyczna.
        • Gość: Twarda Re: zasady przyjęć w Warszawie 2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.14, 20:47
          Dużo informacji na temat rekrutacji do gimnazjów możecie Państwo znaleźć pod adresem:
          forum.gazeta.pl/forum/w,541,142285163,142285163,testy_predyspozycji_jezykowych.html,
          • blum10 Re: zasady przyjęć w Warszawie 2014 25.03.14, 11:33
            a jak to jest z wyborem 2 języka ? Rodzice wybierają, przyznam, że interesuje mnie jakiś tam konkretny, bo dzieciak się już uczy ? Jestem w takiej sytuacji, że aktualnie moje dziecko nie uczy się w Warszawie, ale myślę o gimnazjum w stolicy. Średnią na pewno będzie dobrze ponad 5 (5,5 na semestr) finalista konkursu kuratoryjnego. Jednak trochę się boję, że może zmasakrować sprawdzian. Co wówczas ? Czy mamy szanse np. na Świętokrzyską ?
    • zrobionywbalona Re: zasady przyjęć w Warszawie 2014 07.05.14, 17:41
      Ok. 50 błędów zawiera w ćwiczeniach i odpowiedziach książka "Testuj swoje kompetencje językowe" POLISH FOR YOU. Wyszły w międzyczasie IV wydania, a dopiero teraz errata, która nota bene nie uwzględnia wszystkich błędów!! Nie ma słowa, żeby opisać ten brak profesjonalizmu i żądzę pieniądza. Należy współczuć tym, których taka publikacja wprowadziła w błąd i mogą nie dostać się do klas dwujęzycznych. A autorki śmieją się klientom w nos i liczą mamonę. Strach myśleć na jakim poziomie są kursy, które organizują :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka