Gość: malaise4 Re: Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej IP: 212.33.69.* 05.09.03, 11:39 Bylam nauczycielka angielskiego do 18 czerwca 2002 , kiedy wydarzyl sie wypadek, ktory uniemozliwil mi prace. Bylam w szoku, przede wszystkim dlatego , ze nie moge uczyc! Po przeczytaniu wiadomosci jestem nareszcie szczesliwa, ze mnie mialam szczescie pracowac z normalna mlodzieza i ze takie przypadki W OGOLE nie zdarzaly sie! WINIEN JEST DOM, POTEM SZKOLA, UCZNIOWIE! Winni sa rodzice, system nauczania/wychowania, a wlasciwie jego brak, srodowisko rodzinne,.... szkoda slow, bo one nie pomoga. Gdybym byla w sytuacji nauczycieli w tej szkole odmowilam bym pracy, gdyby winni uczniowie pozostali w szkole - to nie nauczyciel powiniem odejsc! przepraszam za ewentualne bledy - jestem po udarze mozgu i ucze sie pisac od podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK Re: Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej IP: 158.75.30.* 05.09.03, 11:49 I tak nic się nie zmieni bo nawet w artykule niby potępiającym tą zdegenerowaną młodzież nie podaje się imion, nazwisk i prawdziwych pseudonimów. Zniesienie anonimowosci może by coś dało. Ta młodzież to produkt pseudo pedagogów i psychologów.Część z tych fachowców napewno znajdzie wyjaśnienie tego zachowania (może ktoś nawet napisze doktorat) Z pracy powinna wylecić dyrektorka za brak nadzoru a zwłaszcza brak odwagi przy ocenie takiej młodzieży. Ta banda powinna wylecić ze szkoły już w trakcie pierwszego roku. Gdzie byli pozostali nauczyciele? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zap Re: Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej IP: *.zst-ostrow.edu.pl 05.09.03, 12:09 dobrze mu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkb Lepper i Rydzyk się cieszą... IP: *.ds.pg.gda.pl 05.09.03, 12:28 ... bo rośnie im młody elektorat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mantra Re: Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej IP: *.ipartners.pl 05.09.03, 12:35 Po pierwsze: jestem zbulwersowana zachowaniem uczniów III klasy technikum w Toruniu i współczuję nauczycielowi, który nie dość że poddał się terrorowi rozwydrzonych 17-18-latków, to jeszcze widzi to i czyta o tym prawie cała Polska. Po drugie: nachodzi mnie przykra refleksja, że łagodny pedagog sam się trochę "wpuścił w kanał", bo wstydził się poszukać pomocy i domagać się jej stanowczo ze strony dyrekcji, rodziców uczniów i ew. innych organów. Ewidentnie nie radzi sobie z tzw. "dzisiejszą młodzieżą", co potwierdza fakt, że już raz, w innej szkole, dał się zamknąć w szafie. Obawiając się zwolnienia, dał się zastraszyć. Cóż - aby radzić sobie z tego typu młodzieżą - trzeba skończyć dodatkowo resocjalizację a nie marzyć o tym, że taką hołotę nauczy się najpowszechniej używanego języka zachodniego. Refleksja trzecia: zdaję sobie sprawę, że ucznia nie można uderzyć, znieważyć słownie, spuścić mu spodni i zlać linijką gołego tyłka, bo to nie czasy Franca Jozefa. O.K., jest demokracja. Ale dla kogo ta demokracja? Uczniowie mają Kodeks praw i obowiązków i głównie egzekwują swoje prawa, szkoła ma regulamin i statut, określający normy i zasady obowiązujące w szkole, i co? Czy nie można ściśle egzekwować przepisanych kar za niestosowanie się do norm? Czy nauczyciel musi przemykać pod ścianami, bo "jak się da" to go "przecwelą", jak w więzieniu? A co na to rodzice? Akceptują takie zachowanie? Czy szkoła się z nimi regularnie kontaktuje i czy uzyskuje pomoc od np. psychologa, policji, kuratora, itp. w przypadku trudności wychowawczych? Następna refleksja: są dyskretne metody wywołania odpowiednich reakcji uczniów. Po pierwsze, radziłabym, żeby angliści spróbowali wydawać polecenia po angielsku, w miarę cichym głosem. Nie usłyszysz, że masz coś zadane - twój problem. Szczególnie niesfornych proponuję poczęstować dodatkową pracą, np. przetłumaczeniem paru stron z dowolnego rozdziału "Kubusia Puchatka". To prosty tekst - słowniki są (uwaga na "zrzynanie" z polskich tłumaczeń). Odpytywać, egzekwować, egzekwować normy obowiązujące w szkole, kontaktować się z rodzicami, zgłaszać pisemnie uwagi. I zero tolerancji - dla chamstwa, braku poszanowania autorytetu nauczyciela, kretyńskich zachowań. A może kochani chcielibyście przetłumaczyć jakiś rap z angielskiego? W najgorszym przypadku - pałki i brak promocji do następnej klasy. W najlepszym - może ktoś się zainteresuje przedmiotem? I nie dać się, to podstawa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi troche komus sie poprzestawialo!!! IP: 217.96.5.* 05.09.03, 12:39 wiecie to co napisali w tym artykule jest denne, to nie sa hip hopowcy!!! my, prawdziwi tak nie robimy, nie jestesmy hamscy (wulgarni byc moze), nikogo nie dreczymy, nie bijemy nikogo za darmo!!! dla nas najwazniejszy jest szacunek i honor, ja osobiscie moich nauczycieli szanuje, robia to co musza, ja tez! AVE HIP HOP TEN PRAWDZIWY I SKATE PRAWDZIWI, LUDZIE Z ULIC A NIE JAKIES PIERDOLONE BANANOWCY JAK CI Z ARTYKULU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Zamknij swinski ryj, POLGLOWKU !!!!!! IP: *.51.194.203.acc02-dryb-mel.comindico.com.au 05.09.03, 13:04 O OPINIE NIKT DEBILA NIE PYTA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek-Gdynia Re: Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej IP: 212.160.138.* 05.09.03, 12:45 Trzeba przywrócić karę śmierci. Nie ma juz szans na resocjalizację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOBLIN Re: Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 13:14 wszystkich tych skur......w wypieprzyć na zbity pysk ze szkoły.Nauczyciela wysłać do psychiatry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neferet Re: Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej IP: syriusz:* 05.09.03, 13:28 to jest jakis koszmar, jezeli taka banda nie ma respektu dla nauczyciela, to co moze zrobic anonimowemu czlowiekowi na ulicy, uwazam, ze takich ludzi (tak jak w USA) powinno sie skierowac do obozu dyscyplinarnego gdzie ich charaktery sa "lamane" i zaczynaja\ rozumiec, ze to wlasnie oni "znacza mniej niz zero" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznajoma Re: Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej IP: *.tkdami.net 05.09.03, 13:28 ta bajer..jacys niewyzyci Ci uczniowie ja też smigam do podobnej szkoły ..ale..u nas takie coś by się nigdyu nie zdarzyło.. wspołczuje temu nauczycielowi..ktos w TVN powiedział ze to wina tego nauczyciela ze nic nie zrobił- a jak on miął sobie poradzic z nimi ??zeby go jeszcze pobili on jeden na tylu uczniów??bez kitu to sie w pale nie mieści =( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Zbędny Bydło IP: *.lodz-wschod1.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 13:29 Czytaniu niniejszej lekturki towarzyszą dwie reakcje - odruch wymiotny od nadmiaru zdziczenia, prymitywnej radochy z poniżania człowieka i prostackiej przyjemności popisywania się przed równie gównianym otoczeniem. I prosta refleksja, że szkoła staje się stajnią dla zwyrodniałego bydła i ostoją dla durnych i bezwolnych administratorów, czego świadectwem są cytowane baranie dialogi obu idiotek na funkcji dyrektorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej IP: *.pysznica.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 13:33 WIESZ CO KOMUCHU Dopuki nie pluto na kościół to było OK a jak tacy jak ty pluja na kościół to tak sie dzieje bo przedewszystkim wiara robi z nas porzadnych ludzi nie wiem ile masz lat ale jak masz lub bedziesz miał potomstwo i takie opinie bedziesz miał o kościele to Twoje dzieci bedą robiły z Tobą to samo co Ci uczniowie z nauczycielem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasior Re: Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej IP: *.pl 05.09.03, 13:49 Ja bym zakurwił odrazu takich palantow a Łybicka qrwa zesłałbym na skazanie POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Zbędny Barani Pokaz IP: *.lodz-wschod1.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 13:49 Czytaniu niniejszej lekturki towarzyszą dwie reakcje - odruch wymiotny od nadmiaru zdziczenia, prymitywnej radochy z poniżania człowieka i prostackiej przyjemności popisywania się przed równie gównianym otoczeniem. I prosta refleksja, że szkoła staje się stajnią dla zwyrodniałego bydła i ostoją dla durnych i bezwolnych administratorów, czego świadectwem są cytowane baranie dialogi obu idiotek na funkcji dyrektorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bako uczniowie-terroryści powinni dostać wilczy bilet ! IP: 213.25.39.* 05.09.03, 13:57 uczniowie-terroryści -> wilczy bilet! dyrekcja tej szkoły -> do zwolnienia! mądra łybacka -> do dymisji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nata Re: Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 13:58 Jestem zszokowana po przeczytaniu tych tekstów!!! Co sie dzieje w tym kraju? Co sie dzieje z tymi ludźmi, i to juz w tak młodym wieku...Gdy ja chodziłam do szkoły podstawowej,czy średniej( calkiem niedawno) nie do pomyslenia było, by w ogóle odezwac sie do nauczyciela w niemiły sposób, a co dopiero wulgarny! Każdy, nawet najgorszy kolega, niby odważny ale tylko na przerwie lub po lekcjach, nie smiał nawet odpyskowac nauczycielowi... Smutna rzeczywistośc, czasy sie zmieniaja, boję sie tylko,ze moje dziecko, które kiedys będe miała,tez wpadnie w takie towarzycho i nie bede w stanie go wyrwac z tej mafii... Odpowiedz Link Zgłoś
herflich Re: Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej 05.09.03, 14:01 Uczniowie - zwierzęta to fakt!!!! ale nauczyciel nie powinien już uczyć. To on dopuścił do tej sytuacji i sam tolerował to zachowanie zwierząt. Nie powinien uczyć tej klasy, jest przecież kolegium nauczycielskie, kuratorium, przecież są środki które mozna stosować na zezwierzęconych uczniach. Jest mi zal tego nauczyciela ale nie chciałbym aby uczył moje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lambda Re: Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej IP: *.tvk.torun.pl / 172.19.11.* 05.09.03, 14:17 Mieszkam w Toruniu i wiem, że do szkoły budowlanej nie trafiają prymusi, ale cała hołota, której nikt nie chce widzieć w normalnej szkole. Budowlanka walczy o uczniów i daje tytuł technika tym, którzy w normalnych warunkach zakończyliby edukację na gimnazjum. Te zwierzęta, które mogliśmy oglądać były chyba hodowane w zamkniętych klatkach i nie miały normalnego domu.Wstydźcie się rodzice!! Mieć w domu takie rozwielitki to horror. W Toruniu wiele osób ma kasety z pełną wersją zdarzeń. Telewizja pokazała tylko te najmniej drastyczne momenty. Postawa dyrekcji to jawna kpina. Pani dyrektor mówiła, że uczniowie wyreżyserowali przedstawienie. Pani dyrektor czas uzupełnić edukację!!! Co ma przedstawienie do wulgarnych popisów waszych zdemoralizowanych uczniów. Mam jednak nadzieję, że dzięki telewizji żaden normalny i troskliwy rodzic nie wyśle swojego dziecka do tej szkoły. Omijajcie rodzice ulicę Legionów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAC Re: Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.03, 14:20 Proponuję prowodyrów szybko do pierdla, niech tam im z du..py zrobią garaż, i czy wtedy tez będą tacy cool? A misia filuta to może nawet dzisiaj.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była nauczycielka ukarać rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.03, 14:26 Pracowałam w szkole podstawowej przez rok po studiach, też miałam wątpliwą przyjemność dostać "ciekawą" klasę 6. Zdecydowana większość rodziców afiszowała się dyplomem magistra i co z tego?? Jedno wielkie nic gdyż ich dzieci to było bydło, chociaż obrażam niczemu niewinne zwierzątka. Dzieci doskonale znały swoje prawa ale o obowiązkach jakby zapomniały. Kiedy dorwałam kilku uczniów jak próbowali zrobić "spłuczkę" uczniowi 3 klasy i zaprowadziłam ich do dyrekcji i zażądałam wezwania rodziców, zostałam wyśmiana przez dzieci i dyrekcję. Jednak postawiłam na swoim i wezwano rodziców, jako karę zaproponowałam pracę społeczne po lekcjach na rzecz szkoły, to usłyszłam, że od karania są rodzice i ja mam się nie wpier***** do wychowania ich dzieci - dosłownie. Dzieci nie poniosły żadnej kary a młodsi uczniowie nadal kryją się przed starszymi "kolegami". Ja zostałam okrzyknięta osobą stronniczą i konfliktową. Przykład z innej szkoły: w wakacje pomalowano pomieszczenia szkolne również toalety, po tygodniu bytności dzieci ściany były całe zapisane różnymi tekstami zazwyczaj wulgarnymi, Panie wożne z dużym trudem doszorowały ściany po to aby po kilku dniach sytuacja się powtórzyła, i tak było przez 3 miesiące, dyrekcja postanowiła skończyć z tym. Jako, że z tych najbardziej popisanych toalet kożystały tylko klasy starsze, więc postanowiono, że uczniowie tych klas w dzień wolny od nauki przyniosą z domu środki czystości i wyszorują ściany. Krzyk jaki podnieśli rodzice odbił się czkawką dyrekcji. Sprawa się oparła o prasę i radio, bo jak można zmuszać niewinne dzieciątka do szorowania kibli!!! Przestałam pracować w szkolnictwie, bo to co się dzieje w polskiej szkole to horror. Wszystcy mają coś do powiedzenia tylko nie nauczyciel, dzieci mają coraz więcej praw a zero obowiązków, postawisz jednemu uczniowi jedynkę to znaczy, że wyżywasz się na nim, postawisz lepszą ocenę innemu to znaczy, że faworyzujesz kosztem innych, nuczyciel nie ma żadnych praw, jedyną karą dla dziecka którą może stosować nauczyciel jest obniżenie oceny ze sprawowanie, przecież to czysta kpina. Rozmowy z większością rodziców nie przynoszą skutków, "nauczyciel ma przekazywac wiedzę a nie wtrącac się do wychowywania dzieci", "mój synek to takie dobre dziecko na pewno go ktoś sprowokował do bójki", "moje dziecko bluźni- nie to nie możliwe, musiała się pani przesłyszeć", " no i co z tego, że widziała pani moją córkę o 23:30 na mieście pod barem (uczennica 6 klasy szkoły podstawowej, fakt świetnie zbudowana), to nie pani sprawa". Przykłady można mnożyć. Ja nigdy nie tolerowałam chamstwa i wulgarności na swoich lekcjach, przypłaciłam to nerwicą po roku pracy, odeszłam ze szkoły i nie żałuję. WIEM JEDNO DOPUKI WSZYSTCY NAUCZYCIELE I SPOŁECZEŃSTWO NIE POWIE - STOP CHAMSTWU - TO DALEJ TAK BĘDZIE SIĘ DZIAĆ, NIE MOŻNA CHOWAĆ GŁOWY W PIASEK I UDAWAĆ ŻE NIE MA PROBLEMU BO PROBLEM JEST I NIESTETY DOTYCZY TO CORAZ MŁODSZYCH DZIECI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowisz-50 Re: Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej IP: *.slubice.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 14:29 Ogladając ten film bylem wstrzasniety,ta pseudo mlodzierz dojdzie może kiedys do wladzy, niechcial bym tego. To jest wlasnie bezstresowe wychowanie.Z takich ludzi co wyrosnie, to mozna już teraz ocenic, nie liczenie się z nikim i z niczym, zalożą może jakies stowarzyszenie::typu ORDYNACKA!!Gdzie będą chcieli za wszelka cenę być gorą.Co w tej sprawie maja do powiedzenia ich rodzice, byc może są szanowanymi obywatelami Torunia.(jestem emerytowanym nauczycielem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr No Re: Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej IP: 62.29.253.* 05.09.03, 14:50 Zamknąć w celi z psychopatami i zboczeńcami. Takie małpy nie wiedzą co to empatia, niech więc odczują to, co zrobiły na własnej skórze. Szczerze mówiąc powinno się je wyeliminować!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Re: Niż demograficzny IP: *.tvk.torun.pl / 172.19.11.* 05.09.03, 14:54 Niż demograficzny spowodował, że mniej renomowane szkoły (a do takiej należy toruńska "Budowlanka")przyjmują okoliczną hołotę, która może poszczycić się średnią od 2,0. Do szkoły tej uczęszczają okoliczne dresy i ci z krokiem w kolanach. Nauczyciele cieszą się, że mają pracę, a dresy, że zdobędą średnie (o zgrozo) wykształcenie. Sam znam przypadek uczniów, którzy w naszej szkole nie zostali przyjęci do szkoły zasadniczej. Przyjęło ich mniej renomowane liceum. I co wy na to? Prawdą też jest, że dyrekcja, dbając o opinię szkoły, ukrywa wiele bulwersujących faktów. Każdy dyrektor powie, że jego szkoła jest wolna od narkotyków :), przemocy:) Wynika to z prostego faktu: do szkół średnich wkracza niż demograficzny, uczeń stał się towarem, o który trzeba zabiegać (nawet jeśli jest dresem lub blokersem). Organizuje się nawet kursy dla nauczycieli: "public relations w szkole" :). Nasza toruńska budowlanka od dawna przyjmuje uczniów "zdolnych inaczej". Teraz połączyła się z dawnym "Elektrykiem" (też nie Oxford) i może być jeszcze gorzej. Najgorsze jest to, że dyrekcja i grono pedagogiczne udają idiotów i starają się całą winą obarczyć nauczyciela. pani Dyrektor a może by tak przyjmować nauczycieli z dodatkową specjalizacją (resocjalizacja lub pedagogika specjalna)? Z całą pewnością nie bylibyście wtedy na pierwszych stronach gazet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarjan Re: Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej IP: *.bilgoraj.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 15:11 banda nieokrzesanej,zdeprawowaniej i zniszczonej moralnie młodzieży - wynik najnowszych metod wychowawczych stosowanych w naszych szkołach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XABIA Re: Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej IP: *.Red-80-39-168.pooles.rima-tde.net 05.09.03, 15:18 A gdzie sa rodzice i reszta nauczycieli. Jezeli sie tak zachowywali w stosunku do jedengo nauczyciela, to na innych lekcjach tez musieli sie "nie ciekawie" zachowywac. Nie rozumiem wypowiedzi Dyrektora szkoly "ze, to jego wina, skoro sobie na to pozwolil". Ciekawe jak Ona by sie zachowala, gdyby kilku chlopakow skakalo jej nad glowa, i robilo to co jemu. Zawsze jest latwo powiedziec, co kto ma zrobic dopoki sie nie znajdzie w takiej sytuacji. Gdyby nawet jednego uderzyl, mogloby w reszcie wzbudzic jeszcze wieksza agresje. Ale o czym tu pisac. GDZIE SA RODZICE? Odpowiedz Link Zgłoś