Dodaj do ulubionych

Watpliwosc TROJA !!!

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 16.05.02, 21:23
Mam pewna watpliwosc poniewaz jestem swiecie przekonany ze temu gosciowi w
odkryciu troji pomogla mapa z Illiady HOMERA. czytalem ten tekst i ten facet
poslugiwal sie tylko illiada dlatego prosze niech mi ktos powie dlaczego komsja
uznala odp D za prawidlowa( dokladne pomiary terenu)
Obserwuj wątek
    • Gość: xx Re: Watpliwosc TROJA !!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.02, 21:29
      gosciu słuchaj odpowiedz d to posługiwanie sie mapą.czytaj uwaznie, kretyn z
      ciebie
      • Gość: Borsuk Re: Watpliwosc TROJA !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.02, 22:38
        xx, specjalisci z gazety wyborczej, którzy uznali, że obie odpowiedzi mogły by
        byc prawidłowe to też pewnie kretyni
        • Gość: Franko Re: Watpliwosc TROJA !!! IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 16.05.02, 23:22
          Tak - to kretyni. W Iliadzie nie ma zadnej mapy ludzie! To jest ksiazka i sa w
          niej same literki! Czytajcie ze zrozumieniem!!!
    • Gość: DazaLove Re: Watpliwosc TROJA !!! IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 16.05.02, 23:51
      Gość portalu: tolo napisał(a):

> Mam pewna watpliwosc poniewaz jestem swiecie przekonany ze temu gosciowi w
      > odkryciu troji pomogla mapa z Illiady HOMERA. czytalem ten tekst i ten facet
      > poslugiwal sie tylko illiada dlatego prosze niech mi ktos powie dlaczego komsja
      >
      > uznala odp D za prawidlowa( dokladne pomiary terenu)

Chociażby dlatego, że ten archeolog, gdy posłużył się mapą z Iliady, znalazł
      miejsce, które było niemożliwe do rozegrania się tam tego, o czym pisał Homer.
      Zmierzył odległość i wyszło mu, że ktoś-tam musiał iść pieszo aż 84km! To było
      niemożliwe i dlatego zaczął modzić coś innego. Znalazł jakieś tam miejsce i
      wyszło mu, że musieli iść 15km, a więc znacznie mniej. I to mu dało wskazówke ;)

Darujcie sobie te wulgaryzmy, bo jak na razie, to Wy jesteście kretynami.

• Gość: Franko Re: Watpliwosc TROJA !!! IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 00:00
        Kolego mow za siebie - nie jestem kretynem. Pomysl chwile nad tym co teraz ci
        powiem, bo moze zachwiac to twym swiatpogladem: w Iliadzie nie ma mapy. Niezle
        co? A teraz prosze o gleboka i wnikliwa analize z twojej strony o niekretynie.
        • Gość: DazaLove Re: Watpliwosc TROJA !!! IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 14:25
          Chodziło chyba o opis terenu jako mapę :oP

Nie chciałam powiedzieć, że jestem jakaś mądrzęjsza, ale chodziło mi o to, że
          nie macie prawa na nikogo mówić "kretyn", tylko dlatego, że nie znał
          odpowiedzi!!!
    • princess_asia Re: Watpliwosc TROJA !!! 19.05.02, 14:58
      Dla mnie obie odpowiedzi są prawidłowe ponieważ dokonał dokładnych pomiarów,
      jak również skorzystał z Iliady "Przebył opisaną w Iliadzie drogę i znalazł
      zbocze tak strome, że musiał zeń złazić na czworakach." wiec jeśli pytanie
      brzmiało:
      Zadanie 12. (0 – 1)
      W odnalezieniu Troi pomogło Schliemannowi:

A. zapoznanie się z historią Grecji,
      B. ustalenie miejsca postoju greckich okrętów,
      C. wykonanie dokładnych pomiarów terenu,
      D. wykorzystanie mapy terenu opisanego w Iliadzie.

to mapa opisana- znaczy opisana czyli można ja przeczytać tak wiec powinni
      uznać obie odpowiedzi
      • Gość: kora_moz Re: Watpliwosc TROJA !!! IP: *.torun.dialup.inetia.pl 20.05.02, 14:16
        to nie mapa jest opisana tylko teren jest opisany. Mapa mogla nie byc z Iliady,
        tylko najzupelniej wspolczesna, za to dotyczaca tego samego terenu o ktorym
        pisal Homer. Schliemann prawdopodobnie musial sie taka poslugiwac, zeby sie nie
        zgubic. W tym sensie odp. D jest logiczna i prawidlowa.
        A w Iliadzie sa literki, fakt. Dobrze to wiedziec, a przy okazji zglebic
        tajniki gramatyki jezyka polskiego.
        • Gość: mycha Re: Watpliwosc TROJA !!! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.02, 23:19
          Co racja, to racja.... Przecież tam nie było ani słowa o mapie! Pozostają więc
          pomiary, ale czy użycie zwykłego zegarka można uznać za dokładny pomiar?
          • tawananna Re: Watpliwosc TROJA !!! 23.05.02, 02:27
            A ja będę obstawać przy poprawności obu odpowiedzi. I nie kłóćcie się,
            że "iliada" to nie mapa ;) - przecież chodziło tu o skorzystanie z mapy
            przedstawiającej ten obszar, który został opisany w "Iliadzie".
    • tawananna Re: Watpliwosc TROJA !!! 24.05.02, 02:33
      Polecam również dyskusję na ten temat na grupie dyskusyjnej pl.hum.polszczyzna
      (link do usenetu na Gazecie.pl).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka