Dodaj do ulubionych

Dostali się najlepsi? - nieprawda!!!

03.07.02, 19:45
ABSURD!

Tak można nazwać obecną rekrutację do szkół licealnych.

Konkretny przykład - uczennica ze średnią 5,0, m. in. dwukrotna finalistka
dwujęzykowego konkursu "Poezja i proza w języku Shakespeare'a", która
posłuchała kuratora i władz oświatowych i złozyła tylko dwa podania do
wybranych szkół jest dziś bez szans na przyjęcia do którejkolwiek! Wybrane
szkoły odrzuciły ją z uwagi na zbyt małą liczbę punktów, a inne w tymczsie
poprzyjmowały uczniów ze średnią np. 4,25. Opisana uczennica nie może się już
do takiej szkoły dostać mimo zdecydowanie większych osiągnięć.

Obserwuj wątek
    • Gość: Angry J. Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! IP: *.zigzag.pl 05.07.02, 15:37
      I o tym mówię! Trzeba składać tyle podań, żeby na 100% gdzieś się dostać.
      • Gość: Elwira Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 04.09.02, 11:39
        Nieprawda, nie najlepsi się dostali
        Za taki bałagan powinny polecieć głowy.
        Kiedyś trzeba było zdecydować się na jedna szkołe i jakos było normalniej,
        dlaczego zdecydowano się na wariactwo??????????
    • Gość: km Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 05.07.02, 22:01
      Proszę nie tracić nadziei.
      Po pierwsze to może się jeszcze uda "awansować" na listach rezerwowych w
      wybranych przez Państwa szkołach.
      Po drugie na pewno znajdzie Pan miejsce wolne szkole. Nawet jeżeli nie będzie
      to szkoła z "górnej półki" to zapewni możliwość edukacji.
      Po trzecie proszę spróbować w drugiej połowie sierpnia szukać miejsca także w
      tych szkołach, do których Państwo obecnie nie startowali. Po uspokojeniu
      sytuacji może się okazać, że są jeszcze pojedyńcze miejsca wolne - ktoś
      wyjedzie za granicę, inny pod koniec wakacji zmieni szkołę itp - w efekcie będą
      pojeyńcze wolne miejsca w wielu szkołach.
      Pozdrawiam serdecznie
      Krzysztof Mirowski
      dyrektor LXVII LO WArszawa
      dyrmir@ids.pl
      • Gość: tue.... Re: Dostali sie˛ najlepsi? - nieprawda!!! IP: 3.5.* / *.chello.pl 05.07.02, 22:43
        Gos´c´ portalu: km napisa?(a):

> Prosze˛ nie tracic´ nadziei.
        > Po pierwsze to moz˙e sie˛ jeszcze uda "awansowac´" na listach
        rezerwowych w
        > wybranych przez Pan´stwa szko?ach.
        > Po drugie na pewno znajdzie Pan miejsce wolne szkole. Nawet jez˙eli nie
        be˛dzie
        > to szko?a z "górnej pó?ki" to zapewni moz˙liwos´c´ edukacji.
        > Po trzecie prosze˛ spróbowac´ w drugiej po?owie sierpnia szukac´
        miejsca takz˙e w
        > tych szko?ach, do których Pan´stwo obecnie nie startowali. Po
        uspokojeniu
        > sytuacji moz˙e sie˛ okazac´, z˙e sa˛ jeszcze pojedyn´cze miejsca wolne -
        ktos´
        > wyjedzie za granice˛, inny pod koniec wakacji zmieni szko?e˛ itp - w
        efekcie be˛da˛
        >
        > pojeyn´cze wolne miejsca w wielu szko?ach.
        > Pozdrawiam serdecznie
        > Krzysztof Mirowski
        > dyrektor LXVII LO WArszawa
        > dyrmir@ids.pl

1)"znajdzie Pan miejsce wolne szkole. Nawet jez˙eli nie be˛dzie
        to szko?a z "górnej pó?ki" to zapewni moz˙liwos´c´ edukacji" Wydaje mi sie
        ze niektorzy uczniowie pracowali w gimnazjum na dobre oceny itp. nie po to
        zeby teraz wyladowac w byle jakim LO...... w koncu to tylko ranking nie ma
        roznicy czy szkola do ktorej sie bedzie chodzic bedzie na 90 czy na 10
        miejscu w nim......a moze jednak????
        2) Osobiscie bym wytrzymal nerwowo do konca wakacji zeby sie dowiedziec
        ze ktos wyjechal za granice i mi sie zwolnilo miejsce....

na razie to by bylo na tyle...
        POzdrowienia od kolejnej osoby ktora czeka na takie pojedyncze miejsce w
        jakiejs szkole nie koniecznie w takiej z 90 miejsca
    • gdabski Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! 06.07.02, 15:16
      Jakby tak popatrzyć na schematy punktacji używane przez szkoły widać, iż
      średnia jest często pomijana jako kryterium. Na to trzeba było zwrócić uwagę
      przed wyborem liceum. Osoba ze średnią 4,25 może mieć akurat takie same oceny
      z przedmiotów, które są oceniane. Wtedy ważny jest egzamin, o którym w
      przytoczonym przykładzie nic nie wiemy....
      • Gość: Majka :) Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 06.07.02, 15:43
        Właśnie: o tym cisza, a przecież większość (jeśli nie wszystkie) szkół liczy
        średnią rekrutacyjną z tzw. przedmiotów egzaminacyjnych (J.polski, matematyka,
        historia, j.obcy...itd) a nie z CAŁEGO świadectwa.
        Wtedy - po odliczeniu np. wf,informatyki, techniki,sztuki - u wielu średnie
        dziwnie spadają...
    • niezapominajka-ma Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! 06.07.02, 20:18
      Hmm... ja zlozylam papiery tylko do jednej szkoły... i do tego do tej
      najlepszej w Polsce... i co?...czarna rozpacz jak sie dowiedziałam,że sie nie
      dostałam...przyjeli mnie do innej tez dobrej, mimo ze nie skladalam tam
      papierow...złożyłam odwołanie (do tej do ktorej mnie nie przyjeli), zbytnio nie
      wierząc, ze to da cokolwiek...ale dalo!!!! PRZYJELI MNIE!!!!...MUSIŁO
      ZREZYGNOWAĆ MNÓSTWO LUDZI...ale naprawde mnostwo... bo ja byłam na jakims 190
      miejscu na liscie nieprzyjetych... JEST STRASZNY BAŁAGAN, ale jesli naprawde
      chcesz sie dostac do jakiegos liceum i naprawde na to zasługujesz TO MÓJ
      PRZYKŁAD POWINNIEN CI UDOWODNIĆ, ŻE JEST TO MOŻLIWE !!!!
      • Gość: DOIK Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 06.07.02, 20:46
        A jaka to szkoła???????????
        Mokotwoska ????????????
        • niezapominajka-ma Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! 06.07.02, 21:49
          jaka szkoła??? 1LO im.M.Kopernika w Łodzi
    • Gość: Andrzej Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.02, 23:01
      Jeżeli jesteś z Warszawy to jest dogrywka. Składaj papiery i do przodu.
      Ukłony
      Andrzej
      • Gość: monia Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 08:07
        A mojego syna "wyrolowali" z dogrywki. Dla mnie było jasne, że od 1 do 3 lipca
        do godz. 14.00 mają prawo składać świadectwa osoby z listy podstawowej lub jak
        to było na Dolnej pierwsze 32 osoby z listy. Mój syn był na kolejnym setnym.
        Dlatego do szkoły przyjechałam 3 lipca około 15.00 po to by ocenić szanse, ale
        tak naprawdę to byłam pewna, że złożę oryginał świadectwa. Ku mojemu
        zaskoczeniu pocałowałam klamkę, bo szkoła była zamknięta na patyk. Następnego
        dnia okazało się, że pani dyrektor od godziny 12.00 wychodziła przed szkołę i
        informowała z jakimi punktami można się dostać. Poczym tuż przed godziną
        14.05 "wzięła" świadectwa od wszystkich oczekujących pod szkołą. I tym samym
        zakończyła rekrutację. Od rodziców dowiedziałam się, że do klasy do której
        ubiegał się mój syn dostały się osoby, które miały o 20-30 punktów mniej niż
        syn. Jeszcze tego samego dnia(5.07) zjawiłam się w kuratorium - tam
        dowiedziałam się, że:
        po pierwsze - nie ma list "podstawowych" i "rezerwowych"
        po drugie - każda szkoła ma swoje zasady rekrutacj, ale
        po trzecie - pani dyrektor POWINNA w piątek (5.07)przyjąć świadectwo.

Ale na tym zakończyła się interwencja kuratorium. Pani dyrektor nie uznała za
        stosowne świadectwa przyjąć. Za to mogę napisać odwołanie, tylko od czego mam
        się odwoływać chyba od swojej naiwności!
        • Gość: MP Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! IP: *.fuw.edu.pl 08.07.02, 11:09
          Gość portalu: monia napisał(a):

> Pani dyrektor nie uznała za
          > stosowne świadectwa przyjąć. Za to mogę napisać odwołanie, tylko od czego mam
          > się odwoływać chyba od swojej naiwności!

Nie! Od decyzji administracyjnej (o nieprzyjęciu) podjętej z naruszeniem prawa
          (własnego regulaminu rekrutacji, który mówił, jaka jest kolejnośc przyjmowanych,
          a jeśli sam nie precyzował terminów "składań" czy dogrywek", to obowiazywały
          ogólne terminy KPA).

• Gość: Zielicz Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! IP: 213.241.34.* 17.07.02, 16:44
      Nawet gdyby organizacja tej całej rekrutacji była znakomita, to i tak nie
      dostaliby się najlepsi tylko ci, którzy chodzili do gimnazjów które
      1.Łatwo stawiały 5 i 6 - oceny w różnych szkołach są zupełnie
      nieporównywalne.Co więcej pełnią różne dodatkowe, np. wychowawcze, role.
      Dlatego zresztą ponoć wprowadzono egzaminy zewnętrzne.
      2.W maksymalnym stopniu ułatwiły ściąganie czy wręcz zapeniły pomoc nauczycieli
      zdającym. Pilnowali przecież egzaminu nauczyciele z tego gimnazjum, do którego
      uczeń chodził przy góra(!) jednym obserwatorze OKE, a najczęściej bez nikogo.
      Zresztą co to za problem dla wielu szkół prywatnych i "społecznych", dla
      których wyniki egzaminu i wogóle całej rekrutacji to elemnt marketingu, uzyskać
      życzliwy brak uwagi obserwatora.
      A poza tym optymalną i oczywistą strategią było złożenie papierów w 20
      szkołach - wtedy i szanse i wybór były większe.
      • niezapominajka-ma Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! 17.07.02, 19:29
        jeśli chodzi o ściąganie w szkołach społecznych i prywatnych, to właśnie było
        na odwrót...nie mówie tu o wszystkich tego typu szkołach, tylko o tych które
        znam... to szkoły państwowe szczyciły się wspaniałym ściąganiem!!! u mnie w
        szkole (katolickiej-płatnej) nie było mowy o ściąganiu, więc wcale nie jest
        przyjemnie pozniej słuchac, jak w innych szkołach na prawie 600 osób na sali
        było kilku nauczycieli i uczniowie na pierwszych ławkach wymieniali się
        pracami...takie rzeczy działy się w szkołach państowych i nikt jakos temu nie
        zaprzecza- JEST TO WRĘCZ POWÓD DO DUMY...
        • Gość: Monia Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 10:32
          W szkole społecznej w okolicy (dla chętnych adresik) nauczyciel matematyki
          rozwiązywał zadania w sali obok a inni nauczyciele roznosili to na karteczkach.
          Absurd? No jasne. Ale dla takich szkół to jest być albo nie być. Teraz mogą się
          poszczycić najwyższą średnią w dzielnicy i jest wszystko OK. Nawet w gazecie ją
          wymienią jako jedną z najlepiej przygotowującą do liceum. I co? Sprawdzi ktoś,
          że to blaga? Nie a radośni rodzice będą tłumnie walić oknami i drzwiami. Nie
          ważne, że autorytet jakim powinien cieszyć się nauczyciel został zniszczony ale
          młodzi ludzie zostali nauczeni jak kręcić i kłamać. Tak kochani bo to jest
          wielkie oszustwo. Na starcie młodych ludzi ich dalsza naukowa kariera jest
          zbudowana na kłamstwie. Nie ważne że w liceach to się wszystko z czasem okaże.
          Ci młodzi ludzie na tym tylko stracą niestety. A kto zyska? Szkoła kochani
          tylko ona.
          Monia - matka licealisty
          • Gość: Aaa Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 18.07.02, 12:13
            Zdałam tylko do jednego LO.
            Dlaczego? Bo w tym pierwszym przyjmowali uczniów ze względu na ich status
            społeczny, a nie ze względy na oceny. Mam znajomych, którzy mają gorsze wyniki
            w nauce ode mnie, ale dobrze sytuowanych rodziców i dostali się. Ja sie nie
            dostałam. A dziwne, bo na kursach zapewniali nas, że żeby dostać się do tego LO
            wystarczy mieć połowę punktów na egzaminie i średnią powyżej 4,0. Miałam
            średnią 4,2 i 78 pkt na egzaminie. Nie przyjęli mnie.
            No tak, trzeba było wpisać w rubryce : zawód ojca i zawód matki "Właściciel
            fabryki", albo "Właścicielka fabryki".
            Mój błąd.
            A tak w ogóle to ta cała reforma nie jest ku nam, tylko przeciwko nam.
          • Gość: XYZ Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! IP: 2.4.STABLE* / 192.168.186.* 18.07.02, 16:51
            Taka jest np.tzw.Szkoła Amerykańska na Dembego w Warszawie.
          • Gość: AD Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! IP: *.chello.pl 18.07.02, 21:12
            Gość portalu: Monia napisał(a):

> W szkole społecznej w okolicy (dla chętnych adresik) nauczyciel matematyki
            > rozwiązywał zadania w sali obok a inni nauczyciele roznosili to na
            karteczkach.
            >
            ...

> Monia - matka licealisty

To co Pani pisze to bardzo poważne oskarżenie. Wie Pani o przestępstwie, więc
            powinna Pani zgłosić to na policję. To jest Pani obowiązek.
            Dzieci w podwarszawskim Błoniu musiały pisać po raz drugi egzamin tylko z tego
            powodu, że na sali był ktoś z ich nauczycieli. Nauczyciele z innej szkoły w tym
            mieście zachowali się w obywatelski sposób i poinformowały o tym władze.
            Dlaczego Pani nie ma odwagi cywilnej?
            • Gość: Monia Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 21:34
              Nic do tego nie ma odwaga cywilna. Dowiedziałam sie po czasie jaki był na
              zgłaszanie jakichkolwiek tego typu zajść. Poza tym słyszałam to od dzieci
              piszących tam egzamin i ręczę, że żadne by tego nie powtórzyło gdziekolwiek.
              Monia
              • Gość: AD Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! IP: *.chello.pl 18.07.02, 22:54
                Gość portalu: Monia napisał(a):

> Nic do tego nie ma odwaga cywilna. Dowiedziałam sie po czasie jaki był na
                > zgłaszanie jakichkolwiek tego typu zajść. Poza tym słyszałam to od dzieci
                > piszących tam egzamin i ręczę, że żadne by tego nie powtórzyło gdziekolwiek.
                > Monia

To niech Pani poda co to za szkoła. Napisała Pani wcześniej, że poda Pani "dla
                chętnych adresik" szkoły "społecznej w okolicy" w której "nauczyciel matematyki
                rozwiązywał zadania w sali obok a inni nauczyciele roznosili to na
                karteczkach". Ja jestem chętny, bardzo proszę niech Pani ujawni na tym forum,
                co to za szkoła. Te listy czytają różni ludzie, zapewne również z kuratorium i
                z ministerstwa. Przynajmniej w przyszłym roku będzie tam lepsza kontrola na
                egzaminie gimnazjalnym. Niczym Pani nie ryzykuje, proszę ujawnić co to za
                szkoła, w której nauczyciele są przestępcami.
                Inaczej by to wszystko co Pani pisze wyglądało niepoważnie. Byłoby to
                bezpodstawne rzucanie jakichś oskarżeń że "ktoś-coś"...
        • Gość: XYZ Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! IP: 2.4.STABLE* / 192.168.186.* 18.07.02, 16:55
          Państwowa szkoła jest pod większym nadzorem(znacznie) niż prywatna czy
          społeczna.I wszystkie "władze oświatowe" maja na nią większy wpływ. I nie ma
          za co kupić "życzliwości" obserwatorów OKE.
    • Gość: student Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 04.08.02, 12:41
      Ludzie o czym Wy w ogole mowicie??? Czy to takie wazne do jakiej szkoly
      sredniej sie trafi?Moze troche tak ale bez przesady.Ja chodzilem do LO w malym
      miescie (ok 50 tys mieszkancow),innego normalnego nie bylo,wiec nie mialem
      wyboru.Moja klasa liczyla 40 osob a okolo 30 dostalo sie na najlepsze uczelnie
      i kierunki w kraju.Moja szkola nie byla w zadnym rankingu.Mowiac najlepsze
      kierunki chodzi mi o np.:informatyka AGH, Ekonomia Krakow,Poznan itd.
      Wiec nie robcie tragedii bo dziecko sie nie dostalo do dobrej szkoly
      sredniej.Mowie dziecko bo pamietam jak ja szedlem do szkoly sredniej to
      naprawde nie myslalem o tym co bede robil i obojetne mi wszystko bylo oprocz
      tego zeby sobie pograc w pilke nozna.Dopiero pod koniec szkoly sredniej
      czlowiek zaczyna powaznie myslec.
      Pozdrawiam
      • mamosz Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! 05.08.02, 04:06
        Gość portalu: student napisał(a):

> Ludzie o czym Wy w ogole mowicie??? Czy to takie wazne do jakiej szkoly
        > sredniej sie trafi?Moze troche tak ale bez przesady.Ja chodzilem do LO w
        malym
        > miescie (ok 50 tys mieszkancow),innego normalnego nie bylo,wiec nie mialem
        > wyboru.Moja klasa liczyla 40 osob a okolo 30 dostalo sie na najlepsze
        uczelnie
        > i kierunki w kraju.Moja szkola nie byla w zadnym rankingu.Mowiac najlepsze
        > kierunki chodzi mi o np.:informatyka AGH, Ekonomia Krakow,Poznan itd.
        > Wiec nie robcie tragedii bo dziecko sie nie dostalo do dobrej szkoly
        > sredniej.Mowie dziecko bo pamietam jak ja szedlem do szkoly sredniej to
        > naprawde nie myslalem o tym co bede robil i obojetne mi wszystko bylo oprocz
        > tego zeby sobie pograc w pilke nozna.Dopiero pod koniec szkoly sredniej
        > czlowiek zaczyna powaznie myslec.
        > Pozdrawiam
        No naprawdę wreszcie w tej histerii jakiś rozsadny głos,słuchajcie go ludzie bo
        wie co mówi.Zycze innym rownie zdrowego podejścia.RODZICE przeczytajcie to i
        otrzeżwiejcie!!!!!
        • Gość: Zielicz Re: Dostali się najlepsi? - nieprawda!!! IP: 213.241.34.* 07.08.02, 12:06
          W małych miastach bywa po 1-2 dobre licea czy raczej pewne klasy w tych
          liceach.W dużych są szkoły , gdzie "nie wypada" (można za to oberwać) być
          dobrym. I one ciągną w dół tych, którzy do tego modelu nie pasują.Zresztą
          rozwój to nie tylko lekcje, to również to oczym się z kolegami rozmawia, co się
          z nimi robi po lekcjach.Dlatego wybór szkoły(atmosfera w niej panująca) ma
          wielkie znaczenie.Oczywiście są tacy, którym nic nie zaszkodzi z różnych powodów
          (odpowiedni dom czy grupa przyjaciół poza(!) szkołą, niezwykle silny charakter
          itd.Po co jednak posyłać dziecko do szkoły przetrwania?
    • Gość: Marynia Nerwy, nerwy, nerwy IP: 213.134.149.* 12.08.02, 12:31
      Chodzę teraz do 2 klasy gimnazjum i już się boję examinów i zdawania do liceum.
      Co zrobić by tak nie było? Myślę,że uczniowie powinni być poinformowani o
      swoich możliwościach i wymaganiach wybranego liceum, napewno ocenią swe
      możliwosci całkiem realistycznie i zdadzą dokumenty do bardziej odpowiedniego!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka