Dodaj do ulubionych

Kuchenne "tricki" na chude gotowanie

13.09.06, 15:57
GOTOWANIE WARZYW:
nie gotujemy dlugo na duzym ogniu, ani nie smazymy w duzej ilosci tluszczu,
to wie kazdy.
Fajnym sposobem na cos innego niz duszemie/parowanie/gotowanie
jest "polduszenie" (NITSUKE)

Na dno garnke wylewamy LYZECZKE oleju, ot tyle, zeby olej pokryl
dno.Rozgrzewamy na duzym ogniu. Na to wrzucamy pokrojony czosnek, cebule i
marchewke jako pierwsze (jesli je planujemy)i obsmazamy przez chwile, po
chwili zalewamy to wszystko 1-1,5 CM od dna garnka goracej wody, ukladamy
pozostale warzywa,delikatnie solimy, zmniejszamy ogien do minimum,
przykrywamy przykrywka i gotujemy tak dlugo az wchlona wode. Najlepiej jest
nie odslaniac w miedzyczasie przykrywki. Tak przygotowane warzywa sa cudownie
miekko-chrupiace, do tego - dzieki tej odrobinie oleju smakuja troche
bardziej "konkretnie" i przyswajamy wszystkie witaminy.
Co wiecej: warzywa ukladamy warstwami, mozemy kombinowac z kompozycjami i
dzieki temu, ze aromaty sasiednich warstw sie przenikaja - smakuja one za
kazdym razem inaczej.
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka