Dodaj do ulubionych

Łączność radiowa a warp

24.01.11, 22:42
Jak wiadomo, warp pozwala "marszczyć" czasoprzestrzeń i szybko pokonywać odległości, które nawet światło pokonywałoby latami. Pytanie moje zatem brzmi: jeśli statek jest gdzieś daleko w Galaktyce i chce się połączyć radiowo z Ziemią lub jakąś odległą bazą to w jaki sposób falom radiowym udaje się tę odległość przebywać w krótkim czasie? Przecież fale nie mogą warpować i muszą biec w sposób konwencjonalny, a więc zaledwie 300 000 km/s.
Obserwuj wątek
    • wzrokowski Re: Łączność radiowa a warp 25.01.11, 08:48
      A powiedziane jest, że to fale radiowe?
      • jedzoslaw Re: Łączność radiowa a warp 25.01.11, 09:52
        Nie jest, ale to wydaje się oczywiste :)
        • wzrokowski Re: Łączność radiowa a warp 25.01.11, 09:57
          Dowcipnik :)

a jakie masz oczywiste wyjaśnienia na naturę pół siłowych, przesył zawodników na powierzchnię i przenoszenie między wszechświatami równoległymi? :)))
          • jedzoslaw Re: Łączność radiowa a warp 25.01.11, 10:59
            wzrokowski napisał:

> Dowcipnik :)
            >
            > a jakie masz oczywiste wyjaśnienia na naturę pół siłowych, przesył zawodników n
            > a powierzchnię i przenoszenie między wszechświatami równoległymi? :)))

Chwileczkę, ja mówię nie o oczywistości natury danych zjawisk tylko o oczywistości pewnych założeń fabuły :) Według mnie, w fabule jest to założone raczej bezrefleksyjnie, inaczej chyba mielibyśmy o tym wzmiankę?
            Choć co do pól siłowych czy teleportacji to da się jakieś hipotezy wysnuć :)
            • wzrokowski Re: Łączność radiowa a warp 25.01.11, 21:59
              Ależ to JA się Ciebie pytałem - czy istnieje jawne założenie w fabule, że to są fale radiowe
              Jeśli nie ma, to nieuprawnione jest Twoje wnioskowanie, że JEST to założone bezrefleksyjnie :)
    • daslicht Re: Łączność radiowa a warp 25.01.11, 13:11
      Oni nadają kanałem podprzestrzennym.
      • wzrokowski Re: Łączność radiowa a warp 25.01.11, 22:00
        A dlaczego nie mogą wobec tego tym kanałem dokonywać teleportacji? Czyli - po co w ogóle statki kosmiczne?
        • Gość: reyden Re: Łączność radiowa a warp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.11, 07:12
          Za łączność na dużych dystansach odpowiada radio podprzestrzenne , wykorzystujące podprzestrzeń jako nośnik , wynalezione mniej więcej w czasach kiedy wynaleziono napęd WARP.

Ale samo radio to nie wszystko - w przestrzeni Federacji istnieje sieć wzmacniaczy podprzestrzennych , normalnie radio podprzestrzenne ma zasięg kilku lś a dzięki wzmacniaczom dużo większy .

A co do przesyłania z wykorzystaniem podprzestrzeni - z tego co wiem jest możliwe ale dość skomplikowane i nie bezpieczne , raz przesłali Picarda na odległość ~ 9 mld km , normalnie transporter ma zasięg ~ 40 000 km .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka