IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.16, 11:39
Czy ktoś zna racjonalne wytłumaczenie, dlaczego w tym roku trzeba czekać aż do 15 lipca na ogłoszenie wyników? Punkty zostały przyznane, system już wszystko wie. Skąd ta zwłoka?
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: Rekrutcja IP: *.static.ip.netia.com.pl 30.06.16, 15:34
      Tego to chyba nikt nie wie :(
    • wzosia Re: Rekrutcja 30.06.16, 16:42
      Możliwe wytłumaczenia:
      1. sezon urlopowy i nie ma kim pracować
      2 trzeba ręcznie policzyć i sprawdzić czy system sie nie pomylił
      3 10 lipca Polska zagra w finale Euro 2015 i trzeba uczcić zwycięstwo lub opić klęskę
      4 gdyby było wcześniej nie byłoby zabawnie
      5 14 lipca jest święto we Francji, system jest francuski i przed 14 zadan francuz sie nim nie zajmie
      6 głowny informatyk ma urlop do 11 lipca
      ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
      • Gość: Gerii Re: Rekrutcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.16, 17:51
        Dobre te wytłumaczenia ;), podobają mi się zwłaszcza 5 i 6 :)
        W pierwszym momencie to myślałam, że chodzi o to, żeby dać dwa tygodnie wytchnienia pracownikom szkoły - ale z rozmów wynika, że wszyscy są niezadowoleni z tej rozwlekłej rekrutacji. Dzieci mają totalnie zmarnowane wakacje. Mogą na nie wyjechać w zasadzie tylko w I połowie lipca i to jeszcze denerwując się czy się dostaną do wymarzonej szkoły czy nie...
      • jogimik Re: Rekrutcja 30.06.16, 18:50
        :) , :)
    • paniusiapobuleczki Re: Rekrutcja 30.06.16, 18:43
      Zapytajcie w kuratorium, to tam ustala sie terminy rekrutacji.
      • Gość: Anka Re: Rekrutcja IP: *.static.ip.netia.com.pl 30.06.16, 20:30
        Te terminy ustaliła Rada Warszawy.
        • Gość: Gerii Re: Rekrutcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.16, 20:35
          Czy to oznacza, że tylko Warszawa tyle czeka? To powód może być tylko jeden. Szczyt NATO :)
    • Gość: Yolo Re: Rekrutcja IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.16, 12:30
      Bo tak :)
      Urzędnicy sobie zdecydowali i już. Co tam dzieci...
      • paniusiapobuleczki Re: Rekrutcja 01.07.16, 16:10
        A wiesz, ze warszawscy urzędnicy są bardzo prouczniowscy. Ustalając tak długie terminy kierowali sie dobrem dzieci i wygodą rodziców...
        • Gość: Gerii Re: Rekrutcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.16, 16:28
          Możesz rozwinąć temat? Chodzi o chwilę oddechu i możliwość zaplanowania wakacji w pierwszej połowie lipca?
          • paniusiapobuleczki Re: Rekrutcja 01.07.16, 17:30
            Aż tak dokładnie to ci nie odpowiem, bo ja akurat teraz przy rekrutacji nie siedzę. Wiem, ze była mowa o dłuższym terminie składania papierów. Może coś pokręciłam. W każdym razie dlaczego to tyle trwa nie wie nikt. I nikt nie jest zadowolony. Ani szkoły (maja kłopot z zaplanowaniem urlopów np obsługi sekretariatu) ani rodzice (wiadomo dlaczego), natomiast urzędnicy zawsze powtarzają nam (w szkole) że wszystko dla dobra uczniów.
            • Gość: Gerii Re: Rekrutcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.16, 17:47
              Dzięki za odpowiedź. Myślałam, że może ktoś zna racjonalne wytłumaczenie czemu mimo zamknięcia systemu i policzenia punktów, trzeba czekać ponad 2 tyg. na ich ogłoszenie. Przecież to takie zawieszenie rekrutacji - przez najbliższe 14 dni nic się nie zmieni. System co miał policzyć to policzył, powinien "wypluć" wyniki i tyle... Nie śledziłam rekrutacji w poprzednich latach, ale wiem, że wyniki były podawane w zasadzie od razu (na początku lipca). Ciekawa jestem po prostu jakie argumenty przemawiały za takim a nie innym terminem ich ogłoszenia w tym roku, tym bardziej jak piszesz - nikt nie jest zadowolony a zwłaszcza szkoły (również mam takie sygnały - w szkołach moich dzieci, nauczyciele nie kryją się z dezaprobatą i zdziwieniem, czemu tak długo trzeba czekać.
              • paniusiapobuleczki Re: Rekrutcja 01.07.16, 18:40
                Myśle, ze rodzice powinni przedstawić swoje zdanie władzom. Szkół nikt nie słucha.
    • Gość: julciaaa Re: Rekrutcja IP: *.um.warszawa.pl 08.07.16, 10:16
      Terminy rekrutacji określa rozporządzenie MEN a nie warszawscy urzędnicy. W całej Polsce jest tak samo.
      • jan.nowak.7 Re: Rekrutcja 08.07.16, 10:40
        Nie do końca - ostateczne terminy ustalało MKO. W Trójmieście czy Szczecinie już jest po rekrutacji. To zresztą implikuje kłopoty dla osób które startują do liceów (a czasem i do gimnazjów) w różnych regionach.
        • bebe_m3 Re: Rekrutcja 08.07.16, 11:54
          Coś działają na stronie rekrutacyjnej.
          Pojawił się komunikat:
          Możliwość logowania się do systemu w celu weryfikacji wyników rekrutacji zostanie udostępniona w dniu 15 lipca o godz. 13:00
      • Gość: Anka Re: Rekrutcja IP: *.static.ip.netia.com.pl 08.07.16, 11:59
        "Rekrutację do klas pierwszych ogólnodostępnych w gimnazjach, a także klas pierwszych integracyjnych w gimnazjach - w przypadku kandydatów nieposiadających orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego wydanego ze względu na niepełnosprawność określa Uchwała Nr XX/500/2015 Rady m.st. Warszawy z dnia 26 listopada 2015 r. w sprawie określenia kryteriów rekrutacji do klas pierwszych gimnazjów prowadzonych przez m.st. Warszawę, liczby punktów za każde z tych kryteriów oraz dokumentów niezbędnych do ich potwierdzenia."
        edukacja.warszawa.pl/dla-ucznia-i-rodzica/rekrutacja/gimnazjum
    • Gość: To ja Re: Rekrutcja IP: *.leon.com.pl 11.07.16, 11:28
      Samorządy NIE MAJĄ wpływu na terminy i zasady rekrutacji. To działka rządu - określa je ogólnie minister MEN, a kuratorzy oświaty (nominowani i podlegający MEN) je uściślają na swoim terenie (województwo) - samorządy i szkoły MUSZĄ się im bezwarunkowo podporządkować.
      polecam:
      Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 2 listopada 2015 i zarządzenia kuratorów dot. tematu - tu - kurator warszawski ( innych jest podobny terminarz)

Tak wydłużone terminy są po raz pierwszy. Angażują przynajmniej do 22 lipca (w większości województw to termin ogłoszenia ostatecznych list (w terminie podstawowym) dzieci/młodzież, rodziców, szkoły - dyr, sekretariaty i nauczycieli - przy rekrutacji to przede wszystkim oni pracują w komisjach rekrutacyjnych.
      Dodam też, ze 22 lipca to nie koniec - rozpoczyna się rekrutacja uzupełniająca, też wg dokładnego, narzuconego przez MEN i KO harmonogramu.
      Ma miejsce, gdy w szkole pozostało choćby 1 wolne miejsce, (np. uczeń zrezygnował z przydzielonego mu miejsca, bo uczestniczył równolegle w rekrutacji do szkoły nie objętej systemem elektronicznym - to często np. szkoły artystyczne).
      • jan.nowak.7 Re: Rekrutcja 11.07.16, 12:13
        No więc sytuacja wygląda tak: MEN jeszcze za poprzedniej ekipy narzuciło harmonogram, który dla nikogo nie jest dobry ani wygodny, a mazowiecki kurator nie zrobił nic, by w ramach tego harmonogramu przesunąć terminy do przodu (jak to zrobiono w niektórych województwach). Ale to spiętrzenie zadań wakacyjnych szkołom i zepsucie wakacji uczniom to tak drobnostka w porównaniu z niewyobrażalnym bałaganem jaki MKO wprowadziło zmianami przepisów dotyczących dodatkowo punktowanych w rekrutacji do gimnazjów konkursów. Przepisy są skrajnie niejasne i wprowadzono je w absurdalnym terminie (aneks z kwietnia!). Mamy jednak gwarancję, że nikt nikogo nie pociągnie do odpowiedzialności za te oczywiste błędy, bo kolejnej rekrutacji do gimnazjów już nie będzie a i ta licealna stanie się na pewno znowu obiektem chybionych eksperymentów.
        • tagliatele Re: Rekrutcja 12.07.16, 11:47
          Już nie przesadzajmy z tym psuciem wakacji dzieciom - większość przyszłych gimnazjalistów na wakacjach, i myślę, że tylko nielicznym niewiadoma naprawdę spędza sen z powiek, tylko rodzice kiblują, by złożyć papiery. A co do absurdalności zasad - pełna zgoda, sama jestem zażenowana tym, że szkoły tak różnie akceptowały osiągnięcia.
          • Gość: HB Re: Rekrutcja IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.16, 13:29
            To nie jest przesada. Dzieci, zamiast się wyluzować, siedzą jak na szpilkach. Pewnie nie wszystkie, ale jednak spora część.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka