Gość: dfgdf IP: *.Astral.Lodz.PL 22.03.03, 19:03 gfdgfdg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: b. Re: O co pytać, na co patrzeć IP: *.olsztynek.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 13:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Re: O co pytać, na co patrzeć IP: *.olsztynek.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 13:50 Bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TRZECIOKLASISTKA MOJE RADY DLA TRZECIOKLASISTÓW. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.03, 13:29 Sama jestem uczennicą klasy 3 gimnazjum i wiem co się teraz dzieje w waszych szkołach : gorączkowe przygotowanie do nadchodzącego egzaminu, szukanie odpowiedniej szkoły, a dodatku większośc nauczycieli właśnie teraz obudziła się i zaczął się okres pełen klasówek ( oczywiście większośc z tych klasówek to tzw."duże kartkówki" - po prostu nauczyciele chcą w ten sposób wepchnąć jeszcze jeden sprawdzian do przepełnionego klasówkami tygodnia, a przecieć muszą trzymać się WSO - wewnątrzszkolnego systemu oceniania). Cóż, chyba za bardzo odbiegłam od tematu. Chcę się z wami podzielić moimi spostrzerzeniami. A więc: 1. czasami uczniowie popełniają taki błąd- idą do świetnej szkoły ( rzędu Staszica czy Batorego), a później w czasie nauki po prostu sobie nie radzą; dlatego pamiętajcie! - dobierajcie szkołę zgodnie ze swoimi możliwościami; źle jest pójść do szkoły o zbyt niskim poziomie nauczania (nie będziesz się w takiej szkole rozwijał), ale równie złe jest wybrać szkołe o zbyt wysokim poziomie nauczania ( nie będziesz rozumiał lekcji, nie będziesz nadązał za innymi, jedynym twoim problemem będzie zaliczenie klasówki - w takiej szkole też się niewiele nauczysz) 2. przy wyborze szkoły zwracaj uwagę głównie na swoje zainteresowania- czas liceum to czas w którym będziesz je rozwijać; podczas spotkań informacyjnym zwracaj uwagę na poziom przedmiotu, który cię interesuje, porozmawiaj z nauczycielem danego przedmiotu, dowiedź się czy jest kółko zainteresowań z tego przedmiotu itd.; idź do klasy w której jest rozszerzony program nauczania tego przedmiotu; 3. zwróć uwagę na dojazdy do szkoły - są naprawdę męczące - wyobraż sobie, że codzienne wstajesz o 6 ano - horror ( przynajmniej dla mnie!) 4. zauważ, że do rekrutacji liczą się tylko przedmioty niektóre - nie walcz więc o średnią 6,0, ale lepiej przygotuj się do egzaminu 5. wyobraż sobie, że przed tobą jeszcze ok 7 lat nauki - tyle klasówek, egzaminów, sprawdzianów itp. - podejdź więc do egzaminu trochę bardziej spokojny 6. Nie pozwól aby wpływ na wybór szkoły miały inne osoby, np koleżanka czy kolega - to twoja decyzja 7. Staraj się nie zwariować w tym wszystkim i pozostać sobą TRZECIOKLASISTKA PS. A może wy macie jakieś uwagi czy swoje spostrzeżenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibup Re: MOJE RADY DLA TRZECIOKLASISTÓW. IP: *.chello.pl 08.04.03, 19:18 całkiem słuszne te rady - powinnaś zamieścić je w jakimś portalu młodzieżowym... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: MOJE RADY DLA TRZECIOKLASISTÓW. IP: *.pronet.lublin.pl / 192.168.1.* 15.04.03, 21:13 2. nie zwracaj uwagi na liczbe godzin tylko na nauczyciela danego przedmiotu 3. ja wstaje zawsze o 6:15 mam na 7:45 4. "nie walcz więc o średnią 6,0" - ciesz sie ze sredniej 4,0 to juz jest sukces! 6. idz do klasy z kolega lub kolezanka, bedzie ci latwiej 7. NIe martw sie egzaminem, on praktycznie o niczym nie przesadza (smiac mi sie chce jak przypominam sobie ile szumu bylo o to w tamtym roku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlos Re: O co pytać, na co patrzeć IP: *.kalisz.sdi.tpnet.pl 25.04.03, 08:34 No z taki podejsciem to ja mysle ze ty jestes trzecioklasistka... ale na filozofii... Napisz ksiazke a na bank pobijesz nawet Masłowską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chess Re: O co pytać, na co patrzeć IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.03, 20:32 zgadzam sie z zzzz a w szczególności z punktem 7. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: O co pytać, na co patrzeć IP: *.dipol.tkb.net.pl 09.05.03, 15:57 przeciez kazdy dobrze zna te rady :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gula Re: O co pytać, na co patrzeć IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.03, 07:30 Pierdoły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: O co pytać, na co patrzeć IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.03, 11:43 Uważam że Trzecioklasistka mądże napisała i się z nią zgadzam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kt Re: O co pytać, na co patrzeć IP: *.ch.pw.edu.pl 12.05.03, 12:56 Gość portalu: Maciek napisał(a): > Uważam że Trzecioklasistka mądże napisała i się z nią zgadzam!!!! MĄDRZE - wymienia się na MĄDRY. To słowo jest ci zupełnie obce??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gggg Re: O co pytać, na co patrzeć IP: *.oleszyce.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 22:20 tak te rady sa super- tylko ja i tak nie wiem ktore LO wybrac a przede wszystkim jaki profil :-( ze wszystkiego jestem dobra, interesuje sie bardziej polskim niz matma, ale po matmie czeka mnie chyba ciekawsza przyszlosc... zreszta sama nie wiem! i czy po humanistycznym bede dobrze przygotowana na studia np ekonomiczne (i na odwrot) gdyby mi sie cos "odmieniło" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vera Re: O co pytać, na co patrzeć IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 14:07 Mam ten sam problem - tylko ze jestem bardziej ukierunkowana na polski, WOS i ogolnie ekonomie. Chcialabym isc do klasy C w VLO (rozszerzony WOS historia geografia i j.obcy). Nie za bardzo mnie ciagnie geografia, ale WOS to jest to. Obawiam sie tylko, ze tak trzeba mocno zakuwac... tak slyszalam. Moze macie jakichs znajomych w tej klasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belferka Re: O co pytać, na co patrzeć IP: *.artnet.com.pl 30.08.03, 10:35 Gość portalu: gggg napisał(a): > tak te rady sa super- tylko ja i tak nie wiem ktore LO wybrac a > przede wszystkim jaki profil :-( ze wszystkiego jestem dobra, > interesuje sie bardziej polskim niz matma, ale po matmie czeka > mnie chyba ciekawsza przyszlosc... zreszta sama nie wiem! i czy > po humanistycznym bede dobrze przygotowana na studia np > ekonomiczne (i na odwrot) gdyby mi sie cos "odmieniło" Jak jestes ze wszystkiego dobra to idz na jakis scisly profil (may-fiz, bio- chem) Jak Ci sie cos odienie to zawsze latwiej nauczyc sie szybko przedmiotow humanistycznych niz nie miec kontaktu z przedmiotami scislymi, gdzie wytlumaczenie zgadnienia przydaje sie. nNawiasem mowiac ja tak zrobilam, zawsze uwazano mnie za umysl scisly niezdolny do polapania sie w tajnikach przedmiotow humanistycznych i bylam na mt-fiz, ale odmienilo mi sie przed matura i teraz jestem na filologii... powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judyta Re: O co pytać, na co patrzeć IP: *.dhs.org / 192.168.3.* 19.06.03, 12:51 hmm rok temu borykalam sie z podobnym problemem. szkole mialam, gorzej z profilem. zadalam sobie pytanie: "co ty dziewczyno bedziesz robić po tym jezyku obcym albo po rozszerzonym polskiem" no i poszlam na profil biol-chem i to byla sluszna decyzja... Odpowiedz Link Zgłoś