Dodaj do ulubionych

Matura a FCE

IP: *.crowley.pl 09.05.05, 11:53
Mam pytanie dla osob ktore maja ww certyfikat. Mowilo sie, ze matura bedzie zblizona do niego trudnoscia, myslicie, ze ktos kto osiagnie ok 80% z rozszerzonej mialby jakies problemy ze zdaniem FC? Ile to kosztuje? Trzeba sie zapisywac na jakies kursy czy wystarczy zaplacic za sam egzamin?
Obserwuj wątek
    • Gość: Natchniuza Re: Matura a FCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:00
      Podczas przygotowan wydawalo mi sie, ze matura na poziomie rozszerzonym bywa
      trudniejsza niz FCE. Jednakze w piatek przekonalam sie, ze owa oficjalna juz
      matura byla chyba duzo latwiejsza, a na pewno porownywalna z tym certyfikatem.
      Jesli chodzi o FC, to nie musisz wczesniej ukonczyc zadnych kursow, wystarczy
      sie po prostu zapisac na egzamin w British Council www.britishcouncil.pl
      Do nastepnej sesji egzaminacyjnej masz jeszcze troche czasu (bo nie sadze bys
      sie zalapal/a na najblizsza), wiec mysle, ze jestes w stanie sie przygotowac.
      • Gość: dbl Re: Matura a FCE IP: *.crowley.pl 09.05.05, 12:13
        Dzieki za odpowiedz. Wlasnie bylem na tej stronie, oni chca za ten egzamin 510zl tak wiec chyba jeszcze sie podszkole w jezyku i podejde do niego jak bede pewien sukcesu...
        • Gość: m Re: Matura a FCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 13:06
          Ta matura to pikus w porownaniu z FCE. Rok temu zdalam na A i nie mialam
          najmniejszych problemow z maturka. Sprobuj moze zobic sobie probne testy z fce,
          bo sa to dosc charakterystyczne typy zadan. Wtedy bedziesz miec pewnosc czy to
          juz czy jeszcze potrzebujesz czasu ;)
        • Gość: jf Re: Matura a FCE//lepiej jednak .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 13:53
          lepiej jest jednak wziac jakis kurs, bo nauczyciele, ktorzy przygotowuja do fce
          (chocby na tych kursach grupowych, starczy!) znaja rozne kruczki ulatwiajace
          zdawanie fce i jest to bardzo przydatne, a samemu nawet z ksiazkami do fce nie
          da sie tego wszystkiego wykoncypowac i wpasc na te ulatwienia.. kazde takie
          przygotowanie jest warte. ja chodzilam na taki kurs, przez niecaly rok szkolny.
    • Gość: ... Re: Matura a FCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 14:03
      Moim zdaniem matura na poziomie rozszerzonym jest o wiele łatwiejsze niz FCE,
      wprawdzie certyfikat zdawałam 3 lata temu, ale takie są moje odczucia. Na pewno
      zdasz, ale nie wiem, czy na A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka