04.10.06, 22:56
Czy jadacie melase? A jesli tak, to z czym? Mam taka mala ksiazeczke o
odzywianiu zgodnie ze swoja grupa krwi, duzo ciekawostek sprawdza sie w moim
przyapdku. No i wyczytalam tam, ze melasa podobno bardzo mi sluzy (mam grupe
krwi A). Nigdy jej jednak jeszcze nie jadlam i nie bardzo wiem, do czego
mialabym jej uzywac. Jadam czasem syrop daktylowy, czy melasa smakuje
podobnie?
Obserwuj wątek
    • green-eyed-girl Re: Melasa 05.10.06, 00:02
      witaj tu chihiro, ja stosuje melase, ale ta trzcinowa, pobobno jest zdrowsza, i
      przede wszystkim o niebo smaczniejsza, taka karmelowa, a buraczana jest ochydna,
      nie moglam jej przelknac. ja dodaje melase glownie do wszystkich kasz czy
      platkow gotowanych na slodko, takie sniadanko/kolacja zyskuje wtedy przyjemny
      aromat i kolor 'toffi' :P jak czasem pije kakao, to tez slodze je melasa.
      • marya5 Re: Melasa 03.11.06, 14:04
        green-eyed-girl napisała:

        > witaj tu chihiro, ja stosuje melase, ale ta trzcinowa, pobobno jest zdrowsza, i
        > przede wszystkim o niebo smaczniejsza, taka karmelowa, a buraczana jest ochydna
        > ,
        > nie moglam jej przelknac. ja dodaje melase glownie do wszystkich kasz czy
        > platkow gotowanych na slodko, takie sniadanko/kolacja zyskuje wtedy przyjemny
        > aromat i kolor 'toffi' :P jak czasem pije kakao, to tez slodze je melasa.


        Czy golden syrop dostępny w Angli to własnie melasa z trzciny ?
        • gosica37 Re: Melasa 29.11.06, 12:16

          > Czy golden syrop dostępny w Angli to własnie melasa z trzciny ?

          Raczej nie. Tutaj jest mowa o calym procesie produckji:
          www.lylesgoldensyrup.com/LylesGoldenSyrup/PastPresent/default.htm
        • quara Re: Melasa 29.11.06, 13:43
          Nie, to nie to samo.
          Kupiłam sobie do wypieków golden syrup i black treacle produkcji angielskiej.
          Golden syrup to "inverted sugar syrup", black treacle to "cane molasses and
          inverted sugar syrup".
          Kupiłam też melasę z trzciny cukrowej w sklepie ekologicznym i różni się
          smakiem otaz konsystencją od black treacle. Ta polska (a właściwie paragwajska)
          jest smaczniejsza i bardziej gęsta. Widziałam też winogronową i syrop
          daktylowy. Planuję kupić i wypróbować.

          Jak już pisałam używam melasy do wypiekow i do słodzenia.
          Bardzo mi smakuje, ale mojemu mężowi wcale, być może dlatego, że zawiera
          odrobinę goryczy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka